ДВА МОМЕНТА СА ОТВАРАЊА СВЕТСКОГ ФУДБАЛСКОГ  ПРВЕНСТВА

није ствар само у томе да црни играчи слободно могу играти фудбал, него и да црни навијачи слободно могу да навијају на стадиону.

бела елита не прихвата смањење социјалних неједнакости у Бразилу у последњих десет година и то на овај одвратан начин, без и трунке стида, отворено и пред целим светом, гласно манифестује.

Моменат први: Фифиних седам секунди против дискриминације инвалида у фудбалу

34 камере HBS (компаније ангажоване од Фифа за пренос светског првенства), још пет ексклузивних камера и две помоћне, хеликоптер опремљен камерама, који је све време отварања надлетао новоподигнути стадион Итакераон у Сао Паолу, као и камера која клизи на жици, затегнутој преко целог стадиона, уз преко 300 ангажованих професионалаца, није било довољно да свет испрати симболични почетни ударац светског првенства – ударац који је извео један анонимни, парализовани Бразилац у „Езоскелету“, роботизованој опреми, која футуристичким технолошким иновацијама омогућава и парализованим особама да играју фудбал.

#

Још пре седам година, када је Бразил освојио право да организује ово светско првенство у фудбалу, прихваћен је од стране ФИФА пројекат бразилског научника свезског гласа Мигуела Николелиса, да се приликом отварања првенства омогући једном парализованом Бразилцу да изведе симболични почетни ударац, а захваљујући роботизованој опреми, која ће до првенства бити осмишљена и  направљена.

Ради се о једној врсти роботизованог скелета, који омогућава парализованим особама у њему да се крећу и, чак, шутирају лопту. Захваљујући многобројним научним и технолошким иновацијама, а које, поједностављено, мождане неуроимпулсе претварају у компјутерске команде и, даље, покрете роботизованог „езоскелета“, непокретна особа може да устане из инвалидских колица, да хода и, ето, чак и да изведе почетни ударац светског фудбалског првенства, додуше, прикривен и незапажен од стране планетарног тв гледалишта.

 

pocetniИначе, Мигуел Николелис, научник који је у ових седам година, у правој трци са временом и финансијским тешкоћама, од почетне идеје стигао до остварења најоптимистичкијих снова осам парализованих учесника овог необичног, чак и за 21.век футуристичког пројекта (сва осморица су у припремама безброј пута шутнули „бразуку“), без длаке на језику је изјавио после 7 (и словима седам) незапажених секунди у преносу отварања светског првенства у фудбалу:

„Било је договорено да за симболични почетни ударац имамо 29 секунди од 25 предвиђених минута за отварање. Ми смо све извели за 16 секунди, а од тога је приказано само 7 и то не широм света.“

Од бразилских тв мрежа, које су се готово све директно укључиле и пренос отварања, стигла су накнадно и понека извињења.

Фифа је остала нема.

 

Моменат други: Белом ВИП (Veryimportantperson) елитом против расизма

Када је на стадион ушла председница Бразила Ђилма Русефи, била је почаствована хорским звиждуцима и, за бразилске прилике, изузетно вулгарним псовкама, од којих је једна, коју сви коментатори истичу као „најнепристојнију“, отприлике гласила „јеби се у дупе“. Бразилци, иначе, у односу на нас или, рецимо, Мађаре, не располажу неким нарочитим репертоаром псовки. Мислим, псовање им баш и није нека нарочита одлика. Тим више је општи утисак био тежи.

Звиждуци и исте псовке су се поновили још три пута, после интонирања химне и у другом полувремену два пута, када је на великим стадионским екранима приказивана председница како се радује головима бразилске селекције. Истом „третману“ су подвргнути Блатер и Фифа, мада у нешто мањој мери.

Е сада, знате ли одакле су почели звиждуци и псовке председници Бразила? Из ложе ВИП на стадиону, у којој можете седети или ако платите 500 долара или ако сте позвани, што је најчешћи случај код бразилске беле елите, представљене тв водитељима, певачима, глумцима многобројних новела, политичарима и, наравно, маминим и татиним ћеркама и синовима, бољестојећом средњом класом и богаташима.

Ето, то је публика која тако НЕпоштује председницу Бразила, једну госпођу у годинама, у пратњи своје ћерке и многобројних светских званичника. Бели, млади, лепи, познати, богати и… НЕВАСПИТАНИ!

Зашто? Одговор је једноставан.
Та бела елита не прихвата смањење социјалних неједнакости у Бразилу у последњих десет година и то на овај одвратан начин, без и трунке стида, отворено и пред целим светом, гласно манифестује.

Од свих укључених тв мрежа и многобројних канала на отварању, једино су се коментатори ESPN Brasil усудили да ову појаву назову правим именом – бела елита, лоше васпитана и за сваки презир и жаљење.

То је другачија публика од оне коју уобичајено виђамо на фудбалским стадионима, која плаћа скупе карте или је позвана, а утакмици присуствује само да би исказала свој протест против политике председнице државе, која својим актима на терену социјалне једнакости, омогућава свој оној другој већини навијача на стадиону, да навијају за Бразил.

Коментатори су имали смелости и да примете да су се ови „навијачи“ понашали НЕграђански и НЕдемократски, а да никада раније нису звиждали и псовали политичаре из редова њихове олигархије.

Познавајући утицај беле елите о којој је реч, на овим ће се коментарима завршити и овај скандал. А требало би да буде другачије, када би Фифина борба против расизма заиста била права. Мислим, није ствар само у томе да црни играчи слободно могу играти фудбал, него и да црни навијачи слободно могу да навијају на стадиону.

Пише: Вук Јовановић

 

 

 

 

10 mišljenja na „ДВА МОМЕНТА СА ОТВАРАЊА СВЕТСКОГ ФУДБАЛСКОГ  ПРВЕНСТВА

 1. Не знам за расизам у Бразилу, али било би интересантно објаснити људима у свету о каквој „кризи“ се ради, када инвалиди могу да трче и гањају лопту. Нисам то видео, мада виђам свакодневно инвалиде, који се у, и за већину Европљана незамисливим условима, шврћкају градом на електричним мотоциклима…

  Sviđa mi se

 2. Криза је, нажалост, без наводника, дакле стварна. ПИБ се креће од 1,5 до 2,5 већ дуже време, инфлација је 6,5%, извоз је знатно опао, увоз се повећао, индустријска производња опала, пољопривреда се једва држи, долар је скочио… Али, светлост на крају тог тунела или, можда, на почетку, је запосленост, 4,8%, дакле, готово се може говорити о пуној запослености. И плате расту…
  Што се тиче самог, слабо примећеног пројекта о омогућавању парализованим особама да играју фудбал,, он је био део оног почетног бразилског пројекта који је освојио право на светско првенство, у оштрој конкуренцији, далеке 2007.године. Дакле, ради се о томе да је на њега потрошено 15 милиона долара у току 7 година, да је остварен невероватан технолошки напредак за добробит свих парализованих у свету, а да је од тога приказано 7 секунди, дакле за 7 година, 7 секунди.

  Расизам у Бразилу постоји и о њему стално треба говорити, мада је он далеко безазленији него у Америци или развијеним западноевропским земљама, захваљујући добрим делом и акцији владе, која је пре неколико година прогурала закон који санкционише расистичке појаве, а постоје и квоте за упис на државне факултете, док за приватне држава даје стипендије, да не спомињемо културно-образовне програме у које се улаже много.
  Бела елита о којој је реч заиста постоји и она се буни не зато што јој је неко нешто одузео, јер није, напротив, већ зато што држава преко социјалних програма одваја више за угрожене слојеве, за „нижу класу“, дакле, буни се јер се „нишчима“ омогућава да равноправно учествују у животној утакмици, да студирају, да имају приступ стандарду, да посећују културне и спортске догађаје…

  П.С.Текст је слаб, са пуно мањкавости, али то заиста није намерно, у питању је брзина, недостатак времена. Иначе, Бразил сада, за време првенства, стоји, скори нико и ништа не ради, а ја сам прилично заузет и није ми криво због тога, напротив, само да има посла што више.
  Надам се да сам бар делимично поправио утисак.

  Sviđa mi se

  • Последице поменутих бројева су логичне, али је постојање истих увреда за здрав разум.

   P.S. Постојање протекционих квота за жене, црнце, Хрвате, Роме, инвалиде – узрок је пропасти државе и породице.

   Sviđa mi se

   • „Постојање протекционих квота за жене, црнце, Хрвате, Роме, инвалиде – узрок је пропасти државе и породице.“
    ломила су се и ломе копља око тога, доста и међу самом црном популацијом, али је превладало већинско мишљење да су квоте потребне; ево примера који, наизглед, нема везе, али ћете ви, за разлику од неких других, разумети: 90% убијених у граду у ком живим имају следећи профил – млади, црни, сиромашни, необразовани, из фавела и малих месташца у заосталој унутрашњости

    Sviđa mi se

   • Сиромашни – одлична анализа узрока и рецепт за отклањање истог.

    Sviđa mi se

   • А ако додам оправдану претпоставку да су од већине убијених и убица жене миноран проценат, закорачио сам на терен политичке некоректности. Као и ако претпоставим да је у структури необразованих и сиромашних другачији проценат.

    Ваљда ће гђа Председник у потпуности да ме разуме и предузме потребне кораке.

    Sviđa mi se

 3. ма гледам и ја, али пробрано, три утакмице до сада, бразил-хрватска, шпанија-холандија (јој, каква утакмица) и синоћ италија-енглеска, а дана се спремам да гледам аргентина-босна

  Sviđa mi se

 4. Никад, али никад се није десило да су Бразилци против фудбала. Ако је сада тако, само значи да су им, нашим народним језиком „дошле виле очима“ (не Равијојле, него оне за набости сламу). Један овдашњи оданде што је на сламчицу сркутао `ладни коктелчић и гледао из `ладовине морске жали, колико прошле године објашњаваше како је Бразил у таквој експанзији и да је тако изванредно организована земља да је то чудо једно. Ево га, сада нема времена да се упушта у причу јер је опхрван пословним обавезама.
  Није баш све као у чланку. Па знамо.

  Sviđa mi se

  • „“колико прошле године објашњаваше како је Бразил у таквој експанзији и да је тако изванредно организована земља да је то чудо једно. Ево га, сада нема времена да се упушта у причу јер је опхрван пословним обавезама.“
   ?????????????????

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s