Дечко који обећава… Хрватима

нестандардна особа на хрватској политичкој сцени (као што би био и на српској) Синчић се прилично добро котира у тамношњим анкетама, а залаже се, између осталог, и за референдум за деблокаду рачуна више од 300.000 хрватској грађана, као и за референдум о легализацији марихуане.

Немам политичких узора, узоре проналазим у идејама које су вриједне друштвеног ангажмана.

1584386-ivan-vilibor-sincic-2-foto-privatna-arhiva

Иван Вилибор Синчић (25) најмлађи је председнички кандидат у историји Хрватске, испред партије Живи зид. На председничким изборима у Хрватској 28. децембра излази на црту актуелном председнику Иви Јосиповићу и бившој министарки спољних послова Хрватске Колинди Грабар – Китаровић. Свакако нестандардна особа на хрватској политичкој сцени (као што би био и на српској) Синчић се прилично добро котира у тамношњим анкетама, а залаже се, између осталог, и за референдум за деблокаду рачуна више од 300.000 хрватској грађана, као и за референдум о легализацији марихуане.

За „24 сата“ овај 25-годишњак је причао о свом програму, узорима у политици и односима Хрватске и Србије.

Постали сте најмлађи председнички кандидат у историји Хрватске. Шта вас је навело да пређете пут од грађанског активисте до кандидата за председника државе?
Грађански активизам није довољан за темељите друштвене промјене какве заговара организација “Живи зид”. Политичке елите су се толико удаљиле од народа и толико ојачале да их никаква грађанска акција не може натјерати на промјену курса. Зато је нужно ступити у политичку арену и властите идеје презентирати јавности. Ови предсједнички избори служе управо томе да у центар политичких расправа гурнемо оне теме које су од есенцијалне важности за хрватско друштво, а то су свакако питање незапослености и галопирајућих овха и деложација.

На шта се фокусира програм ваше партије?
Живи зид је модерна, прогресивна политичка партија која није оптерећена идеолошким подјелама већ у први план ставља егзистенцијална питања. Осим политичког дјеловања, Живи зид има и активистичко крило које спријечава деложације грађана из јединог дома. Залажемо се за уставну гаранцију права на дом као основног људског права, повратак монетарног суверенитета Хрватске и преустрој или иступање из ЕУ. Окупљамо тисуће потлачених грађана који се налазе под финанцијском репресијом државе, банака и других институција.

Да ли сте се сусрели са неким од српских политичара и какви су вам утисци о њима?
Не, нисам имао такву прилику, али постоји у Србији неколико особа који су знатно утјецали и на мој активистички и политички ангажман. Један од њих је Стојан Ненадовић, аутор теорије некредитног новца, која је уграђена и у темељне постулате економског програма Живог зида. Тај човјек је задужио не само Србију него и свијет пуно више од свих хрватских и српских политичара заједно. Истакао бих и вашег младог продуцента Бориса Малагурског који својим радом значајно доприноси ширењу свијести грађана како у Србији тако и у регији.

Уколико постанете председник Хрватске, која ће бити ваша прва одлука?
Хрватска је данас у ванредном стању колико год се политичке елите правиле да је све у најбољем реду. Константно задуживање у комбинацији са пропалом економијом ускоро ће сломити кичму прво приватном, а онда и реалном сектору. Као изабрани предсједник, изашао бих пред јавност и изнио реалне податке о стању нације, а онда и позвао Владу да одступи и распише пријевремене изборе. Такођер, расписао бих референдум о неколико кључних питања у вези забране деложације из јединог дома, деблокаде рачуна 320.000 грађана, легализације медицинске конопље и сличних питања.

Шта бисте, као председник, променили у односима Хрватске и Србије?
Хрватска и Србија још увијек имају доста отворених питања, која ће се морати почети рјешавати, али на потпуно другим темељима. Политичари морају осигурати увјете да се сва питања затворе а предувјет за такво што је политичка воља са обје стране. Данас таква воља не постоји, а кључна питања користе се за потпиривање сукоба за унутарње политичке сврхе. То наравно не чуди јер су сукоби једини начин да данашње корумпиране политичке елите задрже своје позиције. Грађани морају постати свјесни да непријатељ не вреба с друге стране границе него из институција и политичких елита.

Ко вам је политички узор од српских, а ко од хрватских политичара?
Немам политичких узора, узоре проналазим у идејама које су вриједне друштвеног ангажмана.

Шта је, по вашем мишљењу, највећи неискоришћени потенцијал Хрватске?
Хрватска није искористила скоро ниједан потенцијал. То је земља пред банкротом са милијун људи који немају никаквих примања, 350 000 незапослених, 320 000 блокираних, 30 000 деложираних грађана у посљедњих пет година. У Хрватској влада друштвена депресија која се продубљује из дана у дан иако се то изван земље можда и не примјећује превише. Нажалост, читав економски сустав је постављен погрешно и док се не проведу опсежне реформе ситуација ће се рапидно погоршавати.с друге стране, постоје способни и стручни појединци који би могли ствари посложити како треба, али немају шансе добити икакву прилику. То желимо мјењати.
Аутор: В. Филиповић

(24сата.рс)

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s