Здравко за „рестаурацију система“

Једна повелика екипа фукара или будала или обоје, нас већ дуже времена држи у тору помоћу мантре да је једини прави Србин онај који живи у свету епске поезије а суштина је да су моралне норме те поезије прилично згодне за држање стоке у тору.

beton

Наш проблем је што ми нисмо народ а мислимо да јесмо: Некад давно у школи се учило да је народ већа група људи са заједничким језиком историјом и културом или тако некако: Ако узмемо ово као дефиницију онда смо исти народ са Хрватима , Бошњацима и Црногорцима а ако дефиницији додамо и православље шта је онда са Мешом Селимовићем, Скендером Куленовићем и неким Дубровчанима који су се иако католици изјашњавали за Србе?
Сви су изгледи да смо већ дуже у ћорсокаку по овом и многим другим питањима и да би постали народ мораћемо да неке ствари редефинишемо.

Мени лично није јасно зашто је аутор кренуо баш од уставобранитеља јер у нашој историји постоје многи преломни тренутци рецимо долазак Немањића на власт , долазак Турака, Аустрије и комуниста и са пуно аргумената се може тврдити да су ти догађаји утицали на нас најмање колико и уставобранитељи па не видим аргументе да смо у ћорсокаку баш од уставобранитеља а не рецимо од Немањића на које ја типујем.
Исто тако сам за дефиницију да су Срби сви они који се тако осјећају. Није залуду она клетва „дабогда се сам собом бавио“ а ми то радимо успешно већ дуже од века највише захваљујући нашем садашњем схватању српства.  По чему је то Матија Бећковић већи Србин од рецимо Мухарема Баздуља или да будем мало циничан Хени Ерцег и Виктора Иванчића и Петра Луковића?
Нисмо ми ни пуно бољи ни пуно гори од других народа да смо пуно гори не би нас било да смо пуно бољи било би „царство Душаново“ а исто тако територије на којој живимо има својих предности и недостатака као и свака друга… Ми се жалимо да нам је кућа прометна ко железничка станица а би ли се жалили да као Финци сву потребну храну морамо произвести за 2-3 месеца а сву робу возити пар хилада километара до тржишта? Према томе до нас је, а шта нам не ваља велико је питање.

Рецимо ја типујем да смо као народ у ћорсокаку од Немањића јер је од тада српство изједначено са православљем а тиме су аутоматски сасечене све друге гране истог стабла које јесу биле мање бујне од основне али не занемарљиве, а тиме се изгубила и могућност избора унутар народа па су многи изабрали добровољни излазак из народа. На (Р)еволуцији је био чланак да у Турској живи 6 000 000 Турака српског порекла… Разговарао сам са једним новијим Турчином (не бих га назвао отпадником јер нисам баш сигуран је ли он отишао или смо га ми отјерали) и он каже да је то врло лако могуће, али да ти људи себе не сматрају Србима.Наш проблем је што не разумемо себе ни свет у коме живимо па тако још живимо у свету народне епске поезије који у суштини никад није ни постојао.
Тако данас „велики срби“  углавном певају“поји Миле волове на реци“ не схватајући да је питање дана кад ће умрети последњи Миле који је некад појио волове на реци и да је том Мили шајкача била оно што је данашњем ајфон а волови оно што је данас ИМТ или Џон Дир, и да је нормално да Миле који поји волове на реци спада у фолклор и историју а никако није мерило српства.

Једна повелика екипа фукара или будала или обоје (ја типујем на фукаре) у кооперацији са СПЦ (у екипу би се радо укључила и КЦ и Исламска заједница али они су у шеми са другим екипама а разматрање и тих екипа је преопширно за коментар макар и дужи) нас већ дуже времена држи у тору помоћу мантре да је једини прави Србин онај који живи у свету епске поезије а суштина је да су моралне норме те поезије прилично згодне за држање стоке у тору. Пошто је стока стока, она никако не може да сконта да су данашњи Турци у СНС-у, у ДС-у, СНСД-у, СДС-у,  а данашње потурице они наши сународници који трбухом због хљеба одоше у Канаду , УСА (…) и да нису они баш толико криви што желе и мало живота а не само епске поезије која је овде једино доступно за све, осим за фукаре које нас о јаду забавише вичући „држ лопова“ и да смо их ми отјерали гањањем лопова, издајника (…) више него што су они својом вољом отишли, ​​исто као што су наши претци отерали пагане, богумиле, муслимане , католике … ..
Одох превише у ширину, укратко мислим да ми нисмо народ а мислимо да јесмо, да је излаз да се вратимо у историју да видимо где смо погрешили и да онда кренемо тим путем:
Или да распишемо конкурс као Хазари ком ћемо се цатству приклонити …

(Коментар читаоца „Здравко“, графици Преврата уподобио – дрп)

32 mišljenja na „Здравко за „рестаурацију система“

 1. konačno neko normalan

  „Рецимо ја типујем да смо као народ у ћорсокаку од Немањића јер је од тада српство изједначено са православљем“

  i ja, ali ne zato… uzgred „српство изједначено са православљем“ potiče od Mehmed paše Sokolovića, osnivača srBstva i SPC koji je izdvojio svoje zemljake iz rum mileta i dao nam jezičku autonomiju..

  Nemanjići su bili klasični feudalci zapadnog tipa koji su oteli svu imovinu slobodnim seljacima pretvorivši ih u kmetove.. jako je šizfreno pozivatu se na vizantijske tradicije, jer je u Vizantiji bili suprotno – država je na osnoviu rimskog prava štitila posed sitnih seljaka… a Nemanjići su u konstantnom ratu protiv Izantije, uglavnom sa katoličkim saveznicima..

  sav sloboduman svet se odselio u primorske gradove i okolinu.. Mi smo njihovi potomci .. jer je Srbija u 18. veku opustela zbog skoro stogodišnejg rata i svo današnje stanovništvo doseljeno je iz priobalja Jadrana – što ALbanskog (Cincari( što Dalmatinskog (Dinarci) na kom su stotinama godina živeli kao slobodni seljaci u gradskim i seoskim samoupravama..

  na sve to pojave se istoričari tipa Čedomir dr ANtić koji govore kako Srbi nemajku republikanske tradicije.

  naša istorija treba na resetovanje filterom zdravog razuma

  Sviđa mi se

 2. I
  И ја сам за „јеретичку“ тезу да нас је православље омеђило на начин да,у правилу, Србин мора бити православац, па кад промјени вјеру промјени и нацију. Интересантно је напоменути да свештенство радо прича причу из Новог завјета о пастиру који је оставио цијело стадо да би ишао да тражи залуталу овцу, која му је наводно, дража од осталих. Нису ми познати случајеви да је неко те залутале овчице ишао да тражи и убјеђује да се врате у матично стадо. Ако се неко и вратио то је урадио сам…Ако им нисмо помагали у одласку, нисмо им ни одмагали….Зашто не Србин будиста, муслиман, католик ? Поред наталитета који нам је тренутно потанак, има још један начин како повећати број Срба (православаца и осталих ако треба, а треба). Да будемо тако добри и квалитетни да привучемо друге уз нас… Ово је прилично тежак пут и захтијева промјену прво нас лично, па онда и осталих око нас…
  Идемо код Срба, код њих нема жедних, гладних и бескућника. Ој жељице алај си ми пуста, или дао Бог, ниси…

  Liked by 1 person

 3. …“а данашње потурице они наши сународници који трбухом због хљеба одоше у Канаду , УСА (…) и да нису они баш толико криви што желе и мало живота а не само…“
  Po toj bi logici Srbi koji su nisu željeli živjeti pod Turcima bili poturice. Otišli ljudi razočarani u narod i državu.

  brandelmar
  „sav sloboduman svet se odselio u primorske gradove i okolinu.. Mi smo njihovi potomci .. jer je Srbija u 18. veku opustela zbog skoro stogodišnejg rata i svo današnje stanovništvo doseljeno je iz priobalja Jadrana – što ALbanskog (Cincari( što Dalmatinskog (Dinarci) na kom su stotinama godina živeli kao slobodni seljaci u gradskim i seoskim samoupravama.. “

  Ako su bili pod Venecijom nisu bili vlasnici zemljišta sve do dolaska Francuza koji su ukinuli feudalizam?

  Sviđa mi se

  • „Po toj bi logici Srbi koji su nisu željeli živjeti pod Turcima bili poturice“
   Да, шта је спорно?! Нису желели живети „под“ Турцима као раја, већ су се определили да живе СА Турцима као потурчењаци. Овде уопште није тема да ли је то од њих било лепо, часно и патриотски, већ се третира само као историјска чињеница која сведочи о људској природи. Да подсетим, и данас је на овим просторима честа рационализација „морао сам да будем комуниста јер иначе ми не би дали да будем директор…“. Па зашто мораш да будеш директор?! Ако си стручњак у својој професији – наметни се као стручњак, па можеш да очекујеш подршку типа „… овај човек би требало да управља фирмом…“, али – јок море. Наш човек најбоље обожава када му се нешто „даје“; ТО је врхунац способности, части и славе – не тражиш ништа а сви ти нешто нуде 🙂
   Шалу на страну, исто је било и са турчењем; онај ко је имао шта да изгуби, могао је да бира: раја, емиграција или турчење. Да се не лажемо, и данас је исто.

   Liked by 1 person

   • данас је „врло“ исто… у Отоманској империји је становништво функционисало парцелисано на верске народе – милете… али државне одлуке и политику су доносили само муслимани .. амбициозан човек је могао да се (делимично) оствари унутар свог милета или да крене стопама Мехмед паше Соколовића.. . данас у ЕУ је веома слично – амбициозан човек мора да зна енглески и прихвати владајућу религију – мање амбициозан може да остане у оквиру свог милета у НВО сектору..али не може да креира политику и важне одлуке ..

    очигледно је одлив мозгова системски, а ми, васпитавани да Мехмед паша није наш, не чинимо ништа да ток преусмеримо на нашу коорист или да бар спречимо најгоре последице.. Од тог Мехмед паше, особе на челу империје, смо имали више користи у наредним вековима него од свих осталих историјских личности заједно … посредно и од Омер паше Латаса кога и даље изучавамо као издајника …
    нешто на ту тему јје почео Ђинђић у тексту национализам и патриотизам … али прекомпликовано за патриЈОте, лакше онако кафански ко МИленковић

    Sviđa mi se

  • ма хајде, а шта су локалне самоуправе – комунитаде од Боке до Пољичке републике била удружењ а кметова…

   Sviđa mi se

 4. Nadam se da ću uskoro imati šansu da slušam Milenkovića, Pavkova i Tomića zajedno (snimite emisiju). Barem jedno 2-3 h. Možete i da se derete i psujete nema veze.

  Dobre su vaše rasprave ali bi bilo bolje da sve nacrtate i svedete na jabuke i kruške.
  srdačan pozdrav

  Sviđa mi se

  • Мислим да од тога нема ништа 😦 барем док не прођу „избори“ и не подели се плен. И друго, не знам да ли сте чули за ону српску легенду о попу кога сељани нису слушали па он сам себи одрезао ону ствар да им напакости… Да сутра не би осванула прича о брату-Хрвату који је учинио исто на Преврату, предлажем да размислите о томе колико је корисно напуштати битку у тренутку кад имаш иницијативу 🙂

   Sviđa mi se

 5. Jbg istina najviše boli MirkoK 11 komentara ali nigdje valjana argumenta da su Bazdulj,Erceg i Ivančić manji srbi od Bećkovića:Evo za početak ja ću ti pomoći Bećković je svoje srpstvo naplatio više od svih ostalih zajedno pa pošto njegovo srpstvo ima veću tržišnu vrilednost po načelima neoliberalizma on je veći srbin.Čini mi se da je i tvoje srpstvo prilično profitabilno dakle veliki si srbin
  branadelmar 1. mart 2016. at 09:52
  Potpisujem nema se šta oduzeti a dodati bi bilo ako budem imao vremena

  Sviđa mi se

   • Zbog „sumnjivih vrednosti“epske narodne poezije smo bili pod sankcijama, bombardovali su nas, oteli Kosovo i sada nas drzr u duznickom ropstvu.

    Sviđa mi se

   • Matija je zaradio svojom umetnoscu, predivnom poezijom, a to sto je srpski nacionalista nema veze da njegovim knjizevnim dostignucima, to je ideologija koju je izabrao i na izbor ima pravo kao i svi drugi.

    Sviđa mi se

   • Glavne zamerke naseg istoricara Nemanjicima je da su se u srednjem veku ponasali kao pravi srednjevekovni feudalci(sic!) i sto su se odlucili za pravoslavlje i osnovali SPC.

    Sviđa mi se

   • Da ne duzim, Vi za svoje teze ne dajete nikakve dokaze, cak ni u naznakama, pa moram da Vas priupitam – gde su to i kada Srbi izbacili iz svog naroda i knjizevnosti Selimovica i Kulenovica?

    Sviđa mi se

   • Na kraju, velika srpska imema svojataju braca, bas kao i srpski jezik, a oni koji, kao Kusturica npr., se odluce na povratak korenima, srpski narod rado prima, cak kao junake.

    Sviđa mi se

   • Kao sto vidite, na uvrede ne odgovaram uvredama, nego argumentima, mada to, sto jest jest, vise boli od uvreda. Pozdrav!

    Sviđa mi se

  • Zbog „sumnjivih vrednosti“epske narodne poezije smo bili pod sankcijama, bombardovani smo, oteto nam je Kosovo i dada nas drze u duznickom ropstvu

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s