СРБИЈАНСКИ ТУПАМАРОС

Kako се постаје издајник срБског народа?

А) опишеш тачно шта си видео својим очима

Б) кажеш да тако не ваља и укажеш на конкретне праве кривце

В) препоручиш како би требало

Г) упозориш како ће бити ако се настави „вако“ (супротно од „што се баби снило“)

Д) кад се све деси како је издајник предвидео – то је само доказ колосалности његове  издаје

Ево једног пример(к)а

nikad-granica-logo

ТАКО ЈЕ ГОВОРИО ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ

А) опишеш тачно шта си видео својим очима

Али оно што балканским ратовима удара печат најварварскијих и најкрвожеднијих ратова мрачнога средњега века, то нису потоци крви с једне и друге стране попадалих леса наоружаних људи, који су у рат кренули, не, већ су то реке крви поубијанога неборачкога становништва, невине деце, жена и мирних људи, раднога света Старе Србије, Арбаније, Македоније и Тракије, чија је једина кривица што се друкчије богу моли, што другим језиком говори, друго име носи и што је на свом вековном огњишту наивно сачекао четири дивље најезде.

Још и сада, ја не могу да заборавим утисак које је на мене чинило црвенило неба од првога паљења села. Првих недеља рата са Турцима ми ноћи нисмо имали, јер смо се кретали, логоровали и тукли према светлости арнаутских села која су горела. Ватре запаљених села биле су једини сигнал којим су поједине колоне српске војске јављале једна другој докле су стигле.

Када сам сазнао за ове последње подвиге српске војне и грађанске власти у новим крајевима, помислио сам: Зар је злочиначка комитска психологија овладала целом власничком хијерархијом; од првога министра до последњега жандарма, а ти, Србијо, куда ћеш са њима и где ћеш се зауставити?

Ђаковица је чисто арнаутска варош. И околина Ђаковице је не само претежно, већ скоро искључиво арнаутска. У целом овом крају Србија је затекла место Срба српске средњевековне споменике, хладне зидине, које имају вредности за археолога и уметника… И управо основни узрок свих незгода од којих данас патимо и од којих ћемо убудуће много патити лежи у томе, што смо ушли у туђу земљу.

Srpska_osvajanja_1912

Б) кажеш да тако не ваља и укажеш на конкретне праве кривце

Ми сматрамо да наша спрема за борбу против страних завојевача није у броју бајонета већ у истинским слободама и реформама и стварном раду на културном и материјалном уздизању народних маса. Тешко Србији ако у овом смислу буде и убудуће тако радила као и досад.

Ми социјалдемократи се у погледу на националну слободу разликујемо од буржоазије. Јер буржоазија хоће слободу за свој народ по цену уништења слободе других народа. Ако би се Маћедонија присајединила Бугарској, онда би на сваког једног Бугарина, који би био ослобођен, долаило по један или више заробљених Срба, Грка, Румуна, Турака, итд. Ако би се Стара Србија придружила Србији, онда би опет на једног слободног Србина долазила по два поробљена Арнаутина, Турчина, итд. Ми хоћемо слободу свога народа не уништавајући слободу других.

Наш власнички свет машио се туђе земље и туђе слободе, некадашњи херолди националног ослобођења понели су заставу националног поробљавања.

Ми смо доживели да са лозинком националног ослобођења оставимо хиљаде људи онде где и нема Србина.

Ми смо били противу ратничког наступања на Арбанасе из два разлога: прво, то је завојевачки ратни поход противу којега се мора бунити свака здрава свест; друго, напад на Арнауте ствара нам једну несрећу, копа јаз између два народа, који су чак у извесиим крајевима и измешани врло јако, изазива непријатељство које ће нас врло скупо коштати.

Србија није ушла у Арбанију као брат него као освајач… Србија је изгубила додир са представницима арбанаског народа и одгурнула га у очајну мржњу према свему српском.

Србија је хтела излазак на море и једну своју колонију, па је остала без изласка на море а од замишљене колоније створила је крвнога непријатеља.

Завојевачком политиком српске владе према арбанском народу створени су такви односи, да се у скорој будућности мир и редовно стање тешко могу очекивати.

Завојевачко држање Србије према арбанском народу показало је како се политиком уноси мржња међу народе.

Ми смо извршили покушај убиства с предумишљањем над читавом једног нацијом. На том злочиначком делу ухваћени смо и спречени. Сад имамо да испаштамо казну. Она је страшна: то је неповерење, па чак и мржња читавог једног народа.

Србија је у балканским ратовима удвостручила не само територију него и број спољашњих непријатеља. Ако је ико имао услова за споразуман рад са Арбанасима, то су га имале Србија и Црна Гора. Не само измешаност насеља и сродност суседних племена већ и узајамност интереса упућивале су ова два народа на споразум и пријатељске односе.

В) препоручиш како би требало

Ми сматрамо да наша спрема за борбу против страних завојевача није у броју бајонета већ у истинским слободама и реформама и стварном раду на културном и материјалном уздизању народних маса. Тешко Србији ако у овом смислу буде и убудуће тако радила као и досад.

Потребно је бар сада погледати истини у очи и, насупрот предрасудама, признати да је борба коју данас арбанаско племе води природна, неизбежна историска борба за један друкчији политички живот него што га је имао под Турском и друкчији него што му га намећу његови свирепи суседи, Србија, Грчка и Црна Гора.

Груписање и узајамност земаља и народа на Балкану једини је пут који води привредном, националном и политичком ослобођењу.

Балкански народи, сваки за себе, подвојени, увек су представљали сламку у завојевачким вихорима на Балкану. […] О они ће и даље то бити, докле год остану подвојени, па чак и непријатељски расположени једни према другима.

Балкан пати од сувише честих граница.

Тежње народа на југоистоку Европе могу бити остварене само удруживањем привредних снага, уклањем вештачки створених граница, омогућавањем потпуне узајамности и заједнице у животу, као и заштитом од заједничке опасности.

Овај Балкан са својом Моравском и Вардарском долином, са рудницима под Копаоником и Балканом, богат шумом, пољем, њивом, угљем, рудом и водом, у стању је да да прилике за рад, напредак и развитак. Али то само тада кад ми на њему своје снаге удружимо.

Ово је Туцовић рекао за српски и бугарски: Никаква шовинистичка искључивост нити пак плаћене теорије филолога не могу учинити двама језицима говоре они који се без икаквих тешкоћа и без понављања, сретајући се први пут у животу, тако лако разумеју. Ја не знам шта је онда један језик ако није то. Мене се много не тичу филолошке норме и теорије: Ја зовем једним језиком дијалекте на којима се народне масе без икакве тешкоће споразумевају.

Југословенско питање у Аустро-Угарској није се јавило ни из мржње словенске расе према германској или мађарској, ни из славенофилских фантазија о једном великом свесловенском царству. Оно се јавило као резултат привредних и културних потреба самог народног живота, које не могу да буду задовољене у данашњем ропском политичком положају.

преузето(па претумбано) са http://damjanpavlica.wordpress.com/2014/11/09/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%98%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BE-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%82%D1%83%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

14 mišljenja na „СРБИЈАНСКИ ТУПАМАРОС

 1. хм, па зар није тита остварио све што је димитрије проповед`о? и то у више деценија, у тзв.утопији косовији… резултате знамо… мислим, живимо их… рама, рама, друже мооој!

  Sviđa mi se

  • резултате знамо… bio je mir 50 godina, a posle se SLoba pravio jak pametan .. резултате знамо….злочиначка комитска психологија овладала целом власничком хијерархијом

   Sviđa mi se

   • а, значи, најважније да је био мир, а што је на штету срба и србије, то нема везе… одлична „логика“… мислим, за наше непријатеље

    Sviđa mi se

 2. Туцовић је био будалетина која је онако српски широкогрудо народу коме ни име није знала да изговори, поклањала националну државу и „српске средњевековне хладне зидине“. Како се десило да су те зидине постале хладне и вредне само археолозима? Да ли је ту дошла нека анадолска ордија и протерала жене, старце и децу – овог пута српску, или ће бити да су турски везири поред српског елемента по доласку на те просторе затекли и један пљачкашки башибозук, увек спреман да се приклони вери и традицији јачег (пошто своју није ни имао), и врло расположен да за рачун господара прогони све неверничко?

  Са другим нелом Туцовићевог „налаза“ се слажем. Србија да би опстала мора да сарађује са сваком ко за сарадњу има интерес, са суседима нарочито. Али, ако је услов за сарадњу то да се најпре намире сви на рачун Срба – Димитрије Туцовић није ништа друго него оновременски Чеда ЈОвановић, и његово „дело“ треба занемарити као социјалдемократско лупетање по принципу кога је четврт века након њега, у Херцеговину покушао да имплементира народни херој Владо Шегрт: Ако Срби неће социјализам – побићемо их и населити Кинезе.

  Sviđa mi se

  • Ух, Димитрије је ипак био бар за три копља бољи и честитији човек од Јовановића.
   Међутим то значи, да се у овоме у вези Албаније није тешко просрао. Треба прочитати Скерлићев одговор на ова његова паламуђења.

   Sviđa mi se

   • Исправка:

    „Међутим то НЕ значи, да се у овоме у вези Албаније…“

    (мада је вероватно и из самог контекста било јасно да у бржини прогутах то „не“)

    Sviđa mi se

   • с чим у вези Албаније се посрао? измислио оне покоље? измислио да у Ђаковици нема Срба? измислио да у АЛбанији скоро да нема Срба? да Пашић прави државу на чијој половини територије нема Срба?

    Sviđa mi se

   • Видиш, Марковић је за разлику од тебе живео временски много ближе неким догађајима, па је и знао неке ствари боље од тебе (мада мислим да и ти знаш само по већ устаљеној пракси лажеш, манипулишеш и подмећеш). Елем, занимљиво је да је он свој знаменити текст, својевремено насловио са „Крвна освета солдатеске“, мислим, занимљива је употреба речи „освета“, упучује да је пре тога било нечега због чега се користи та реч. И ту нису у питању неке ствари од пре много векова, већ за њега непосредна, тек минула прошлост.
    А иначе, до сада је већ са доста сигурности утврђено да су те његове, а пре свега Новаковићеве приче тешко претеривање. Мислим, то данас признаје чак и Дуда Стојановић (мада искрено, не знам шта јој би, вероватно је била дрогирана).
    Елем, као што рекох, треба прочитати шта је Скерлић имао да каже на ту тему.

    Sviđa mi se

   • Извињавам се опет, Туцовић а не Марковић….
    Не знам, откуд ме грешни Светозар спопао, али није то баш без врага 🙂

    Sviđa mi se

   • Тек сада видех ово:
    „А овог пута немаш линк?!“

    Нажалост немам, још давно читао са папира, али мислим да може да се нађе ако се прогугла, мене тренутно мрзи.

    Sviđa mi se

  • „Туцовић је био будалетина“
   и даље више не треба разглабати јер, будалетине по дифолту, чак ни случајно, не могу урадити нешто добро… за свој народ, наравно, за туђе су експерти

   Sviđa mi se

   • срећом имамо мало таквих будалетина, па са паметњаковићима хрлимо у светијетлу мајчину зору

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s