Драгослав Павков: Опет о буржоаско – пролетерским темама

или

сердар Брм-у отпоздрав на писмо :

„po čemu se ovo razlikuje od Dinkićevih uterivanja? nije poenta pokušati nemoguće – uterati ogormne namete nego namete maskimalmno smanjiti i pojednostaviti kontrolu. .. kakvi računi, kakvi pdvI KAKVO REGISTROVANJE PROMETA U MALIM RADNJICAMA I KAFANICAMA ILI PREVOZNICIMA
uvpodi paušalne male poreze i registrovanje firmi od kuće preko neta, .. da „privrednik“ treba da uplati samo dve jasne dadžbine – doproinose za PIO i paušalac . . a poreznik samo pogledqa dal je suma uplaćena taj mesec, ili nešto slično nekadašnjem platnom prometu“

Срби и сви остали Србијанци национализму, оном правом, лако могу да се науче уз помоћ државе и здравог разума.

revolution

АКО ЈЕ МАТЕРИЈАЛНО СТАЊЕ ГРАЂАНА (И ПРИВРЕДЕ) ТАКВО ДА БЕЗ ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПО СВОЈ ЖИВОТНИ СТАНДАРД И СВОЈУ ЕГЗИСТЕНЦИЈУ ПОРЕЗЕ И ДРУГЕ НАМЕТЕ НЕ МОГУ ПЛАЋАТИ – ГРАЂАНИ СУ ДУЖНИ ДА СЕ О Р Г А Н И З У Ј У И ПРИСИЛЕ ВЛАСТ ДА ЛОШЕ ЗАКОНЕ ПРОМЕНИ!

Просто избегавање плаћања са разлозима типа: „Ако пријавим све што сам зарадио па ми одбију порез – нећу моћи да пошаљем децу на летовање (окречим стан, обрадујем жену, изабрати према потребама)…“ је иста врста криминала према држави као што је то „сналажење“ предузетника, тенисера, певача, фудбалера.
Не може држава да буде твоја само кад од ње захтеваш бесплатан превоз, школовање и здравство, а када дође време да ту државу браниш: побуном против лопова у политици, пријављивањем оних који пале шуме или краду струју, одласком у рат на крају – да кажеш „нека институције раде свој посао“, или „нећу да платим јер не плаћају ни тајкуни…“.
Дужност грађанина („буржоа“ – што би ти реко) је да учини све како би држави свако доприносио према својим могућностима. Онај коме је систем створио погодности да зарађује више – дужан је да се том фином систему одужи више него онај кога такав систем дискриминише. Али, свако мора да учествује према својим могућностима. Ко учешће у управљању сопственом државом одбија иако су му устав и закони тако нешто омогућили, он је Платонов идиот. Ко ради исто  што раде тајкуни, мафијаши,  лопови из режима (закида заједницу за оно што јој припада, само на „микро нивоу“) – није ништа бољи од оних против којих кука и запомаже, једино је далеко неспособнији.

Значи, већина грађана, они којима систем није створио такве погодности као тајкунима, дужна је да државу присили да, оно што ултимативно захтева од њих – прво (и у пуној мери) наплати онима које је сама привилеговала.

Ко је свега тога свестан а ангажовање и друштвени активизам свеједно одбија јер „нико неће да се бори“, не може се назвати грађанином све да се населио у сред Круга „Двојке“ или Шанз Елизеа – без разлике. Он је сељачина која државу схвата као „нешто“ апстрактно, нешто од чега (ако си довољно моћан или покварен) можеш да узимаш до миле воље, али чему не дугујеш баш ништа, (толико је апстрактно). Држава која негује такве људе и тепа им са „грађани“ – нема шансу да опстане. Можда као ригидна деспотија једног човека (или странке), нешто попут Сингапура или штајазнам – Брунеја, само – имамо ли ми политичара кога дан након избора не бисмо (с разлогом) попишали? Тј. ако нам је идеал таква држава – зашто пљујемо Вучића и поспрдно тражимо његове карикатуре на Преврату? Зар он не покушава да направи државу управо по угледу на његовог „драгог пријатеља“ шеика Мухамеда?

Дакле, да се не замајавамо:
Национална држава по угледу на либералне демократије настале на тековинама америчке и француске буржоаске револуције је једино што има будућност.

„Православна царевина“ коју многи сањају не долази у обзир јер неко много јачи покушава да направи исто и не верујем да би благонаклоно гледао на конкуренцију, ма колико она била „братска“.
Друго, сваки империјализам подразумева потчињавање и стављање у вазални однос другачијих народа, по свему различитих од народа коме припада император. Ми овакви какви смо, изгледа нисмо способни да прихватимо ни све Србе који нису „правилно“ крштени, који се Богу моле пред отвореним (или затвореним?!) Царским дверима, који не иду у цркву или који су нeдојакибог – агностици… То што постојање таквих толеришемо не значи да их прихватамо, значи само да нисмо способни да их асимилирамо, протерамо или уништимо; а народи који на тако нешто нису спремни и способни – „по дифолту“ нису предвиђени ни да стварају царства.
Уставну монархију
смо имали па смо једва дочекали да нам убију краља како би политичари добили шансу да владају у име престолонаследника – без брига и памети, а нарочито без одговорности.
Деспотија попут УАЕ или „Азијских тигрова“ такође не долази у обзир, јер немамо нафту а немамо ни свест потребну да прихватимо како једна повлаштена класа или група људи треба да влада на корист целокупне заједнице; као што нема Србина који не би био бољи фудбалски селектор од оног Адвоката, тако нема ни онога ко не би био бољи председник државе од Томе Николића…
„Националистичка“
држава, она ко којој многи сањају, која би коначно све Србе поставила на место које им припада („Србија је држава Срба који имају сва права, неСрби имају само обавезе и права која им „ми“ уделимо, а ако им се не свиђа – могу да се селе тамо где мисле да ће им бити боље…“) није ништа ново и оригинално. Таква држава је постојала и звала се Немачка којом је владала НСДАП (Национал социјалистичка немачка радничка партија – нацисти), и која се претенциозно назвала „Трећи рајх“, тј. покушала је да прерасте у Империју, али јој није успело управо због изузетне нетолерантности према свему што није немачко – „аријевско“. Што значи, ако такву „националистичку“ државу нису успели да сачувају Немци – познати по изразитој прагматичности и (само)дисциплини, чисто сумњам да ће је икад направити и сачувати рогови у џаку попут нас. Уостало  једном  смо имали Царство, али о томе боље да ћутимо: Трајало је колико и царев живот; након смрти тог алфа мужјака – царство се распало као мехур од сапунице. Што ће рећи – није то за нас, да ми видимо од чега се живи, тј. шта стварно може да се уради. Што је питање пре свега за Србе – већину држављана Србије.

Национална држава каква овде уверен сам – може и мора да се установи је она ко којој сам већ писао, па да се не понављам.
Срби и сви остали Србијанци национализму, оном правом, лако могу да се науче уз помоћ државе и здравог разума. Држава је та која мора да донесе законе којима ће обезбедити једнака права, и разрезати једнаке обавезе свим њеним грађанима. Слободе које су ограничене једино правима других равноправних грађана… Где ће се поштовати све етничке посебности сваког њеног грађанина, али у којој нико неће моћи да буде привилегован тиме што са друге стране границе постоји држава која становитим и по разним основама подобним појединцима дели своје пасоше, али се на томе завршавају и све њене обавезе према њиховим власницима… И тек након тога, када формално-правно и суштински, држава Србија све своје грађане изједначи пред законом, тек тада може да каже КОМЕ СЕ ОВДЕ НЕ ДОПАДА – НЕКА СЕ СЕЛИ ГДЕ МИСЛИ ДА ЋЕ МУ БИТИ БОЉЕ. Србија данас то право нема, из простог разлога јер је на већини места у цивилизованом свету боље него у Србији.

13 mišljenja na „Драгослав Павков: Опет о буржоаско – пролетерским темама

 1. што с е свађаш са мном војводо кад се све слажем?
  „Ко ради исто што раде тајкуни, мафијаши, лопови из режима (закида заједницу за оно што јој припада, само на „микро нивоу“) – није ништа бољи од оних против којих кука и запомаже, једино је далеко неспособнији.“
  само што ја нисам навео тај пример … грађани који ни теоретски не могу да плате ГСП најскупљи у Европи или инфостан ии струју који сами износе просечну плату НЕ РАДЕ ИСТО ШТО И ТАЈКУНИ! .. јер “ свако мора да учествује према својим могућностима“

  дакле „Просто избегавање плаћања са разлозима типа: „Ако пријавим све што сам зарадио па ми одбију порез – нећу моћи да пошаљем децу на летовање (окречим стан, обрадујем жену, изабрати према потребама)…“НИЈЕ иста врста криминала према држави као што је то „сналажење“ предузетника, тенисера, певача, фудбалера.“ није уопште криминал него легитиман протест

  и шта ти имаш против побуне београђана против бус плуса зар то није управо пример
  „када дође време да ту државу браниш: побуном против лопова“

  Sviđa mi se

  • није уопште криминал него легитиман протест

   Ne, nije protest vec obican oportunizam ljudi svesnih da ni jedan rezim nije sposoban da prinudno naplati milione kazni za sverc u prevozu.

   и шта ти имаш против побуне београђана против бус плуса зар то није управо пример

   Kao sto ni ovo sto si pomenuo nije pobuna. pobuna bi bila da je vas hiljadu-dve doslo pred gradsku skupåtinu i upitalo po kom osnovu se sverc u busu vezuje za registraciju auta i slicne stvari. Pa kad vam kazu da je tako „po ustavu“, da podnesete ustavnu zalbu i vezete se lancima ispred suda dok ne resi slucaj. ovako… obicno kukanje i na kraju ipak placanje ili trazenje veze da se predmet stavi ad acta. ako se secas – upravo ono protiv cega se kao trtimo

   Sviđa mi se

   • а откуд ти то да то већ није учињено.. за твоју информацију на одговор тужби уставном суду због паркинг сервиса, мој пријатељ, адвокат је чекао 8 година.. добио је одговор који не побија његову аргументацију већ који каже, да будући се односи на одлуку града под тим итим деловодним броијем није виша актуелна, јер је град у међувремену донео нови одлуку скоро исте садржине под тим и тим деловодниом бројем, па мора да пише нову тужбу .. зар није грађанскије у међувремеу организовати масовн+у грађанксу непослушност? за твоју информацију, повод за бус плус је било шверцовање „чак“ 15% путника, сада се шверције 60%, према истом извору (директор ГСП-а коме длака с главе не фали)
    наведи ми један сличан пример грађанске непослушности у 20. веку?
    ок ионоо са бојкотом претплате РТС јер не испуњава програмксе задатке јавног сервиса није лоше ..такве анализе неш прочитати у медијима, ал је брука ако Преварат има овакав став

    Sviđa mi se

   • на одговор тужби уставном суду због паркинг сервиса, мој пријатељ, адвокат је чекао 8 година..

    Ајде!? Значи, твој пријатељ адвокат није успео у спору са Паркинг сервисом, а ви организујете Прла и Тихог да не плаћају РТС и шверцују се у превозу?! А кад на дневни ред стигне улазак у НАТО – формираћете ударне групе које неће куповати Ролекс сатове и северноатлантске крабе? Брме, на тај начин су четници пробали да победе у Другом светском рату… И одавно више није смешно.

    Sviđa mi se

 2. Нисам мислио уопште и да се мешам у богоугодну братску расправу војводе и сердара у којој сте, узгред буди речено, потпуно заменили улоге, те брм сада предводи радикално и милитантно, левичарско крило талибанских превратника, док је дрп поново потонуо у демагошки ревизионизам десног, грађанско-пролетерског превратничког крила, ма шта то било, а јесте оксиморон. Али… зезно сам се да прочитам и просто не могу да одолим, мада није из срцета проблема који третирате…

  дрп: „Православна царевина“ коју многи сањају не долази у обзир јер неко много јачи покушава да направи исто и не верујем да би благонаклоно гледао на конкуренцију, ма колико она била „братска“.

  Као експерт за ова питања, ако мислиш на братску нам Русију и брата Путина, а мислиш, заведен си гомилом сада већ безвредних текстова из Дугинове радионице, кога овде највише заступа становита Секта једног нашег пропалог државника, а на блогу твог омиљеног политичког аналитичара који није из Сомбора, али има и других аутора и коментатора, не спорим.

  Елем, побро, Русија неће бити православна царевина, нити Путин њен цар, а још мање ће се догодити оксиморон од конзервативне револуције и обнове Руске Империје. За твоју приватну информацију, Дугин је у статусу палог анђела, тј.без статуса у руском и, што је још важније, Путиновом естаблишменту. Све што дотични пропагира служи само и искључиво за забаву доконог руског и српског публикума, окупљеног око пар мањих сајтова и блогова, као и групица у виду већ поменуте Секте. Мислим, спавај мирно, те идеје су размотрене и одбачене, дефинитивно, у ропотарницу геополитичких заблуда 21.века.

  брм: „наведи ми један сличан пример грађанске непослушности у 20. веку?“

  Хм, дрп у свој својој егзалтираности десничарског пролетера и грађанина неће да може, али зато ја имам пример из мрског нам титоизма. Наиме, у Бгд је једном, у она давна, прокажена тоталитарна времена неслободе, самим крајем 60-их, почетком седамдесетих, не сећам се баш најбоље, поскупео градски саобраћај и сви, сви, сви су, грађани, граџани или пролетери, бем`га, спонтано одбили да прихвате неправедно и неоправдано повећање цена, па су масовно кренули пешке на посао и где су већ ишли, а таксисти се прикључише акцијом солидарног, бесплатног превоза угрожене популације, као и сви који су на посао ишли својим колима. Трећег дана је цена враћена на старо!

  Само вас посматрам…

  Sviđa mi se

  • демагошки ревизионизам десног, грађанско-пролетерског превратничког крила, ма шта то било, а јесте оксиморон

   Дозвољавам да личи на то што си рекао, али није тако. Елем, ја давно написах о данашњим пролетерима ко су, шта су и зашто су то а не нешто друго. Оксиморон је то што смо данас сви шатро-грађани, а власници смо само онога што нам је допуштено, права из радног односа су нам онолика колико паше газдама и повезаним политичарима, револуционарна свест на нивоу групе Бушмана…
   Ако сам десничар јер се залажем за чисте рачуне и дугу љубав – нека сам; ако сам комуњара зато што мислим да свако ко се роди има право на једнаке шансе – нека сам… Лично се сматрам либералом а ви ме доживљавајте како хоћете.

   Спор између мене и мог најбољег идеолошког непријатеља настао је делом због његовог малограђанског конформизма (узурпаторе треба нападати пажљиво, да не примете из цуга и не потресу се превише), а делом због моје ирационалне потребе да своје мишљење износим, чак и иако се оно (очекивано) неће допасти онима којима у данашње време и не иде нарочито лоше. Притом ја покушавам да расправљам, а овде је постао тренд да се уместо дебате праве психолошки профили и разна друга чудеса.

   Што се тиче „православне царевине“, мислим да сам рекао све што треба. Истовремено, уопште нисам елаборисао да ли Путин намерава да се крунише за Императора или ће се задовољити чашћу и влашћу коју већ има, нити ме то нарочито занима. Из простог разлога – тешко ме заболе и за њега и за његовог димљеног колегу преко Пацифика. Мене занима Србија, а светске але и вране само онолико колико њихове зајебанције утичу на нас, овдашње. Зашто србска православна империја није могућа, такође мислим да сам довољно образложио. Докони руски публикум ме такође не дотиче, али ме дотичу Срби који скачу на сваки прдеж са Истока. Они се замајавају и одбијају да ствари узму у своје руке, све чекајући да се нешто колосално деси, нешто што ће ствари коначно поставити на своје место, а њих наравно на власт и у институције.
   Што се тиче твоје дангубе, баш си и могао да је избегнеш; наслов текста је довољно јасан, а Преврат се ни досад није истицао у подилажењу читаоцима. Поздрављам Те.

   Sviđa mi se

  • брм: „наведи ми један сличан пример грађанске непослушности у 20. веку?“
   u pravu si al ja našravih grešku , mišljah u 21. veku..
   jbg ja sam žžeeeena dvadesetog veeeka

   što reko moj drugi guru, posle prvog „istina je sasvim suprotna“: u tuđem veku

   „брм сада предводи радикално и милитантно, левичарско крило талибанских превратника, док је дрп поново потонуо у демагошки ревизионизам десног, грађанско-пролетерског превратничког крила,“

   kod mene nije podela na levo i desno nego na nacionalno (svi stanovnic) i klasno (samo neki stanovnici)
   ja sam za nacionalno i kad je levo (recimo latinoameričke revolucije) i kad je desno (klasični liberalizam) , a protiv klasnog i kada je levo (razni komunisti, anarhisti i ostali ekstremisti) i kad je desno, tj fašističko

   Sviđa mi se

 3. ”Срби и сви остали Србијанци…”

  Пошто текст очигледно није за мене, чему читати. Шаљите ово Вучићу.

  П.С:

  Смрт Русима, слобода народу!

  Sviđa mi se

  • btv – ovo što nađoh u standardu je obrazac ruske pomoći nama kroz istoriju – из књиге Дмитрија Рогозина: „На Палама сам се неколико пута сусретао са Караџићем, дружио се са њим. Он и командант војске босанских Срба, генерал Ратко Младић, били су симболи српског отпора, живе легенде. Једном ми се Младић обратио с питањем да ли би могли руски авиони избацити на територију Српске Крајине празне сандуке или контејнере, као да је Русија одлучила да подржу своју браћу у борби. ’Оружје и муниција нам нису потребни. Све имамо. Ако нестане, узећемо у боју. Али нама је важно да покажемо српским сељацима који ратују да их мајка Русија није заборавила. Американаци из ваздуха подржавају наше непријатеље, стално им бацају војничку опрему и храну. А нама макар празне сандуке баците. Све остало ми ћемо сами урадити’,

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s