И, шта сад родитељи?

„И био је добар, фин дечкић из улице, никад није правио проблеме, примјеран ђак и добар друг!“ Лаж! Једна за другом јер о покојнику само најљепше, нарочито кад је млад!

Како сте дозволили да вам кћерка од 15 буде звијезда сплавова и кафана?
Зашто умирете од смијеха кад вам син прича догодовштине како је пијан радио неку много луду ствар са ортацима?
Зашто је не питате гдје је кренула у тако краткој сукњи и голих сиса у уторак, а сутра се иде у школу?
Зашто допуштате да вози ваш ауто, а тек је положио и не трепнете кад притисне гас мало јаче?
Зашто сад плачете?

linkbmw1-300x179

Кад се отима за играчку у вртићу – дођу мама и тата па вичу мало и на васпитачицу и на другара, туђе, оно лоше дијете које квари њихово и не да му да се игра. Јер, њихово је златно! И тад са поносом у очима гледају мезимца!
Кад се потуче са другом у школи – дођу тата и мама, запријете коме треба, уцијене, само да им злато буде безбједно у школи, па таман и да је криво и да је започело и да угрожава друге. Има и оно сва права као и сва дјеца! И даље се цакли понос у очима јер таквог генија свијет није видио!

Кад почне да бјежи са часова у средњој, да псује професоре и силеџијски да третира другаре – дођу мама и тата и објасне свима да је сад у осјетљивим годинама, да га нико не разумије и да никако није крив што га сви изазивају! Понос су одавно заборавили, али мама и тата нису уморни, не, једино они не одустају, тако и треба да буде!

Кад једва заврши средњу, упишу га мама и тата на приватни факултет, јер – ко је још видио да има хљеба од државног, а и што да се мучи дијете кад ће исто постићи са много мање рада! Неће мама и тата да признају да су пропустили да од свог мезимца створе човјека, неће да виде да нема ни знања ни воље ни за шта, не, не. Још увијек има наде!

Сада већ увелико узима ћалетов добар ауто без питања, јер већ са 15 је почео да излази и да ником не говори гдје (а, ко би и смио да га пита). Има преко 20 саобраћајних прекршаја, али тата има друга у полицији и то се заташкава.

Шта ће син, млад је, сви смо ми били млади и правили глупости! Већ сада може да издржи доста алкохола на ногама, ма први је, бре, кад се пије, а већ са 15 је почео да цирка иза школе. Он је луд, он је брз и сви тако воле да буду у његовој близини, јер много је кул!

И ту су трагови кочења, нека кривина која, гле чуда, до тад није била ту, ту је врисак и бол. И ту је смрт.

„И био је добар, фин дечкић из улице, никад није правио проблеме, примјеран ђак и добар друг!“ Лаж! Једна за другом јер о покојнику само најљепше, нарочито кад је млад!

Много ми је мука.
Што лажете? Зар не мислите на сву ту дјецу која ће опет тако пијана да сједну за волан? Зар не мислите да све толико смрди и трули у овој силованој Србији да је доста прикривања. Сад је готово! Он је мртав! И сад почиње!
Сад треба рећи, викати на сав глас да то тако не може и не треба! Гдје сте маме и тате? Не усуђујем се да дирам у вашу бол, али што плачете сад?!!!!!

Како сте дозволили да вам кћерка од 15 буде звијезда сплавова и кафана?
Зашто умирете од смијеха кад вам син прича догодовштине како је пијан радио неку много луду ствар са ортацима?
Зашто је не питате гдје је кренула у тако краткој сукњи и голих сиса у уторак, а сутра се иде у школу?
Зашто допуштате да вози ваш ауто, а тек је положио и не трепнете кад притисне гас мало јаче?
Зашто сад плачете?

Дјеца нам се ложе на осионе дебиле, дјецу пјевача и пјевачицица која ничим другим нису заслужила да буду позната осим што су дјеца већ наведених! Дјеца би да нам буду као и они! Пију док се не онесвијесте, пристају на понижење и кал само да их не би одбацили! Чему сте их то учили? Па ви их испраћате у кафане са ријечима да се добро проведу!

Фино друштво, примјерна дјеца, а у друштву дилера и неконтролисаних богаташких клинаца! Напаљених дебила! Цијели свој идентитет заснивају на маминим и татиним парама! То желите својој дјеци? Тамо их шаљете и поносите се како “воле живот”! Ложе се клинци да стоје у кафани поред оног једног, како бјеше – мама му је препумпана пјеваљка, а тата покојни криминалац! Ложе се да им дозволи да сједну у његов сепаре! Шта носе у глави?

И само се чека слика на популарним сајтовима, јер ако вам тамо изађе слика из ноћног провода – е, па да, тад сте неко. И сви су тако слатки и блесави, са мало више од оних дозвољених промила алкохола у крви. И онда не знамо откуд и како се догодило да бахате будале ударе и усмрте момка на мосту. И онда не знамо како нам погине 16-годишњак на мотору, за који његови родитељи уопште и не знају! И чудимо се кад се шесторо младих срока у ледену ријеку, а секунд прије тога су пјевали углас и зезали се! Само ви лајкујте слике на ФБ и аплаудирајте кад вам дијете стиче популарност висећи по ономе што је само дно београдског живота – сплавови и ове модерне кафане!

И након свега тога мук! И лаж. Једна за другом.
Да оправадамо, да избришемо ако можемо. И нико није крив, и нико није хтио и опростимо сви. И гурнемо под тепих. Ево га иде викенд да се опет шокирамо призором слупаног аутомобила, бројем мртвих и да опет кроз сузе причамо како су били примјерна дјеца.

Раскољњиков 

8 mišljenja na „И, шта сад родитељи?

 1. Па ако мене питате…а ако и не. Није то новопечена лаж. Она има своје време настајања и помног неговања. (Пут крче мало старији и нема потребе да наводим где су ;од политике до естраде). Не односи се на ову генерацију, која „сплавари“ и где сплавова нема, сада само хвата маха, а шлаг са јагодом ће бити када нам Грађански законик у духу англоамеричко–ропске демократичности објасни, како се васпитавају деца. Деца, која ће прво припадати држави, а онда родитељу 1 и родитељу 2. Врућ шамар родитељима 1 и 2, биће уобичајен, ако се буду дрзнули да „гурају нос“ у приватне ствари и ремете права, загарантована. Данашње понашање је само прилагођавање и прелазни период ка крајњем „решењу“.
  Зашто овде све изгледа тако вулгарно?Зато што је то, такво калемљење вештака, да се на споју никако не прима и никад и није..Једноставно није копча ни постојала, али је увек било оних који су дигли ногу и…потковали се. Потковице …..коштају.

  Sviđa mi se

  • Штајазнам… Нисам склон да тражим кривце у далекој прошлости, оно у шта сам сигуран – то је да смо ми родитељи заказали. на различитим местима људи на различите начине васпитавају своју децу, али само у болесним родитељи своје деветогодишњаке подводе којекаквим стилистима, продуцентима и „гуруима“ да од њих направе „звезде“. Само у поремећеним друштвима очеви траже „везу“ да потомку не буде одузета тек стечена возачка дозвола због вожње у пијаном стању… Само у таквим друштвима мајке чине све да им кћери постану што познатије и „прихваћеније“ – да имају своју каријеру а не да као она „целог живота перу усране гаће неке губитничке будале…“. Него, да видимо ми шта је до нас.

   Sviđa mi se

 2. једна од тешких последица некритичког прихватања западне културе којој нипочему не припадамо је и тотално одсуство породичног васпитања на уштрб виртуелног и конзумерског погледа на забаву и уопште животних вредности… мислим, какви родитељи, таква и деца… или још гора… наравно, већ када се само спомене „п“ од породице и породичног васпитања, одмах назад, право у заосталу геџину главу, стиже модерна артиљерија у виду заосталог православља, конзерватизма, национализма, геј-лезби-кул друштва без предрасуда, људске правице… проблем је схватити где стварно припадамо пре коначне пропасти, а обзиром колико смо потонули, нисам оптимиста

  Sviđa mi se

 3. Зашто и када смо кренули у прихватање западне културе?Када размишљам како и када посејаше „тотал“ илити Raundap на наше главе, блиска ми је мисао да је неко давно направио матрицу, по којој се ово друштво развијало. Када нису успели да нас стамане у Великом рату, пустили су да мало сиротујемо, додали по који кредит,па још по који, али не и слободу да упознамо довољно кредиторе, а онда одједном ; широко ти поље Србине(и не само Србине) путуј ,гледај ,жељом празан као сунђер, упијај, донеси кући ,а и ја ћу ти послати још, и пошто знам, да не знаш да користиш, окренућеш наопачке. Не знаш, јер ниси имао времена да докучиш довољно ,моју подлост.Они први, упецани већ добре године имају и по које унуче.Тако је почело….. Тако наседају они који су сачували од свега по мало; скромност, морал, милосрђе и ту памет, овом нашем заиста паметном народу, није била од користи. Погрешни узори,последице видљиве. Деца нам се распустише, благо нама будалама.Шта јесте једина будућност једног народа?Родна груда и рођена деца.

  Sviđa mi se

  • Србија се окренула западу још са просветитељима, дакле, све је почело од Доситеја, па Вука и осталих… Све, али и буквално све идеологије, осим храбре идеје Карађорђа, који је устанак засновао на косовској традицији, дакле, све идеологије које су владале Србијом, од свитања њеног ослобођења, па све до данас су прозападне, укључујући и комунистичку(?!) Титину… Резултат је ова олош елита и Господар Вучић на власти, испрани српски мозгови и наша, поражена генерација, која није ни покушала да се бори за слободу већ, напротив, подржава ову садашњу, добровољну окупацију Србије, у име фејса, твита и ријалити фарме… Велика Срамота српског народа се огледа у нама…

   Sviđa mi se

   • „Србија се окренула западу још са просветитељима,“
    Мможда би се окренула истоку да јој је са истока неко нешто понудио. Са нама је проблем што стално треба да е опредељујемо између нечега што није савршено али функционише и ничега. Па се по правилу дешава да кренемо на Запад, пола мандата једне Владе гурамо у том правцу док не наиђемо на озбиљне тешкоће, онда застанемо и „откријемо“ византијску традицију, православне вредности, широку и меланхоличну руску душу – окренемо се на левокруг и запуцамо према Истоку… То траје опет до половине мандата оних које смо акламацијом извикали или кроз иглене уши угурали у власт, до првих тешкоћа, посета поверилаца, увођења виза за ЕУ – а онда опет налево круг.

    Нисам сигуран да крећући се на тај начин можемо стићи ни на Исток ни на Запад; најпре ће бити да ћемо се у свом том табанању једног дана концентрисати на врло малом простору, поклати између себе, а онда ће доћи бивше газде, посахрањивати покојнике, дезинфиковати територију покојне Србије и ући у посед. Једино што нас може спасти је изградња србијанског идентитета и окупљање око потребе да се држава очува по сваку цену. Али, коме ја то говорим…

    Sviđa mi se

   • Пепегет, жар ти се не чини да је тај став мало превише радикалан?
    Срби јесу европски народ, и српска културна баштина јесте део европске културне баштине. Е сад, Европа у својој разноликости јесте „шарена“ с краја на крај, па смо ето и ми Балканци (дакле не само Срби) мало другачији од осталих, али ни Швеђани нису баш исто што и Шпанци, зар не?
    У осталом, ни Руси не беже од свог европејства и не треба да беже.

    Не видим шта ти толико смета код Вука и Доситеја? У осталом и сам Косовски мит који спомињеш је веома „европски“ мит. Мало тога би нам остало ако би из своје баштине очистили све што је европско или како ти кажеш „западњачко“.
    Ја не видим да се Руси нешто одричу на пример Петра Великог, бар ни један паметан Рус то не ради.

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s