Глупани, снађите се сами…

Америко, како си глупа! Да си сачекала двадесет година, били бисмо бесповратно твоји. Двадесет година вегетаријанства – и наши политичари би ти сами предали наше нуклеарно оружје и дуго ти љубили руке што пристајеш да га примиш. Какав је благослов то што си се показала тако глупом, Америко!

wind

Волели смо Америку. Јасно се сећам да смо волели Америку. Када смо одрастали, раних 90-тих, већина мојих пријатеља није имала сумње како да се односимо према западној цивилизацији. Добро. Зар је могло другачије?

За разлику од наших дедова или чак очева, ми „највећу геополитичку катастрофу 20 века“ уопште нисмо сматрали катастрофом. За нас је то био почетак великог новог пута. Коначно смо извиривали из своје совјетске чауре у велики, стварни и сјајни свет. Коначно смо могли да утолимо глад својих чула. Родили смо се можда не на правом месту, али сигурно у право време – тако смо мислили.

Данас је тешко поверовати, али тада је и ослобађање Цркве од комунистичког надзора било у истој семантичкој равни са тријумфом западних вредности. Прослава хиљадугодишњице Крштења Русије и први концерт Скорпионса на којем се певало Wинд оф Цханге – за нас је то било исто.

Ратови у Ираку и Југославији некако су прошли мимо нас. Не само зато што смо били млади и безбрижни. Ја сам, на пример, већ стажирао у „Комсомолки“, у међународном одељењу. Гледао сам телексе на енглеском који су стално спомињали Изетбеговића, Младића и Караџића, али нисам тим догађајима придавао озбиљан значај. То се дешавало тамо негде, далеко, не у нашем крају. Напослетку, рат на Балкану се мени није уклапао у некакву антизападну логику. Какве везе је то имало са Америком?

Деведесетих смо гласали за Јаблоко, ишли пред Бели дом да подржимо демократске снаге, гледали новостворену НТВ и слушали радио Ехо Москве. У својим првим новинарским задацима сваким поводом смо спомињали некакав „цивилизовани свет“ и веровали како је он заиста цивилизован. Средином 90-тих у нашим редовима су се појавили први евроскептици, али смо их сматрали за дивљаке. Провео сам годину дана у студентском дому са комунистом Петјом и монархистом Арсенијем. Другови из других соба би се опраштали од мене предвече са сажаљењем: „А ти се враћаш у своју лудницу“.

КОСОВО, ПРВИ УДАРАЦ

Први озбиљан ударац нашој прозападној животној оријентацији било је Косово. Био је то шок, који је разбио наше ружичасте наочари. Бомбардовање Београда је мојој генерацији било исто као Американцима напад на куле-близнакиње. Наша спознаја се окренула за 180 степени, скупа са авионом тадашњег премијера Евгенија Примакова, који је, чувши за америчку агресију, док је над Атлантиком летео из Ирске за САД, наредио заокрет и повратак у Русију.

У то време није било никакве антизападне пропаганде. Наша властита НТВ нам је објашњавала свакодневно да, иако је бомбардовање европског града било малчице претерано, Милошевић је био гад каквог у свету нема, и зато је требало да трпимо. Сатирични програм Лутке карикирао је сукоб као обични спор у једној од наших стамбених зграда, где пијани сусед мучи „грађанку Косову“ и нико не може ништа да уради осим њеног љубавника, кршног момка са лицем Била Клинтона.

Гледали смо, али нисмо веровали. Није нам више било смешно. Тада смо већ били свесни да је Југославија демонстрација онога што би и нама могло да се деси у ближој будућности.

Други ирачки рат, Авганистан, завршетак одвајања Косова, Арапско пролеће, Либија, Сирија – све то нас је изненадило, али нас више није шокирало. Илузија више није било: мање-више смо знали с ким живимо на истој планети. Али, упркос томе, све то време ми смо наставили да се крећемо у западној орбити.

Наставили смо да верујемо у мит о злој Америци, али доброј Европи, косовски страх је постепено отупео, а наш компромис је звучао некако овако: можда не треба да се с тим момцима дружимо, али, на крају крајева, можемо да играмо исту игру. С ким друго да се играмо?

Чак и парада обојених револуција донедавно се чинила као ред малих пакости. Али онда је дошао Евромајдан и за њим жестоки грађански рат, који су на очиглед свих показали: кршење свих процедура и правила и употреба „демократског процеса“ на територији противника – то више нису биле геополитичке игре, већ право оружје масовног уништења. Једини облик оружја које може да се примени против државе са нуклеарним штитом.

Све је врло просто: кад притиснете дугме и пошаљете ракету преко мора, добијете исту ракету као одговор. Али, кад на територији противника изазовете ланчану реакцију хаоса, не морате ништа да доказујете или се правдате. Агресија? Каква агресија? То је само природни демократски процес. Вековно стремљење народа слободи.

Ми видимо крв и ратне злочине, видимо лешеве жена и деце, видимо целу земљу како се враћа у 1940-те – а западни свет, који смо волели од детињства, говори нам да све то измишљамо. Не виде то људи који су свету дали Џима Морисона, Марка Нофлера и разнобојне Битлсе. Не желе да то виде деца учесника Вудстока или сами учесници Вудстока, стари хипици који су хиљаду пута певали Ол ју нид ис лав. Не виде то ни замишљени Немци из генерације послератног бејби-бума, који су разбијали главе да окају грехе својих очева.

КРАЈ МИТА О „ЦИВИЛИЗОВАНОМ СВЕТУ“

Ово је шок већи од косовског. За мене и многе хиљаде 30-годишњака који су у свет пошли са америчким сном мит о „цивилизованом свету“ је заувек нестао. Од ужаса ми звони у ушима. Нема више никаквог „цивилизованог света“. Није ово само тренутак самосажаљења, већ озбиљна опасност. Изгубивши своје вредности, човечанство се претвара у чопор грабљиваца. Велики рат је само питање времена.

Пре двадесет година нисмо били побеђени, већ освојени. Победили су нас не у рату, већ у култури. Просто смо хтели да будемо као они. Рокенрол је успео тамо где нуклеарне бојеве главе нису. Холивуд је био моћнији од претњи и ултиматума. Грмљавима харли-дејвидсона током Хладног рата показала се моћнијом од грмљавине ловаца и бомбардера.

Америко, како си глупа! Да си сачекала двадесет година, били бисмо бесповратно твоји. Двадесет година вегетаријанства – и наши политичари би ти сами предали наше нуклеарно оружје и дуго ти љубили руке што пристајеш да га примиш. Какав је благослов то што си се показала тако глупом, Америко!

Ти нас више не познајеш! То су, између осталог, речи које смо пре две године узвикивали под Кремљом. Од тада, и због тебе, Америко, све мање нас излази на тргове. Ти о нама говориш глупости, мислиш глупости, и као резултат правиш грешку за грешком. Некада си била кул, Америко. После Првог светског рата морално си се уздигла изнад Европе, а после Другог још више ојачала.

Јесте да си имала Хирошиму, Вијетнам, Кју-клукс-клан и пун ормар костура, као и свака империја. Али све то није достизало критичну масу која би вино претворила у сирће. Показала си целом свету како је могуће живети ради стваралаштва и креативне слободе. Створила си на планети много чуда развоја: СР Немачку, Јапан, Јужну Кореју, Сингапур.

Али веома си се од тад променила. Одавно не пишеш  песме које би певао цео свет. Протраћила си свој главни капитал – морални. А он има једну веома лошу карактеристику: кад се потроши, тешко се враћа.

Ти почињеш полако да умиреш, Америко. И, ако мислиш да сам злурад, грешиш. Велике промене сваког доба прати велико крвопролиће, а ја крв не волим.

Ми, који смо сами прошли кроз пропаст своје империје, могли бисмо да ти објаснимо у чему грешиш – али нећемо. Снађи се сама.

Димитриј Соколов Митрич, руски новинар

За Преврат ископао: Будимир Новаковић

38 mišljenja na „Глупани, снађите се сами…

 1. „Гледао сам телексе на енглеском који су стално спомињали Изетбеговића, Младића и Караџића, али нисам тим догађајима придавао озбиљан значај. То се дешавало тамо негде, далеко, не у нашем крају. Напослетку, рат на Балкану се мени није уклапао у некакву антизападну логику. Какве везе је то имало са Америком?“
  паметном доста ал Србима никад доста

  Sviđa mi se

 2. Ми, који смо сами прошли кроз пропаст своје империје, могли бисмо да ти објаснимо у чему грешиш

  a mogli bi i sami sebi, da ne ponove opet iste greške, al…

  Sviđa mi se

 3. Знам да вам је тешко што су Руси једини који нас нису бомбардовали, и што су персонално гинули за слободу Србије, преболећете то уз добру ракију.

  Има ли нека Вучићева слика?

  Liked by 1 person

 4. a ko nas je napao frontalno 1948. duž svih istočnih granica? Ukrajinci? a ko nije dao da nas „bombarudju“ za razliku od nekih?
  i onda je bio isti procenat izdajnika SVOJE ZEMLJE ko i sada, samo sada nema Golog otoka.

  Sviđa mi se

  • To su oni Gembeši i Tuta Bugarin hteli da bidnu veći Sovjeti od Sovjeta. Uostalom, daragoj Koba i nije bijo Rus nego Gruzin, a oni im „tamo njima“ dođu ko „nama ovde“ Nikšićani i Bjelopoljci.

   Sviđa mi se

   • Хрватски водфирер и син народа и народности је сувише прирастао срцу за ту компарацију, па оплети по суседном селу. Лепо.

    Sviđa mi se

   • Што се више дружим са Вама и Србима попут Вас „хрватски водфирер“ ми делује све позитивније. Иначе кад смо га ономад сахрањивали, много Срба је изашло да га испрати… Сад, да ли су то учинили из поштовања и љубави или да се увере како је ипак могуће да такав човек умре – нисам сигуран. Али, у оно што сам видео својим очима у то сам сигуран ко „два и два“: Већина је плакала… А Ви се једног дана кад ухватите мало слободног времена, запитајте – има ли народ који је толико лаковеран и склон идолатрији право да се назове народом. Ако сте Ви у праву – Срби су обична стока ситног зуба.
    Што се мене тиче Срби су један васпитно запуштен народ, али народ који свакако заслужује шансу… Међутим, након тридесет година од како Србијом и српским земљама владају ИСКЉУЧИВО СРБИ, изгледа да нам се шансе свакодневно смањују. Негативна селекција и „позитивна“ дискриминација су учиниле своје, па се у задње време политиком баве само покварени и безнадежно глупи Срби. Сви паметни су се увалили код државе или отишли одавде. Па халал нам ћуфта, ономе ко није способан да влада собом, једноставно је „суђено“ да добије газду. И нешто нисам сигуран да ће нам бити дозвољено да га сами изаберемо, али на крају – то и није нарочито важно: Ако држава није моја – баш ме брига чија је.

    ПС. Тито је био цугсфирер (поднаредник). Водом командује официр, најчешће потпоручник. Чудим се да то не знате.

    Sviđa mi se

   • “Ако сте Ви у праву…”

    Подржавали Броза. Слобу. ДОС. Вучића. Шешеља у међувремену. Исти људи.

    Не, нисам ја у праву, сваки пут када чујем израз ”народ” иза којег се крију последње хуље, ухвате ме пријатни жмарци. Гаднији народ од Хрвата, који присвајају Теслу након што су му побили целу фамилију.

    Плакали за њим, да… ОНАЈ СОЛУНАЦ ШТО РАПОРТИРА ЦУГСФИРЕРУ НА ОДРУ ЈЕ СРПСКИ САДАШЊИ МЕНТАЛНИ СКЛОП. Није то г. Тадић фабриковао, већ господа у пратњи Броза. Када чујем Србина да подсмешљиво говори о интелигенцији Американаца, то је најбољи лек против опстипације. Срби се чак и разликују од остатка Запада – потпуни недостатак социјалног достојанства (то је ваљда та социјална Брозова школа, ту су научили), јер су спремни да раде за мањи износ од оног који господар издваја за свог пса.

    ”Међутим, након тридесет година од како Србијом и српским земљама владају ИСКЉУЧИВО СРБИ…”

    Па добро, да ли српски НАРОД, без наводника, заслужује или не заслужује шансу? Док царује такав менталитет, у ком Срби кротко трпе било цугсфирере било штросканове, а смерно тврде да за боље немају формацијске квалификације, способни ће вам махати из иностранства, небитно да ли су доктори или вариоци.

    ”Ако држава није моја – баш ме брига чија је.”

    Нија баш сасвим тако. Робу је увек психолошки лакше трпети страног господара. Сем ако не верујете у бајке о Вучићевој самосталности. И уживајте, надам се да сте у властитом свеједновању задовољни барем колико ја којем није било свеједно.

    И где се то дружите са Србима попут мене, какав сам ја то човек, молићу лепо, шта ми конкретно замерате? Нетачну интерпретацију аустроугарских чинова?

    Sviđa mi se

   • Исти људи.

    Ништа нарочито; слични људи су подржавали Хитлера, Мусолинија, Стаљина – нећете ваљда рећи да су и ти народи недостојни своје слободе?! Народи попут оних првих, који су изгубили два светска рата, морално и материјално уништени али се диги из пепела, исплатили ратну штету кусом и репатом и (поново) постали велесила? Да се не лажемо, волео бих да имамо њихове навике, барем у траговима. За почетак.

    од Хрвата, који присвајају Теслу након што су му побили целу фамилију.

    Не, него су требали да се угледају на нас, који смо без речи пустили да лојалне Шиптаре, поштаре, електричаре, шумаре, ловочуваре… убијају „њихови“ из ОВК, а онда се из прикрајка смејали на тему: „хихихи, зезнули су се, побили су своје (Ко их шиша, више ће радних места остати за „наше“)…“, па смо се непријатно изненадили када су се масонима, моронима, малтешким витезовима (и коминтерни) придружили и СВИ Албанци са Космета. Уосталом, ја о Хрватима вишекратно рекох јасно, гласно и читко шта мислим; Ви сте онај чије ставове ни о једном питању не знам(о). Знамо да покушавате да будете саркастични, али ставови…

    потпуни недостатак социјалног достојанства

    Извинте, али и о овоме сам се изјаснио много пута и побрао лоше оцене аудиторијума. За разлику од Вас чије ставове не можемо да оценимо јер не можемо да проценимо када иронишете а када сте озбиљни, да ли свој народ прекоревате попут некога ко боље види па се труди да га мало демотивише на путу у пропаст, или једноставно – пљуцкате из прикрајка и смејете се нама које нервирате.

    какав сам ја то човек, молићу лепо,

    Премало података имам да бих вас макар онако, аматерски профилисао. Имам додуше неко своје мишљење, али нисте ми се довољно замерили да бих га и јавно обнародовао; али на добром, сте путу, само гурајте.

    шта ми конкретно замерате

    Је ли за почетак довољно посматрање проблема са позиције самопрокламоване елите? Нешто слично фашизму, додуше без месијанства, јер Вас чак ни извикати не можемо будући да не знамо за шта се залажете…

    Sviđa mi se

   • ЈБГ ја нисма плакао, био сам бесан што је прекинута утакмица у којој смо коначно водили против Хајдука усред Сплита.. и то је сав мој емотивни однос према Титу.. а већини који су му лизали дупе док је био жив, да је чак и усташаам било непријатно, – огледало вашег срБства је што вам (нам) краљ кога су убили удружени највећи олош човечанства – нацисти, фашисти и совјети, ИНАЧЕ СРБИН ако не цепидлачимо да су пореклом од Кељмендија (Климената), нема улицу у Београду..
    убили су га због пројекта који је једино одржив за нас на Балкану и Јадрану – удруживање суседних нација, изитсог разлога као и кнеза Михајла..
    наставите да протежирате контра пројекте слугерањства овим или оним империјама и лизања гутзица овим или оним Путлерима.. од мене ћете увек добијати само презир и истину у брк..

    Sviđa mi se

   • Лепо, сада се декларативно слажемо, сем што је Клаус фашиста, онако офрље, такође декларативно, и без икакве аргументације. Шта ја имам коме да се изјашњавам?

    Sviđa mi se

 5. 48. су православне Србе напали православни Руси, изгинуло је милион људи, а православни окупирани од стране Руса. Честитам вам на том „антикомунизму“, што је најбољи виц којим замајавате људе.

  A можда имате бољу теорију ко је кога напао и како је то изгледало, него је климава (напало нас а нису им дали да нападну) па не употребљавате ништа осим алузија.

  Жали Брозе добрих времена, када сте стрпали на Голи све оне наивне и приглупе које сте привукли на своју страну братимљењем са Русима. Сада трпате у затвор „православне џихадисте“, исти потпис, иста традиција, „издајници народне власти“.

  Када стижу Вучићеве карикатуре?

  Sviđa mi se

 6. аутор није схватио да америка нема тих двадесет година пред собом, зато је пожурила…

  али, руси су макар схватили куд плови овај планетарни брод, мада не и зашто, док из коментара цењених превратника видим да они и даље не схватају ништа, част изузетцима, па чак ни ко нам је пријатељ, а ко непријатељ… да о пловидби брода и не говоримо, много је то навигације за нас… а тек о намерама, боље да их и не спомињемо… мислим, нека је нама фејсбука и гугла, за опстанак ћемо лако

  Sviđa mi se

  • a ko nam je prijatelj? prosvetli nas? da nisu Rusi? pa oni su nam braća…
   u pravu si da Srbima logika 2+2=4 ili ako..onda.. baš ne priliči.. ako smo svaki put novijoj istoriji (jer u starijoj uopšte nismo imali pojma da Rusi postoje) NA-JE-BA-LI a Rusi se samo elegantno povukli, ako je Rusima svaki put bila politika – zavadi pravoslavne protiv nepravoslavnih, još od Hercegovačke bune, u saradnji sa Nemcima s druge bande, – onda – u savez sa Rusima i Nemcima, protiv pokrovitelja i zaštitnika svih Jugoslavija (one države u kojo smo jako loše živeli u oba izdanja)

   Sviđa mi se

  • za Rusiju ću da budem kad budem video alternativni i originalni koncept.. obožavanje kopija i plagijatora NAJGOREG u amerikanizmu bez ijednog dobog uticaja (za razliku od nas u Jugoslaviji) , imperijalizmu i banksterizmu prepuštam vama „pravoslavnima“

   Sviđa mi se

 7. evo kako rade patriJOte:“Sporazum o olakšicama, imunitetu i privilegijama Srpsko-ruskog humanitarnog centra, jedan od sedam koji će Srbija potpisati s Ruskom Federacijom 16. oktobra, tokom posete Vladimira Putina Beogradu .. tim sporazumom bi zaposleni u Centru imali viši stepen zaštite, što SAD i EU ocenjuju kao potpunu slobodu ruskih špijuna da „vršljaju“ po Srbiji“
  http://www2.kurir-info.rs/vesti/politika/ultimatum-zapada-srbiji-sprecite-dolazak-putinovih-spijuna-clanak-1584964

  patriJotskom halabukom i rusofilskim cirkusom da zamaskiraju isto što su prethodni patriJOte – onaj što svakom može da pogleda u oči i čiji je ministar BUlatović odneo dokumentaciju BIA u CIA, potpisali sa vojskom SAD. ..

  zanimljivo je da ovoliko urušavanje suvereniteta nisu sproveli graDŽani i drugosrbijanci, tj. titina deca i jugosloveni na vlasti..

  Sviđa mi se

 8. Ко вас бије мотком да подржите Русију? Русима, који грцају у проблемима, нарочито је значајна ваша подршка.

  Межутим, русофобија (више него очигледна) која не изостаје из огромног броја ваших коментара, уз истовремено вирење из бриселске задњице целе српске елите, је одвратна.

  Србија не би постојала да није било Русије, трошити време на доказивање тог факта је ван памети, је такав игнорант би се само избљувао на то. Руски војници су дирекно гинули за слободу Срба, док су нас ваши пријатељи редовно са земљом сравњивали. ПатриЈоти о којем причате су гласали за Вучића, јер верују јадни да он ”лавира” између две ватре, звучи ли то познато? ИМА ЛИ НЕКА КАРИКАТУРА ВУЧИЋА? Не, али има Руса и ”православних џихадиста”. Акакија са све цитатима.

  Те глупости шатро против полтронства Брозу продајте другима, зна се ко су били највећи полтрони, јер их дижете у небеса. Какав сте лицемер, свака част. У стилу данашње бриселоцентричне елите.

  Liked by 1 person

  • ja se ne bojim rusa nego srba rusofila – pa patim od rusofilofobije.. takvih štetočina i zaluđenika „nema niđe“ a pogotovo ne u Rusiji ..kadgod se oni dočepaju uticaja zakonomerno propadamo

   Sviđa mi se

  • poznato je da ne delim oduševljenje provatikanske i proimperijalne inteligencije njihovim guruom Šmitom .. ja sam bar pročito Nomos zemlje, pa donekle znam o čemu pričam

   Sviđa mi se

   • Клаус фашиста и ватиканац. Брм интелектуалац првог реда. Русофилифоб.

    Sviđa mi se

 9. Овај…извињавам се што кварим вашу богоугодну расправу, али само да кажем да сам видео питање Драгана Томића и да намеравам да одговорим, али тек негде иза 15. наиме, до тада имам гадну гужву на послу (ах, тај капитилазим, па још мрски неолиберални, сваком Србину мрзак пошто га тера да буде користан уместо да просипа своје мудролије по васколиком интернету)

  Иначе, кад смо већ на овој теми, да, ја мислим да су нам Руси пријатељи, а и браћа.
  И веровали или не идем на ону параду. Пре неки дан, сели у фирми и договорили се (мала смо ми фирма иначе), пошто нам је одсудан дан у среду 15. и дотле ћемо да радимо ко стока, 16. идемо да прославимо са братом Владимиром, онако колективно.

  Ју, ју, видите ли ви како је то страшно, бесловесни Срби у раљама неолибералног капитализма, без икакве класне свести, па онда још иду на поклоњење Путину, примитивна маса којој само треба хлеба и игара док је поварени газда експлоатише … ма шта да дужим, на Двогледу би могло да се напише бар 10 есеја на ту тему.

  Sviđa mi se

  • ja sam već bio na poklonjenju Putinu na Zvedinom stadionu.. beše dobar provod .. što ti i ovog puta želim.. ono što ne želimje da ozbiljnoshvatite taj događaj – kao više od dobrog provoda..

   Liked by 1 person

   • Па да, идемо да се зајебавамо, после оног Руса у Приштини који тако олако даје Прешевску долину (коридор ка Солуну) и Дачића који сутрадан у Москви то подржава, човек не може а да се не сети Санстефана…

    Sviđa mi se

   • „… човек не може а да се не сети Санстефана…“
    Ако претпоставимо да руски представник код „владе Косова“ није обична будала попут Дачића, испада да овог пута уместо на бугарску, Русија игра на шиптарску карту. Као што годинама понављам глувима – да би неко добио подршку за своје интересе, најпре је дужан да САМ учини све што је могуће. Срби по ко зна који пут, уместо да смисле шта желе, изаберу власт која жели исто и подрже је у потрази за савезницима – непрестано цео свет подучавају памети, свађају се око споредних питања и за то очекују подршку браће, традиционалних савезника, и других а кад је (наравно) не добију – не прихватају да сами нешто нису добро урадили, да нису на коректан начин представили свој случај, већ се дуре као деца у вртићу и самоповређују се из ината. И све то док је на челу државе будући академик из печења ракије кога кураже мултидисциплинарни стручњаци Вучић, Стефановић и Јоргованка, али њих није упутно прозивати јер за државу и србство су далеко опаснији изроди брм и дрп; први јер је усуђује да изјави како су они што су нас бомбардовали на Васкрс понекад умели да за Србе ураде и понешто добро, а други јер се на изговарање кључне речи „Путин“ – не баца довољно одушевљено на српска колена. Све чекајући донације од Обаме и Сороша 🙂 Лепо се проведи Врапче, ја сам у иностранству па ћу овог пута изостати; али кад буду долазили руски тенкови – нема да оманем. То јуне неће да ме муне 😦 Живела Србија!

    Sviđa mi se

  • јa gledo srBske tenkove sinoć na željezničkoj stanici Topčider..

   Аха, шпијунираш, шпијунираш… Није ни чудо што ти ћера осванула на Пинку; ко зна ко стоји иза тебе, али онако из искуства, реко би ЦИјА 😦

   Liked by 1 person

  • 1. Ко је направио српске тенкове? Где су српски тенкови завршили?

   2. Ко је направио српске авионе? Ко их није одржавао исправним? Где су авиони завршили?

   Sviđa mi se

 10. Још мало ватиканске и фашистичке пропаганде, молим да се игнорише.

  Спасени ”савезнички” пилоти:

  Комунисти: преко 700. Нагађањем преко 2000.

  Равногорци: преко 500. Нагађањем преко 600.

  Победа и међународно признање је наравно уследило, зна се ко је већи антифашиста. Сребрна медаља и утешна награда за друго место:

  sr.wikipedia.org/sr/Драгољуб_Михаиловић#mediaviewer/File:DražaLegion_of_Merit.jpg

  Немачка је зато економска сила, а народи и народности победници. Kултна реченица: ”Кад су изгубили, зашто славе?” Нису обавештени ко им је пријатељ, шта да радиш када су под утицајем ватиканске пропаганде.

  Стварно су ти Руси дрипци.

  Sviđa mi se

 11. “When the winds of change blow,some people build walls and others build windmills”

  Пре него поплава наиђе, неки на сувом граде насип и одводе, а неки хидроцентралу. Хитно Вучићу телеграм подршке! Шта ће нам насипи, шта ће нам ти смрдљиви Руси. Имамо америчку поплаву, и савезништво ММФ, СБ и ЕЦБ који удавише српску привреду. Лек су пливање и сојенице, где ли су Кинези да виде изругивање са властитом пословицом.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s