Зора Милновић: Стручњакиње и стручњаци

захвалност и срамота су за њих превазиђене емоције

svi drugovi su mi mrtvi

Генетичарка Гордана Шурлан Момировић, у кратком гостовању на ТВ Србије, јутрос, врло убедљиво бираним речима, говори о безопасности генетички модификованих организама, подводећи под нормално, храњење нашег становништва том новом врстом биљака,  створених генетичким инжењерингом,  мешањем људских, животињских и биљних гена. Госпођа је за врло кратко време савладала лобирање за Монсанто и то мора да јој је врло исплативо. Вероватно, поред конкретне користи, њена сујета доживљава препород, јер тако велика мултинационална компанија обраћа пажњу на србску стручњакињу. Заправо и она је једна од оних, који су у својој прошлости били против ГМО,као рецимо бивши министар пољопривреде у Влади , проф. са Пољопривредног факултета у Н. Саду, Гламочанин.  Његов научни рад,  неколико година пре него што је постао министар, говори о штетности храњења домаћих животиња ГМО, да би потпуно променио став умрежавањем своје стручности и политичке памети. Његова трансформација је интересантна, једино што смо пропустили да чујемо од стручњака  је,  да ли је остао при мишљењу,  да је за животиње и даље штетно, али не и за људе?

Добро је познато да је  у Србији лоби Монсанта врло снажан, вероватно добро и  конкретно, од истог  награђен, али се питам шта је са људима  чије је средње школе, факултете,стручна усавршавања плаћао овај народ? Овако нам враћају? Чиме оправдавају своје залагање да се у оквире новог закона уврсте и ГМО семена и прехрамбени производи које ће јести деца Србије. Доказаном безбедошћу? Где су им докази? Они су испитали и дошли до тих резултата? Зашто нас толико потцењују, као да не знају да су нам доступне информације из свих области, па и из ове? Оно што зацело може да се закључи захвалност и срамота су за њих превазиђене емоције.

И тако, удобно смештена, у националном студију телевизије, која нас свакодневно убеђује да припада нама, везе Шурланка, (свежа, сам’ што је дошла из Америке где се добрано нахранила ГМ храном, каже), а придржава водитељка. Е да јадца није–народ је чуо о „лековитости“ ГМО, не помажу више лобисти и  лобисткиње –стручњакиње. Јасно је свима о чему се ради.

Једино што остаје нејасно нама пријатељима Еколошког Покрета Новог Сада и Николе Алексића, где је тај народ са нама на мирним културним, пуним позитивне енергије  протестима, на улицама Н. Сада и других градова, или пред Републичком (Народном!!!) Скупштином? Где си народе наш да се свим снагама удружени супротставимо усвајању жеља и поздрава Великог брата. Где си да кажеш да је деклерацију „НЕ ГМО“ у Србији потписало више од 80% градова села, јер очигледно власт те се задњи пут сетила кад си гласао, и негде те у међувремену успут—затурила!

Jedno mišljenje na „Зора Милновић: Стручњакиње и стручњаци

  1. „Где си народе“
    у рупи

    што се тиче гмо, ствар би морала да буде једноставна, а није, јер је под утицајем лобија западног господара власт одавно попустила… наиме, када се пуштају у промет нови прехрамбени производи, исто као и лекови, онај који пушта, а то је у овом случају власт, мора да докаже да нови прозвод није штетан по здравље… зашто? зато што обичан грађанин нема могућности, нема лабораторије у којима би доказивао супротно… пошто то није тако, возови пролазе… шта се може урадити? обзиром да је народ у рупи, могућа је петиција тог истог народа… мислим, није опасно потписати петицију… у њој треба навести резултате светских лабораторија, које су посумњале у исправност гмо за људску употребу… и тражити да државне лабораторије провере

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s