Драган Томић: Институт за истраживање празнине.

Реструктура…добро.Ал мало сутра.

Ово је још један од покушаја да се од ничега, прекомбиновањем, створи нешто. Међутим како нема ничега, реструктура ничега је опет-ништа. Али чисто, пошто је температура пала, да се позабавимо овим лепим стварима.

Основна (наравно погрешна) предпоставка Реструктуре јесте да је главни узрок проблема у Србији, лоше управљање истом. И као решење за то јесте да се на управљачка месте доведу људи који ће знати да управљају и они се бирају према својим способностима, демократски. Сад овде постоји један мали проблем, јер РЕСТРУКТУРА заправо каже, да је управљачки систем Србије добар, само нема никога ко уме добро да управља. Ово је фундаментална грешка, коју реструктори не примећују тј примећују али је игноришу да би дошли на место управљача. Наравно, они су нови људи који не припадају ни једној партији и зато им се може веровати, јер су они храбри,смели,добри,и тако то Офкорс.

Идемо даље.

Како би реструктура решила питање јавног дуга и дуга грађана?

По старом опрообаном рецепту, “дрште лопова”, реструктура ће да лоцира одговорне за узимање кредита који су узимани како би се јебале певачица и старлете, кркало по ресторанима и срало у златне шоље. А онда ће рационално да са кредиторима уради то исто (да позајми паре) које ће да уложи паметно. Овде реструктори греше опет фундаментално, јер у свету у коме се новац хипер сонично штампа, последња ствар која треба јесте његово враћање. Не штампа се новац да би био уложен у нешто корисно, већ да би се увљивао по ниској цени, трошио на глупости које нису продуктивне, чиме се гарантују нове позајмице како би се вратиле старе и тако у круг. Реструктура дебело греши ако мисли да ће добити новац ако мисли да га врати. То свако може да проба ко је креативан, нека оде у банку и нека тражи кредит за неки изум за који има научног основа да ће допринети ефикасности било ког аспекта људског живота и нека напише одговор.

Наравно неће га ни добити, јер ће га обезбеђење избацити напоље а ако буде инсистирао доћиће чике у белом да га воде на лилуле.

Што се тиче дуга грађана, држава ће да преузме њихов дуг и да их заштити од халапљивих банака. Држава неће да избацује грађане на улицу већ ће да их чува од њихових лоших процена и спречи да на грешака уче. На тај начин, рестурктура ће створити неодговорне грађане, јер им је много лакше да позајме новац и да га потроше на курве, него да се зноје и да га полако зарађују чиме постају свесни не само цене већи што је још важније ВРЕДНОСТИ уложеног и добијеног. И коначно, како држава мисли да враћа дугове,када држава не производи ништа, већ само троши? Одоворо је прост-савесним задуживењем. Дакле поново се враћамо на исто само “хуманије” упаковано. Наравно, на први знак да у Србији долази власт која намерава да врати дугове, банке би или побегле или дигле камате толико да нико не може да их икада врати, чисто да се осигурају. О новим кредитима, као што је речено, не треба ни говорити, јер их нико не би ни дао у овом случају.

-Како ће рестуктура да реши питање незапослености?

Отварањем радних места у сектору услуга, пољопривреде и информатичких технологија. За ово ћу да цитирам Ајс Нигрутина “Ха,ха ха грохотом се смејем”. А ево и зашто.

Сектор услуга не ствара нову вредност, већ се бави потрошњом а не производњом. Да упростим.

Фризерка уме да шиша али појма нема како да направи маказе за шишање а камоли да дизајнира нове и ефикасније. Она мора да купи маказе да би са њима радила, и док их купује она троши. Она наплаћује своје умеће, своје знање и своју вештину у КОРИШЋЕЊУ алата. Она је КОРИСНИК а не КРЕАТОР. Сељак који узгаја органско поврће, је такође КОРИСНИК, овога пута ПРИРОДЕ..То што он уме да добро одгаји парадајз не чини га КРЕАТОРОМ, већ опет КОРИСНИКОМ. Друго прича о органској храни је шупља, јер довољно је да конкурент каже да је Србија бомбардована осиромашеним уранијумом и ћао. Друго у глобалној привреди, да сви у Србији оду на село и да саде биљке, не би били профитабилни. Информатичари, јесу такође КОРИСНИЦИ, они не умеју да КРЕИРАЈУ рачунар, већ као и фризерка умеју да га КОРИСТЕ.

Дакле целокупна економска поставка реструктуре јесте да од Србије направе булументу ЗАВИСНИКА и КОРИСНИКА а не КРЕАТОРА, чиме осигурава трајну условљеност целокупне Српске привреде.Образовни систем који би тренирао КОРИСНИКЕ заправо би створио гомилу ТРУТОВА који се руководе ТРЕНДОВИМА.

Грађевина је ту можда и једина која има колико толико смисла, али опет, она не производи багер, кран и она је заправо опет КОРИСНИК. А са архитектама задојеним курбезијевштином, пропаст је загарантована.

Дакле, овај начин реструктуре не би донео никакав бољитак, већ само чисту штету.

Како ће решити растући проблем Пензија?

Тако што ће смањити доприносе а надати се већим приходима од пореза,јер ће потрошња порасти. Проблем са овом поставком је тај, што је она не одржива а ево и зашто. Онај ко буде дошао до новца, сасвим сигурно неће куповати у Србији јер ако има пара, куповаће тамо где су цене мање а мање су јер је порез мањи а то значи иностранство.Зашто би неко куповао Праду у Београду за коју не зна да ли је оригинал, или ако и јесте, зна да се прави за Српско тржиште а то значи да није баш “оригинално” а то значи пут под ноге и изношење пара из земље.

Дакле, дупло голо.Опет.

Како ћемо се решити буџетлија.

Прво ћемо их послати на “принудни одмор” а онда када оздравимо, помоћићемо им да се запосле у приватном сектору који су ( услуге,пољопривреда, програмирање или грађевина). Већ видим неку цицу из општине која 90 посто свог радног времена проводи на фејсбуку, плату зарађује тако што се фирца са шефом, и своју плату троши у шопинг моловима како оберучке иде да буде хостеса у хотелу, да окопава кромпир, како учи Ц++ или пак како се глетују зидови. А тек Де Бе овце, они ће то сасвим сигурно прихватити.

Али пак, ми реструкторима морамо да верујемо, јер они се воде принципом најбољих и због тога сигурно знају шта је најбоље. Јер су стручни.

Мрка капа.

Макро економија.

О овоме не вреди ни причати јер је препричавање предходног, градићемо хотеле у којима ћемо да сервирамо органску храну и да живимо од пореза јер ће сви имати паре које стичу вредим радом у коме НЕ ПРОИЗВОДЕ НИШТА НОВО. Посебно ме иритира што је оно што је требало да буде на првом месту и без чега нема ничега од горе наведеног-питање Енергије сведено на пуку фантазијску мантру о обновљивим изворима енергије како би се одржао живот који је цео заснован на НЕ ОБНОВЉИВИМ изворима енергије. У то спада под борј један-стварање нације ТРУТОВА-КОРИСНИКА. Налазимо се на повољном месту за туризам…Поред идеја Велике Албаније,Бугарске и Хрватске, ИСИСА који надире са парадном војском, туризам је загарантован али не онај каквом се реструктура нада.

Следеће…

Како спасити сељака?

Одавањем почасти из Првог Светског рата….

Следеће.

Косово и Метохија.

Велике Силе, преговори са великим силама, Брисел, бла бла бла бла бла….Мала сила не преговара са Великом Силом, мала сила ради како јој велика сила каже.

Еу?

Придруживање Еу ће ићи својим током. Типична пољопривредна логика, пасивна. Придруживање није природна појава као град или киша и није река која тече, већ је ствар става и опредељења.

Колико би министарстава било у реструктурисаној Србоји?

Па било би прво Министарство Безбедности…СТОП! Дакле било би само једно министарство, а сва остала министарства би били само под секције истог, као и до сада. Наравно, нема министарства Енергетике али има министарства наталитета. Тј секса.

Који образовни систем би увели?

Онај који форсира знања потребна у 21 веку. А то је Тренд и Трут. Без ПРОИЗВОДЊЕ није могуће стицати нова знања а ПРОИЗВОДЊЕ у реструктури-НЕМА.

Ето, толико од мене а у следећем броју, ја представљам СВОЈ ПРОГРАМ.

6 mišljenja na „Драган Томић: Институт за истраживање празнине.

 1. Dzabe dragane pricas zidovima,dzaba krecenje 😦
  Na zalost ljudi ne shvataju,a oni koji su shvatili,oni su daleko odavde otisli…
  Ziveo PINK,ziveo Grand!
  Splavovi su proslost,sadasnjost I buducnost ove zemlje.E sad je samo pitanje na kojoj I cijoj ce sutra to vodi biti 😉

  Sviđa mi se

 2. Господине Томићу, хвала на труду, али ми се чини, да нисте приметили, да тројицу мускетара НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ туђе мишљење. Они имају своју „визију“ и то је то! Баш ме занима, да ли ће се усудити нешто одговорити.

  Liked by 1 person

 3. Петре, Петре,
  Сигурно, да џабе прича, када Ви пишете латиницом, а име малим словом почињете.

  Sviđa mi se

 4. Добар текст унаточ одсуству лектора 🙂 Једва чекам да коначно видим шта је алтернатива свему што не ваља

  Sviđa mi se

 5. „То свако може да проба ко је креативан, нека оде у банку и нека тражи кредит за неки изум за који има научног основа да ће допринети ефикасности било ког аспекта људског живота и нека напише одговор.

  Наравно неће га ни добити, јер ће га обезбеђење избацити напоље а ако буде инсистирао доћиће чике у белом да га воде на лилуле.“

  ОВО ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ЛИБЕРАЛИЗМА И НЕОЛИБЕРАЛИЗМА – ЈЕДИНА И ОСНОВНА … либерали су они наивчине који улазе у банку са корисним пројектом

  Liked by 1 person

  • na lakom dodeljivanju takvih kredita, tj. lakoći nabavke početnog kapitala za realizaciju zamisli, nekada se zasnivala ekonomska superiornost SAD

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s