зр Драгослав Павков: Чему уопште служи докторат Мегатренда?

дозвољавам могућност да министар није знао какав је Мегатренд „универзитет“* па је одлучио да на њему упише постдипломске студије; али, не дозвољавам право никоме па ни министру унутрашњих послова да се кити титулом стеченом у скупштинским кулоарима уместо у научној библиотеци и пред правим менторима, који сви до једног знају да прочитају и разумеју рад који им се нуди на анализу.

зр дрп у свом кабинету

зр дрп у свом кабинету

Многи се помало праве блесави по питању академских и других титула. Једном за сва времена:
Да би неко постао председник државе, није неопходно да буде високо образован, мада се писменост подразумева… Питање је онда – шта је то што је актуелног председника довело у искушење да мастерира на некој дописној школи менаџмента и доспе у ситуацију да се с њим и његовом тутулом спрда сав нормални свет, онај што је дерао скамију уместо посраничке клупе – нарочито?!

За место председника Народне скупштине такође није неопходно високо образовање, о докторату да не говоримо… Иначе, пре избора органа новог сазива Скупштином не би председавао најстарији већ посланик са највише научних признања и титула. Шта је то дакле, што је младунца Стефановића довело у напаст да „докторира“ како је докторирао, и већ на почетку политичке каријере
изложи се озбиљним оптужбама и сумњичењима?
Одговор је само један: Невиђена глупост и урођена бахатост без које не може да се замисли србијански врхунски политичар. Ако је Првом и Последњем „политички отац“ Томислав Николић који без икаквих проблема постаје некакав „мастер“ иако нема ни једног друга са године студија, нико га никада није срео на факултету нити сам без помоћи ментора уме да понови наслов свог „мастер писа“ – Небојши Стефановићу је политички отац неспорно Александар Вучић који се без да је и погледао спорни докторат, усуђује да тврди како је његово оспоравање „глупост“, те да људе који су таксативно навели све што у „докторату“ сматрају плагијатом – п(р)озове на дебату с њим као врховним ауторитетом за све – од ђачког фудбала до докторских дисертација.

Дакле, браћо Срби и сестре Српкиње (пре свих) – овде уопште није битно колика је научна вредност доктората Неше Слине. Докторат јесте валидан јер га је издао „универзитет“ који на то има право и на коме предају многи бивши и актуелни министри у влади ове земље. Проблема има неколико, а један од њих је тај да (пре)велик део српске јавности нема никакав проблем са чињеницом да борбу против организованог криминала, корупције и злочина уопште – најављује и спроводи министар, власник фалш доктората и спорне научне титуле. Јер, дозвољавам могућност да министар није знао какав је Мегатренд „универзитет“* па је одлучио да на њему упише постдипломске студије; али, не дозвољавам право никоме па ни министру унутрашњих послова да се кити титулом стеченом у скупштинским кулоарима уместо у научној библиотеци и пред правим менторима, који сви до једног знају да прочитају и разумеју рад који им се нуди на анализу. Чак и људи попут Томе Николића и Небојше Стефановића, морали би да знају да се за докторат много чита, ради и истражује, то је нешто што се подразумева као што се подразумева да се голим дупетом не седа на усијану плату „смедеревца“ иако нигде није истакнуто упозорење.
Ова двојица (а и многи други) су у својој бахатости очигледно занемарили и много што шта што се такође подразумева (поштење носилаца највиших државничких функција – на пример), и за то морају да одговарају. Заједно са Оним Који Све Зна и Све Може.

Други проблем је признање доктората поменутог и сличних „универзитета“.  Има ли ношење титуле доктора наука неке везе са кеофицијентом за обрачун плате у јавном сектору и органима државне управе? Јер, нешто ми се не чини да је чиста таштина разлог за овакво масовно кићење докторатима – од Сашке Јерков, преко др Гангуле из Намбије до др Каџија о којима дебатујемо… Ту мора да има још нешто, нешто повезано са туђим новцем.  Парама пореских обвезника пре свих. О томе размислите истраживачки новинари, а не о рецензијама глупости које је неко труковао на Мегатренду.

*- Сине, колико још имаш до дипломе?

– Још пет рата, тата…

Jedno mišljenje na „зр Драгослав Павков: Чему уопште служи докторат Мегатренда?

  1. видела жаба да се коњ поткива… мислим, чуле српске жабе да то раде европски коњи, од европског до националних парламената…

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s