Драган Томић : Полковников додатак, неке случајне мисли…

brod

Стварно више не знам шта да кажем о било чему јер је говорити о било чему, постало беспредметно. “Мемоари” ипак, су довољно иритантни да се о њима пише и ево даћу себи за право да се мало бавим њима.

Као прво, “инцидент” који је узбудио полковника безбедности, први који је навео, је тај да се десио напад на војника у Приштини, од стране лица албанске националности које је дошло из Бујановца.

Овај “немили инцидент” је натерао пуковника да сазове конференцију на којој је тражио осуду овог чина и рекао је да су и Албански медији на Косову коректно то и у чинили. Свака част, за коректност али ипак, полковнику се није упалила лампица за безбедност, зашто би неко из Бујановца дошао у Приштину да нападне војника. Какве мисли то гоне тог неког, неваљалца да превали толики пут и да ножем, у зору, нападне војника? Какав је то војник коме се прикрада неко са ножем? Зашто у зору?

Већ тада би требало да буде јасно, полковнику, да има посла са нечим врло озбиљним и већим од тог “неваљалца”. Рецимо да има посла са идејом која се запатила и ван “рејона” КиМ и да је захватила шире подручје, јер ипак Бујановац је ван Косова. Чињеница да је неко напао војника ножем, а војник носио аутоматску пушку, говори да је тај неко поприлично храбар да не кажемо, обучен. Војника је напао у зору, јер тада је нај ефективније за напад, то су још знали и Америчка племена када су нападала плаве блузе. Тај неваљалац је чеако, планирао, имао је јасан циљ и јасну идеју, имао је мотив имао је средства да напад оствари. Имао је ПЛАН, полковниче. Имао је ИДЕЈУ која га је навела да то учини, полковниче. И имао је ХРАБРОСТИ да своју идеју и оствари. Дакле они су то све имали 1992 године, док смо ми имали..ми смо имали…шта? Саопштење и јавну осуду. Мало ми је то у диспропорцији и мало ми је како да кажем, млитаво.

Следећи неваљалци су ликвидирали 17 полицајаца у комбију. Како то се полицајци возе у комбију? Јел то био обичан комби или полицијски комби? Ако је био обичан комби а 17 полицајаца у обичном комбију, то значи да је операција била тајна а ако је 17 полицајаца ликвидирано у обичном комбију а они били на тајном задатку, то значи да је операција проваљена и да постоји безбедоносни пропуст а то је велики проблем. Безбедоносни проблем.

И полковников одговор је био да шаље оклопе и да блокира Дреницу, Што је одбијено, да се не би узнемирио Слобо. Фино. Да ли вам је икада пало на памет, да рецимо, ти “часни” Албанци коју своју част доказују женидбом са Српкињом, баш нешто и нису толико часни?

Трећи немио догађај је био када је НАТО заузео неку чуку, полковник је то приметио и опет хтео да шаље оклопе да истера групу. Што је такође било одбијено.

Е па полковниче, видите како је кратак пут од храброг шиптара са ножем 1992, преко изрешетаног комбија и безбедоносног пропуста који је довео до тога да 17 полицајаца изгуби живот, до НАТО трупа на чуки. Како то часком ескалира, од ножа до 72 дана бомбардовања и губитка и Косова.

Зато што се Косово није доживљавало као срце Србије, ма колико драго било, нема више ни Крајне а са њом ни Срба у Хрватској. Не знам шта да кажем, мораћу да прочитам полковникове мемоаре да би добио шири увид. И једно шест литара лозе, чисто да се обезбедим.

2 mišljenja na „Драган Томић : Полковников додатак, неке случајне мисли…

  1. „… мораћу да прочитам полковникове мемоаре да би добио шири увид.“
    Да су Америчка племена знала да читају, не би губила време распредајући о техници убадања војника на стражи, већ би се позабавила тражењем одговора на питања која се (и у) спорном тексту постављају. А једно од њих је: Ко је био дужан и властан да нареди употребу војске док је побуна косметских Албанаца била у почетку, пре него што је узела замах?

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s