Кисело грожђе овога лета…

Само цивилизовано људско друштво захваљујући особинама које смо развили повремено покушава да изигра природне законе.
Најзгодније средство за то је религија и идеологија. Лако и ефикасно се злоупотребљава а добра је и као универзални алиби.

Зашто бих се оптерећивао идеолошким одредницама и ограничењима?
Да бих из њих „сазнао“ шта је добро а шта не?

Преживљавају и напредују само врсте и групе које знају да одреде своје место и позицију, приоритете и могућности, правце и начине за то.
Оне друге нестају и изумиру.

debela

Мени је заиста свеједно како ће се звати онај ко управља Државом и привредом ( Влада, Скупштина, Политбиро, Централни комитет, Отаџбинска управа или Борд директора ) ако Држава просперира, а привреда је снажна и стално расте, ако становништво има слободу избора и кретања и могућности да се образује, уздиже, напредује, да из земље изађе кад хоће и у њу се врати кад хоће.
Ако може да смени и опозове дотични орган када већина закључи да није задовољио.
Ако Држава није у рату и непријатељствима, нема санкција и ограничења.
Ако је свима нама добро ту где јесмо, сматрамо да имамо подједнаке шансе и могућности и желимо ТУ да  живимо и подижемо децу.
Ако странци чекају у редовима да дођу у нашу земљу јер и они желе да живе тако.
Ако имам могућности да сопственим рукама зарадим хлеб којим ћу исхранити породицу, од свога рада се скућим, купим аутомобил, одем на одмор.
Аком имам велику дозу извесности да се то неће напрасно и изненада мењати.
Једном речју АКО САМ ЗАДОВОЉАН!

Зашто бих се оптерећивао идеолошким одредницама и ограничењима?
Да бих из њих „сазнао“ шта је добро а шта не?
Ја знам шта је добро а шта не.
Свако зна шта је добро а шта не.
Само неки желе да нам прописују сопствене рецепте и мењају урођене и устаљене критеријуме. Свиђало се нама или не – свет је  глобална и полууређена џунгла. Преживљавају и напредују само врсте и групе које знају да одреде своје место и позицију, приоритете и могућности, правце и начине за то.
Оне друге нестају и изумиру.

Ултимативни циљ је опстанак врсте или групе – тј. народа и Државе.
За то ни једна цена није висока, а посебно ако треба да је поднесе појединац за опште добро.
Зато у природи постоје вође чопора ( крда, јата ) чији живот је подређен опстанку и просперитету заједнице.
Они су заслужни када га има и уживају у благодетима, а када га нема сносе последице и одговорност и први страдају на бранику те буду замењени новим – бољим.
Те релације су установљене милионима година у назад и своју потврду имају у самим основама теорије еволуције.
Само цивилизовано људско друштво захваљујући особинама које смо развили повремено покушава да изигра природне законе.
Најзгодније средство за то је религија и идеологија. Лако и ефикасно се злоупотребљава а добра је и као универзални алиби.
Тако смо читаву деценију „објашњавали“ себи да је наш вођа добар, али су околности тешке.
Да све ради како треба али нас остатак света мрзи и заверио се против нас?
Малих и слабих..?
Изнакарадили смо и изопачили систем толико да је нација дошла на руб пропасти робујући жељи да оправда неспособност, глупост, лењост, крутост, сујету, кратковидост и политичко слепило опскурног, бизарног сељачког имитатора Броза.
Тога у природи нема.
Такви одмах бивају уклоњени и замењени другим ( трећим, четвртим ), који чини добро заједници а не уништава је.

Тако се и некима чини смислено да ме убеђују како економска криза убрзано уништава читав западни свет заснован на неолибералном тржишту и како је само питање времена када ће се све распасти.
Како онда да објаснимо чињеницу редова пред њиховим амбасадама а све састављених од припадника народа где та пошаст још не узе маха? То је, наравно, само делић промила свог оног несрећног света који нема никаквих шанси да у тај ред стане а желео би и те како.
Шта је са њима?
Јесу ли сви луди и мазохисти, па иду тамо где је лоше?
Зашто ови са запада не оду у „слободне“ земље лишене неолибералног капитализма па се науживају слободе и благостања? Ја не видех ни једног.
И они су луди и мазохисти?

Мислите ли ЗАИСТА да ће Америка, Енглеска, Немачка, Јапан допустити да их изједе превазиђени сатрулели систем ( сасвим је могуће да је такав – не браним га нити заступам уопште, а нисам ни стручан да бих давао тако крупне глобалне процене ) а да не модификују и уреде друштво и привреду у правцу који ће то избећи?

Које је по реду и колико пута поновљено мрачно пророчанство пропасти „трулог запада“ ?
Слушамо  већ шездесет година како се прориче слом и распад.
На крају – и нека буде тако!
Опет немам ни намеру ни разлога да неки систем и идеологију „браним“ или „нападам“ али док је овако како је – немојте нас убеђивати у супротно.
Вређате нам интелигенцију а о себи стварате слику коју сигурно не желите.
Кад буду упали у проблеме и похрле код нас, тј Вас „слободних“ – увешћемо им визе па нека чекају, тако им и треба.
Камо среће да је тако!
Али није.
Зашто ја не бих волео да Србија производи Мерцедес, држи примат у информатици, истражује космос и има главну реч у Савету безбедности, док се Немци, Американци и Енглези гурају у редовима да их запослимо и пустимо да уђу код нас?

Да им ми одеђујемо како могу и смеју да се понашају?
Верујте – баш бих волео, можда и више него Ви, али за разлику од Вас нисам спреман да лажем себе и друге да је тако, а ако и није још – биће ускоро!
Уосталом – ни нас нико не тера да гребемо по њиховим вратима.
Али погледајте само коментаторе на НСПМ и тај ниво лицемерја.
Вероватно сваки други ( не знам за Вас ) ако не и чешће је поодавно и дубоко у тој трулежи и пропасти.
Непрекидно из све снаге пљује по њој, али ни не помишља да побегне, да се врати овде (или у Русију ) и надише слободе.
Зашто?

Пише: Бојан Тодоровић

Без дозволе аутора, коментар са НСПМ преузео, опремио и објавио: дрп

4 mišljenja na „Кисело грожђе овога лета…

 1. Прво побро, побогу, зашто нам овде приводиш становитог БоТо-ва елдепе-овског? Зашто си га „преводио“? Мислим, са латинице…

  Ако га се не сећаш из времена чувене „слободне Политике“, од пре цензуре, баш он је био другосрбијанска перјаница међу коментаторима и баш тај те је највише пљувао, наравно, због твог отвореног писања о борби против усташа, а сада служи твом комшији „професору“ као некакав доказ да је НСПМ отворен сајт, ма шта то њему значило.

  „Зашто ови са запада не оду у „слободне“ земље лишене неолибералног капитализма па се науживају слободе и благостања? Ја не видех ни једног.“

  Цео текст је чиста демагогија, а ове две реченице наводим као доказ да не бих ширио бласфемију по Преврату, доста је за слику. Свет је препун западњака! У Бразилу се Амери туку за посао и животни простор, иако је по званичним статистичким подацима много бољи живот тамо одакле долазе.

  После светског првенства, овде је највише остало Ганаца, траже азил и, гле чуда, неолибералних Амера, заљубљених у велики амерички устав, сан и не знам шта још све. Да не причам о нафтним платформама, где је тенденција да их буде читавих 10%.
  П.С.Иначе, како видиш и сам, до интегритета, суверенитета и идентитета му је стало к`о до лањског снега, само да своју светлу позадину угузичи што боље.

  Sviđa mi se

  • побогу, зашто нам овде приводиш становитог БоТо-ва елдепе-овског?

   јбг, нисам сигуран да разговор само са истомишљеницима има много смисла 🙂 Можда је човек премакарио?! Или сам премакарио ја, ђаво ће га знати… Рецимо, онај текст ми је АлЏазира ипак објавила као коментар, док ми је на српском вебу затворено практично све осим Преврата. Биће да је ондаК до мене 😦 Не знам да ли си приметио, али на моје коментаре на НСПМ и сличним местима никада не одговарају ни онај алкар, ни ДШ нити албанополис, увек се нађе неки Јевтовић или Петер РВ. Сад, ако бих на основу тога сам себи постављао дијагнозе, испада или сам велика будала или велики издајник; треће нема. А са Тодоровићем је барем све јасно, човек је лепо написао оно што жели и барем 50% осталих Србаља, само их је срамота.

   Sviđa mi se

   • нспм посећујем, отприлике, једном недељно… текстови су све слабији, читам вукадиновића и антонића, па понекад приметим и овог мрсомуда, који стално прежвакава једно те исто… а што се тиче „српског“ веба, држи се џазире

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s