Инстант диктатор

Сви озлоглашени диктатори који су спроводили тиранију над својим народом имали су заједничке карактеристике. Да би неко био успешан тиранин мора да има верне следбенике, одане поданике и врховну моћ.

brusenje

 

Ево 10 разлога који доказују да Александар Вучић прати у пракси проверен рецепт најпознатијих диктатора.

1. Мала или затворена држава
Србија је и мала и релативно затворена држава. Управо у таквом државном амбијенту шансе су веће да се изроди диктатор. Нарочито је Србија подложна диктатури јер је у прошлости већ имала личности које су се представљале као оличење врховне моћи. Народ је већ навикао на такво државно уређење.

2. Сиромаштво
Плодно земљиште за успех једног тиранина јесте сиромашно становништво. Имајући у виду то да је Србија једна од сиромашнијих држава у Европи и свету, потенцијални диктатори увек користе незавидан економски положај народа. Историја бележи и личности које су самоиницијативо осиромашиле свој народ како би њима лакаше владали. Од доласка Александар Вучића на власт, незапосленост се повећала, а бруто домаћег производа је опао у односу на 2008. годину.

3. Нада
Хитлер је био тај који је осиромашеном немачком народу понудио наду. Управо осиромашени људи, који су увек у већини, траже утеху у некој личности која се издваја од осталих и улива наду. Једино шта је Александар Вучић успео да реализује јесте да створи лажну наду код људи при том не учинивши ништа да побољша социјални статус грађана.

4. Следбеници
Осиромашени народ често постаје инструмент којим се потенцијални диктатори служе у циљу постизања врховне моћи. Сваки тиранин мора да има следбенике који ће га кроз квазидемократске институције и процесе поставити на чело да њима управља и којег ће они да следују.

5. Поданици
Диктатор никада није јединка. Он мора да има своје верне поданике који ће извршавати наређења врховног вође иако знају да је то можда неисправно без много запиткивања. Особа која им се супротстави завршава у затвори што је случај и са Александром Вучиће. Свако ко му се супротстави из његових редова буде етикетиран као криминалац и потом заврши у затвору без утемељених доказа. Сваки диктатор је пао са чела државе када му је народ одбио послушност.

6. Моћ
Горенаведени кораци узрокују да само једна особа у држави добије огромну моћ. Та моћ може бити конструктивна или деструктивна. Историја налаже да се велика моћ никада није конструктивно користила.

7. Врховна власт
Сваки диктатор мора да има врховну моћ. Први потпредседник Владе није врховно место у држави. Избори су расписани да Александар Вучић постане премијер. Председник државе има само церемонијалну улогу у Србији јер су му надлежности Уставом органичене. Председник Скупштине, у овом случају, Небојша Стефановић, не представља никакав ауторитет иако је Народна Скупштина врховно телу у Србији. Међутим, владавина је препуштена Влади. Александар Вучић управо претендује на место председника Владе, а Скупштина је ту само да “демократски” верификује његову самовољу.

8. Уливање страха
Сви диктатори уливају страх. Сваки противник режиму једног диктатора бива ухапшен и затворен. Међутим, да би та хапшења била оправдана, потребно је да диктатор има чврсте доказе за оптужницу што никако није случај са Александром Вучићем. Готово сви политички противници које је ухапсио налазе се на слободи јер не постоје чврсти докази за оптужницу. То нам говори да је реч о класичном уливању страха.

9. Контрола војске и безбедносних снага
Како би један дикататор заштитио своју позицију на челу државе, потребно је да у својим рукама под контролом држи органе безбедности. Вучић је био министар одбране, али је поднео оставку. Међутим, остао је на челу противуставног тела које носи назив “Биро за координацију безбедносних служби”.

10. Личност и его
Сваки диктатор је био познат по својој личности и егоизму. Егоизам Александра Вучића је неописив. До те границе да је расписао ванредне изборе само годину и по дана након редовних избора како би он и његова странка заузели врховне положаје у држави без потребе стварања коалиције са осталим странкама.

Да ли ће Србија по ко зна који пут бити место где ће се изродити диктатор? Као и увек, историја ће показати истину. Не заборавите да је Александар Вучић ипак кадар Војислава Шешеља од којег је и научио занат.

teleprompter.rs

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s