Ништа лично

„ЕУ жели да се раздвоји производња и дистрибуција, како би „сутра“ кроз гасовод „Јужни ток“ могли да транспортују и неки други гас. Русима то никако не одговара.“

Оно што бисмо сада могли да тражимо ако не буде „Јужног тока“ јесте улагање Русије у гасне електране у Србији или могућност да „Гаспром“ преко НИС инвестира у региону. Од тога бисмо имали директне користи

sabotaza

Београд – Русија је спремна да настави разговоре са Србијом, али и Аустријом и Мађарском, о путевима изласка из ситуације настале због прекида реализације пројекта „Јужни ток“. Овако је „енергетски ћорсокак“ у којем се и Србија нашла због отказивања гасовода, коментарисао је Владимир Чижов, стални представник Русије при Европској унији. Он је на тас Србије ставио – прикључак на турски „чвор“.

Ово је прва изјава која би могла да постави темеље нових енергетских односа Београда и Москве, после отказивања „Јужног тока“. На трагу је и потенцијална компензација за Србију која првенствено вуче корене из нашег одбијања да Русији уведемо санкције.

„Сви смо били сведоци притиска Европске уније на Београд и по политичким темама, укључујући питање прикључења антируским санкцијама, а можете бити сигурни, било је притисака по економским темам,“,- рекао је Чижов.

„Руска страна ће бити спремна да разговара са Србијом о томе шта даље чинити, и како излазити из те ситуације. Од турског „чвора“ линије гасовода могу се развући на различите стране.

Засад је, мисли руски дипломата, рано говорити о томе ко је изгубио, а ко добио од одлуке да се пројекат затвори.

„Коначни биланс треба правити када буде изграђен алтернативни гасовод“, рекао је шеф руске мисије при ЕУ.

„Када ће тај чвор бити изграђен на турској територији, то не може бити брзо, а видећемо до тада каква ће бити позиција ЕУ и каква ће бити позиција заинтересованих држава.“

Испреплетаност политике и економије и на српском примеру Чижов није пропустио да нагласи јер је ипак додао да Србија данас није члан ЕУ, али је, као што се зна, поднела пријаву за ступање у Унију.

На другом полу дипломатских изјава у четвртак се нашао први човек у министарству енергетике Русије Алексеј Новак, који је рекао да је одлука о прекиду „Јужног тока“ – коначна, али је и констатовао да ЕУ није званично реаговала.

Мада се чини да су опречне, овакве изјаве из руских кабинета у потпуном су сагласју, мисли економиста Љубодраг Савић.

„Европа и Русија се споре око трећег енергетског пакета“, каже Савић.

„ЕУ жели да се раздвоји производња и дистрибуција, како би „сутра“ кроз гасовод „Јужни ток“ могли да транспортују и неки други гас. Русима то никако не одговара.“

Док се бори за позицију у светској економији, Москви Београд не игра битну новчану улогу, али, каже Савић, Русија би могла да награди приврженост.

„Из изјава руских званичника видимо да то што ми нисмо увели санкције Русији њима неће економски помоћи јер су званично објавили рецесију“, говори професор Економског факултета. „Ипак, Руси то цене и можда ће помоћи наша предузећа у замену.“

Да би Москва (?) могла да тражи ревизију енергетског споразума, мисли и Борис Тадић, који је овај уговор и потписао 2008. године, тада као председник државе.

„Тада нисмо били у могућности да потпишемо бољи споразум јер нисмо имали добру преговарачку позицију“, каже Тадић.

„Да нисмо продали НИС, то предузеће данас не би постојало, а руска страна није дозволила у преговорима да се убаци било каква заштитна клаузула којом би се Србија осигурала у случају да не дође до изградње тог гасовода. Оно што бисмо сада могли да тражимо ако не буде „Јужног тока“ јесте улагање Русије у гасне електране у Србији или могућност да „Гаспром“ преко НИС инвестира у региону. Од тога бисмо имали директне користи.“

„Јужни ток“ без енергетског споразума не би прошао кроз Србију већ краћом трасом преко Румуније и Бугарске до Аустрије, каже Тадић:

Михајловић: Нисмо заштитили своје

Министар Саобраћаја Зорана Михајловић поново је означила некадашњег председника Србије и лидера ДС Бориса Тадића и тадашњу његову странку, али и некадашњег премијера Војислава Коштуницу као одговорне за лош гасни аранжман са Русијом:

„Тадић је потписник, али се одговорност односи и на Коштуницу и на све који су учествовали у преговарању. Они су одговорни за заштиту наших интереса, Русија је заштитила своје, ми нисмо, једина смо држава која је продала нафтну индустрију и тада се у медијима писало да то радимо да бисмо добили „Јужни ток“.“

„Србија би без тог споразума сада увозила гориво. Никада не бисмо ни наплаћивали рудну ренту, чију висину од три одсто сада министарка Зорана Михајловић доводи у питање. Потпредседница Владе је и сама 2013. године гласала да рента остаје на овом нивоу, а за енергетски споразум били су сви они који данас чине власт у Србији.“

Јункер: Пројекат је и даље могућ

Политичари из Европе у у четвртак су из пепела дигли „Јужни ток“ тражећи узроке за стопирање изградње у „техничким“ и „правним“ проблемима. – Пројекат „Јужни ток“ може да буде реализован – рекао је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер. – Услови су одавно познати, али верујем да се правни проблеми могу превазићи. Лопта сада у руском дворишту и Москва мора да се понаша у складу са правилима ако хоће да послује са ЕУ. Јункер се сусрео са премијером Бугарске Бојком Борисовим, који је изразио наду да ће се на предстојећој енергетској конференцији у Бриселу 9. децембра, Русија отклонити техничке препреке за изградњу „Јужног тока“.Тадић ипак додаје да је цео енергетски споразум са Русима заправо „испреговарао“ Војислав Коштуница.

(Васељенска)

3 mišljenja na „Ништа лично

 1. „Лопта сада у руском дворишту и Москва мора да се понаша у складу са правилима ако хоће да послује са ЕУ. Јункер се сусрео са премијером Бугарске Бојком Борисовим, који је изразио наду да ће се на предстојећој енергетској конференцији у Бриселу 9. децембра, Русија отклонити техничке препреке за изградњу „Јужног тока“.

  Бриселске бирократе, боље рећи вашингтонски вазали, још увек наступају надмено, пуни себе и свог „значаја“. Оитам се када, колико времена им треба, да схвате две просте, једноставне чињенице:
  1.Јужног тока неће бити.
  2.Сада, коначно, могу да славе „3. енергетски пакет“, ма шта то било и да „диверсификују“ руски гас, по знатно вишим ценама.
  Зашто?
  Зато што ЕУ гас треба, очајнички и што замене за руски гас нема. Наиме, Норвешка може да повећа прозводњу до својих крајњих лимита и учиниће то, али гас који производи у Северном мору може представљати само 15% европских потреба и знатно је скупљи од руског. Даље, Европа може да увози течни гас из Азербејџана и Катара, што и ради, а идеју о гасоводу који је планирала да од Азербејџана изгради заједно са Америма и користи га у будућности да смањи цену гаса може дефинитивно одбацити, јер је овим руским гасоводом према Турској та идеја обесмишљена. И шта може још? Да увози течни гас из Америке, само што је тај гас из шкриљаца још увек на штапу, а и знатно је скупљи. Може и да вади свој гас из својих шкриљаца, али за то мора да мења сет закона о заштити природне човекове околине и да се навикне на далеко већу цену. Успут, гаса из шкриљаца у Пољској и Украјини баш нешто и нема… Мислим, све у свему, грађани ЕУ ће дебело плаћати амерички геополитичку ујдурму према Русији.
  А где смо ту ми?
  Па, нигде, као и до сада. Нити смо у ЕУ, нити у „евроазији“, а нисмо ни способни да сами решимо своје енергетске проблеме. Добро дошли у реални илити зимски свет. Без струје. Без грејања. Без гаса… Да не набрајам ја, из тропских предела, ви то знате боље. Мислим, видео сам скоро ђубре од угља, боље рећи угљене прашине, коју је моја сестра купила за тешке еурое… Добро, и дрво је коштало, али макар вреди.

  Sviđa mi se

  • Побро, да био твоја анализа била комплетна недостају јој руски разлози за аранжмане са ЕУ. Да ли они гас продају из чистог човекољубља и хуманости према полусмрзнутим европејцима, или им између осталог требају и паре?

   Sviđa mi se

   • недостаје много тога у кратком коментару… наравно да продају да би зарадили, па свако то ради… недостаје украјински гасовод… недостаје северни ток… недостају геополитичке и геостратешке импликације путиновог „укидања“ јужног тока… али, ако се дискусија развије, у шта искрено сумњам, спреман сам да вам пружим све релевантне чињенице, мада не верујем да их не знате, познате су…

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s