Милан Миленковић: Арена

   Пошто су силе трећег сталежа, грађанства, изгубиле битку против новца, новцу је остало да се огледа са још једном силом,  древнијом од свих других-силом крви

neron

Гледам, пре неколико вечери, борбе у Oктагону. Свакако сте и ви гледали: двојица момака, или две девојке, затворени у кавез, који се туку, ајд да тако кажем, слободним стилом. Много борбе, много крви и гомила која урла око кавеза. На граници између гротеске и кланице.

У доба Цезара, чак и нешто пре њега, борбе у аренама су почеле да истискују коњске трке као најбољу врсту забаве за неартикулисану гомилу. Истина, у то време, борбе гладијатора су биле налик данашњем кечу, добро прорачуната кореографија, у којој су теже повређивање, или смртни исход, били више случај, него намера. Животиње су, до доба Августа, биле главне жртве у аренама. Од Октавијана Августа, све се мења. Кажу хроничари оног доба да овај није био ни мало крволочан и да је нерадо одлазио у арене, али је светина постајала све крвожеднија и све више обездуховљена, а њој, баш стога што је таква, морало се излазити у сусрет, да не би ту зликовачку енергију трошила у уличним побунама.

Четврти сталеж, маса, гомила која је испала из културе и не носи више у себи ни веру, ни морал, ни обичаје, ни традицију, нити икакве кочнице претходних епоха, постала је гладна крви и тупа према свим врстама патње.

Читав први век пре нове ере је, за Римљане, био најтежи период њихове историје. По много чему је тај век сличан веку у коме живимо, али нас технологија вара у мишљењу, јер нам ствара илузију да је доба у коме живимо далеко напредније од оног доба. Јесте то тачно, само што су људи били исти и онда, и данас.  Рим је, попут Америке данас, веома много ратовао по читавом онда познатом свету. Војска је још увек била народна и у походима је проводила по неколико година. Корист из тих пљачкашких ратова (пред римским народом оправдаваним „цивилизаторском мисијом Рима“) није, међутим, вукао народ, већ нека врста данашњих корпорација, односно повезане групе олигарха. Војници су плате добијали нередовно, тако да су њихове породице, на италском тлу, сиромашиле и падале у догове. Дугови су, наравно, доводили до пленидбе имовине и слободни грађани Рима, грађани задојени митовима о демократији, полако су се претварали у просјачку гомилу, која је бесциљно тумарала Италијом, у потрази за храном и смештајем.

Браћа Грах и Марије су, да би спасли што се спасти не може, односно римску демократију, подизали устанке у име грађанства, а против олигарха. Олигарси су, први пут у римској историји, организовали плаћеничке трупе, које су се крваво обрачунавале с народом. Коначно је Сула, у име олигархије, после пола века грађанских ратова, који су опустошили Италију и њену привреду, однео победуу име олигарха и прогласио себе за диктатора. Трећи сталеж, грађанство, изгубио је битку против сила новца.

То је време које ми данас живимо, или ће га живети наша деца и унуци. Већ данас се виде обриси џиновских догађаја који следе: америчке пљачкашке ратове користе богаташи и банке, док обичан грађанин Америке постаје све сиромашнији. У Европи догађаји мало касне, али ће се нужно одвијати исто као и преко океана. Западњачка браћа Грах већ ходају Америком, као дечурлија, која ни не слуте какву им је мисију историја наменила. Марије ће се родити за неколико деценија, као и Сула. Логика историје је неумољива и неизоставна, са тим технологија нема никакве везе.

Пошто су силе трећег сталежа, грађанства, изгубиле битку против новца, новцу је остало да се огледа са још једном силом,  древнијом од свих других-силом крви, оличеној у Цезару. Ту битку је новац изгубио, као што ће је изгубити и на модерном Западу, за, отприлике, један век, али то за грађаснки сталеж Рима и није била бог зна како добра вест, јер је своју какву-такву слободу, морао да трампи за хлеб. То је онај тренутак, оно последње доба сваке цивилизације, кад се грађанство претвара у разбојничку масу, јер одрицање од слободе претвара заједницу у чопор бесних паса. Од тог часа, дакле, сваки појединац стоји сам пред историјом; нема више патер фамилијаса, нема више оне римске породице из раног доба, нема народне војске, нема више тла-остао је само још један град-Рим-који нараста до фантастичних милион становника. Становиништво ван градских зидина тоне у крајњи примитивизам и безисторичност и не броји се више ни у шта; унутрашњи привредни модел се урушава и Рим критично зависи од пљачкашких ратова; не псотоји више пореска политика-замењују је ад хок отимачине; генерали, господари провинција, врло добро знају да од њих и оног што опљачкају, зависи Рим и, за само пар деценија, они постају господари игре. Од тада, више они воде цареве, него цареви њих.

Царско доба, које ће доћи и на Западу, за мање од једног века, значи распад сваке симболике и поживотињење грађанства, које сада заиста и не тражи више од хлеба и игара. Песак арена сада је добро натопљен крвљу. У почетку се симулирају древне битке али, како игре почињу да трају и по три месеца, а симулације битака не могу да се одигравају сваки дан, између великих представа одржавају се мале, углавном двобоји и борбе са животињама. Светини и то постаје досадно, па егзотика почиње да нараста: уведе се борци који имају шлемове без визира, тако да су, практично, слепи и, међусобно повезани ланцем, млате мачевима и секирама насумично. Ту већ енстаје борба и почиње бесмислено масакрирање.

Кулминацију арене достижу у време Калигуле који, у Колосеуму, који се пунио водом, изводи читаве поморске битке, а лавови и остала зверад гину у хиљадама. Само у једним тромесечним играма, у Колосеуму је побијено више од 70 000 животиња (само пола века касније, цар Галба моли намесника Африке да пронађе макар два лава за игре, до те мере су истребљени). Нерон покоље подиже на још виши ниво: хришћани се живи спаљују у његовим вртовима (то се називало „осветљавањем вртова“), а у арени се пуштају пред звери, без икаквог оружја. Врхунац је силовање четрдесет хришћанских девојчица од стране једне врсте мајмуна, бабуна, које су за, ту прилику, припремили такозвани „бестијари“, или „бестијатори“, вешти дресери и манипулатори животињама( О овоме више у књизи Данијела Маникса, „Они морају умрети“). Нерон је извео такве покоље, да се и светини згадило, те игре губе замах и полако се враћају у оквире уобичајених масакара.

Скок на почетак чланка: није далеко дан када ће размажена светина запада, његов „четврти сталеж“ тражити своје арене. Технологија ће, наравно, омогућити да дебели Американац то гледа код куће, на великом телевизору, док жваће кокице и пије кока-колу, али ће увек бити и оних који ће одвојити паре за први ред, јер воле да их попрска крв. Не смем да замислим које ће и какве покоље, за потребе „хлеба и игара“ изводити човек Запада, чија је зликовачка машта далеко надмашила машту других цивилизација и пред чијим би покољима занемео и Атила Бич Божји. Наговештај поживотињења човека Запада јесу управо борбе у октагону и екстремни спортови, где нико и не гледа ко ће победити, већ ко ће се боље убогаљити, па чак и погинути. Снимци погубљења су, већ одавно, најпопуларнији на интернету.

Где су Срби у свему томе? Са квислиншким властима, које се ређају као на текућој траци, ми ћемо бити са супротне стране екрана од дебелог Амера.

18 mišljenja na „Милан Миленковић: Арена

 1. Милан је, углавном коректно, кроз “забаву“ маса, упоредио две умирујуће империје – западне и римске, где је као узроке означио пропадање, отуђење и изневеравање културе, вредности и идела (митова) на којима су те империје стасавале.
  Међутим, та теорија има баг. После шпанско-америчког рата почетком 20 века, САД су постале предводница западне цивилизације. економски она то постаје после 1.СР, идеолошки и војно после 2. СР, чиме се та мега-структура заокружује.
  Која су то америчке културне основе и породичне вредности? Шта се то код њих искварило да се осећа њихова пропаст? Говоримо о нацији добро организованих пљачкаша, отимача, робовласника, убица који узвишеним идејама слободе и демократије лицемерно и преварантски оправдавају своју “изузетност“ … Шта се то данас променило? Само једна ствар – ограниченост планете Земље.
  Како пљачка мора да се настави, и тај дебели Амер ће доћи у арену и то међу првима. Али, ни то не значи почетак краја – та монструозна креација неће пасти сама од себе, може она да преживи на том људождерству још вековима и колико год то монструозно звучало – то је одржив систем, примитиван, сатанистзички, зверски – али одржив.
  Питање је како Срби да пронађу своју Нојеву барку, ту је текст, можда намерно, остао недоречен.

  Sviđa mi se

  • „Говоримо о нацији добро организованих пљачкаша, отимача, робовласника, убица који узвишеним идејама слободе и демократије лицемерно и преварантски оправдавају своју “изузетност“ … “
   пријатељу да ниси ти мало темељно побркао ствари … америчка нација је настала у борби против робовласника, против британске империје и империјализма уопште .. настала је од поштеног света идеалиста који су побегли или протерани од стране племићких пљачкаша и паразита.,. развили су етику радишности, скромности, неразметања и одговорности за заједницу.. да нису „узвишеним идејама слободе и демократије лицемерно и преварантски оправдавају своју И НАШУ “изузетност“, не би теби и већини Југословена закржљао мозак од „у се на се и пода се“ филозофије чија је „економска база“ америчка лова због савезништва са НАТО пактом.. не би се цео живот купао на Јадрану, јер би Јадран био италијанскси да није било ВИлсона … не би имао ни ко да нас заштити од 1948. па све до 1989. ко што нас твоји љубимци НИСУ заштитили ни 1989. ни 2000. а неће ни сутра ко што нису никада, не би било ни самосталне Индије „осллобођене гандијевским методама“ тако што је Рузвелт условио помоћ бомбардованој Енглеској независношћу свих британских колонија…
   уосталом лепо се ти пресели у Северну Кореју, па гледај из близине неуспешну и дивљу америчку креацију из успешне антиамеричке, да не кажем совјетске и данас кинеске….
   само кад је култура џеза, ликовне уметности и савременог плеса 20. века, филма, рока људождерска и примитивна а ваша трибалситичка по угледу н а шиптаре што се пале на црвене крпе цивилизтована.. поштеди нас мало те цивилизације и иди у Северну Кореју,.. и ти и МИленковић коме је дивљаштво толико на срцу

   Sviđa mi se

   • Господине Брано,
    допао ми се ваш пост. Не због грубости и баналности за коју мислите да је врлина, већ што сте на најдиректнији начин доказали моје тезе. Ето, ми припадамо истој култури, пишемо ћирилицом, верујемо у истог Бога, али ви сте опчињени западним вредностима, ја их сматрам за архи-непријатељским. Обоје смо Срби али није искључено да наши истомишљеници сутра потегну оружије једно на друго. Дакле, тзв. “органске теорије друштва“ и шпенглеровски значај култура, коју промовише Миленковић, ви сте на најдиректнији начин оборили.
    Ја нећу да говорим да је робовласништво у САД укинуто тек 1865. године, да је америчка нација, поред британске, починила највеће геноциде у историји света и да је својим интервенционализмом од 2. СР побила преко 55 милиона људи. То се учи у школама. Ја ћу уместо тога да вам кажем да сам ја, као правник, опчињен Америчком декларацијом независности и њиховим државнотворним искуством. Проблем је примена у пракси. Која политичка снага жели да се ти принципи спроведу? Ако би се доследно оживотворили ти идеали, Америка би данас била социјалистичко и демократско друштво, а не милитантно, олигархијско и фашистичко. Као што је Милан рекао – Рим се почео распадати када је престала пљачка, када се војска није могла плаћати да одржава Пакс романа односно супрематију римског, комерцијалног права (а не своје плагијат културе), исто се дешава и са Америком. Данашњи Американци и они који се тако осећају, тежину патриотизма мере потрошачком корпом, не џезом или ликовном уметношћу. Ако пропадне петро-долар, шта ће остати од ваше Америке. Спасиће је џез, Мадона или фантазије секташа са Мејфлаувера? Човек је политичка животиња, он је за своје идеале и принципе спреман да без размишљања положи живот, а крај империја и цивилизација долази када он постане економска животиња, када се све своди на рачуницу, када свака вредност добија свој новчани еквивалент.
    Са друге стране имате Русију. Дошао Шваба до Москве и Лењинграда, он се није предао. Вијетнамци су 30 година крварили за своју слободу, што је вама Американцу добро познато. Кореанци можда једу глогиње, али направише људи атомску бомбу, решили су питање независности за сва времена. Можда сам ја дивљак, тупави Балканац, али за мене је то фасцинантно. Зато што нисам европејац, већ Европљанин.

    Sviđa mi se

   • „крај империја и цивилизација долази када он постане економска животиња, када се све своди на рачуницу, када свака вредност добија свој новчани еквивалент.
    Са друге стране имате Русију“
    коју Русију? реалну или ону из ваших снова?
    ја видим најамериканизованији народ на свету.. и то у најгорем значењу те речи, без џеза, Пекинппоа и Енди Ворхола ..само потрошња лако зарађеног новца од богомданог гаса… и уцене обичном свету који нема гас..
    наравно да је САД пропала, зна се и кад – напуштањем златног стандарда у време НИксона .. хиљаду пута сам цитирао Рон Пола и његову једноставну истину да је тамо успостављен класични фашизам МУсолинијевског типа – власт корпорација ..
    али шта је вама алтернатива .. још доследнији фашизам.. у САД 5% људи имају 99% националног богаства а у Русији 1%..
    одличан пример за углед за Србију..
    први пут после 500-600 година имамо шансу да наша територија не буде на бојном пољу, јер су се границе империјалнох слонова помериоле ка истоку (на штету Русије) .. уместо да се смиримо и гледамо своја посла обновимо се биолошки, економски и културно, не ми чачкамо мечку и тражим нови рат ненаоружанији него икад..
    подсећам да су нас у прошлом победили жури Јанкец бригада и шиптари.. уз нечију помоћ коуја ни овога пута не би изостала.. изостала би руска ка и вазда ..
    ПС да ли и ви живите у ЗАПАДНОМ иностранству, као дежурни русофили са свих сајтова па и овог?

    Sviđa mi se

 2. Ево сазнадох да империје немају културу, а и да ни Американци ни Срби нису ем имали културу пре фудбалске лопте и џеза, ем, онако равноправно – нису империје. Пресмешни сте, али је изложено драгоцено за одређивање кризе идентитета.

  Друго, америчка нација је заснована на геноциду, осамостаљена у робовласништву, а након јачања лихварског сектора, заснована на мелтинг поту. То што свој менталитет желе да пројектују на нас преко таквих комплексаша као што сте ви јесте друга прича. Занимљиво је да сви ви са Америком у срцу лежите на некој задовољштини, социјалној и материјалној, и обавезно нисте на листи гладних, нити се буните против поретка. Емигрирају други, баш тамо, вама је добро.

  ”Не би се цео живот купао на Јадрану, јер би Јадран био италијанскси (…) не би имао ни ко да нас заштити од 1948. па све до 1989. (…) ко што нас твоји љубимци НИСУ заштитили ни 1989. ни 2000. а неће ни сутра ко што нису никада…”

  Јест вала, Србија се пуном снагом сама обрушила на Османско царство и срушила га, сама ушла у Први рат, која је сама себи наместила, сама припретила ”савезницима” да јој спасу трупе, сама се ослободила нацизма…

  Осим што сте лажов, очигледно имате неку латентну хомосексуалну црту, стално потежете питање личне заштите, где се добро осећате, и какву плажу и великог бају волите, а какав је смешан и не задовољава критеријуме. Бар сте гласни, надам се да је овај добар, и да ће вам дати деци економски да одахну.

  Sviđa mi se

 3. @brana
  Ништа ви схватили нисте.
  Како се слажемо да је ваша Америка фашистичка творевина без иманентне културе, наша расправа је одавно завршена.
  Хвала на пажњи и све најбоље.

  Sviđa mi se

 4. Немојте дирати намћорљивог професора.
  У једној епизоди Астерикса постоји лик Потулије, има способност изазивања свађе.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s