Драган Томић, Пупак свемира

Monstruzni-vir-koji-guta-sve-pred-sobom

Не видим разлог због чега би скорашња ратификација ИПАП споразума, чинила стање у Србији горим него што је оно било пре годину дана, или што је оно било пре пет,десет или сто година.

Ширење НАТО алијансе јесте процес који траје и који има циљ да :

а. Прошири утицај Запада

б. Протера утицај Русије.

Ово значи да је наша слобода, тачније “слобода” резулат не наших напора, већ вакуума створеног приликом додира ова два блока. То такође значи да бити за један од ова два блока, значи бити за окупацију, било она источна или западна. Историја нас на жалост учи да је, бити окупиран од стране Истока ( Османско царство и/или Русија) значи живот који је сведен на пуко постојање док у случају да смо окупирани од стране Запада (Енглеска,Америка,Аустрија/Немачка,Хрвати,Бошњаци,Албанци), то значи само смрт.

Стога је бесмислено заступати и једну и другу страну. Једнима није логично да ми живимо али им је логично да постојимо, другима није логично да ми постојимо. Ово значи да ми избора немамо, јер бирање између два зла је и даље избор зла и нема никаквог смисла, уколико стојимо на страни добра.

Бити за Исток значи правити се мртав док бити за Запад значи бити мртав.

Шта да се ради? Једно је сигурно, кукање неће донети никаво решење. Ситуација је комплексна и њу није могуће решити једноставним решењем. Међутим, управо та претерана комплексност ситуације, чини да су једноставна решења нај примамљивија. И ту лежи највећа опасност.

Ситуација у Србији се представља као ситуација у којој је Србија окупирана земља и којом влада компрадорска елита, која ради на штету грађана Србије и у сагласју са окупаторима. Из овога произилази да је смењивање компрадорске елите први корак ка ослобођењу од окупације. Ако би се проблем Србије свео на владавину СНС-а и њиховог лучоноше Александра Вучића, решење би било смена Александра Вучића и СНС режима.

Мишљења сам, међутим, да се тим чином ништа не би променило, јер сам СНС и Александар Вучић, нису узрок проблема већ су његова последица.

Они су његова последица исто онолико колико су пре њих били и владавина Бориса Тадића и ДС, пре тога Војислава Коштунице и ДСС, пре њега Ђинђића и ДОС-а,пре њега владавина брачног пара Милошевић Марковић и Јул-СПС а пре њих владавина КПС а пре њих владавина Недића,а пре њих владавина ЊКВ а пре њих Обреновића и Црно Рукаша а пре њих…све до самог почетка наше агоније а то је владавина Уставобранитеља.

Уставобранитељски режим јесте тачка у времену и простору када је направљено ТО што постоји и данас и они су ти који су направили ПРОБЛЕМ.

Генезу проблема Српске државне администрације треба посматрати као процес који почива на два основна принципа-страху и не знању. Сами уставобранитељи, су збацили Милоша Обреновића са власти у процесу који је био илегалан. Дакле ради се о државном удару.

Чињеница да се на власт дошло превратом, аутоматски доводи до страха да се путем преврата може и сићи са власти и то је корен страха који обузима ране уставобранитеље. Страх да се све може изгубити у трену и незаконитио. Да би се то спречило, власт се морала учврстити будалама, сатрапима који ће бити у потпуности зависни од врха и ту долазимо до друге компоненте власти уставобранитеља а њу чини полуписмено чиновништво.

Разложено до краја, врх власти код уставобранитеља чине параноици док им базу чине будале. Мерни систем који се користи јесте систем негативне селекције. Не бирају се способни људи већ управо супротно, трутови скучених погледа на свет, који су егзистенцијално везани за професију. Будале саме по себи јесу брана која чува параноике на врху власти.

Значај будале за уставобранитељску власт је непроцењив и они путем њих без икаквих проблема спроводе своју вољу и власт. Међутим, параноици, опседнути страхом да им се у сваком моменту може одузети све па и живот, теже да грабе и лапћу, што више како би се осигурали за случај да се деси преврат. Они болују од синдрома хрчка и позиције користе како би стекли огромно богатство које чувају за црне дане.

Међутим оно што је најзначајније за уставобранитеље, јесте да њихов поредак, насупрот тврдњама српских историчара, није изградио никакве институције већ је напротив, само озаконио личну, на додђем ти, власт. Институције у глави параноика, постоје про форме, као нише или обори, у које се трпају будале како би симулирале државу. Међутим сама суштина остаје не промењена а она је таква да се ради о систему који константно зазире од народа и од идеја које би биле алтернатива владајућој мантри при чему, а ово је најбитније, сама власт нема НИКАКВУ ИДЕЈУ.

У својој књизи, Уставобранитељи и њихова влада (1912),Слободан Јовановић то врло јасно каже на самом почетку. Уставобранитељи јесу пре свега БЕЗИДЕЈНИ људи и њима је као таквима, СВАКА идеја непријатељ.

Може се онда са правом рећи да је основна идеологија Српске елите јесте идеологија безидејности из чега произилази да су идеје и идеологије, централно место око кога иста орбитира, као што рупа на дну реке ствара вир који у себе увлачи све шта је корисно и некорисно.

У светлу оваквог схватања, све шта се деисло у Србији а везано је за политику је ирелевантно и из тог разлога, релевантно је једино то.

Једино решење јесте консензус око основних питања. Међутим да би се консензус направио та питања морају бити дефинисана. Мислим да смо сви сагласни да проблем постоји. Сада је време да дамо одговор на следеће питање.

Шта је наш проблем?

46 mišljenja na „Драган Томић, Пупак свемира

 1. Problem je taj što nemate IDEJU kako da organizirate društvo/državu u svim njenim segmentima. Spominjao je Milan M. pitanja Aleksandra Dugina u tekstu koji je preveden na Srpski i koji se mogao pronaći i u Novom standardu. Očekivao sam raspravu na ovu temu, sat vremena po svakom pitanju ili par tekstova na Vašim stranicama. Očigledno da nije lako, lakše je komentirati i kritikovati što radi vlast.

  Morat će te ući u sukob s „ustavobraniteljima“ i „budalama“ i preoteti im vlast. Pitanje je kako to učiniti, očuvati stečenu vlast odnostno obezbediti provođenje „ideja“. A koje bi to „ideje“ provodili?
  Interesantni su nastupi raznih intelektualaca na nezavisnim medijima. Ono što govore 2016. govorili su i 2012. godine. U međuvremenu vreme prolazi!
  U kom su periodi Srbi bili okupirani od Rusije?

  Mi koji smo rođeni i živjeli nako 1945. smo se okoristili o činjenicu da je Crvena armija bila prisiljena da prođe dijelovima bivše Jugoslavije odnosno podjelom 50-50%. Tako su krenule priče o slobodoljubivom narodu, hajducima, uskocima, komitama, junacima, čojstvu i junaštvu. Mislim da je najveći dio naroda bivše Jugoslavije bio potlačen duži dio svoje istorije. Od dolasa rimske imperije koja je sklapala vojne saveze sa ilirskim plemenima protiv drugog/ih ilirskih plemena, pa do modernih vremena kada USA sklapa saveze s Hrvatima, Bošnjacima, Albancima za borbu protiv Srba.
  Prvo Ilire pokore Rimljani a zatim razni misionari i vojnici pokore one koji su došli 6-7 stoljeća kasnije. Očigledno je da u blizini Srba i ostalih žive puno pametniji i bolje organizovani narodi ili skupine naroda.

  Ako su na vlasti „bezidejni“ i „budale“ kao oni s idejama nemaju nikakvu ideju da ih skinu s vlasti i nametnu svoje ideje?

  Liked by 1 person

  • Problem sa Srbijom i Srbima jeste taj da Zapadna civilizacija, bas kao i Muslimanska, ne pristaju na nase postojanje u bilo kakvoj formi ili obliku. Muslimanska je u ovom slucaju, za nijansu humanija od Zapadne, jer ona dozvoljava nase fizicko postojanje uz porez ali apsolutno ne dozvoljava razvoj. Zapadna, jednostavno zeli da nas unisti totalno. Ceo problem Srba jeste prihvatanje takve postavke i pronalazenje odgovora na istu. Medjutim kako to nije prijatna misao i zahteva ogromna ulaganja kako materijalna i duhovna, hedonisticka priroda Srbina je tu glavna prepreka i samim tim i glavni problem. Ja sam, posle svega sta sam procitao, dosao do tog zakljucka, da je nas problem HEDONIZAM.

   Sviđa mi se

   • problem s tobom je da je vreme da nas obavestiš koja još civilizacija postoji osim zapadne i islamske, a kojoj mi kao pripadamo?
    naš problem nije hedoinizam nego mazohizam

    Sviđa mi se

   • Argumenti???Moji kontraargumenti su Grčka (pravoslavlje) Poljska,Češka,Slovačka (sloveni)?
    prije će biti da i zeko šilji K na sirotinji a zato što smo sirotinja opet možemo kriviti zapad iako argumenti ne postoje.

    Sviđa mi se

  • Prvo Ilire pokore Rimljani

   a onda najveći od ukupnog broja rimskih careva budu Iliri .. i dva od tr najznačajnija ..

   slično i sa vezirima u Otomanskoj imperiji … a onda dođe nacioanlromantizam 19. veka i priče o danku u krvi..

   I Vemecija je lokalnimn Ilirima priznala sve statuse i privilegije i sve lokalne opštine i u gradovima i u selima .. koja i inače nisu osvojena nego su na skupštinama rešila da prihvate podanstvo MLetačke republike kao najpovoljnije.. baš se namučismo pod Mlečićima.. a onda Nazor, ideolog hrvatstva u Dalmaciji, napisa Velog Jožu..

   istorija je zajebana stvar mož da je tumači svako

   „Očigledno je da u blizini Srba i ostalih žive puno pametniji i bolje organizovani narodi“ DANAS a nekad beše drukčije

   Sviđa mi se

   • Onda, hoćemo li u savez s Turcima ili s Mlečanima?
    Gledao sam knjige u katastru i vidim da je katolička crkva stavila šapu na zemljište. Katolička crkva je izričito bila protiv politike Francuza odnosno ukidanja feudalizma. Radi čega?

    Nemojte me krivo shvatiti, pitam iz znatiželje. Često razni „mudraci“ spomenu neku temu, pa umjesto da je prodube nakon par kratkih rečenica pobjegnu što dalje.

    Sviđa mi se

  • Da li su se Hrvati dodvorili kada se je knez Branimir podčinio papi u Rimu. Hoće li Hrvati izbjeći uništenje? Nisu li dodvoravanje izbjegli uništenje stoga što se nalaze zapadno od Srbije i prije su došli pod udar Franaka?
   Mislim da srpska elita zarađuje novac izdajom, oni su već dosegli „maksimum“ u Srbiji. Kad opljačkaju i upropaste Srbiju sa svojim potomcima sele na zapad gdje započinju novi život. Kako je rekao čika Darvin, nisu preživjeli najbrži i najjači nego oni koji su se prilagodili. Srpska „elita“ se dobro prilagodila.
   Hajde da se za početak odrede susjedne države i narodi koji bi rado svojim oružanim snagama intervenirali u Srbiji?
   Hrvatska/Hrvati iz RH i BiH, Bošnjaci, Šiptari/Albanci/Albanija, ?
   Kakav dugoročni stav/politika da se zauzme prema tim državama, narodima?
   Ostaje li u Srbiji SPC vodeća crkva, koju ulogu treba da igra religija? Po meni patriot je onaj koji s puškom ide da brani državu i narod a ne bogomoljac.
   Milanče je često spominjao Dugina, Špenglera. Evo jedan Duginov tekst: file:///C:/Users/Mario/Desktop/Dugin,%20Aleksandar%20%20Tko%20su%20prijatelji%20a%20tko%20neprijatelji.htm
   Dugin poštuje rad Alaina de Benoista i Juliusa Evolu koji je i prevo Špenglera na talijanski jezik. (Aktualni hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović imao je određenu ulogu u prevodu de Benoistove knjige http://katalog.kgz.hr/pagesResults/rezultati.aspx?&searchById=1&spid0=1&spv0=&fid0=4&fv0=Zlatko+Hasanbegovi%C4%87
   Mogu li Dugin, de Benoist i Evola koji su inspiracija nekim novim desnim strankama i desničarima tipa Hasanbegović biti orijetir za Srbe, ako njihovi sljedbenici na zapadu nemaju pozitivno mišljenje o Srbima a vjerovatno i drugim istočnim narodima?
   Na koju državu bi trebala sličiti Srbija, koje su to osnovne ideje vodilje koje bi činile kičmu srpskog naroda i države?

   Sviđa mi se

   • Ne mora patriota biti samo onaj koji nosi pušku, može da bude i dobar doktor,inžinjer,umetnik…Pitanja koja si postavio, zapravo nisu pitanja koja se odnose na Srbiju, već su to pitanja koja se odnose na Hrvatsku i na Osmanlije, tj šta te zemlje i ti narodi mogu da očekuju od Srba i Srbije. Ja se ne bavim time, mene interesuje samo Srbija i Srbi.

    A što se tiće same Srbije i Srba, osnovni problem koji je majka svih problema jeste odnos spram rada i pitanje rada ja vidim kao kljućno pitanje koje treba rešiti pre bilo kog drugog pitanja. To pitanje glasi:

    – Zašto Srbi ne mogu da žive od svog rada, zalaganja i talenta u Srbiji ?

    Sviđa mi se

   • inače Dugin epigon de Benoista i Evole ne pripada zapadnoj civilizaciji već je nosilac autentične pravoslavne evroazijske misli.. s kojom ima veze koliko i Hasanbegović sa islamskom tradicijom..

    srećno vam vibio s takvim uzorima, ali bez nas..

    Sviđa mi se

   • „inače Dugin epigon de Benoista i Evole ne pripada zapadnoj civilizaciji već je nosilac autentične pravoslavne evroazijske misli.. s kojom ima veze koliko i Hasanbegović sa islamskom tradicijom..

    srećno vam vibio s takvim uzorima, ali bez nas.“

    Mislite nasljednik ili plagijator (epigon). Ostali ste neprecizni-nedorečeni u objašnjenju.
    S čime ima ili nema veze Dugin (pretpostavljam)?
    Hasanbegović je deklarirani fašista/ustaša.
    Koji su to uzori Srbiji ili barem Vama.

    Sviđa mi se

  • Ni sad vam niko ne brani da živite i radite u Srbiji… Jedino, slabo se plaća, majku mu… A to nije stvar neke „slobode“ već nedostatka svesti i društvenog angažmana. O matrijarhatu i ženskoj pameti koja već tridesetak godina vlada Srbijom izlišno je i govoriti kad većina ljudi ne razume ni ove notorne stvari 😦

   Sviđa mi se

   • Pa u kandžama smo zapada jer smo uglavnom zlobne cupi koje najbolje obozavaju da komšiji crkne krava kako bismo ispali humani kad njegovoj deci udelimo po šolju mleka. Šta je još potrebno da se desi da bismo prestali sa premeravanjem srBskih patki i pokušali da pružimo otpor?

    Sviđa mi se

   • Ja bih rekao da smo u kandzama zapada jer smo slabi, razbijeni i razjedinjeni, bez prijatelja i oslonca, a sa prodanom elitom.

    Sviđa mi se

  • Sloboda se uzima a ne daje prema tome do srba je jer je nisu u stanju uzeti.Kad saberem i oduzmem drug Tito je bio veća srbenda nego sve srbske patrijote đuture

   Sviđa mi se

   • Zato nam je ostavio ustav 74., priptemio raspad Juge posle njegovog prestolivanja i ostavio nekaznjen ustaski genocid.

    Sviđa mi se

   • Mirkane moj savjet je da pokušaš oboriti ginisov rekord u mlaćenju gluposti.
    Partizani su 45 pobili 10% stanovništva zapadne Hercegovine + Blajburg 30 000-100 000.
    Inače kad kažem da je drug Tito bio veći Srbin od srbskih patrijota argumenti su da je Srbija dobila poveliko teritorijalno proširenje (Vojvodina) koja je uz to etnički postala daleko više srpska nego ptije njega a „Titina Jugoslavija“ je jedna od 2 države u kojoj je življela većina Srba.
    Dvocifren ekonomski rast u toku više decenija neću ni da spominjem.
    Šta ste vi patrijote uradili otkad ste vlast?

    Sviđa mi se

 2. Mirkok
  „Uporno hrvatske probleme prenosite nama, ali Srbija nije iz vase price.“

  Pa vi onda navedite srpBske probleme. Budite konstruktivni umjesto da spočitavate. Evo jedva čekam.
  Malo se usporedite s drugima. Npr. Yugo 55 sa Fiatom Uno ili Volkswagen Polom.
  pozdrav

  Sviđa mi se

  • …и тако је Тита продужио оно што је започео Павелић, само се жртве геноцида пресељењем нису много буниле јер су се из дрвењара или камених кућа у којима су живели заједно са својим „благом“, уселиле у швапске кућерине пуне „ко шибица“. У севернобачким селима има кућа кје нису окречене од ’45. а у већину да се врати бивши газда – још би нашао кључ од ајнфорта кога је оставио да нови власници не ломе капију.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s