Zoran Kojić : 25 godina loših slugu loših gospodara

kojic

Danas u 2015. godini revolt iz mene progovara više nego ikada.

Nakon saznanja kako je iz Vere, malog sela nadomak Vukovara koje broji 400tinjak stanovnika – put Evrope pošlo više od 20 mladih ljudi, ne mogu a da ne postavim pitanje ko je za to kriv, ko će napokon snositi odgovornost za sve pogrešne (a njima isplative) poteze?
Mlado, radno sposobno, reproduktivno stanovništvo koje svakodnevno ispraćamo konačni je poraz svih pogrešnih politika vođenih od nas, sa nama, prema nama.
Da li smo svesni kako se broj Srba u Hrvatskoj smanjuje brzinom sličnoj onoj iz ’91e?

Apsurd je da nam ista lica onomad u ruke guraše oružje a danas putne karte, sa gotovo identičnim parolama.
Danas, najveće mesto naseljeno srpskim življem, sinonim srpskog opstanka u Hrvatskoj – Borovo, nema više od 3.200 stanovnika, Trpinja niti 1.500, Bobota takodje. O poraznim brojkama u manjim mestima neću niti pisati.
Dakle, probajmo analizirati (ne)učinjeno u proteklim godinama, ne bi li došli do logičnog objašnjenja za ovakav egzodus.
Od 1997. godine, tj od „mirne reintegracije Podunavlja u ustavnopravni sustav Republike Hrvatske“ do danas,  ista lica uveravaju nas kako je njihova žrtva za nas bezrezervna, apsolutna te u konačnici plodonosna.

No, da li je zaista tako?

– Šta se bitno promenilo osim pozitivnih pomaka na računima političkih elita devastiranog srpskog nacionalnog korpusa u Hrvatskoj?
– Da li se promenilo nešto osim činjenice apsolutnog neuspeha procesa povratka izbeglih Srba?
– Osim činjenice da Srbe u Baranji više i ne spominjemo jer nisu deo sverpskog interesnog kruga pod nazivom SDSS, baš kao i one u Zapadnoj Slavoniji, te mnoge druge koji ne žele biti taoci potkusurivanja zarad ostvarivanja lične koristi pojedinaca „u vrhu“?
– Zaboravljamo li neuspeh Tesla banke koja je imala jedinstven cilj uzimanja aktivnog učešća upravo u osiguravanju budućnosti onima koji danas putuju, u potrazi za egzistencijom koju su im uskratili? Zar su vinogradi jednog zastupnika vredniji od desetina mladih porodica kojima tako malo treba da bi ostali?

Ili pak da spomenem kako u predizborne svrhe (kao što to običaj nalaže) ponovo dolazi do aktuelizacije sada već izmenjenog, prilagodjenog, Tesla fonda koji će, recimo, nastaviti ono što je gore navedena banka započela, ili nije. Pri tome neizostavna je opaska prof(?!) Crnogorca, predsednika ZVO-a koji se na pitanje: “ ko će biti korisnici fonda, te kriterijuma za određivanje istih“ ne libi reći kako je to „za članstvo“.
Ne boli činjenica bezobrazluka koji na taj način iz njega i njemu sličnima progovara koliko činjenica da je to samo predizborni spin, još jedan u nizu, iz dobro poznate kuhinje.
Zar su festivali folklora Srba u Hrvatskoj naš krajnji domet?
Zar je interes 3. profesionalna Srbina ipak vredniji od vekovnog bitisanja na ovim prostorima?
Ne govori li brojka o nešto manje od 20.000 Srba (od ukupno 186.000) koji na izbore izlaze sama za sebe?

Ne gospodo, neće proći, dosta je bilo, dosta!

2 mišljenja na „Zoran Kojić : 25 godina loših slugu loših gospodara

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s