Да ли вас новац чини злобним?

Agroguerilla

У истраживањима смо открили да ће заправо богатији појединци са већом вероватноћом да оправдавају похлепу као морално добру и тежњу ка сопственом интересу као пожељну и моралну. 

 што сте богатији, то сте и склонији да јурите за визијом личног успеха, достигнућа и остваривања, на штету људи у вашој околини. 

bogatasi

Желим да на тренутак замислите да учествовујете у игри Монопола… Само што у овој игри, та комбинација вештине, талента и среће који вам помажу да успете у играма, као и у животу, постаје небитна, јер је игра намештена и ви имате предност. Имате више новца, више прилика за кретање по табли и више приступа ресурсима. Док размишљате о том искуству, желим да се запитате, како би то искуство када сте привилеговани играч у намештеној игри променило начин на који мислите о себи и понашате се према другом играчу?

Да ли вас новац чини злобним – Како се понашају богати?

Спровели…

View original post 2.033 more words

6 mišljenja na „Да ли вас новац чини злобним?

 1. за ова сазнања нису били потребни „лабораторијски радови“ али, добро, глупи американци… наиме, светски класици су то одавно и много боље описали, само их више нико не чита… „напредак“, нажалост, не мења људску природу

  Sviđa mi se

 2. Бил Гејтс нам одлучну поруку шаље, без једнакости се не може даље.

  Што је све праћено причом против новца, средства расподеле најзначајнијим након изума точка, сасвим је доследно. Срби скромно раде за хиљадарку дневно, за разлику од декадентних западњака, који незаситно згрћу десет.

  Због чега ли је бахатост и примитивна безобзирност неупоредиво израженија код нас, велика је мистерија за мене. Као и наталитет, најнижи у Европи.

  Sviđa mi se

  • не верујемда је за вас мистерија „Због чега ли је бахатост и примитивна безобзирност неупоредиво израженија код нас,“ – пре ће бити да нас зезате у свом стилу. Са своје стране, рекао бих само да је ствар у менталитету. Док се тамо „код њих“ обед не почиње пре заједничке молитве у знак захвалности ономе ко им је омогућио храну, нити се иде на починак без молитве за миран сан а ако баш мора – онда за мирну смрт праведника, „код нас“ се Он псује као да ће псовање изаћи из моде, пркоси се Његовој вољи „у инат“, а када нас стигне болештина или старост – онда хрлимо у цркву све се надајући да је Он заборавио све што смо радили до тада, наивно трипујући како су други још гори па ће се на рачун тих горих и за нас наћи неки ћошак Раја. Онако, мангупски.
   Значи, ствар је пре свега у менталитету. „Код њих“ је зато прилично равнодушно прихваћено када је Гејтс половину новца кога је зарадио оставио у добротворне сврхе. Да је то урадио наш мини-Гејтс – УБПОК би га ухапсио и стрпао у затворску лудницу. Новац служи да се као рекет исплаћује политичарима или у горем случају да се остави деци „како не би морала да раде“ и злопате се по тешким и досадним школама. Због тога, да не би испао глуп у друштву, србијански/балкански бизмисмен мора да буде покварени подлац спреман да гази преко слабијих. Код нас се цени све што се код „декадентних западњака“ презире. То ми је потпуно јасно и с тим сам се недавно помирио. Оно што не могу да провалим, то је зашто се тртимо да нас приме у друштво људи и нација које сматрамо приглупим?! Вероватно јер мислимо да бисмо могли да их леватимо. Они зарађују а ми пишемо пројекте и гребемо се. Знате оне приче о наивним Швабама… Јер да није тако, већ бисмо се некако договорили са Ердоганом да нас узме под своје, ми бисмо му опростили 500 година ропства, а он нама нек опрости спаљене ханове и сараје. Па да нас Бог и Алах заједно погледају…

   Sviđa mi se

 3. Мислим да стоји све из мог претходног коментара, а очекивао сам „менталитет“ као изговор.

  Није менталитет хируршки одвојен од социоекономских чинилаца, а колико видим, у чланку се управо помиње менталитет и бахатост у корелацији са материјалним стварима.

  Са корелацијом се слажем, а са закључцима наопако тумачених премиса – не. Описана је психологија скоројевића који се иживљава. Ако се ту не ради о менталитету, онда је „менталитет“ нека мистична категорија о којој немам појма.

  За мене је најинтересантнија чињеница да је просечан српски скоројевић у материјалном рангу просечног западног арбајтера, или једва мало бољем И ДА ИМАМО НЕУПОРЕДИВО ВИШЕ ТАКВИХ.

  Што се труда за „пријем у друштво Запада“, мислим да се ради о људима који у очају не виде други начин да просперирају до удаје. Није оправдање, али је зато за извлачење закључака.

  Sviđa mi se

  • Менталитет скоројевића је свугде исти. Када сампоменуо менталитет, једино што сам хтео да кажем, то је да се ми „овде“ битангама дивимо јер нам је тако лакше и безбедније, рационализацију сопственог кукавичлука да не помињем. Код њих „тамо“ међутим – битанге не очекују и не траже дивљење. Задовољавају се лако стеченим материјалним добрима. Уосталом, и остваривање радничких права је повезано са менталитетом пре свега. Газде су процениле да ће мање штете трпети ако запосленима „попусте“ па их закину на другом месту где се слабије види. Код нас овде, газда није газда, није мушко такорећи, ако сила и моћ којом располажу није сваком видљива и увек спремна за употребу. И зато нема договора између послодаваца и запослених, и зато се код нас увек завршава или револуцијом или окупацијом.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s