Драган Томић-Канибализам

isa i bisa

Дуго сам размишљао о чему да пишем. Да ли да наставим есеј о Југословенству, за који ни не знам где сам стао па да онда крене препуцавање са ВраБцом који не чита више моје текстове или са БРМ-ом који плута морима Илирика ма шта то значило. Нећу, слободна тема је сад у питању.

Одакле почети….

Од краја или од почетка, свеједно је. Ми живимо у безвремном, уму не докучивој димензији, паралелно са оном у којој живи већина становника планете.

Да испирам уста са Вучићем и његовом свитом нећу, не зато што га нешто претерано поштујем, већ зато што ме исти не занима. Он је само још једна итерација у низу, типичног српског политичара, који, као и сви пре и после њега, дубоко верују да су месије и да само од њих све зависи. Као што је то био Краљ, као што је то био Тито, као што је то био Милошевић, као што је то био Ђинђић, Коштуница,Тадић…Сви они су на тој истој линији, изникли на, сада већ ижваканој Уставобранитељској мантри, у којој је држава приватна својина, приватно предузеће а њени поданици су или роба или робови. Та приватна својина је само мењала облик али своју суштину, да је приватна ствар буџетлијеске касте, никада.

Прва форма је била држава као посед, као своје приватно имање и ту несумњиво је царовао Милош Обреновић. Потом, долазимо до Уставобранитеља који од државе праве предузеће. То предузеће је у 90 посто случајева била продавница. У доба социјализма, то предузеће је било,не фабрика, већ нека мала занатска радња, да би током 90их и Милошевића све то отишло у стечај и након њега уследила је ликвидација предузећа и сада се роба уместо на рафовима продаје на бувљаку. Али се и даље ваља. Изгубила се форма али је суштина остала иста.

Оно што Србија никада није била, није била индустријска држава. Индустрија тражи пре свега јаку научну базу а јака научна база се ствара кроз слободу духа, која на крају раскида са самом духовношћу тј са вером. И то је главни разлог зашто у Србији никада није заживела индустрија. Јер ако би кренула овим путем, сада већ чувена православна држава не би била у стању да постоји, јер се она базира на слепој вери у владара и вери у Бога. Више у прво него у друго.

Однос спрам рада који у себи обједињује како ментални тако и физички напор, који ствара сложене ствари и није само пуко, готово инстиктивно мантрање, као што је то пољопривреда где се успешност своди на то да се природни циклуси препознају и да се тачно у њима делује, у Србији је готово непојамни начин постојања.

Наиме он постоји на индивидуалном нивоу и ту је јако изражен али системски гледано он не само да не постоји, већ сам систем тежи да га спречи по сваку цену.

Другим речима, у Србији постоји велики број проналазача, надарених и талентованих људи који свој креативни потенцијал нису у стању да искажу зато што им систем у Србији то не допушта. Јер их сматра претњом.

Пре пар дана, до Србије је дошла вест да Словеначки произвођач ултра лаких авиона, “Пипистрел” је склопио уговор са Индијом о испоруци 194 авиона. Ова вест у Србији је читаоцима предочена на начин сходан сточарско-буџетској логици, под насловом “Словеначка компанија се обогатила преко ноћи”.

Свако иоле мало нормалан зна да се авиони не праве преко ноћи, већ да су у питању године и године мукотрпног рада, прво на стицању знања а потом на њиховој практичној примени, све то кошта ко Светог Петра кајгана и чак када се авион направи, ни то нема гаранције да ће радити како треба јер ма колико испитивања била прецизна она никада нису у стању да у потпуности предвиде сваку ситуацију у којој се авион може наћи у лету. Јер у питању су флуиди.

Међутим, оно што Словеначки “Пипстрел” издваја јесте да се ради о “зеленој” компанији. Наиме, “Пипстрел” је компанија која није на мрежи, већ фабрика сама производи струју, кроз ветрењаче и соларне панеле. На тај начин, “Пипстрел” не само да је смањио трошкове и растеретио државу Словенију, већ је тиме себи направио име као компанија која брине о околини и посредно, додао је још једну коцкицу у мозаик, у коме се Словенија промовише као напредна држава.

Са друге стране, у Србјии постоји такође компанија која прави сличне авионе, зове се “Аеро Еаст” и производи авионе СИЛА. СИЛА је сраћеница од Српска Индустрија Лаких Авиона. Сам Аеро Еаст је такође склопио уговор са Немачком која је наручила 27 авиона. Вест о овом послу пропраћена је крајње патриотски под насловом “Немци одушевљени српским авионима”. Посао је склопљен 2013 године.

Међутим већ 2014 године, два авиона Аеро Еаст су запаљена у хали фабрике. Утврђено је да је се ради о саботажи јер је пожар подметнут.

Власник фирме, тренутно покушава да наплати осигурање од “Дунав” осигурања. Прича која кружи око ове “мистерије” јесте да су та два авиона била опремљена фото камерама и да су служила за аеро снимање и да су била коришћена за различита снимања. Фирма која је наручила снимке, налази се у дгра и према писању коментара на порталу “Танго Сикс” није исплатила суму за та снимања.

Сила се на Партнеру 2015 појавила са два модела својих авиона намењених за против побуњеничку борбу. Додуше само као макете.

Постаје јасно да се ове две приче, које обрађују исту тему, разликују у ко дан од ноћи. Лепа Словеначка прича о успеху и одвратна Српска прича са свим аспектима од хорора до трилера и то лоше режираног.

Српска прича осликава канибалистички однос спрам иновацији и иницијативи. У опште нећу улазити у теорије завере које помаљају своју ружну њушку из ове приче, сама чињеница да оне постоје довољно је одвратна да вам се згади живот.

Стога не треба да чуди афера са ветрењачама и парком, јер она није ни афера, већ представља модус операнди по коме систем функционише.

Наиме у Србији постоји тачно одређена граница до које вам држава дозвољава да будете успешни, без да се она у то меша. Чим се та граница пређе, ето ње. Ма којим послом да се бавите ако пређете одређену своту коју зарадите, моментално ће вам се накачити сатрапи и крпељи да вас глођу.

Моја слободна процена јесте да се се та сума креће између 15.000 и 30.000 еура профита годишње. Све преко тога и биће те предмет ректирања, било да вам рекет тражи Мића Гајбица, локални москри или неки од министара.

У тих 30.000 еура иде пристојна гајба, џип на креду, жена која лепо изгледа и не ради ништа, аутистична деца и психопате која муче животиње, старлета љубавница и на крају рачун за идеалистичка сломљена крила у виду инфаркта, шлога или рака природно или метак у потиљак ако се супротставте москрију или нека “легалистичка повраћка” у виду разноразних инспекција којим вас држава елиминише јер им нисте дали паре да имају за џип и старлету.

Коначно, на макро плану, све ове ствари долазе на наплату у виду Олује и Милосрдног Анђела, када услед техничко технолошке заосталости нисте у стању да одбраните своје националне интересе и доживљавате погроме и катастрофе.

Свака итерација када на челик баца месо Србију кошта сваки пут више. У првом светском рату, изгубила је 60% мушког становништва, јер није имала довољно технике. У другом светском рату успела је да развије савремени ловац али га је израдила у 3 примерка, јер су паре за развој отишле на разна подмићивања и буџетлијске баханалије, цена за то је била милион покланих и комунизам. Током 90их, није улагала у науку и технологију ни до 90их, цена је губитак Косова и осиромашени уранијум који ће убијати докле сунце не згасне.

Мучно,болесно и тужно, баш као што је тужно то што је у Новом Саду, чопор луталица раскомадао лабудове, само да задовољи своју неутаживу жељу за крвљу и уништењем. Не појео…САМО УБИО.

9 mišljenja na „Драган Томић-Канибализам

 1. одличан текст о јако битној теми коју сви заобилазе..
  али и ово је о југословенсту – јер једино у ЈУгославијама су развијане фундаменсталне науке и културне и државне институције..
  из врло баналног разлога – Срба, Рвата, Црногораца, Босанаца.. је премало да би пунили институције стварно образованим и стручним…
  питање је да ли и сви заједно у екс ЈУимамо довољно „административних капацитета“ ..
  ја мислим да немамо , да морамо да се интегришемо и са источним Балканом .,. и јужним ..
  не читам Дежуловића и не гледам Станковића и Мишака што волим Рвате но што морам, јер таквог тренутно нема на срБској страни.

  ово је мени постало кристално јасно док сам живео у Црној Гори.. .
  можете мрзети Рвате и Бугаре .. и Албанце колко оћете, једина алтернатива и то баналчно логички посматрано – упућености једних на друге је ово сада – слугерањство већим и паметнијим нацијама.

  Sviđa mi se

   • Šeširdžija da si htvat, da ti Srbi rade ovo što nama radi vlast bi li otišao u ustaše’Nemoj mi samo reći da je kraljevina bila bolja ja ću navesti primjer korupcije pri gradnji pruge Zagreb Rijeka koju je Rade Pašić dao talijanima što bi bio ekvivalent da Miroslav Tuđman da Albaniji da pravi prugu Bg- Priština

    Sviđa mi se

   • Teško pitanje. Da postoji način da se putuje kroz vreme i da se uđe u um ljudi i da ja to mogu da uradim, prva stvar koju bih uradio, ušao bi u um Ilije Garašanina i otpustio Františeha Zaha. Onda bih napisao nacionalni program tako da se Srbi kako iz Hrvatske tako i iz Bosne vrate nazad u Srbiju, slično kao što su Jevreji radili. Oni nisu stvarali Izrael od zemalja u kojima su živeli, već su tačno znali gde se Izrael nalazi. Tako bih i ja uradio. Težio bi da Srbiju razvijem više na unutrašnjem planu, kao strukturu a ne bih se bavio nekakvim velikim i megalomanskim planovima o oslobađanju ovih ili onih. Na sve načine bi težio da Srbiju čuvam kako od Engleskih tako i od Ruskih planova a naročito od Austrijskih i Vatikanskih. Ne bih nikoga napadao ali bi Srbiju učinio takvom da svako ko pokuša da je napadne, mora imati u vidu da će cena biti izrazito visoka.To jest debelo disproporcijonalna jer ja u odbrani ne bi imao milosti, prosto zato što smo proveli tolike vekove u ropstvu i svako ko bi se drznuo da nas ponovo stavi u okove, to kod mene ne bi prolazilo kao ideja a kamoli kao čin. Nije to nacionalizam nego prosto neću da budem pod tudjom voljom. A i ko normalan bi hteo to?
    Što se tiče Ustaštva, ja mislim da je taj pokret više dimenzionalan i da njegova agenda ide iznad, hajde da kažemo, slobode Hrvatske. Svrha Ustaštva nije samo da ostvari slobodu za Hrvate i Hrvatsku kao državu, već je njegov cilj pored tog, čisto uništenje Srba kao naroda, zato što po toj ideologij slobodna Hrvatska znači ne nezavisna od Srbije, već slobodna od Srba. Ja tako shvatam Ustaštvo i kako nisam osoba koja voli da ubija verovatno bi pronašao neku drugu opciju ali ako bi bio Hrvat, da borio bi se da Hrvatska bude nezavisna država.

    Sviđa mi se

   • Šeširdžija to je samo gubljenje vremena da nije bilo toga Františeka našao bi se drugi sa istim ili drugim imenom i mi bi opet bili u službi nekog pametnijeg sa istim ili sličnim posljedicama tragedija je u tome što je naš loš đak prepisao od tuđeg lošeg đaka i tako će biti sve dok nama upravljaju loši đaci i to treba mjenjati a ne Franju.
    Htjeo sam reći da su Hrvati imali jakih razloga da nas mrze a danas ih imaju Crnogorci i ovo što napisa BRM potpuno je u pravu.Milo je tip koji je od Crne gore napravio mafijašku prćiju ali je izgradio Pg i primorje,naši su takođe od države napravili mafijašku prćiju a šta su napravili?
    Da su se crnogorci izborili za ostanak u SRJ bili bi dvostruka prćija ovako su samo jednostruka.Hrvati su narod na daljinski i zbog tog daljinskog Srbi u Hrvatskoj mogu biti samo pukovnici ili samo pokojnici ali za to što su po tom pitanju debelo prebacili plan ima i naše zasluge a naša zasluga je pogotovo velika kad je u pitanju CG i MK i niko to ne može promijeniti osim nas.

    Sviđa se 1 person

   • Mi imamo ozbiljan problem sa radom i ta bitka mora da se dobije prvo. Znacaj rada i stvaralastva u Srbiji jeste centralna tema u mojim sledecim tekstovima.

    Sviđa se 1 person

   • Potpuno se slažem s tim da bi pod rad ubacio i učenje.Nekad davno kad ste još bili revolucionari neko je stavio link gdje nekoliko staraca sjedi pred zadrugom i nateže zidarske a onda dolazi jedan još stariji vjerovatno otac i ganja jednog od njih i to je slika i prilika srpskih zemalja, u svakom smislu zapuštena zemlja i stanovništvo dok to ne promjenimo nema nas niđe a po izgledu ovih pred zadrugom bih rekao da su se u životu naradili ali pogrešno a i onaj što sina goni kući ga goni jer nema kome komandovati.

    Sviđa mi se

 2. Брме, јел може једно просто питање? Чему тачно служе институције у друштву где је сасвим нормално збрињавање „племеника и братственика“ на државним јаслама, где министар прети тужиоцу са „плутаћеш у Дунаву…“, где председник покрајинске владе одбија полиграф (одбио бих га и ја, али ја нисам политичар) што му је други озбиљан морално-политички гаф (након рационалисања лажи у „случају Бодрум“) и у чему нико „озбиљан“ не види проблем, итд?

  Дајући овако офрље и недоречене одговоре испадаш неки етатиста који мисли како би све било у реду да имамо способнију администрацију… Ето, ти си способан административац, реци људима шта си постигао пишући анализе за које примаш плату. Ништа, јер твоји шефови – ИЗАБРАНА ЛИЦА немају никакав проблем да твоје стручне налазе занемаре и наруче неке друге који им више одговарају. Ако је већ тако, зар не би било нормално да ти лепо добијеш отказ, да не радиш џабе, тј. да не радиш нешто што је бескорисно, пошто онај кога се пита – увек има од кога да наручи нешто што му тренутно више одговара? Наравно то за тебе не би било добро, и не би било у реду јер ти ипак радиш оно за шта примаш плату… Није (само) до тебе то што овде владају „витезови“ а не стручњаци и грађанске организације ограничене моралом и лепим васпитањем…

  Али, у друштву свест да „племенити појединци“ решавају све националне проблеме (тако што ће једни фрау Меркел шапутати док пиша, а други то исто радити Путину док сере) добија све већу тежину и право гласа. Промовишу је угледни појединци – од Вучића до његовог најбољег непријатеља – лорда Фајгеља. Жалосно је и трагично да школовани људи не виде у чему је стварни проблем са овим друштвом.
  ДрТ је „природњак“, њему очи служе за гледање и он види.

  Sviđa se 1 person

  • zasto da prepustim institucijju koju smo ja i nekoliko MENI slicnih formirali i organizovali IZABRANIM LICIma ..
   sve moje analize su sacuvane .. ti dodjes na vlast i cekaju te … a tu su i one druge, sve potpisane.. e pa akd jednom promena u drustvu bude da svako pokaze sta je radio i zasto a ne na sta je klimao glavom…
   innace ta institucija je u pocetku jako dobro funcionisala u istoj drzavi

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s