Бранимир Марковић: СИРИЗА – РАДИКАЛНО ПРОТИВ РАДИКАЛНИХ

„Победа радикалне левице у Грчкој“, уобичајена је вест о изборима у Грчкој.

Забринути изрази лица у складу са циљаном конотацијом  на уобичајено значење појма „радикална левица“.

„koja crna ultra-levica iz CNN-ovske šize!“…… кометарише Светлана Слапшак, једна од ретких зналаца и учесница грчке збиље и модерне повести(http://pescanik.net/ciji-si-ti-mali/)

siriza

Забуну прави  сама Сириза – јер је то име скраћеница од Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Синасписмос РизоспастикисАристерас, што заиста значи Коалиција радикалне левице.

Али да то није ОНА радикална левица нама знана по татиним анархистима, носталгичарима за голоточанством и салонским новомарксистима, брзо нам је постало јасно управо захваљујући поменутим… који баш уочи минулих избора избацише, јер је „издао марксизам и класну борбу“,     Алексиса Ципраса  из „ослобођеног“ Звезда бисокопа усред Београда.

Но, они јесу радикални, питање је само шта је данас радикално.
А одговор није тежак – борба за повратак националног суверенитета.

У 40 тачака њиховог програма нема ничега што би било радикално према критеријума „радикалне левице“ (http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B5_%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5)  .

Али се тражи – национализација банака,  национализација бивших јавних (услужних и комуналних) предузећа у стратешким секторима, што би и сам Рузвелт и остали прави либерални амерички председници, борци против финансијског капитала, потписао. Додуше и  национализација приватних болница, али то је тековина „меког“ социјализма, ништа „радикално“.

Све остало  су елементарне „стечевине“ грађанских (буржоаских) револуција или радничке и синдикалне борбе 19. века, али не „класне“, него кроз институције националних држава – од социјалне сигурности, опште здравствене заштите и могућности школовања становништва, давно постигнутих (па укинутих), државне заштите и гаранције једанкости грађана …  уз сет „европских стандада“ у виду простог захтева да се примењују и према грчким волвовима (или прасићима) а не само према немачким и британским Јупитерима (рецимо „Повисивање пореза на велике компаније до нивоа који је европски просек.“, или „ Повећање финансирања јавног здравства до просечног европског нивоа. -Европско покривање је 6% БДП-а, у Грчкој је 3%)

Пажње су вредни јасни захтеви за повратак на изворне принципе републике – јавне владавине (на шта би такође Рузвелт био поносан, теоретичари „класне борбе“ никако): забрана спекулативних финансијских дериватива и борба против тајних мера банака и бега капитала у иностранство.

Генеза настанка Сиризе јасно указује на Народно фронтовске инспирације, никако на класна сегрегационистичка и револуционарна интернационалистичка лудила.(СИРИЗА је формирана у јануару 2004. Партије које су основале коалицију су: Синаспизмос (СИН);Обновљена комунистичка еколошка левица (АКОА);Интернационална радничка левица (ДЕА);Покрет за заједничку акцију левице (КЕДА) (фракција Комунистичке партије Грчке);Активни грађани;остале независне левичарске групе и активисти).Но баш то им наши салонски превратници пребацују. Чиме се … тога се…

Стога је сасвим очекивана коалиција баш са „десним“ независним Грцима, што сам, иако сасвим неупућен (нисам пре ни чуо за ту странку) „знао унапред“ гледајујћи извештаје „зналаца“ Илирика који су „знали“ да ће ући у  коалицију са То Потами, странком малог Папандреуа.

Укратко, у питању је национална левица, као што су Боливаристи у Латинској Америци. Да комунисти нису тијеком својих тиранија темељно преокренули изворно значење појма, могло би се просто  рећи – тријумф национализма.

питање није политички обојено левицом и десницом. То Капитол подмеће да се не би видела суштина:борба је између неоколонизатора и неоколонизованих држава“, примети Бранко Павловић.

Сириза је радикална зато што се некадашњи либерални републикански поредак радикално изокренуо у своју супротност. Па се радикално треба вратити либералним и републиканским исходиштима. 

Сириза чини управо то – ходом кроз институције система – националних и Европске уније, преузимајући их назад, једну по једну. И то је једини пут – стварно радикалан у односу на радикални фашизам наших свакодневица – свако своју преузмите организацију и институцију, правећи се наивни да  закони и начела важе и да грађани имају моћ. А чик нека отворено кажу да не важе више.

(брАнали)

15 mišljenja na „Бранимир Марковић: СИРИЗА – РАДИКАЛНО ПРОТИВ РАДИКАЛНИХ

 1. zanimljiv je komentar doaJena srBskog nacizma Stefana Karaganovića: „На интернету се може пронаћи Сиризин програм. Најблаже речено, он се састоји из општих и необавезујућих фраза. Нигде се не помиње ни једна специфична мера за решавање проблема“ http://www.standard.rs/svet/30988-%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%98%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0

  možda su kod antifašista i značenja reči suprotna, tek, šta ovde nije konkretno: http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Program-u-cetrdeset-tacaka-za-crvenu-Grcku.sr.html

  Sviđa mi se

  • Знао бих и ја написати много лепих жеља, али ме елементарно поштење и кућно васпитање спречавају да људе убеђујем како сам способан да их реализујем њима на ползу. Ципрас ће у Грчкој урадити исто што је у Србији урадио Вучи. Жаба је већ скувана само јој још нису саопштили. Мада, не тврдим да се не треба борити… Не треба се борити тако што покушаваш да превариш преваранта. На лажсе одговара истином, на ватру – водом и тако даље. Све друго је замајавање и уваљивање. Вас и Грка 5-6 милиона 🙂

   Sviđa mi se

   • „šta ovde nije konkretno“
    Ништа није конкретно већ демагогија. Ево на пример:
    1. Ревизија јавног дуга и поновни преговори о каматама и суспензија исплате док привреда не оживи и док се не врати запосленост.
    Шта ту има да се ревидира?! Или си дужан или ниси. ако си дужан плаћај, ако ниси – на робију онога/не који су од твојих пара плаћали непостојеће дугове и тако те довели до просјачког штапа. Ко је Ципраса и његову странку до сада спречавао да за своје потребе врши ревизију? Грчка је европска демократија и сигуран сам да већина уговора о јавном задуживању може да се нађе на интернету… „Док привреда не оживи…“ значи „до зелене траве“. Јер грчка привреда никада неће оживети толико да ће моћи да заради за дугове, камате, пенале, амортизацију и репродукцију. Са трендовима какви су у европској и светској економији на делу – мрка капа. Запосленост може да се поправи само у јавном сектору а то опет значи трошење пара које се у буџет убацују или од пореза и доприноса (пошто царина нема) или од директног задуживања презадужене земље. Дакле – срање и демагогија.
    Прогласите банкрот па тражите санацију; али онда нећете ви владати својом земљом већ „ми“ који знамо како се то ради.

    2. Захтевати од Европске уније да промени улогу Европске централне банке, тако да она финансира државе и програме јавних улагања.
    Аха, ево саће… Да су хтели такву улогу централне банке – тако би је и устројили. Што би они који ту банку највише пуне пристали да финансирају грчко пландовање?!

    3. Повисити порез на приход на 75% за све приходе изнад 500.000 евра.
    Ово ми се некако највише свиђа, само мајку му – сумњам да ће се допасти људима који зарађују преко пола милиона евара годишње 😦 Или ће радити онако како се договори са њиховим представницима, или ће Ципраса разнети неки луди анархиста, кога ће психијатри излечити након три – четири године у некој фенси клиници…

    4. Промена изборног закона и увођење пропорционалног система.
    Е, ако их ово не доведе на зелену грану… Предлажем да препишу србијански, око њега постоји апсолутно једномислије међу свим нашим политичарима. То је једино о чему се не дебатује, све остало, чак и Коперникова теорија су под сумњом, изборни закон – јок. Не поправљај оно што перфектно ради!

    8. Укидање финансијских привилегија (Грчке православне, прим. прев.) Цркве и бродоградилишне индустрије.
    Вала баш… Ако привилегије немају Јоги летачи и произвођачи млазњака, што би их имала највећа верска заједница и једина индустријска грана која како-тако функционише?!

    Овако бих могао до сутра, али коме/чему?!

    Sviđa mi se

 2. „Захтевати од Европске уније да промени улогу Европске централне банке, тако да она финансира државе и програме јавних улагања.
  Аха, ево саће… Да су хтели такву улогу централне банке – тако би је и устројили.“
  upravo su je tako (pre)ustrojili za tvoju informaciju.

  Ревизија јавног дуга и поновни преговори о каматама и суспензија исплате док привреда не оживи и док се не врати запосленост.
  Шта ту има да се ревидира?! Или си дужан или ниси. ако си дужан плаћај,

  a ako si se prezadužio – da ne možeš da vraćaš dugove i ako je to otpočatka bilo jasno da će se desiti – odgovaraš samo ti? ma hajde.. pa valjda je ugovor dvosmerna obaveza – ne može samo jedna strana da snosi odgovornost za glupe poteze o kojima ste se zajedno dogovorili… zašto bi se spasavale samo banke, prebacujući jihove riziek na sve porekse obveznike kad si ti prvi urlikao od sreće na Islandski primer. ..

  ponovo si antiprotivan ko u radulovićevoj fazi

  Sviđa mi se

  • Исланд није тражио да му ЕУ враћа дугове!

   a ako si se prezadužio – da ne možeš da vraćaš dugove

   Онда тражиш да твој парламент донесе закон о личном банкроту па добијеш старатеља (стечајног управника) који твојим финансијама управља све док не вратиш дугове (пошто то сам очигледно не знаш да радиш). Није банка крива што је теби скупо продала паре него ти који си паре тражио а онда си био претерано лењ да читаш оно са друге стране папира, писано ситним словима. Банка се обезбедила да ће своје потраживање наплатити на овај или онај начин. Шта је спорно у томе ако си ти да би добио кредит од хиљаду евара, ставио хипотеку на стан вредан педесет?! Је ли те банкарски службеник на то присилио, или си се све ударао ножицама у дупенце кад си видео сноп лове која ће ти тренутно закрпити неку рупу или ти послати дете на екскурзију а тебе и госпоју у шопинг? О чему ми овде причамо брме, јеси ти то постао социјалдемократа или шта?! Либерал си кад треба трошити а социјалиста кад треба врћати. Е, јеби га…
   Држава је твоја исто каоп што је и оног председника банке. Он продаје паре – ти их купујеш. Исту заштиту правни систем мора да пружа и твојим и његовим интересима. Иначе нема државе већ је реч о некаквом провизоријуму који шљака од нагодбе до нагодбе политичара. А ако мислиш да се позовеш на скандинавска искуства – зајеби јер то нема везе са овом причом: Они су прво напунили (или направили стабилне механизме за пуњење) буџет па су почели да троше. Грци су потрошили паре које НИСУ ИМАЛИ а сад куку – леле. А овај Бандерас у покушају је њихов Вучић.

   Sviđa mi se

   • све си промашио ко и за радуловића, ал ајд, време ће показати и то брзо
    ПС Исланд је пустио банке да банкротирају а не нацију .. и то њихов премијер отворено саветује свима.
    иначе да се „Банка обезбедила да ће своје потраживање наплатити на овај или онај начин“ не би велике државе и институциеј попут Светске банке социјализовале њихове дугове откупљујујћи их на грбачу својих пореских обвезника…

    Sviđa mi se

   • све си промашио ко и за радуловића, ал ајд, време ће показати и то брзо

    Ма наравно да сам ЈА промашио… И до сад сам ЈА егземплар просечног Србијанца који мисли да „има право“ да живи попут Швајцарца, али да се према држави и потписаним уговорима понаша попут Авганистанца. Управо ЈА позивам (тачно одређене) људе да се задужују, а чим потроше или уложе ТУЂЕ паре – саветујем их да престани да их враћају јер то треба да раде сви остали уместо њих (банке, држава, ММФ, ФЕД, јеврејски лоби, Ватикан и Коминтерна…). Срби тачно треба да нађу неког мафиоза и доведу га на чело државе, али не неку нашу јајару што свршава на шамарање бораније и одлазак на кафу у центар у ескорту џипова, већ човека попут Тонија Сопрана. То је једино што наш човек разуме, или, ако баш и не разуме – инстикт за самоодржање му не дозвољава да се куробеца 😦

    Sviđa mi se

   • Jel i ovo promasaj: „Odbijajući da se seti nepodopština umerenih levičara-populista, sirotinja će ultralevičara Ciprasa proglasiti svecem baš kao što je to uradila sirotinja sa Čavezom u Venecueli.

    A Čavez je, da se prisetimo, odmah na početku vladavine nacionalizovao naftnu kompaniju PDVSA i naftni profit počeo da deli sirotinji (odmah povećao plate i penzije za 15 odsto), isterao elitu iz učešća u preraspodeli nacionalnog kolača i iz državnih institucija. Utopija blagostanja trajala je kratko, iako Čavezovi naslednici još uvek vladaju Venecuelom. Počelo je s nestašicama struje (u zemlji koja je među deset najvećih svetskih proizvođača nafte), nastavilo se sa sve većim nestašicama osnovnih životnih proizvoda, produbljivala se recesija, uvedena je drastična kontrola cena, predsednik države naređivao je sniženja cena igračaka, odeće i kućnih uređaja; da bi se sprečile nestašice hrane uveden je prvo sistem identifikacionih kartica, zatim se uzimao otisak prsta i na kraju je poslata vojska da snizi cene, a 27.000 državnih inspektora da kontrolišu cene u privatnim prodavnicama, proradilo je crno tržište… U isto vreme bliski prijatelji i nova elita nastala pod okriljem ove vlasti zgrtali su desetine miliona dolara i investirali ih širom Latinske Amerike.“
    Da ponovim: „U isto vreme bliski prijatelji i nova elita nastala pod okriljem ove vlasti zgrtali su desetine miliona dolara i investirali ih širom Latinske Amerike.“
    Vec vidjeno i ovde, samo kokosija memorija, majku mu
    PS. Bez veze ti je sto me trpas medju ugledne analiticare jer se licno znamo i dobro znas da samo komentarisem ono sto vidim, onako kako vidim. Ostaje jedino da pokusavas da me isprovociras a valjda ti znas razlog. Samo napred, u nove pobede.

    Sviđa mi se

   • нисам стручњак за Венецуелу, али цитирај део о Лули и Бразилу, па нека Пегепет прокоментарише истинитост

    Sviđa mi se

   • Мислим да пегепет има паметнијег посла од замајавања са Превратом, али сећам се Мундијала и прилично насилних протеста неких будала којима се више свиђају болнице и социјала него фудбал. Замисли, бразилски буржуји су у њихово име уживали на новим стадионима а они незадовољни?!

    Sviđa mi se

 3. evo nađoh, dok nije iamo pametnija posla:
  http://revolucijasada.blogspot.com/2012/02/blog-post_11.html

  Пре него што је коначно постао председник Бразила, Лула се на председничким изборима појавио чак три пута. Сва три пута је победио у првом кругу, да би у другом био поражен од кандидата уједињене олигархије, која је куповала гласове у најсиромашнијим и најзаосталијим деловома Бразила и успут народ плашила, пре свега, комунистичком опасношћу (ни прошао поред комунизма, прим. пегепет), а затим популизмом, економским крахом, ускраћивањем западних кредита, изостанком помоћи ММФ и сличним „страхотама“.
  Сваки пут када је застрашивање народа, заправо сиротиње, упалило, Лула је говорио, отприлике, „нека, народ ће се научити демократији, схватиће вредност свог гласа, разумеће да у рукама држи кључ своје сопствене слободе“.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s