Миле Бјеливук: Отворено писмо војних пензионера

 

 

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СРЕДСТВИМА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА
СВЕКОЛИКОЈ ЈАВНОСТИ У СРБИЈИ

Господине Председниче Владе Републике Сбије, господо министри, поштовани народни посланици, представници јавног информисања, цењени грађани Србије,

oбраћам вам се овим отвореним протестним писмом у нади да ће га објавити средства јавног информисања, којим желим скренути вашу пажњу на дискриминаторски и игнорантски однос власти према мојим колегама војним пензионерима и мени лично, пензионисаним пре 01.01.2008.године.

penz

Као пуковник ВЈ у пензији, до 6.12.2014.године, имао сам пензију у износу од 67.401,39 динара, а од тог дана, или боље рећи тог дана 57.251,04 динара, што значи 15 % мање, а не 10%, како то тврде званичници, односно 25% мање на износ који се умањује. Коме треба лаж, па нек је изговорена и у Народној скупштини да су пензије и плате у јавном сектору умањене за 10%?

Мој коментар ове неправде: Влада Републике Србије је својим Законом, усвојеним гласовима владајуће већине у Народној скупштини, који је по многим експертским тумачењима противуставан, због чега је већ покренуто неколико иницијатива за оцену његове уставности, извршила отимачину дела мог власништва, дела моје пензије као стеченог права, која је читава моја лична имовина. Такозвана привремена примена закона је дискутабилна, јер није јасно дефинисана, а и сам закон није правичан. Његова неправичност се огледа у томе, што је омогућио повећање плата свима онима у јавном сектору, који су иначе имали висока примања, а то је омогућено укидањем солидарног пореза, који је износио 20%. Па где је ту правда и солидарност? Зар данас један од посланика у Народној скупштини не рече да је то срамота? Дакле, на овај начин, влада Републике Србије завукла је дубоко руку у мој џеп, без мог питања и моје сагласности, позајмљиваће, ако је и ту искрена, од мене следеће три године новац без камате.

Истовремено, та иста влада ми је ускратила и даље ми упорно ускраћује законско раво на усклађивање пензије од 01.01.2008.године, за 11.06% и до сад ми је нанела штету од више стотина хиљада динара, што главнице, што затезних камата, судских трошкова, адвокатских услуга и сл. Узалуд је указивати Републичком фонду ПИО и надлежном министарству на чијем челу је министар Вулин да су дужни испоштовати ставове Уставног суда садржане у УЖ -2666/11, 2785/2012, 8405/2013; пресуду Управног суда 7У.20563/13 од 19.03.2014.године; донета ревизијска решења Врховног касационог суда 223-2014 од 10.04.2014., 899-2014 од 17.09.2014. и више правоснажних пресуда, од којих је стотинак наплаћено. РФ ПИО и надлежно министарство се оглушавају на судске одлуке, ником до сада нису ускладили пензију, а министар Вулин, чак игнорише Уставни суд изјавом да Уставни суд не пуни буџет. Чему онда служи Уставни суд, ако га најодговорнији државни функционери не поштују?

Реагујући на ову неправду, група војних пензионера и корисника војних пензија, међу којима сам и ја, отпочела је с протестним окупљањима испред зграде Владе Србије 17.11., 24.11., и 22.12.2014.године и при том предала своје захтеве насловљене на председника владе, захтевајући да се прекине с игнорисањем и понижавањем војних пензионера, а наше пензије ускладе у духу Закона о ПИО. На ове наше протесте позивали смо скоро све представнике јавног информисања, али су нас и они заобишли, јер су на протест од 24.11.дошли само представници РТ Н1 и Танјуга, а 22.12. само представник недељника Таблоид. Овом медијском блокадом, намерном или можда нисмо били довољно атрактивни као неки скандал мајстори из сфере јавног живота, јавност је остала ускраћена за истинито и објективно извештавање са лица места. Зашто је то тако? Зар нас четрдесетак војних пензионера и корисника војних пензија са протеста 17.11., око тристо са протеста од 24.11. и око 700 са протеста 22.12. нисмо заслужили пажњу оних чији смо конзументи роба и услуга у виду куповине новина, гледања ТВ мисија, куповине ревија, недељника и сл., зар њихову пажњу привлаче само атрактивни догађаји око неке старлете, нечијег наметнутог протеста попут лгб популације, претње прекидом наставе, пружања адвокатских услуга и сл.? Има ли власт и у тој медијској блокади удела?

Да ли смо ми војни пензионери криви што су политичари почињали и губили ратове, што су се договарали и трговали територијама, вршили пресељавање становништва, преко својих плаћеника и послушника вршили ратне злочине, формирали паравојне и параполицијске јединице и с њима пљачкали туђу имовину, прихватали стране трупе и капитулацију, преко послушних генерала потписивали техничке споразуме попут „Кумановског“, „Ердутског“, „Венсовог“ и сл.?

Да ли смо ми војни пензионери, а један сам од многих, криви што смо добро учили, завршавали школе и највише студије, при томе пешице савлађивали двадесетак километара до тих школа, усавршавали се, марљиво радили, по потреби службе мењали више гарнизона, већи део радног века провели на теренима и задацима у земљи и иностранству, а најмање са својим породицама, а за „награду“ добијали станове као и већина радних људи у оној држави, откупили их по ценама које је држава одредила, опет као већина грађана те државе и сад се морамо правдати свом народу што смо добили те станове, као да смо радни век требали завршити под шатором попут Бедуина, али ово није Сахара већ континентална Србије. Један сам од многих, који је радни век завршио с много мањим станом од оног који ме следовао, али нисам незадовољан, јер ми је он омогућио да се скућим у селу испод Авале, у кући и амбијенту сличном оном из ког сам кренуо у освајање знања. Изгледа да се грађани Србије сете своје војске само онда кад је мука, кад је рат, поплаве, олујни ветрови, суше, несташице и загађеност воде и сл. Леп пример за данашње припаднике ВС, шта их чека кад оду у пензију.

Требамо ли моје колеге и ја да се стидимо и да пред законом будемо дискриминисани због тога што смо успешно одвратили агресоре 1999.годие од копнене офанзиве на Србију и Црну гору, што смо напустили КиМ тек кад су тадашњи властодршци то наредили, што смо одбили да подржимо потписивање „Кумановског споразума“ и оружано ометали његово потписивање, па су нам властодршци запретили ригорозним мерама, ако се не повучемо. Па зар Ви господине председниче Владе Србије нисте тада као министар информисања напустили Владу из истог разлога и практично били наш саборац? Мени тадашња политичко-војна врхушка експресно уручи решење о превременом пензионисању, а моје саборце, од којих многи нису били старији од 40 година, масовно отераше у пензију после 2000.године, вероватно само због тога што су се супротставили страном агресору. И чега ми онда треба да се стидимо и због чега да се грађанима Србије правдамо и због чега нас власт дискриминише?

Вероватно ћете рећи господине Председниче Владе да су неправду према нама учинили они пре Вас, што је делимично тачно, јер нам они нису ускладили пензије у духу Закона. Али, они нису на власти од 2012. године, а наше пензије још увек нису усклађене и дуг се гомила, на нашу штету, али и на штету државе. Зашто Ваши министри и РФ ПИО не поштују Устав и Закон, већ нас и даље вређају, дискриминишу, изнуравају и гледају како да нас што мање издржи ову тортуру. Господине Председниче Владе, самим чином преузимања власти у држави Србији, преузели сте и проблеме нас војних пензионера и било би време да их решите! Није ваљда, да сте мислили да треба да преузмете само остатке ресурса Србије, а проблеме да решава неко други после Вас, или нико? Слушао сам Вас пуно пута у мом селу Пиносава подно Авале, долазили сте често пре освајања власти, бојим се да сте се пуно отуђили и променили.

Стално понављате да сви требамо понети део терета у стабилизацији тешке економске ситуације у земљи. Па, што не одузимате од оних који су опљачкали Србију, већ узимате од нас који смо је бранили. Могу ли господине Председниче у овако ојађеној Србији председници и чланови разних управних одбора, агенција, директори јавних предузећа и сл. имати плате и разне додатке у висини неколико стотина хиљада динара, а неки и преко милион динара? Зашто се чланови странака, па и Ваше, који нису запослени у јавним предузећима и установама налазе на њиховим платним списковима? Одакле се финансирају, од наших умањених пензија. Требају ли војни пензионери делити судбину свог народа? Нормално да требају, јер су је увек делили. Али, зар не би и војни пензионери требали бити равноправни пред Уставом и Законом ове земље, јер су њени грађани!

Господине Председниче Владе, не би ваљало да моје колеге и мене посматрате кроз призму оног народног посланика, генерала у пензији, који Вам онако снисходљиво, извињавајући се неколико пута, постави јуче питање о проблему неусклађених војних пензија, а Ви му онако тугаљиво одговористе да „судови, нажалост пресуђују у нашу корист, односно против вас из власти…“ Шта то значи господине Председниче, зар сте и Ви поверовали министру Вулину да Уставни суд не пуни буџет, да ми немамо право на усклађивање пензије као сви други пензионери у овој држави?

Обећали сте да ћете можда већ до краја године решити проблем неусклађених војних пензија и при том додали да очекујете помоћ оних, који су тај проблем направили, дакле од представника претходне власти. Невероватно, можда сте били уморни, али та асоцијација се никако не уклапа или ни Ви немате добре намере. Они који су направили тај проблем требали би данас бити у затвору, а ако би поново решавали тај проблем, онда је најбоље да им обезбедите стрељачки вод, који ће завршити агонију са војним пензионерима и релаксирати земљу Србију тог проблема.

Да не би било нејасноћа у овом мом писму, навешћу најбитније моје генералије:
Миле (Милана) Бјеливук, рођен у малом селу Јагровац на Кордуну 1949.године, пуковник ВЈ у пензији од 1.10.1999.године, завршио гимназију, Војну академију, Школу страних језика у земљи и специјализацију у иностранству, ванредно положио за чин мајора, завршио Генералштабну школу, разне курсеве итд. Последња дужност ми је била Начелник безбедности Корпуса специјалних јединица ВЈ, ког је власт расформирала уочи агресије НАТО на СЦГ, а мене и моје сараднике послала на КиМ и Југ Србије, где смо достојанствено бранили Србију.

У Пиносави 2412.2014. Миле Бјеливук
Шеста Нова 8б
11226 Пиносава
Poslato redakcijama: Politike, Kurira, Informera, Blica, Tabloida, Vecernjih novosti, Alo, Frankfurtskih vesti,Tanjuga, Foneta

11 mišljenja na „Миле Бјеливук: Отворено писмо војних пензионера

 1. „Poslato redakcijama: Politike, Kurira, Informera, Blica, Tabloida, Vecernjih novosti, Alo, Frankfurtskih vesti,Tanjuga, Foneta“
  Објављено на Преврату…
  Ништа од свега док се не скину рукавице, док не крене да се гледа шира слика (не само свој џеп и проблем), и организује се широк фронт свих незадовољних овом државом (не само влашћу, цела држава је спремна за генералку богами).

  Sviđa mi se

  • Права перверзија састоји се управо у томе да протестују они који и нису нарочито угрожени… Мислим – у односу на своје колеге, цивилне пензионере. Већини су „смањене главе“
   толико да им никакав отпор ни не пада на памет.

   Sviđa mi se

 2. Ма читам текст и смејем се. Ако би власт била довољно љубазна да се на позитиван начин позабави овим проблемом, они би јој били веома захвални.
  Јеботе, људи који су стављали главе у торбу…
  Ваљда први пут у историји ове „државе“ сви слојеви имају једнако велики разлог да се дигну у општу мобилизацију. Никада се у истим говнима нису налазили и пензионери и омладинци. Никада није било да се не зна да ли су у горем срању запослени које газе као безрепу стоку, за неку бедну цркавицу, или незапослени који се спремају да пасу траву. А једини који се „као нешто“ буне су адвокати, који још и пристојно живе, далеко од тога да немају разлог да се буне, али они који имају још много више разлога, ћуте и трпе.
  Није ваљда могуће да некоме ТВ толико испере мозак да није у стању да схвати да живи све горе и горе? Није више толико ни битно што нема никога за кога да се бориш, али мењај брате редом, бацај у затвор, уведи преки суд, па ће и политиканти да се замисле колико им се исплати да краду, издају, малтретирају свој народ.
  Све док ћутиш и пушташ људе да те газе, ГАЗИЋЕ ТЕ, и то све горе и горе.

  Liked by 1 person

  • „први пут у историји ове „државе“ сви слојеви имају једнако велики разлог да се дигну“..
   па не бих баш реко

   скоро трећина становништва коју чине пара војске (обезбеђења и навијачи), војске и полиције и некомпетентна партиократија у јавним предузећима и установама уопште немају разлога да се буне јер им је социјални положај непропорционално висок у односу на способности и образовање..
   па запосолени у банкама којих је непоропорциоанлно много у односу на укупну привреду..
   запослени толико мало мењају свој статус губиттком посла у однсу на незапослене, да је нерационално да се буне јер само мало губе..
   незаполени су увек резерва тираније и најреакциоанрнији део становништва..
   економски независних сељака практично нема, само сваштари који допуњују приходе или крупнији који зависе од хирова великих молнополистичких откупљивача… ..
   природно је да се буне једино стручњаци, јер једино они пуно губе..
   али је режим који се дели на режим и вајну опозицију вештом демагогијом усмерио бес маса на њих због „великих плата“ и паразитирања… то је тачка блаженог склада између !љуте! оппозиције типа Радуловић или Живковић и власти..

   Sviđa mi se

   • Видиш, и сви које си побројао имају једнако добар разлог да се побуне, само што тога нису свесни, или су им мозгови довољно испрани и/или им је довољно скренута пажња.
    Ерозија свега- правосуђа, образовања, културе, економије и привреде погађа сваког пре или касније, тога су, макар на неком подсвесном нивоу, свесни и они који тренутно добро живе од лешинарења (живота на остацима лешине некад постојеће државе). Када се једном оглођу кости, а остаци се распадну, више нико неће моћи да преживи.
    „Опозиција“ тренутно не постоји, нити ће постојати док се не појави неко са довољно храбрости да стави своју, и главе својих сабораца у торбу, зарад промене самоубилачког курса на ком се тренутно налазимо.

    Sviđa mi se

   • Како се на овом чуду даје лајк?
    Тражи да се региструјем на вордпресу, јел може без тога или…?

    Sviđa mi se

 3. Čast pojedincima ali većina ne zaslužuje penziju nego nogu u goozicu:Moja jedinica je u prvih 4 mjeseca imala veće gubitke od „prijateljske vatre“ nego od neprijatelja zbog njihove nesposobnosti jedino u šta se dobro razumiju su privilegije, kurve i rakija.DRPe ako poznaš momka iz Sombora koji je rođen krajem ljeta 91 ima tipično vojvođansko prezime i otac mu je poginuo dva mjeseca poslije rođenja on je jedan od tih što je ubijen sa leđa i zato nikad niko nije odgovarao:Opet čast pojedincima ali većina je najobičnija bagra

  Sviđa mi se

  • Ја сам Сомборац од ’97. па не познајем многе људе које би требало… Што се тиче твоје процене способности старешина ЈНА и каснијих српских војски – могао бих да се сложим, али делимично.
   Има и друга страна коју ретко ко сагледава… Биће да је ствар у оној ноторној потреби за скидањем одговорности са себе. Не спорим да је било превише самоповређивања и „пријатељске ватре“ по сопственим саборцима али… Није овде реч о необученим чобанима који су се упуцавали из незнања, већ је пречесто самоповређивање вршено као добар разлог за удаљавање са првих линија фронта, а касније, кад су се битанге верзирале – ради остваривања степена инвалидности који повлачи доживотно збрињавање (зависно од тежине повреде). Старешине су се пречесто нашле у позицији коња кога терају да вуче али само под условом да је сапет. Па мене годинама зајебавају како нисам „средио пензију“ а био сам некакав војсковођа?! Како је могуће да немам баш ни једну тешку рану на коју би нешто могло да се „измуља“?! јбг, ја био извиђач… Ту се подразумева да те непријатељ не види, иначе постајеш „обичан“ пешадинац; а ако те не види не може ни да те упуца, а ако те не упуца он, једино што ти преостаје (ако хоћеш пензију) ти је да упуцаш сам себе. Кад су почела она славна примирја и дошао УНПРОФОР – шансе да стекнем љуте ране су ми се нагло смањиле јер су ме из трупе прекомандовали у команду једног оперативног састава где се слабо гине, једино приликом шенлука. 🙂
   Апро по вуче и везивања:
   Слажем се да су старешина заказале по многим питањима али нисам сигуран да су они и једини кривци за то. Подсећам да је за сваки корак који војно лице треба да направи – неопходно издати наредбу. Наредбе су по правилу биле округле па на ћоше. Смисао је био у томе да је шеф увек у праву: Ако све испадне како треба – шеф је генијалац који је све одлично смислио и бриљантно организовао… Ако се ствар искундачи – потчињени „она будала/пијанац/кукавица…“ није схватио шта је генијА хтео да каже па је засрао“. И тако је функционисало од ССНОа до командира вода.
   И коначно, рушење ауторитета старешина у „корист“ којекаквих локалних „господара рата“ довело је дотле да АВЛ ни оно што су објективно могли да ураде – нису урадили.

   Само илустације ради, из команде Бањалучког корпуса у штаб ТО Билогоре упућен је капетан прве класе Србин, да изврши обуку чланова штаба у раду са ТКТ документима, основама КОЗ јединица, итд (обавештајна и контраобавештајна тематика). Командант ШТО Раде Чакмак – аутопревозник и оснивач СДС га је ишамарао као комуњару пред постројеном јединицом. Човек се вратио у Бања Луку и нико га више није видео на том делу ратишта. Чакмакови „борци“ су се свом команданту и његовом јунаштву дивили све док два месеца касније усташе нису напале положаје које су држали. Након тога командант је постао „шоферска лопужа“ и наравно – нико га није извикао за команданта, већ се сам прогурао, тј. „поставило га из Београда“… Значи, тема је комплексна а „ко је невин нека баци први камен “ 😦

   Sviđa mi se

   • DRPE ovom prilikom nemam vremena ali se nadam da ću ga imati više pa ću onda detaljno uglavnom dotični somborac je ne njegovom greškom prvo osuo mitraljezom po nama onda nam se pridružio i bio ubijen od „naših“ sa leđa narednog jutra a naredni dan je naše mitraljesko odjeljenje izginulo od naše mine 82mm jedini preživjeli Grkajac Dejan čini mi se iz Kraljeva čovjek slučajno otišo pišati.Jel dosta za ovo što sam napisao o oficirima?Još samo da dodam da nas je od pogibije spasio oficir makedonac koji je kad su osuli artiljerijom po nama toj jedinici priprijetio da će minobacačima po njihovoj komandi.

    Sviđa mi se

 4. Jel’ se ovo sad bune oni koji su mirno gledali kako im hapse vrhovnog komandanta,a poslije i vode u Hag?
  Onda ste šutili i mislili dobro je,mi imamo po 500-600 evra penzije,šta nas boli kurac za Kosovo i narod.Čudo jedno kako niste znali da će i na vas doći red.

  Sviđa mi se

 5. Сви који су ћутали су се гадно зајебали, а сада је време да се сви сложе око „најмањег заједничког именитеља“. А то би било заустављање пропасти овог народа, државе и никада направљене нације.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s