Branimir Marković: NEDOBRICA ĆOSIĆ

Zapalo mi je za oko nešto naizgled banalnije i benignije. Panične reakcije na njegov problem predsednice nacionalnog udruženja novinara i doajena „nezavisne“ političke misli.

cvarkov
Pavle Ćosić je u  ispovesti o svom „stradalništu“ zbog pijanog posta na društvenim mrežama[i] ponovo otvorio neka veoma akutna pitanja o kojima neću pisati u ovom tekstu. Neću pisati o zulu moralu (kad našeg napadnu onda je to loše, i napadači treba da se kazne, a kad mi napadnemo njihovog to je dobro, i nepravda je što su naši kažnjeni – primeri sudskih slučajeva navijači/Brankica Stanković i Boris Malagurski/dokoni tviteraši i forumaši), besmislenom „krivičnom“ tretmanu eststetskih iskaza (navijačkih pesama i postova na mrežama) u pravosudnom sistemu Srbije, koji kobajagi prati načela evropskog pravosuđa u kom su čak i uvredljivi lični stavovi prema javnim ličnostima garantovani, a kamoli sloboda estetskog i paraeststekog izražavanja.Zapalo mi je za oko nešto naizgled banalnije i benignije. Panične reakcije na njegov problem predsednice nacionalog udruženja novinara i doajena „nezavisne“ političke misli.– Павле, шта је сад ово?! (upita prešednica UNS-a) Јеси стварно ухапшен?– Нисам, видиш да нисам. Приведен сам и дао сам изјаву.– Ми на ово не можемо да реагујемо.– На шта?!– На то што си новинар „Печата“. Као УНС. Не можемо да те бранимо.
Na skoro identičan način, Đorđe Vukadonović, heroj otpora svetskom imeprijalizmu em globalizmu:– Али зашто си то урадио?!– Па зајебавао сам се, а и био сам цирке.– Добро… цирке. Али зашто? Нико те неће подржати. Шта да радимо?JBG – prosto pitanje- zašto ne mogu da ga brane? Zašto ga niko neće podržati kad je očigledno u pitanju prosta odbrana elementarne slobode izražavnja i pravne sigurnosti građana? Odbrana koja bi se lako mogla utemeljiti u bilo kojoj nasumično odabranoj presudi Suda za ljudska prava u Strazburu na slične teme. (a potpitanje, kakve, d fak, veze ima što je novinar Pečata, ko što nije, pa valjda je Pečat njihovo Zulu pleme)Da je UNS stvarno to što piše i kako se lažno predstavlja, itekako bi moglo da interveniše. Da je predsednica UNS-a zaista jedna od par moralnih i intelektualnih veličina nacije, kao što je normalno da je  u normalnim zemljama, čak bi morala da ustane u odbranu, a itekako bi bila moćna. Da je NUNS ono kako se predstavlja i naziva, ustalo bi u odbranu Pavla, bez obzira što je on navodno iz drugog Zulu plemena (novinar Pečata), zbog odbrane načela. Zašto i zbog koga oni ne mogu da reaguju? Da li smeju da ne mogu da reaguju – i ostanu u svojim foteljama i uhlebljenjima?Šta sprečava urednike sajtova koje, prema njihovim rečima, niko ne finansira, a režim napada, da iskoriste idealan centaršut za volej u prazan gol, i zabiju istom tom režimu „do ušiju“?Na muci se poznaju srBski junaci. Drugo Zulu pleme je ipak daleko solidarnije. Ali samo prema svojima.

[i] http://www.nspm.rs/politicki-zivot/moj-status-zbog-jednog-spornog-fb-statusa.html

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s