зр Драгослав Павков: Куц, куц, доктори

Некад давно, у „Слобино време“, у неким општинама било је могуће регистровати аутомобил на часну реч, без да га је мајстор уопште и видео на техничком прегледу. „Оправдање“ надлежних било је да у време злочиначких, неправедних и ничим изазваних санкција међународне заједнице – у државни буџет треба угурати што више новца, а нико није блесав да вози неисправан ауто… Уосталом, ако са колима нешто и није у реду – ту је полиција која контролише саобраћај па нека раде свој посао. То су била лепа времена, а увођење тог обичаја ником битном није нарочито сметао…

Exif_JPEG_422

Да коначно свршимо са првим полицајцем Србије и његовим докторатом…

Као прво – Небојша Стефановић јесте доктор наука. Оно што је он (или неко други у његово име) написао, прихватили су професори Универзитета Мегатренд, чланови комисије пред којом је то нешто „брањено“. Да подсетим, Мегатренд је приватни универзитет са уредном акредитацијом за основне и постдипломске студије.
Оно што у целој причи може и мора бити спорно, то су критеријуми Мегатренда за вредновање знања студената, доделу академских звања, а нарочито су спорни критеријуми државне комисије за акредитовање вискошколских установа.  И друго – шта то са овим друштвом не ваља, када свако зна да рад Небојше Стефановића не би требало да „прође“ ни у некој озбиљнијој гимназији, па ипак – (пре)велики број људи нема никакав проблем с тим да се поменути кити докторском титулом?

Дакле, Небојша Стефановић је последица а не узрок било чега… Када смо без проблема пре двадесетак година (јер нам је било у интересу) прихватали да „прођемо технички“ а да нам аутомобили стоје на паркингу јер се гориво продаје на флаше, а и нема га баш увек, не чуди што је у блиставом уму „проф. др“ Миће Јовановића севнуо флеш који је иницирао стварање Мегатренда и десетине других Сингидунума, Униона и сличних места. Јер, доктор-Мића и његове колеге су оснивајући своје мегатрендове као на нешто кључно, рачунали управо на јавност – овакву каква је србијанска.

Само овде је могуће докторирање Неше Слине и мастерирање Томе Гробара „оправда(ва)ти“ речима: „Па шта, то сви раде, к’о да су на државним факултетима критеријуми виши…“.

И само овде јавност нема никакав проблем са чињеницом да се Први полицајац државе одлучио на криминалну активност како би себи прибавио академску титулу, док његово понашање брани Први министар у влади – самопроглашени борац против корупције и организованог криминала. А сам покушај одбране докторске тезе без претходног научно-истраживачког рада, објављивања у стручним часописима и преписивање радова других – јесте превара ради остварења неке користи.
Какав народ пристаје да му унутрашње послове у држави (једно од два „министарства силе“ да подсетимо) води човек који нема никакав проблем с тим да вара, лаже а вероватно и краде ако се укаже прилика („ко лаже – тај и краде…“)?
Да ли би неко из тог народа пристао да му дете лечи лекар са Мегатренда (ако данас-сутра неко полуди па акредитује и медицински факултет на том „универзитету“)?  Да ли би Први министар, Први полицајац и државна комисија за акредитовање високошколских установа пристали да се возе авионом којим управља пилот који је да лети научио на Мегатренду?

Ако би – нека нам демонстрирају, баш сам радознао да видим то чудо… Ако (ипак) не би – зашто нам вређају интелигенцију тврдњама како је свеједно где студираш и под којим условима докторираш? Хоће ли вук опет појести магарца?

2 mišljenja na „зр Драгослав Павков: Куц, куц, доктори

  1. Наравно да је „доктор“ последица… Али, зар се то није могло очекивати? У друштву у ком је годинама било популарно и смешно, када једва свршени гимназијалци поспрдно пишу о Коштуници Др Војиславу, када исти пљују по књижевном делу једног Ћосића, када себи ти квази-интелектуалци приграбе „право“ да суде и пресуђују ко је бољи, а ко паметнији, а на основу идеолошких, заправо, комесарских оцена, а за рачун Ментора.

    Sviđa mi se

  2. Povratni ping: Same old BrM | P R E V R A T

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s