O KOSOVU ili KAKO SAM POSTAO IZDAJNIK

Овај Пеца ми се све више свиђа 🙂 Једино се надам да нисам постао геј у најбољим годинама…

predragpopovic

pogrom
Kosovo je bilo i biće deo Srbije. Na nivou emocija i mitologije. U stvarnosti, Kosovo je nezavisna albanska država.
Realno stanje odbijaju da prihvate samo dve vrste Srba: idioti i lažovi. Idioti nisu bitni, ni inače, ni za ovu priču. Dok oni bez zle namere pružaju otpor zdravom razumu, mnogo veću štetu nanose lažovi. Iako razumeju političke procese i dobro znaju kako stoje stvari, svesno žongliraju neistinama, često i bez lukrativnih motiva, već samo zato što im je tako lakše. Naprosto, recikliraju parole o „svetoj srpskoj zemlji“, „kolevci srpstva“ i „najskupljoj srpskoj reči“, pokušavajući tako da se predstave kao patriote koje iskreno boli najteža rana naroda kome pripadaju, koji vole i za koji su spremni da žrtvuju istinu. Iste mantre vrte i profesionalni lažovi, bednici iz raznih stranaka, udruženja i medija, kojima Kosovo služi kao repromaterijal u predizbornim ili nekim drugim parazitskim kampanjama.
Tačno pre 11 godina, 18. marta 2004…

View original post 708 more words

9 mišljenja na „O KOSOVU ili KAKO SAM POSTAO IZDAJNIK

 1. То што је рекао Поповић је засновано на погрешном разумевању ума и реалности. Реалност је категорија другачија од чињеница. Реалност увек укључује елемент интерпретације. Зато, шта је реалност укључује укус, личну оријентацију и, на крају крајева, веру.

  Поповић помиње митологију као нешто што је у сасвим различитој равни од реалности. Али реалност наших живота је у великој мери састављена од искустава која, и поред свих људских напора, остају без адекватних описа, без верне артикулације. Та реалност укључује и врлине, и љубав, и саму људску свест. То су вам митолошке равни, и то управо оне које дају смисао нашим животима.

  Сама реч митологија је састављена од две врсте реалности: митоса и логоса. Митос је у основи све што се каже, као опис или прича. А Логос има везе са оним што се може доказати као чињеница. Митологија је спој прича и неке врсте чињеница које су доказиве, које је могуће опазити и документовати. Ето то је митологија. Срби требају да се држе својих митова без стида. Вивисецирање и елиминисање наших слабости захтева много тананији приступ од касапске поделе на реалност и митологију.

  Liked by 1 person

 2. За почетак, поздрав из Бихаћа.
  Овде сам, и ту ћу бити још месец дана, послом наравно.
  У реду отићу ћу пар пута кући да променим гаће и чарапе, али у главном сам ту.

  Но што хтедох речи, у реду Бихаћ, то се одаввно звало „турска Хрватска“, али ко познаје терен, чим са овог равног уђеш у Брда, ту су били „наши“.
  Сада више нису, односно има их „повратника“, чак су поново и нека танка вечина (у односу на оно пре, када су били бар 80%, то је смешно) ал брате у „Федерацији“ су.
  И у опште им није лако у тој „федерацији“ као Србима.
  Шта хоћу да кажем, Грмеч више није српски, Петровац, Дрвар, није само Косово у питању.

  Ок, помало сам емотиван и субјективан, жена ми је Петровчанка, праштајте. Купио неким клинцима овде фудбал, донео на брдо да пикају по ливади. Питао за кога навијају, кажу Звезду, има да им донесем дресове ил неке звездине дуксеве у следећој тури. Јебига, њима то овде значи, немате појма колико.
  Разумем Пецу Поповића, и његову индгнацију саговорником из Гламоча, али није он једини, чак ни репрезентативан примек тог народа.

  А овај народ овде, живи сличну судбину као оумен онај на Косову.

  Иначе, од краја децембра па мислим још увек у галерији САНУ је изложба слика Јована Бјелића, ко је у БГ и има времена нека прошета, ипак је у питању један од битнијих српских сликара у XX веку. Сада му родна кућа у Ревенику, надомак Петровца стоји онако спаљена 1995. и зарасла у коров и жбуње. Но добро, била је паљена и 1941.
  Узгред, Јован женин прадеда, тачније прадеда-стриц. Мислим, не хвалим се, него ми пре неки дан баш било гадно у пределу стомака, гледајући ту кућу и сећајући се слика које сам у галерији САНУ гледао пре само пар месеци .

  P.S.
  Извињавам се ако сам био превише емотиван, ал ме баш дрма ових дана од како сам овде.
  Такође, извињавам се ако „тролујем“, односно скрећем са теме, ал ме је из неког разлога иницијални текст навео да искењам све ово.

  Sviđa mi se

  • Добродошао назад ВраБче 🙂
   Било би боље да си ово написо на свом блогу а ја да пренесем као ауторски текст али ‘ајд, нико није савршен. Што се тиче теме – од недавно сам своје време почео више да ценим, па ћу рећи само следеће: Земља није ни српска ни хрватска ни балијска ни шиптарска… Власништво није вечна и непроменљива категоприја; земља је онога које за њу спреман да се бори. Тужна је чињеница да Срби 20. и 21. века нису (довољно) спремни да се боре за себе и своје интересе. И није ту ствар само у политичарима, елити и војсковођама, оно што називамо „обични свет“ је постао претерано паметан („… да послушам жену…“) и данас му је лакше него икад да скупи прње и остави кућни праг, ливаде и њиве, гробове предака. Био сам војник ЈНА и СВК, па боље него што бих желео знам како је српског војника тешко покренути напред; увек му нешто фали – стари му тип пушке („усташама дали американци и швабе…“), тешке му чизме, зашто ја зашто не Ђуро, све је већ договорено… Каква сила их је у августу ’95. покренула да онако сложно испразне Крајине? Већина каже да је побегла „по наређењу“… Ко је наредио да се војска повлачи и претиче колоне цивила уместо да их штити? Ко је онолике официрчине са НСПМ овластио или упутио да из ракетиране колоне на Петровачкој цести спасавају цивиле? Они су били плаћени да их штите а не да их извлаче из олупина… И тако даље. Као што рекох – нема смисла, ионако причам у празно.
   У сваком случају – драго ми је да отвараш Преврат. Поздрављам те и паз’на се’ 🙂

   Sviđa mi se

   • Пази, то 1995. је мало зајебана прича. Ови овде (да, опет сам тамо, после 3 дана у БГ) су покушали да се одбране, но, знаш оно 49:51 је већ било договорено, а сила која је надирала је била је превише јака. У сваком случају, без помоћи Србије они шансе да се одрже нису имали, просто у питању је однос снага. Србија тада највероватније није могла да прискочи, или би се веоватно 1999. десила пре 1999.
    Мислим, не знам ни сам, шта да кажем.
    Рецимо они питају, када је пао Дрвар зашто су их повукли са Оштреља и на њихово место довели Дрински корпус, а њих пребацили на Крупу и Пириједор. И кажу, нећемо да грешимо душу, момци су се до једног момента тукли, ал су се на креју повукли, јебига, нису им њихове куће биле иза леђа.
    Опет, размишљам ја, можда је и боље тако ови би вероватно сви изгинули, а опет не би успели да зауставе.
    Јебеш га, неко одлучио 49:51 и ко тебе јебе Николетина Бурсаћу.

    Sviđa mi se

   • Ја цело време тупим

    неко одлучио

    али слаба вајда. Тај „неко“ је данас популарнији него икад, и то код људи рођених од ’91. до ’99. Јуче сам (поводом бомбардовања) начео тему око одговорности високих војних старешина који су у замену за пензије, станчуге, запошљавање жена, итд, пристајали да изигравају пајаце у униформи. О томе ни један од њих, укључујући и неколико пуковника неће да разговара. Они су „само извршавали наређења“… И ја сам, само мени се заломила бачка ливада поред Шит ривера купљена позајмљеним новцем, а њима оно што сам поменуо у претходном. И морам ти рећи – многи се чуде шта такве теме отварам, и ко ми је крив кад се „нисам снашао“. Тако, са таквим ментОлитетом се држава не чува.

    Sviđa mi se

 3. mentOlitet ..
  hahah ti si naš (prevrata) Đilas (Milovan naravno) , čovek koji je skroz promašio profesiju.. umesto da ste bili veliki pisci vi se bakćete puškama i politikama ,,,
  tako ne dobismo ni poltičara ni pisca …
  PS zamislite da je Dobrica Ćosić umeo da piše ko MIlovan Đilas u Besudnoj zemlji?
  da li bi tek onda bio najveći ili ga baš onda ne bi fermali?

  Sviđa mi se

  • umesto da ste bili veliki pisci vi se bakćete puškama i politikama

   Ми смо зато суверени у ономе што пишемо/причамо. Нама се не може кењати ни о принципима ни о револуцијама, (пре)живели смо и једно и друго 🙂

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s