поука аве Гарднера (Мр. Бранимира) о NATO-у гледе предстојећих избора

политика је САМО брига о лимесу, градским зидинама и инсталацијама и путевима. НИШТА ВИШЕ. 

САМО безбедност  и омогућавање саобраћаја у најширем смислу – од путева, река до трговине и интернета. 

А ЈЕДИНО  то НИСУ теме „политичког живота“ у Србији.

Питање односа са НАТО је најважније питање  гледе безбедности наше деце и нас. Начин на који се (не) води расправа ево већ неколико деценија, показатељ је наше инфантилности 

Зато сви ви који „хејтујете“ по Фејсбуку Јелену Милић и иживљавате се на оцу и мајци Милице Ракић деценију и по – изволите на  изборе и гласајте – имате ДЕКЛАРИСАНЕ 
антинАТОВСКИ  с лева, Борка и 
антинАТОВСКИ  Здесна,  
Санду и Бошка

Па нек разбију у парламенту НАТОвце.

files

DS nema stav o sporazumu s NATO.“izjava Nataše Vučković u Blicu

„Ми имамо на ексЈУ простору висок степен милитантности духа грађана, цивила, то је стратешка категорија која пријети да уруши нацију, духовно стање нације. Зато сам заговорник, уђимо у НАТО да се војном професијом бави онај коме је то лични избор а не ви , цивил, хуманиста, да размишљате да ли ће вас једнога дана поткачити нека мобилизација
генерал Благоје Граховац

 

За „духовније“ теме згоднији су старогрчки синоними и богови, латински су згоднији за практичне.

Астролошку симболику појединих планета схватим тек кад латинског бога  преведем на старогрчког колегу.  А мож и на старословенског. Сатурн?! Аааааа Кронос /Световид (време је судија, сваком према заслугама) тако реци.

Гледе баналности је обрнуто.

Да бисмо се, бомбардовани детаљима, подацима и тричаријама, вратили суштини и изворима, да би лакше деловали (да се не расипа снага) подсетимо се како се на  латинском вика политика и демократија.

Многи на разним странама предлажу да уместо „охлократског“ синонима, демократије, користимо републику (res PUBLICA = и наша и јавна). Слажем се. Уврежено схватање демократије данас креирали су архинепријатељи парламентаризма. Између Калајићевог „терора глупе већине“ и Шмитове „аристократије изабраних“. Као кад би звездаши прихватили мненије гробара да је Звезда пандурски комунистички клуб, јер су председници Звезде увек били шефови полиција разних, високи дужносници компартије. Колико је истина „сасвим супротна“ показах на примеру УС топ листе[i].

Кад користимо реч република нагласак је на ефикасној управи и на јавности, а не на „демократским“ говоранцијама Периклеовско Мићуновског типа, данас у маестарлној изведби (без ироније) Павићевића НОВА,  и људским правима и процедурама. По тим приоритетима се разликују Републиканци од својих синонима Демократа у САД. Скоро ко Саша од Борка. Но, биће о том још ускоро.

Да се вратимо урбанизму.

Ерго – политика је САМО брига о лимесу, градским зидинама и инсталацијама и путевима. НИШТА ВИШЕ. Све остало (а остало је мнооого више и важније ем битније) је политизмос (уметност, умеће у најширем смислу).

САМО безбедност Римљана и омогућавање саобраћаја у најширем смислу – од путева, река до трговине и интернета. А ЈЕДИНО  то НИСУ теме „политичког живота“ у Србији.

Колико то НИСУ теме показује актуелна галама руље око НАТО.

Руља је увређена и понижена што су њени изабрани „представници“ у парламенту једногласно гласали практично за приступ у НАТО. Пардон, не сви, један је био против. Из странке чудног „црногорског“ имена СНП која није ни учествовала на прошлим изборима, па је нико није ни изабрао. Сви хвале тог анонимуса, а нико се не пита откуд он у скупштини. И не примете да су ти анти НАТОисти и русољуби у коалицији са Вучићем.

(Откуд у скупштини толико ликова за које нико не би, и није гласао, који не би прешли цензус ни у Месној заједници? Какав је то поредак и Уставни суд  који пресуди да је у пропорционалном систему, у ком гласачи гласају за листу странке а не за конкретне појединце (ко у већинском) обично анонимни појединац  власник мандата, а не странка.)

Руља је изненађена што улазимо у НАТО под диригентском палицом премијера пониклог у странци чији је тадашњи и садашњи лидер  позивао четнике добровољце у (први) рат са Ираком. На страни НАТО наравно. Руља је изненађена што је опозиција, која је послушно,  континуирано и заједно (И Коштуницина и Тадићева влада) припремала годинама, и потписала СОФА споразум још 2009. , гласала уз влаС. СОФА споразум је иначе типски документ састављен још 19. juna 1995. године, којег (исти) потписује свака држава приступница Партнерству за мир. (Злобници кажу да је и Русија некоћ потписала). Ерго ништа посебно антисБско, нити лично уопште.

Руља је изненађена и увређена што улазимо у НАТО после и унаточ бомбардовању. А зато смо и бомбардовани.

Питање односа са НАТО је најважније питање  гледе безбедности наше деце и нас. Начин на који се (не) води расправа ево већ неколико деценија, показатељ је наше инфантилности и индикатор „републиканства“ (да не кажем  демократичности) – колико (не) управљамо и колико јавно (управљају).  На јавној сцени су неки опскурни ликови који хушкају и навијају за НАТО или за Русе. Изгледа добро плаћени и ухлебљени.

Па једна „страна“ ликује по твитеру због „победе“ у парламенту. Jelena Milic ‏@jelenamilicceas: „Nedelja iza nas, oslicna poseta USA senatora, skupstina ratifikovala vrlo vrlo vazan sporazum sa #NATO. I sta sad  reci nego bravopo cenu hejta Tribunala, podsmevanja skupstini, borbi protiv seksizma, skupo, al to je nas problem, ne USA i NATO„.

А друга одвратно лицемерно по шест пута на дан соли ране породице мале Милице Ракић по фејсбуку.

Адвоката интереса Србије нема. Само „hejt„. Уместо да се поведе расправа – где смо ту МИ. Па да одлучимо, као у роману Хазарски речник – ко нуди најбоље (или бар најмање лоше)  по нас, допуштамо да нас  НАТО лобискиња на кратком поводцу води као да смо њено хипстерско куче. Само зато што су руски лобисти са будалаштинама о самопрокламованој неутралности државе практично без војске и наоружања, коју нико жив не признаје и не гарантује, очигледно још неодговорнији.

СВЕ треба САСВИМ друкчије.

Зато сви ви који „хејтујете“ по Фејсбуку Јелену Милић и иживљавате се на оцу и мајци Милице Ракић деценију и по – изволите на  изборе и гласајте – имате ДЕКЛАРИСАНЕ антинАТОВСКИ Борка с лева и антинАТОВСКИ Санду и Бошка Здесна. Па нек разбију у парламенту НАТОвце.

Позивам вас ја који нисам „антиНАТО“. Само анти ЕУ.

http://branali.blogspot.rs/

———

[i] http://branali.blogspot.rs/2014/03/blog-post_5.html

 

 

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s