Драгослав Павков: У време смрти, Писац се преселио у вечност

Пре пола сата отворих Фејсбук – једна приватна порука и двадесетседам „нотификација“ о активностима пријатеља; све о ХААРПу и поплавама… Један другар се ангажовао на евакуацији керова и мачака из Обреновца па је о томе поставио статус. Ако велим, лепо од њега… И ја што више познајем људе, све су ми драже животиње.

Клик на Вордпрес да погледам шта пише у блоговима које пратим – ХААРП, поплава, један текст о руским и један о америчким аналитичарима: Који су бољи, који више навијају за нас… Лично – мислим да за нас најбоље навијају они којима боље подмажемо копита, али ‘ајде; није време за цепање длаке на четворо.
Већ помало нервозан, Твитер нећу ни да отварам јер имам осећај да ће ми се као прва искеребечити „Леја Келер“ са неком својом малициозношћу…

Срби изгледа још нису схватили да је умро Добрица Ћосић. Чули углавном јесу, схватили нису…
Човек кога су својевремено дигли у висине и промовисали у „оца нације“, данас је крив за све и о његовој смрти главни Дневник РТСа извештава у свом педесетом минуту. Човек кога су покушавали да увреде иза леђа га називајући „Геџа“, „калемар“ и ко зна како све не, један је од ретких који је схватио своје заблуде и јавно их се одрекао. То је оно што Србија не прашта, они којима такво шта падне на памет за „праве“ Србе су издајници, дементни старци или просто – будале, и они су срамота за васколико србство. У томе су сложни србијанци – стари  шпекуланти, и Срби – дошљаци навикли да памте само поб(ј)еде и среТне дане „тамо код нас“. Данас се Добрице Ћосића Срби одричу као што су се својевремено божемесопрости – апостоли одрицали Христа… Што је онако врло хришћански и у духу Православља… И једнима и другима смета истина коју су ова двојица проповедала.

Добрица Ћосић је први српски „озбиљни“ писац чију књигу сам имао прилике да прочитам. Реч је о књизи „Далеко је сунце“, роману који ме по први пут суочио са тамном страном српске историје, овог пута са прећут(кив)аном страном НОБ-а. Касније сам наравно прочитао (скоро) све што је објављено, пратио сам пишчеву еволуцију, сазревање и трулеж коју је доживео као старац разочаран у скоро све чему је посветио живот.
Због тога је овај туђи in memoriam најмање чиме му се могу одужити за све истине које је просуо пред нас, своје читаоце.

Од мене – хвала великом писцу, прославиће га као што по правилу бива код Срба – они који га данас најжешће пљују. http://timerobber.wordpress.com/2014/05/19/in-memoriam-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D1%83-%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BE%D0%BA%D1%82/

Jedno mišljenje na „Драгослав Павков: У време смрти, Писац се преселио у вечност

  1. У рату против окупатора, у временима смрти, у вуненим временима, у временима великих народних трагедија, у временима помена сопствених, бесконачних жртава се види, зашто је наш покојни патријарх Павле, готово читав свој свети живот, пледирао Србима само на једну ствар – будимо људи! Јер, ево, по ко зна који пут истовремено можемо да уживо посматрамо, слушамо и читамо о томе колики смо ми, Срби, НЕљуди.

    Поплаве готово митских размера (неко рече библијских, па га исмејаше само због политичких разлика са дотичним), изазвале су код наших многобројних суграђана поплаву цинизма, несланих пошалица и приземног критизерства, док је смрт једног од наших најистакнутијих писаца изазвала презриву скрајнутост, омаловажавајуће прећуткивање и „уравнотежене“ некрологе, у којима смо обавезни да прочитамо и о свим „небројеним гресима“ великог писца, као да је Добрица Ћосић целог свог живота био политичар, са чијом се политиком, јелте, ми не слажемо, а писац само узгредно (а ионако је писао и о „политички некоректним“ темама).

    И није чудо за један народ који презире своје сопствене жртве. Мислим, није чудо за НЕљуде!

    А Ћосићу шепшир доле, уз дубок наклон и наду да ће једног дана заслужити своје место поред Алијева.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s