Ђорђе Ивковић: Нимбус против кобног „цуксфирера“

titaСлободан Антонић је поставио себи питање „Има ли у Србији елите?“. Одмах је одговорио позитивно, да, има, само је направио поделу на „функционалну елиту“ (То су они који држе кључне положаје у политици, економији и култури – људи на врху друштва) и „нормативну елиту“ (у ту елиту грбавог имена спадају најбољи у својим професијама, при чему они – да би били елита, а не само добри стручњаци – морају да буду морални и сазнајни врх заједнице. То значи да ти људи морају озбиљно да брину о својој заједници.) И таман смо очекивали да развије тезу о „колонијалној елити“ , професор је закочио и задржао се на боранији.

У оквиру „колонијалне елите“, постоји једна екстремна врхунска елита коју професор, можда из разлога одбране удобног положаја „нормативног елитисте“, не сме ни да помене. То је елита српских џелата. Ми ћемо се, само на основу резултата, задржати на елити најновијих српских џелата. Ово је наша кратка ранг-листа.

НАЈВЕЋИ СИН КАО ЕТАЛОН

Тито је највећи. Тесна му беше Југославија, некмоли мала Србија. Надилази и епоху, будући да је сврстан у десет највећих крволока ХХ века.

Ако су злочини над Србима у питању, и Синан-паша је пацер за њега. Рачунамо да се о томе већ довољно зна, па ћемо поменути само понешто, да омеђимо критеријуме селекције навећих савремених српских џелата.

У једној недавној анкети у Хрватској, Тито је проглашен за најзнаменитијег Хрвата свих времена. Знају добро Хрвати какав беше Тито, па су га поспрдно оценили да има стил generalissimusa из Трећег свијета. Није се могло више очекивати од некога ко је васпитаван од самохране мајке, кућне помоћнице у богаташким кућама (како гласи највероватнија биографска варијанта младог Јошке).

Тито је интригама, заверама и лично организованим ликвидацијама побио комплетан ондашњи ЦК КПЈ да би преузео власт у партији. После је сличним средствима чистио најближе сараднике.
Тито је лизао чизме Стаљину, Черчилу, Павелићу, фон Хорстенау да му уделе државну власт. Свако то његово лизање чизама Срби су плаћали десетинама хиљада живота.

Чак и највећи Титови противници зазиру од осуде његових државничких способности. Из аспекта очувања свог положаја не може се спорити да је био успешан. Међутим, ако се исто гледа са српског становишта, дугорочне последице су ужасне. Сама послератна подела државе на републике урађена је по очигледном антисрпском концепту и последице консеквентно трпимо.

У питању спољње политике, Хрвати су могли бити мирни, јер су увек могли рачунати на моћну подршку Ватикана и Немачке. Српску судбину одређују друга правила и гео-политички механизми.
Титово „не“ Стаљину, значило је „да“ НАТО-пакту. На страну етичка димензија овог „не-да“ еквилибрирања. У пракси то значи да је „Трст наш“, па после није наш по пристојној тарифи и „carte blanche“ за ликвидацију „унутрашњих непријатеља“. Међутим, Тито је паралелно војно помагао ослободилачке покрете браће несврстаних по Африци, Индокини и другим географски далеким дестинацијама, против великих сила. Тако је примерице 18.1.1958. пресретнут од стране француске морнарице код алжирског Орана југословенски теретни брод „Словенија“ са 150 тона оружја и муниције намењених алжирским побуњеницима. Французи су стари српски савезници па је мешање у сукоб унутар „француске фамилије“ супротан српским интересима.

Ништа паметнија није била одлука да се са Израелом прекину дипломатски односи због њиховог рата са Арапима 1967. Чак је у хијерархијски дисциплинованој Tитовој пирамиди власти дошло до јаких турбуленција по овом питању…“ Сазнавши да се односи прекидају „по нарећењу”, чланови Спољнополитичког одбора Скупштине СФРЈ демонстративно су напустили седницу. Вељко Мићуновић је већ тада предвиђао негативне последице одлуке са највишег места…“. Какву су корист могли имати Срби замерајући се скоро свемоћном јеврејском лобију, а ради помоћи Арапима који нам никада неће бити пријатељи?

Фаму о „ненадјебивом“ Титу може илустровати епизода из већ поменуте 1958. године. На Титову иницијативу, тада је окончана америчка војна помоћ Југославији у вредности 750 милиона долара (цифру ваља помножити најмање са 6 да се добије приближни данашњи еквивалент). Титу више није било потребно толико оружје већ „кеш“ за одржавање расипничког државног система. И, гле, само пар месеца након Титовог раскида тесне сарадње са Американцима, Совјети „одлажу“ раније обећани кредит од 285 милиона долара, па је пропао још један од „петогодишњих планова“. Млади би то назвали „испалом“, а велики Тито са својом камарилом полуписмених теоретичара и приучених мудраца ускоро је морао да крене у прву „привредну реформу“.

Када је падом Берлинског зида СССР поражен, престала је потреба за постојањем СФРЈ, а Срби су остали на брисаном простору. Апсурд је потпун – на Титову сахрану дошла је маса светских државника, истовремено сви су били окренути против Срба.

Хрвати знају зашто толико цене Тита: „…Јосип Броз Тито био је несумњиво велики, важни свјетски државник. Тито је непосредно заслужан за садашњи међународни положај Хрватске (као и Словеније или Косова). Тито је, поновимо, био најефикаснији противник српског национализма у бившој Југославији.“

Па како је такав пропалитет и зликовац заслужио српско обожавање? То се оличава у простонародном афоризму „Тито је крао, али је и људима дао/Ови данас краду, али нама ништа не даду.“ Иво Андрић је написао „Чувајте се римованих истина!“

У следећем наставку: Зоран или Сабахудин,  Ђинђић или Изетбеговић?

Наслов, илустрације и опрема: Преврат

(Српски културни клуб)

3 mišljenja na „Ђорђе Ивковић: Нимбус против кобног „цуксфирера“

  1. Имаш на мом блогу („Нимбусов подрум“) радну (ширу) верзију, па мош и тим да се послужиш, ако си већ одлучио да објавиш фељтон. За ЗЂ у р. вер. једино недостаје констатација да је он творац пирамидалних странака, ал зато имаш неколико линкова…

    Liked by 1 person

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s