Бразилска грозница и дорћолски змајеви

Фудбал се, за разлику од осталих спортова, не учи на тренингу. Фудбал се учи на улици, плажи, ливади.

знам да ово светско првенство можда није најбоље у историји ал сматрам да је најзначајније.

убедљиво НАЈГОРИ фудбал су играли „наши“ у два политички коректна кључа – Русија, Босна и Хрватска.

Име „Циганин“ настало је спонтано у знак протеста, јер су за Титиног вакта приликом сваког гостовања српског клуба домаћи навијачи скандирали „Цигани, Цигани“. Тада је било забрањено „Убиј, закољи да Србин не постоји“.

riba
Ево и ја мало о светском првенству…

Гледао сам само четири целе утакмице (Бразил-Чиле, Бразил-Хрватска, Грчка – Обала Слоноваче и Уругвај, не могу да се сетим с ким, ал моји (Уругвај) су растурили). Е да и Гану,не могу да се сетим с ким, ал моји (Гана) су испали. Ништа чудно Хајнекењ и Јелен су ми толико згадили фудбал да сам целе прошле године одгледао само једну утакмицу, и то због Атлетика, који одудара од грозног укуса фудбала по „формату“ хемијских пива (сва иста, разликују се само „брендови“).
А знам да ово светско првенство можда није најбоље у историји ал сматрам да је најзначајније. Зато што је вратило веру у фудбал и мултинациналним тајкунским смрадовима и бандидитима из ФИФА и УЕФА (који се здушно и удружено труде да сасвим упропасте најважнију споредну ствар на свету и да останемо без живота, да нам преостану само ситнице) показало шта је суштина фудбала. Још само да холандски мегасмрадови предвођени највећом бруком  у историји фудбала Робеном испадну.
И Бразилске бруке (не знам шта се тамо догађа, на http://prevrat.com/ је најбољи дописник из Бразила из прве руке, Вук Јовановић, али овај пут ко киша око Крагујевца и прави се блесав да нису бруке).
И да не заборавим – убедљиво НАЈГОРИ фудбал су играли „наши“ у два политички коректна кључа – Русија, Босна и Хрватска. Геополитичка орјентација наших елита ка митлевроазији је изгледа учинковита, играмо досадније чак и  од некадашњег Совјетског Савеза и Пољака. Ни трага од медитеранског духа.

Моји ставови о балуну су стриктно навијачки – антиекспертски. Навијачи су оно што је планетарно уништила зла вештица Тачер а код нас „службе“ почев од Аркана, започевши еру неолиберализма. Са катастрофалним последицама по нације. Глупача је уништила два места где се постаје мушкарац и где се „ванинституцинално“ усваја морал и честитост – улице квартова и стајања на стадионима. Улице су претворене у бојна поља на која нико нормалан не излази, укидањем  саморегулаторног тела за каналисање сувишне енергије – трибине стајања локалног клуба. Укратко, нема више дружења, солидарности, заједништва. Ванинституционална социјализација је јако битна у друштвима урушених институција (попут нашег, афричких и латиноамеричких нпр.) или деловима друштва којима су недоступне (радници у Енглеској нпр.).

Задах неолиберализма почео је енормним поскупљењима цена карата за фудбалске мечеве у Енглеској (о томе Хорнби генијално у Стадионској грозници).

Ја сам био прави навијач бар четврт века – Циганин, пре него што су службе предвођене Арканом увеле идиотско име отоманске паравојне постројбе која је терорисала, уз обавезна силовања  и мушког и женског, напаћени срБски народ. Име „Циганин“ настало је спонтано у знак протеста, јер су за Титиног вакта приликом сваког гостовања српског клуба домаћи навијачи скандирали „Цигани, Цигани“. Тада је било забрањено „Убиј, закољи да Србин не постоји“. „Ми смо Цигани, најачи смо најачи“ поштовани глупани  значи „Ми смо СРБИ, најјачи смо најјачи“, на тада свима јасан начин, али у форми коју нису могли да забране. О деградацији стуба срБства писао сам толико да би могао да скупим  и књигу да издам. После непримећеног скандала непримећивања стогодишњице клуба славног имена Велика Србија, озбиљно мислим да пређем у редове градског ривала (они (који) су  славили стогодишњицу). О мени као навијачу лично, препоручујем поменуту књигу Стадијумска грозница, јер је то књига о мом енглеском двојнику. Подударности до наситнијих детаља (рецимо однос према оцу и његовом клубу, опис ушушкане (мало)грађанске средине у којој је живео у контрасту са Хајберијем и паралела личних са успесима Арсенала/Звезда) су фрапантне.

После дужег самопромотивног увода – на поенту.

Две су ствари које лоптање храном (како једино Срби, из мени непознатих разлога,  зову ову игру – food ball) чине неупоредивим:

А) Фудбал се, за разлику од осталих спортова, не учи на тренингу. Фудбал се учи на улици, плажи, ливади. Објаснићу вам на једном примеру шта је фудбал. Док сам  (кратко) живео на Вишњичкој бањи посматрао сам са терасе локалне клинце. Играли су фудбал искључиво на платоу величине мале собе, поред малог дућана. Плато је, сем што је мали и што туда пролазе купци, још и на низбрдици, а доста прометна узана улица  је одмах поред. Посматрао сам задивљен како им никад АЛИ НИКАД лопта не одлети под кола или низбрдо на  улицу, никад не повреде пролазнике и наравно – мајсторије које изводе „на марамици“ а на низбрдици. Важна напомена – одлично уређен  терен за мали фудбал је мање од 100 метара поред (и углавном зврји празан). Само тако се постаје Шекуларац, Срба Стаменковић, Vladislav Bogićević, Pižon, Чава Димитријевић, Милош Шестић, Блаж Слишковић, Славиша Жунгул, Дејо, Роби и Пикси… оно што више не постоји у храномету Илирика. Нажалост ни у Бразилу, сунцу свих заљубљеника у фудбал.

Б) храномет је једини спорт у ком не побеђује нужно чак ни неупоредиво квалитетнији. У „мом“ ватерполу апсолутно нема шансе да победиш знатно квалитетнију момчад.

ЗАТО је фудбал најпопуларнији. Он је нада „обесправљених“ и несавршених, тј. 99%.

Обе differentie specifice белодане су на овом првенству, а сасвим су уништене у „Делта мишко Јелен пиво“ „Кока кола – Хајнекењ“ европском систему клубских такмичења. Тамо где су на седелачким коповима туристи из Скандинавије и Јапана, као навијачи Ливерпула и МЈунајтеда. И уопште ко има  да плати бесмислено скупе улазнице за бесмислено скупе фудбалере. Где царују вештачке екипе попут Челзија. Где све екипе играју истопивски „безсвојствено“ (добро ајд, не сви – Атлетико )

Прошле су (на светском првенству) екипе где се балун још шутира на плажи, ливади и/или улици, углавном латиноамеричке и нажалост само једна афричка.  Тешко је рећи ко игра лепше – Костарика или Колумбија, Мексико, Чиле или Уругвај, а и Аргентина је она стара, штета што су испале Гана и Обала Слоноваче, али ту је Камерун. Пропаст су доживеле оне нације које су некад биле познате баш по том извору талената (Енглези, балканске и остале медитеранске нације, Француска се извукла на Африканце, Карибиен и Арапе, демонстрирајући по ко зна који пут супериорност националног концепта организовања заједнице). Од Европљана су успешни само протестанти, који су, будући не-уличари, фудбалу дали организованост са нагласком на честитости и заједничком духу.
Немци заслужено јер су остали честити, док су Холанђани слика деградације и нестајања протестанстког света и етоса. Они (протестанти)  без морала су најсмрдљивија говна. Довољно је рећи РОБЕН. Белгијански модел је на пола пута између француског и холандског, као и сам држава.

Пример констатације Б су Грци. Живео сам му Атини два пута по 6 месеци. Доста сам играо мали фудбал са мештанима. Гарантујем да већих антиталената нема на кугли земљаској. Оперисани од фудбала (не знам какви су обични Руси у малом, али једини планетарни конкуренти у „официјелном“ фудбалу по неталентованости су им Руси). Али знају да су оперисани НИСУ СУЈЕТНИ. И боре се против сваког противника. Како на малом фудбалу, тако и на Европском првенству где су били прваци (за разлику од нас) и сад у Бразилу. Све недостатке надокнађују духом заједништва и мудима. Није чудо да су нације као концепт (демократија) настали у Атини. Спој оваквог духа са талентом показују и гусари Магреба нашег (по жељи са или без наводника) Вахе.

Ово пишем 30. јуна у дану кад се „вољом ждријебета“ састају три афричке репрезентације (ко раније латиноамеричке међусобно) и Немачка. Штета што једна сигурно испада, волео би да то ипак буде Француска. Гусарима Сулејмана Величанственог желим и прогнозирам успех против честитих али уобичајено предосадних и препредвидљивих панцера (рекох ја сам антиексперт).  Сутрадан прогнозирам и желим наставак заслуженог дебакла европског фудбала у име фудбала. Ју-еС-еЈ и тако то политички некоректно.

Немој после да вам нисам реко.

Бранимир Марковић  (брАНАЛИ)

 

8 mišljenja na „Бразилска грозница и дорћолски змајеви

 1. Замало да напишем да се БРМ једном сложио са мном, па да кренем у мукотрпну интроспекцију и тражење где сам погрешио. Срећом…

  БРМ:

  1. „Гледао сам само четири целе утакмице (Бразил-Чиле, Бразил-Хрватска, Грчка – Обала Слоноваче и Уругвај, не могу да се сетим с ким, ал моји (Уругвај) су растурили). Е да и Гану,не могу да се сетим с ким, ал моји (Гана) су испали.“

  2. „убедљиво НАЈГОРИ фудбал су играли „наши“ у два политички коректна кључа – Русија, Босна и Хрватска.“

  3. “ Тешко је рећи ко игра лепше – Костарика или Колумбија, Мексико, Чиле или Уругвај, а и Аргентина је она стара, штета што су испале Гана и Обала Слоноваче, али ту је Камерун.“

  Како зна, кад није гледао? Дакле, по обичају пише напамет и произвољно. Или само мисли да није гледао више целих утакмица?

  Затим почиње да набада насумично. Да пустимо произвољно тумачење гледе селекције зашто су неке европске репрезентациле добро прошле а неке лоше, јер су СВЕ богатије земље ослоњене на јаничарску свежу крв; Енглеска исто као и Француска, Италија слично као и Швајцарска или Немачка.

  Но, онда нас покуша подучити:

  „Од Европљана су успешни само протестанти, који су, будући не-уличари, фудбалу дали организованост са нагласком на честитости и заједничком духу.“

  Овој мисли је нашао потврду у следећеој констатацији, односно, сам себи је протурио лопту кроз ноге:

  „Немци заслужено јер су остали честити, док су Холанђани слика деградације и нестајања протестанстког света и етоса. Они (протестанти) без морала су најсмрдљивија говна.“

  Па ко је до сада од протестаната сем Немаца и Холанђана прошао? Белгија? Па и то је расни и верски микс. Али, и да узмемо да је код њих превладала некаква протестантска етика чија је основа честитост (што тешко иде са фудбалским колонијама у Африци које Белгијанци поседују), опет не могу бити баланс поштења у односу на Холандезе.
  А немци су, каже БРМ, ОСТАЛИ ЧЕСТИТИ.

  Само потсећања ради:

  „Договорени резултат Немачке и Аустрије (1:0) у Шпанији 1982. лондонски „Гардијан” назвао даном кад је „свет плакао због Алжира”, а ФИФА због те намештаљке увела правило да у последњем колу по групама сви играју истовремено..

  …Невиђена брука и срамота. Еберхард Стањек, коментатор немачке државне телевизије АРД, рекао је током преноса: „Ово што се догађа на терену нема везе са фудбалом, ово је страшно” а затим је заћутао и до краја утакмице није прозборио ни реч, није више коментарисао сусрет. Репортер аустријске телевизије, Роберт Зигер, жалио се у преносу да мора да ради коментаторски посао, али је гледаоцима у својој земљи предложио да искључе телевизоре и тако реше проблем. Бивши немачки репрезентативац Вили Шулц назвао је фудбалере своје земље „гангстерима”, шпанска штампа је извештај са овог скандала објавила под насловом „Ел аншлус”, …

  …Не конференцији за штампу уочи, један немачки играч рекао је: „Седми гол против Алжира посветићемо нашим женама, а осми нашим кучићима”, а селектор Јуп Дервал обећао да ће ухватити први воз за Минхен ако Немачка изгуби. Други фудбалер казао је да против Алжира може да игра са цигаретом у устима. “

  Наравно, изгубили су против Алжира, али су наместили са Аустријом, па су могли даље ићи дигнутог носа.

  То је та „честитост“ на којој БРМ мисли да су Немци остали. Због протестантске филозофије живота.

  Sviđa mi se

  • „Како зна, кад није гледао? Дакле, по обичају пише напамет и произвољно. “
   „Гледао сам само четири целе утакмице“ CELE, i mnogo po malo i po pola
   a ovo je demonstrecija imbusove logike u koju nikako da u proniknem:
   „„Од Европљана су успешни само протестанти“
   „Па ко је до сада од протестаната сем Немаца и Холанђана прошао? “
   jbg od cele Evrope prošle su dve poluprotestanstke i jedna čisto protestantska zemlja uz afričku Francusku …
   glede Nemaca nisam mislio na vreme od pre Lutera, nego na ovu generaciju Nemaca.. jer upravo su Krojfovi Holanđani bili pojam fer pleja nekad

   Sviđa mi se

 2. „„Гледао сам само четири целе утакмице“ ЦЕЛЕ, и много по мало и по пола..“

  Какво гледње, таква и памет.

  И, нисам ја помињао „протестанску честитост“.

  „…гледе Немаца нисам мислио на време од пре Лутера, него на ову генерацију Немаца.. “

  Ма опет ти се не слаже закључак са реалним стањем.

  Та фамозна „немачка фудбалска честитост“ има необично дугу и богату традицију. Има једно необично мишљење, али које у опште не бих одбацивао, да је израз „политичка коректност“ измишљена управо због Немаца. Глобално, од Аце-информације смо сазнали да је на светским првенствима свирано највише пенала у корист Немачке, а да је противничким играчима додељено највише картона. ИТД, итд…

  Али, хоћемо да се држимо садашњости? ОК. Ево темеља њихове честитости:

  „Полиција у Немачкој, Великој Британији, Швајцарској и Аустрији ухапсила је 17 особа због сумње да су учестовали у лажирању скоро 200 фудбалских утакмца у девет европских држава, саопштила је данас полиција у Бохуму.
  Међу утакмицама за које се верује да су биле намештене су и три одигране у Лиги шампиона, као и 12 у новоформираној Лиги Европе….“

  Прођите интернетом, наћи ћете сличних информација невероватно много.

  Нешто што је прожето корупцијом и где је укорењено веровање у Богом дату супериорност, не може бити „честито“.

  Отприлике, за успешност на највећој смотри фудбала у континуитету потребна су три општа фактора:
  1. ОРГАНИЗАЦИЈА (коју се често брка са „честитиошћу“). Грдна је заблуда да јужноамеричке државе немају добре фудбалске системе рада. 95% бразилских фудбалера у животу није видело фамозну плажу Копокабана, за коју се митски сматра да је породилиште бразилске вештине са лоптом. Уз то, бразилски фудбалери у погледу физичке припремљености НИКАДА НИСУ НИ МАЛО ЗАОСТАЈАЛИ ЗА НЕМЦИМА. Да ли вам је познат овај податак?
  2. ТАЛЕНАТ: Ако га држава/народ не поседује у довољној мери, онда се прибегава „увозу“ свеже крви. Наравно то могу само економски богате државе.
  3. „ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉА“. Опет везано за финасијску (и политичку) моћ. Не треба мислити да том моћи да помогне располаже само један човек, разуђено је то, али је неопходно.

  Наравно, постоје и чисто спортске осцилације. Спортске екипе су као живи организми – имају своје животне циклусе, време развоја, пуне снаге, опадања. Такав је случај рецимо са Шпанијом. Све је на изглед као и пре, али се видело да екипа више нема такмичарске енергије.

  У неком општем збиру, можете видети да „грешке“ судија скоро увек иду у корист великих или тренутно политички пожељних, а на штету малих и сиромашних. За њих је обезбеђено да учествују, лепо играју и понекад стицајем такмичарских околности дођу до полуфинала.

  Sviđa mi se

  • „95% бразилских фудбалера у животу није видело фамозну плажу Копокабана, за коју се митски сматра да је породилиште бразилске вештине са лоптом. Уз то, бразилски фудбалери у погледу физичке припремљености НИКАДА НИСУ НИ МАЛО ЗАОСТАЈАЛИ ЗА НЕМЦИМА. Да ли вам је познат овај податак?“
   овај податак је очигледан. Бразил више од 20 година није Бразил. Бразил су данас Колумбија и Костарика и неке афричке репрезентације

   Sviđa mi se

 3. Немој у теме о којима немаш појма. Ово 95% се односи на време када је Бразил доминирао светом.
  Но, стручњаци су раније предвидели пад бразилског фудбала. Назвали су тај процес „обељивање фудбала“. Одавно сам ја писао о томе, па потражи.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s