Бранимир Марковић: Је Бо Те , део први

Размишљање на „размишљања на тему ЈБТ“ или „истина је сасвим  супротна“

(Реаговање на текст Драгана Томића)
 ставови изнети у тексту Драгана Томића тачни су као сувопарни чињенични и ДОСЛОВНИ искази а погубно нетачни као идеолошка полазишта.
Срби су били у табору Аустрије за време аустријско-турских ратова (…) Бес, освета и сурова казна због издаје, након победе у том рату, били су … неразумљиви? А шта би ви учинили на њиховом месту? 
становништво, које је први пут добило школе на народном језику, а православно први пут пуну равноправност са католичким, уз право да се насељава и унутар градских зидина, „захвалило“ се опредељењем и крвавом борбом за (туђе) империје (здравље) унутар којих је тако што незамисливо.
 
      ( “ језуите и масони“  у бизарној винској синергији ова два иначе супротстављена табора)
Још ономад, гледе других мисленија на сличну тему мог омиљеног блогера објасних: Блог трпи све,  баш због немогућих, некоректних, ненаучних, небулозних, нелогичних  повезивања б(р)L(j)огови су благо. Јер тако функционише људски мозак у периодима паузе када обрађује обиље новопримљених информација претходног дана. За ТО је некада био довољан сан, касније уметност, а данас је озбиљан проблем у нескладу између обиља информација и недостатка времена за паузу, да се обраде, како би се мозак касније вратио својој изворној креативној функцији. .. У овом смислу је значај лика и дела Драгана Томића за ментално здравље малобројне превратничке Србадије непроцењив. Он све небулозе и немогуће конструкције које су у нашим главама необрађене истресе на папир (тастатуру) јасним језиком. Обелодани их. Што је услов да би наш мозак почео да их обрађује у изворној функцији – разум и креативност.
                                      Најпре, ево шта је тачно у ДрТовом мненију:
– „већина Срба сматра да је Југославија само њихово дело и да им она по праву, у оном или овом облику припада.“
–  „Сврха Југословенске идеје јесте да се истисне Руски утицај са Балкана“
–  „Енглеска је подржавала Аустрију“
–  „колонијално-империјална свест Европе, базирала се онда као и сада, на расистичким принциипима те је сходно томе Србе класификовала као про Руске, генетски, а Србију као земљу, такође по расистичком кључу, дефинисала као могуће упориште Руског утицаја и тачку са које би они могли да угрозе Европске интересе.“
– „Због тога је слободна Србија од самог свог настанка, представљала претњу и сходно томе била третирана као нешто одвратно и страно, што треба уништити по сваку цену и на сваки начин. Почевши од Наполеонове Француске“
– „Југославија у главама Срба нека врста компромисног решења које гарантује опстанак Српског народа а да то буде прихватљиво за остале, Срби су виђени онда као гарант тог опстанка. Срби нису успели да заштите Југославију од Немачког напада“
десио се геноцид на простору НДХ. Преживели Срби су тада урадили једино што је било могуће-пришли су партизанима ЈБТ-а. И након победе, подржане од “савезника” напили су се крви браће преко Дрине.“
– „зашто би крајишници имали било каквог разлога да сумњају у ЈБТ-а када их је спасао усташког ножа и поставио на управљачка места по Хрватској, у ресорима безбедности одакле су могли да мотре на авет? Одакле су могли да држе Србију у ланцима и да наметну своје виђење ствари?“ 
 
У јбт, кад је све ово тачно, па шта не ваља? Као прво, наведени ставови тачни су као сувопарни чињенични и ДОСЛОВНИ искази а погубно нетачни као идеолошка полазишта. Дословност значи да се нпр. реченица „колонијално-империјална свест Европе, базирала се онда као и сада, на расистичким принциипима те је сходно томе Србе класификовала као про Руске, генетски…“ дословно односи само на колонијално-империјални део Европе, као чињеницу, никако да се тумачи као идеолошки став да је цела Европа и да су сви Европљани колонијално империјално и расистички, да не кажем „генетски“ антисрпски  настројени. 
Не ваља „само“ елементарно логичка конструкција и „само“ други део сваке од наведених реченица или мисли (ако су изражене у више реченица). Ко је докон нек провери све. И „само“ промашен или прећутан контекст и/или узрок.  Ево само неких примера:
– рецимо тачна теза да је  „Сврха Југословенске идеје (…) да се истисне Руски утицај са Балкана…“ разрађује се овако:  Ако би се то десило, Срби би онда одушевљено прешли из табора Османлија у табор Аустрије и на тај начин Руски утицај би био заувек истиснут са Балкана.“  Из овог би се логички могло закључити:
а) да су Срби били у табору Османлија и
б) да је руски утицај био присутан на Балкану за време и преко  Отоманске империје као и
в) да су Аустрија и Русија биле две сукобљене стране током 19. века.
А (НЕ) знамо да је „истина била сасвим супротна“.
Срби су били у табору Аустрије за време аустријско-турских ратова и прве краткотрајне државолике творевине именоване краљевина Србија  у историји човечанства (18. век) под немачком круном.
Издавши тиме своје утицајне сународнике  – велике везире, генерале, адмирале и министре Отоманске империје, који су им два века раније издејствовали посебан, привилегован статус и језички, политички и црквени идентитет у оквиру Руум милета (заједнице, унутрашље самоуправе  Римљана, „Ромеја“, православног становништва империје) какав нико сем Грка није имао, ударивши темеље данашњем срБском идентитету(који ЈЕСТЕ заиста супротан југословенском, и ТО – отоманско исходиште срБства –  јесте проблем).Бес, освета и сурова казна због издаје, након победе у том рату, били су … неразумљиви? А шта би ви учинили на њиховом месту? Гајили гују у сопственим недрима?
Резултат (НЕ) знамо – губитак Косова због депопулације српског становништва. Али и  добитак Војводине, да не кажем Délvidék а. Уз оснивање Новог (на)Сада, персонално углавном од тадашњих  Београђана  који су мировним уговором између Аустрије и Турске морали да напусте своје барокне куће све до једне. Укупан скор – неповољан по Србе?
Руски утицај на овим просторима није ПОСТОЈАО  до рата Наполеона и свете Алијансе.
И тако дођосмо до контекста. А то бијаше, „ка и вазда“ уочи сваког масовнијег страдања нашег  народа – којој ћемо се страни у планетарном  сукобу приклонити. А од француске буржоаске револуције те две стране су увек исте – једна је блок империјалних држава а друга блок слободних нација, само се мења „персонални састав“  – Британија у првом светском рату и Русија, а у виду Совјетског савеза силом прилика у другом, прешле су у табор „националних“ појачан новим „стожером“ САД (а Мусолинијева Италија је у другом изигравала  карикатуралну „Јадранску империју“).
Али у време о ком расправљамо обе су биле стожери империјалног блока. Дакле, да нацртам – Русија, Британија и Аустрија су билена истој страни. Нису биле никакве сукобљене стране већ империјалне силе које договорно деле сфере утицаја између себе –  тј. , између осталих и наше територије. 
Супротна страна био је савез Наполеонове Француске и Турске, под водством тада либерално реформски настројених султана (и Дубровачке републике).
Народи којима су руководиле клерикалне елите исте су определиле за савезништво са империјалним блоком. Рецимо делови нашег народа – они под духовим водством владике Петра првог Петровића Његоша и католички и православни живаљ у Далмацији. Нетом после кратке али изузетно еманципаторске владавине у Илирским провинцијама, становништво, које је први пут добило школе на народном језику, а православно први пут пуну равноправност са католичким, уз право да се насељава и унутар градских зидина, „захвалило“ се опредељењем и крвавом борбом за (туђе) империје (здравље) унутар којих је тако што незамисливо. Петар први глатко је одбио понуду да буде патријарх целог Илирика само за неутралност у сукобу заузврат, за љубав матушке Русије и хришћанске и православне браће.
Резултат (НЕ) знамо- наши људи и Грци ослободили су целу обалу од Истре до Пелопонеза, посматрани задивљеним погледом кроз далекозор руског адмирала Сењавина, прогласили руског цара за свог и своје поданство њему, мислећи (ко и данас) да смо исти народ и да то мисли и руски цар.  А руски цар је, на згражавање честитог адмирала, који је то описао у својим мемоарима, и ужас становништва, целу Далмацију у предБлажоЈовановићевском (компарт-руководилац који је 1945. Бокеље прекомандовао из Далматинаца у Црногорце)  обиму предао свом савезнику аустријском цару.
А искрвављену Црну Гору је погодила глад и помор, толики да су морали плански, уз договор оба кнеза,  да се исељавају у плодну, али константним ратовима опустелу Србију, где су зачели  претке данашњих чланова Удружења староседелаца Србије. О моралном расулу које је наступило међу становништвом недуго након  задивљујућих просветитељских мисија Шћепана Малог и самог владике,  можете читати у очајничким  посланицама  владике Петра.
У државама које су спроводиле либералне реформе или револуције, владари су наилазили на жесток отпор феудалних и клерикалних „структура“. У Отоманској империји  жаришта отпора била су Призренска лига, непокорни феудални бегови у Босни  и дахије у Србији – планетарни зачетници  пан-исламизма, муслиманске варијанте клеронацизма.  Карађорђе је почео устанак против дахија – уз подршку султана. И брзо извојевао признату протонационалну аутономију унутар империје. Исту фактичку али не и формалну независнот коју је деценијама касније измолио кнез Милош. А онда је побуна против дахија, одметника од централне власти, добила карактер побуне против централне власти. И то учимо чак и у основним школама, помињемо „руско-турски рат“, савезништво са братском матушком Русијом, али идеолошки контекст и остале политички некоректне савезнике не помињемо.
Као што не повезујемо борбу и трагично опредељење владике Петра са сличним  Карађорђевим.
Дакле контекст става и чињенице да је  “ … слободна Србија од самог свог настанка, представљала претњу и сходно томе била третирана као нешто одвратно и страно, што треба уништити по сваку цену и на сваки начин. Почевши од Наполеонове Француске„, један је „гледе“ Британије и осталих империјалних сила, а сасвим други „гледе“ Наполеона и реформских султана. Надам се да је сад мало јасније колико је став „Ако би се то десило, Срби би онда одушевљено прешли из табора Османлија у табор Аустрије и на тај начин Руски утицај би био заувек истиснут са Балкана.“  бесмислен. Понављам – Русије и Аустрија су биле у истом „табору“. И то савезништво, веома трагично по нас њихове савезнике, наставило се и револуционарне 1848. и надаље, све до 20. века.
Карађорђе је, дакле,  започео буну у време светског или бар свеевропског сукоба као савезник Наполеоновог савезника против клерикалних побуњеника, који су искористили исти сукоб да би прекинули   либералне реформе султана. А наставио као савезник непријатеља Наполеоновог савезника. Што се конвенционалним жаргоном зове издаја. Бес, освета и сурова казна због издаје,  били су … неразумљив? А шта би ви учинили на њиховом месту? 
Дуг је пут од Наполеона до ЈБТа, води преко истог типа Буридановских шизофренија тијеком револуције 1848. , сарадње са Гарибалдијем током Херцеговачке и Раковичке (националне) буне (коју су опет осујетили уједињени Руси и Немци – болд ДрП),  преко краткотрајног психијатријског излечења током првог Балканског рата, врхунца еманципаторских идеја Балканаца, до поновног обољевања током другог, залечења 1918. и поновних шизофренија од 1941.
Али нит која повезује причу је ту: „ЈБТ као комуниста аутоматски припада Језуитама, јер је идеја комунизма Језуитска парадигма. А ту је и не-тачност (тачност, само у другом контексту)  „само“ другог дела реченице, као основа ДрТовске методологије, коју је, руку на срце, само украо од академика САНУ: „на простору Југославије тј Србије, дошло је до бизарне синергије ова два иначе супротстављена табора. Са једне стране Масонима је сметала свака религија и стога њима није било битно која ће се срушити, све докле се руши. Језуитама је било важно да се сруши православље. На овај начин оба табора су имала исти циљ и оба су се устремила на Србију.“ 
Доста за данас, кад може ДрТ у наставцима могу и ја.

5 mišljenja na „Бранимир Марковић: Је Бо Те , део први

 1. У прегрејану нуспросторију улази Тима, па маааааааами која пере судове и баааааааби који иза паорске фуруне круни курузе у корпу усплахирено саопштава:
  – Више нећу да живим соном курветином, ома данас има да је отерам…
  – Ју… – увати се за главу Соса,
  – Да знаш сине да си у праву – рече Лала.
  Тима погледа једно па друго, окрете се налевокруг и задовољан изађе из кујне…
  Пар минута касније у кујну улази снаја:
  – Тата и мама – само да знате, ја се колко сутра пакујем и идем код моји'(децу наравно водим)… Неће он мене, битанга једна и бараба, сваку ноћ игра рауб у бирцузу, ујутру не мож да устане, све сама радим…
  Соса се опет увати за главу а Лала рече
  – Снајка, у праву си – на твом месту и јаби тако урадијо.
  И снаја се окрете, задише прћасти носић и задовољно изађе из собе.

  – Јел Лало (отац те јебо), кажи ти мени – како можеду бити у праву и син и снаја?!
  – А јел не можеду?!
  – Па како може – он каже да је она курветина, она за њега каже да је бећар и нерадник…
  – Да знаш Сосо… И ти си у праву.

  И БрМ и ДрТ су у праву. Један ситуацију посматра строго рационално, други у причу мање или више успешно уноси елемент који се често занемарује – оно ирационално и смртоносно што народе опредељује да раде против сопствених интереса. Тако да – идите иза пласта па се вратите да радите кад вам добро иде 🙂

  Liked by 1 person

  • ја никада нисма реко да ДрТ није у праву.. напротив он је све у праву и има муда да отворено изнесе тај „дискурс“ слободног повезивања и прелетања са теме на тем,у и дисциплине на дисциплину, без кога не могу да се донесу смислени закључци и нова решења… истовремено отворено износи глупости актуелне идеологије, чиме је огољује.. ја га само коригујем кад се занесе у претераном искривљаванју чињеница под утицајем актуелне идеологије која трује и мантра једно те исто 100 година.. али само 100 година, пре 100 година никоме такве глупости нису падале на памет, „књиге а не прапорке“ па прочитајте.. ко ми нађе ЈЕДНУ реченицу из које би могло да се закључи да Срби и Хрвати нису један народ пре 20 века плаћам пиће! у било ком документу или делу..

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s