Живојин Гавриловић: Људски капитал Србије на крају транзиције

човек је предодређен да ради и заради а уколико није тако онда је криво окружење и систем који му не дозвољава  да користи своје умне и физичке способности.

gosa

У свету се води борба за процену и вредновање људског капитала у односу на финансијски капитал. Савремена технологија ,корпоративна култура и начин управљања ,у великим компанијама, тежи смањењу броја запослених и повећању продуктивности са новим организацијско-технолошким решењима.

У складу са наведеним тежњама ,имамо све већи утицај и потребу за реалном проценом вредности људског капитала јер савремена технологија и нове организацијске структуре не могу успешно да функционишу без непосредног утицаја човека. Неопходно ангажовање људских ресурса је и даље присутно а вредновање људског капитала расте у односу на финансијки капитал. У великим комапанијама се тај однос (људског према финансијком капиталу) процењује на 70%:30% што значи да је човек још увек доминантан фактор у односу на новац.
Треба имати на уму да је најпре настао човек (са главом,рукама и ногама) па онда новац.
Као такав, он је предодређен да ради и заради а уколико није тако онда је криво окружење и систем који му не дозвољава  да користи своје физичке и психичке способности.
У нормалном окружењу човек је углавном успео да се заштити од утицаја финансијског капитала и послодавац је принуђен да плати одговарајућу цену рада како би сачувао квалитетну радну снагу која му доноси већу продуктивност и профит. У таквом односу људског и финансијског капитала повећавају се потребе за очувањем и примањем радника и конкуренција на тржишту рада.

Људски капитал се у Србији систематски уништава из следећих разлога:

Не постоји интерно тржиште и излазак на међународно тржиште рада. Ова проблематика је препуштена нестручном и неспособном менаџменту Националне службе за запошљавање. Уз благослов свих досадашњих режима, ова служба је постала најобичнији административно-евиденциони центар за удомљавање партијских послушника.

Изгубљен је сваки вид мотивације кандидата за одређене позиције с обзиром да се запошљавање не врши по критеријуму стручне способности.

Изгубљена је конкуренција и сваки начин селекције приликом избора кандидата за отворена радна места.

Не постоји могућност интегрисаног деловања и повезивања школских и научно-истраживачких установа са привредом и другим областима.

Поремећен је систем вредности у друштву где су стубови нације (радници,сељаци и инжењери на челу са способним руководиоцима) маргинализовани и онемогућени да остварују утицај који им припада, а све више се фаворизују разне ,,културне’’, турбо фолк и ,,спортске’’ манифестације са покрићем у психолошко пропагадном деловању, по принципу „испирања мозга“, преко режимских медија.

Доминантне преварантско-пљачкашке групације и појединци нису заинтересоване за вредновање људског капитала. За њих је богом дан управо „транзициони систем“ који подразумева и претпоставља  уништавање материјалних и природних ресурса нације уз паралелно уништавање људског капитала, све у корист страних сила и мултинационалних компанија чије су поменуте групације клијенти.

Мере које треба предузети за спашавање и ангажовање људског капитала:

1. Тренутно обустављање малверзација у економско-финансијским секторима друштвених, приватних и јавних предузећа и установа кроз утврђивање економске оправданости реализованих инвестиционих пројеката и уговора, и личних – мегаломанских трошкова појединаца на различитим функцијама са посебном анализом односа плата и других новчаних
примања и принадлежности.

2. Детаљна контрола проглашавања вишка запослених и отпуштања радника без процене и Програма збрињавања вишка запослених како би јасно видели да се углавном отпуштају квалитени радници (носиоци адекватног вредновања људског у односу на финансијски капитал) а задржавају и запошљавају подобни по родбинској, политичкој, етничкој, швалерској или некој другој вези.

3. Тренутно обустављање досадашњег начина деловања представника синдиката којима је интерес радника и перспектива предузећа у другом плану. Заједно са неспособном руководећом гарнитуром (лоповима и преварантима), представници синдиката су главни носиоци опортунистичког понашања и противници квалитетних промена и динамичког развоја.

7 mišljenja na „Живојин Гавриловић: Људски капитал Србије на крају транзиције

 1. „Доминантно преварантско–пљачкашке групације и појединци нису заинтересовани за вредновање људског капитала“—Па наравно и зато су пожељни и погодни,нарочито у националним државама, да у складу са наднационалним светским ставом и планом, о светском вишку људи(какав капитал—ждерачи?) настојањем за форматирањем „погодног“ становника, форматираног по принципу– птичји мозак,не зна ,не пита,не размишља—ради шта му је речено, доприносе „развоју“ Планете. Да смо, СВИ у овој државици( сем оних који воле странски ваздух) свесни опасности, језиве, која реално прети да нас збрише, дисали бисмо ЈЕДНИМ плућима, и са свешћу да нам се на чело, намештају светски шрафчићи, споља, већ ихај година, покушали бар да их заменимо нашим домаћим, јер памет овог народа никада не треба занемарити,( нека каже ко шта хоће на ово, докази постоје и биће их).
  Духовност која се преплиће и неодвојива је од напредовања човека у свим областима, не подводити под „православну..“ као једино наш патент, већ човеку од Бога дат дар свима, без екуменистичког и других трица и кучина, које раздвајају.Овај мој осврт можда изгледа да нема везе са темом,али богме вара се.“стубови нације“ болују од разних југоносталгичарско–верских болести .план још некако и имамо, али извођачки део је проблем проблема, јер код нас нико не воли да је домаћи шраф. Сви мисле да су комплетне машине— скромни ли смо, боже сачувај. Теек јединствени, да бог сачува.Према томе требају нам ЈЕДНА плућа и исчепркане памети и оданости.

  Sviđa mi se

 2. до вредновања људског капитала може доћи само променом система…. пазите, система, не режима

  Sviđa mi se

  • Мислим да је потреба промене система (а не режима) постала спорна тек након устоличења Алека Благоглагољивог. За мене је она почетак излечења Србије, али као што видимо – и то у чему се слажемо је добар основ за српско-српску шорку. Ти би: У се ал више у Русе, а ја бих у се и у своје кљусе, а то се не сме јер је (ваљда?!) русофобно и антируски… Јбг, српска посла. Узгред, у мом селу (које је иначе расадник народних мудростии мудраца 🙂 ) до недавно се говорило „Циганска посла#, да би се онако, некако потпуно неприметно променило у „српска посла“… Можда је то та… мултикулти зајебанција.

   Sviđa mi se

   • „и то у чему се слажемо је добар основ за српско-српску шорку. Ти би: У се ал више у Русе, а ја бих у се и у своје кљусе, а то се не сме јер је (ваљда?!) русофобно и антируски…“
    нема никаквог основа за шорку и неће је бити… мислим, са једне стране је шака јада („русофили“), а са друге стране сви остали, који се као не подносе између себе, другосрби, па патриЈоте, па патриоте, па суверенисти (јој, ови су сада модерни, ал`и они неутрални, нису и јесу за русе), ал`сви заједно воле фејсбука, ријалитија и ајфона, па зато не воле русе… значи, нема шорке, с`ким да се тучете, ми се на прсте једне руке бројимо
    иначе, када решиш једначину како србија да се сама извуче из дужничког ропства, значи, како стварно, а не декларативно, може бити онај чардак ни на небу, ни на земљи, да не лајем неутрална, ти пријави, исто као и онај број „хиљада погинулих срба на границама, од руске руке“
    а истина је једноставна, сви, сви, сви, виде себе на западу и зато ћемо државу изгубити

    Sviđa mi se

  • промена система почиње променом идеологије на којој почива систем, јер „у почетку беше реч“..почнимо од појмова као што су „људски капитал“ „радна снага“ „административни капацитети“, „људски ресурси“

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s