Вељко Лалић: А ко ће ово све да плати?

У новом глорификовању Слободана Милошевића, које је уследило у свим медијима поводом десет година од његове смрти, недостаје само једна ствар – ко ће то да плати?

b2ce3-photo-kultura-knjigofilija-finito_01_u_828600980

Ко ће да плати 27 година уништених живота. Ко ће да плати Двадесет седам година лудила, мржње, ратова, мртвих, расељених, обогаљених, осиромашених. Ко ће да плати за Милицу Ракић. Ко ће да плати за фејсбук групе у којима се пола разреда налази у иностранству. Ко ће да плати за косовске заблуде. А ко за крајишке. Ко ће да плати што је дијаспора дигла рука од матице. И матица од дијаспоре. Ко ће да плати за елиту која само гледа свој интерес, или како да побегне из земље?

Ко ће да плати за све те људе на Новом Зеланду. У Торонту. Скокхолму. Бечу … Ко ће да плати за слуђене цетрдесетогодисњак који данас опет желе да напусте земљу.

Ко ће да плати разведене бракове. Породичне свађе. Насиље. А, ко за израз лица оца који сину нема да да за хамбургер. Ко ће да плати поломљени нос од неког хероја деведесетих. Ко ће да плати пропуштене љубави. А ко за пропуштени секс с пропуштених летовања. Ко ће да плати зимовања. А, ко што само богаташи, и то углавном Слобини, знају добро да коче на снегу.

Ко ће да плати за поједене године. А, ко за урнисану индустрију. Ко ће да плати за бедне плате. Покрадену штедњу. Најнеповољније кредите у банкама. Ко ће да плати за чир на желуцу. А ко за туморе настале, мало од стреса, мало од уранијума. Ко ће да плати за преминулог рођака кога нису оперисали јер су чекали мито. А, ко за све те редове у болницама. Да ли постоји новац који може да плати понижење код лекара? Или закаснело зрачење. Или чекање од три месеца за магнетну резонанцу. Или Хитну помоћ која никад не долази …

Ко ће да плати што су и лекари и пацијенти постали корумпирани. Шта се срушио свет. Шта су људи доведени до ивице где показују своје најгоре лице.

Ко ће да плати за депресију старих људи. Ко за све њихове принудне одморе. Ко ће да плати све те бирое. Угашене фирме. Отказе. Ко ће да плати за отпуштене људе. Ко ће да плати за оне који су на улицу избачени пред пензију. Да ли се то њима неко светио? Ко ће да плати њихове сузе. Њихове болести. Страхове. Понижење пред унуцима, који никад нису могли, као наши баке и деке, да воде на море и купују сладоледе.

Страдали су његови. Прво Крајишници, па Косовари, па централно Србијанци. На крају пензионери. На Врачару је било најмање жртава његове транзиције. Игра судбине.

Ко ће да плати политичке тензије. А, ко за мржњу жутих и црних. Плавих и црвених. Ко ће да плати за етикетирања. За поделе на издајнике и фашисте. На лопове и полицајце, на партизане и Немце. Ко ће да плати за народ који је постао луд и који се бије док се они све време љубе у кафани.

Иза њих је остала само мржња …

Ко ће да плати за пендреке испред Студија Б. А, ко за убиство премијера. За сва нерешена убиства. И за ова нова, све монструознија. Ко ће да плати за мајку која је гајтаном пре 10 дана удавила ћерку или оног несрећника који је скочио са десетог спрата са бебом у наручју. Ко ће да плати за сваки удес на Ибарској магистрали. Или било који други удес који су изазвала лоша кола или слуђена глава од свакодневних проблема.

Ко ће да плати за уништене идеологије. Политике. Наду … Читаве генерације који живе без смисла. Ко ће да плати за народ у пред-депресији.

Ко ће да плати што цела нација није лечила Драгана Николића. Ко ће да плати за уништен филм, позориште у које више нико не иде. Ко ће да плати за таксисту који је купио Авала филм. И гомилу истих таквих таксиста који су покуповали све остало.

img491

Неко приватизовао Авала филм, неко друштвени стан за 100ДЕМ, а неко ендемски неспособан – на отплату купио ливаду поред Шит ривера и скућио се 😦

Ко ће да плати за уништене школе. И професоре који зарађују као пијачни радници. Ко ће да плати за школска дворишта која чувају полицајци. Или децу монструме који избацују из школе дете лептира као у Суботици. Ко ће да плати што су их све то научили родитељи одрасли у школским двориштима деведесетих када је све изгубило смисао, а на часовима се скидале патике.

Кога подиже та генерација. Шта се десило у земљи у којој су и националисти, они који су 89. ишли као добровољци у Ирак, постали Руси! Како од те дивне и богате историје на ревер данас сви стављају Путина. Како само наши националисти нису направили један споменик за 27 година. Откривају Пекића који би да може онако бронзани данас поново емигрирао на Трафалгар сквер.
Ко ће да плати за Косово. А ко за Босну. За Крајину. Ко ће да плати за Младића и Караџића. Сребреницу. А, ко за Југославију. За Олују. Јел то онај који је наплатио флаше избеглицама из Книна.

Ко ће да плати за све те злочине. За све те ратове. Испаљене метке. Испаљене тешке речи. Урушене вредности. Ријалитије. Бекутине концерте.

Ко ће да плати демократске провизије, које су уследиле касније. Пљачке. Лажне приватизације. Лажне родољубе. И лажне демократе. Ко ће да плати за све те лажне патриоте који су на нелегално изграђеним спавовима на Сави, испод кич копија икона Светог Саве, булазнили о српству и пијани и дрогирани приводили клинке рођене или одрасле деведесетих.
Да вам кажем нешто – нико то неће да плати.
Пошто, прво то нико и не може ни да плати. А, и платили смо већ сви 1. Оног дана на Газиместану.
Слава нам.

(Недељник)

36 mišljenja na „Вељко Лалић: А ко ће ово све да плати?

 1. Оволику острашћеност још нисам прочитао, а ни чуо. И то пише, ако сам добро схватио неки „дипломирани“ новинар, који је код тог истог Милошевића завршио неку школу и постао дипл.новинар. Волео бих, да видим ту диплому где то стоји. Као што рекох, прочитах, да је и власник неких новина. Еј бре власник, а био би рад, да све и свашта наплати. Још нам није саопштио, колико очекује НЕЧЕГА. Да ли у натури или може и у кешу?
  Наравно, да му НЕ ПАДА на памет, да наплату тражи на правом месту. Кренуо чова, да се наплати код мртвог човека. И у реду је, да покрене приватни поступак за наплату учињене му штете, али он ГОВОРИ у множини!! Господине, дипл. новинару, нису те научили ништа о „независном“ новинарсту? Само да знаш, тражиш наплату у друштву Нате, Бисе и остале компаније. И оне би радо нешто да наплате. И ја нисам у тој твојој множини, а очигледно, да у тој твојој множини је све мање и мање, који су пре двадесетак година веровали да је покојник за све крив.

  Sviđa mi se

  • Да Слоба није морао да буде „скидан“, да је био способан да схвати како се председничка фотеља са задњице може одстранити и без операције ЦИА, овакви текстови не би ни били потребни, а он би нам остао у лепшој успомени. Овако, данас о њему лепо мисле само носталгични емигранти, прерано пензионисани официри и деца која нису имала прилику да уживају у његовим државничким бравурама. Наравно, и људи који су од Милошевићевог прегалаштва имали директну корист што јесте разумљиво, али није пристојно.

   Liked by 1 person

   • Ако је расписао изборе пре истека мандата, очигледно је, БИО „способан да схвати како се председничка фотеља са задњице може одстранити“. После 16. година само острашћенима није ЈАСНО, да је острањен СА операцијом ЦИА. Природно је, да се и успомена мења на ЛЕПШЕ, када се зна да га је „скинуо“ наш ИСКОНСКИ непријатељ. Када се стави на дневни ред КОРИСТ, очигледно је, да су од његовог „скидања“ имали неупоредиво већу корист, они после њега, него неки око њега и поред њега. Оћигледно је, да и после њега, бели свет није попустио омчу око нашег врата. И сада је „дипломираном новинару“, који се школовао за његовог вакта, потребно, да неко ПЛАТИ. Да скупимо неку кинту?

    Sviđa mi se

   • Расписао је изборе јер му је Мркоњић причао како је народ одушевљен што порушене мостове обнавља пре рока и не тражи плату за свој рад. ТаКОЂЕ, ПОБЕДНИК НАД натоОМ НИЈЕ МОГАО ДА ИЗГУБИ ТАМО НЕКЕ ИЗБОРЕ, то јендоставно није била опција, јер ако зашкрипи – па ту је побогу Павковић са свим својим одликовањима, бескаматним кредитима за куповину некретнина, ко би нормалан могао претпоставити да ће тај прећи код Вилотића?! О господину Легији – пуковнику без завршене средње школе да не говоримо…
    Дакле, хајде да се мало уозбиљимо.
    Милошевић је изборе расписао из истог разлога због којих их је пре неки дан расписао Николић. Само, он је против себе имао ЦИА и опозицију увежбану вишегодишњим активизмом, демонстрацијама и блиским сусретима са кордонима. Вучић данас таквог противника нема, зато може мирно да накриви капу и чека бројање гласова.

    Sviđa mi se

   • Tekst je na liniji NATO propagande i haske demonizacije bez i da pomene zasluge zapada, brace i Slobinih naslednika za propast Srbije. Odobravati CIA zaveru rusenja je ogavno!

    Sviđa mi se

 2. А шта мисле неки из белог света: „Председник немачког и потпредседник светског Савеза слободих мислилаца Клаус Хартман је рекао да је Милошевић био мудар политичар, национални и међународни херој и изузетна личност.

  “Протестујемо што његова смрт још није непристрасно истражена и они који су за то одговрни не смеју остати некажњени, а то су исти они који су разорили Југославију”, рекао је Хартман.

  Према његовим речима, смрт Милошевића је за Трибунал била једни излаз из суђења без преседана.

  Хартман је рекао да је указивано Хашком трибуналу на здравствено стање Милошевића и да је више пута Трибунал одбио да му обезбеди одговарајућу здравствену негу.“

  Sviđa mi se

  • Господине Млинаревићу, није спорно да је Милошевић умро под сумњивим околностима, као ни то да његову смрт хашки трибунал није истражио, а нарочито није спорно да су се многи у Хагу (а и шире) обрадовали јер их је покојник лишио својих наступа пред судом. Оно што јесте спорно, то је да ја тврдим како је он штету направио првенствено својој земљи и својим грађанима, па је хашком трибуналу требало да буде испоручен тек након што у Окружном суду у Београду одговара за све што је учинио нама. Такође, није спорно што људи кратког памћења желе да га се сећају као државника и визионара; спорно је што такви нама, који његову владавину видимо „дијаметрално супротно“ одричу право на наше мишљење и наше аргументе. Што се тиче Вашег цитата, сигуран сам да нисте заинтересовани да сад ја кренем да КОПИПЕЈСТУЈЕМ ЦИТАТЕ против Милошевића. Где би нас то довело, не могу ни да замислим 🙂

   Sviđa mi se

   • Добро, Павков: С једне стране је погрешно одговор тражити у новој и бољој елити, него треба да народ погледа себе у огледалу, да призна себи како живи и како се понаша, и корегира се.

    С друге стране иде ова прича да скоро сви проблеми извиру од оних који су били на самом челу државе, тачније њених председника.

    Како уклопити та два става у један поглед на свет?

    Sviđa mi se

   • Извините, али није ми јасно у каквом спору су чињенице да су ову државу на просјачки штап и пред нестанак довеле њене елите, и потреба да се народ погледа у об
    гледало, преиспита своје понашање и сопствену одговорност и почне да мења лоше навике? А једна од њих је да за своје представнике бира људе од лоше јапије, који онда генеришу исту такву елиту. Зар елита не би требало да буде нпр. Јасмина Вујић коју су до јуче дизали у небеса, да би је данас вукли по блату? Уместо њее, овдашња научна елита су Стефановић др Небојша, Шапић др Александар и Николић мр Томислав. Н’умем једноставније, али ту сам да бих додатно расчивијао, ако сам у стању.

    Sviđa mi se

   • „С једне стране је погрешно одговор тражити у новој и бољој елити,“
    Докле год је представнича демократија Уставом прописано друштвено уређење, политичка елита мора постојати. Не сећам се да сам негде тврдио како 7,5 милиона Србијанаца одлуке треба да доноси на зборовима, недељом након литургије.

    Sviđa mi se

   • Нема око Милошевићеве смрти „сумњивих околности“. Њега су тамо убили, јер од лепре сигурно није боловао. Да га трују, он је сам упозоравао на суђењу. Отровали су га јер за оно за шта су га оптуживали једноставно није био крив. Геноцид нису могли да му натоваре, као што ће га натоварити Караџићу и Младићу, а да га за нешто „мање“ казне не би имало ефекта и отворило би питање многих других који су под заштитом УСА.

    Други проблем је што га ми нисмо смели никако предати Хагу. Што би ми њега осудили за оно што је овде, у Србији чинио, не би било од помоћи, јер се Хаг поставио изнад нашег законодавства, те би га и осуђеног морали предати. Дакле решење се само намеће. Ако није имао части и куражи као Влајко Стојиљковић, требало га је окуражити и припомоћи да сачува и своју част и част државе.
    У том случају Хаг би изгубио смисао, и српска позиција би била лакша. (О овоме је јавно говорио адвокат Тома Фила).

    Трагично је међутим што има Срба који га бране – не од онога за шта га оптужује аутошовинистичка „друга Србија“, већ супротно. Милошевић је био велеиздајник, лопужа и политичка хуља, кога је за Србију било брига колико робијаша за државу. И док је тако, док је Србија укљештене између менталног и моралног крша де две алотропске титоидне модификације – мрачњака милошевићеваца и једнаких мрачњака латинкоперовићеваца, Србија ће пропадати.

    Liked by 1 person

 3. – Зар елита не би требало да буде нпр. Јасмина Вујић коју су до јуче дизали у небеса

  Опаске о њеном седењу на две столице су управо јасно размишљање о конкретним чињеницама какво друштву треба у већим количинама.

  Овај чланак је напросто небулозан. Ни риба ни девојка, ни песма ни аргумент, он наставља то што је лоше у прошлости. Када говоримо о томе како су упропастили земљу комунисти, говоримо о томе да су радили то и то што је било страшно и неразумно, пореклом из мизерних марксистичких небулоза. Из бизарних комбинација обрачуна из страсти и прорачуна.
  Разумно би било узети неколико главних тврдњи који чине стубове глорификације Милошевића, и показати зашто су, рецимо, интелектуално банкротиране и морално накарадне. Рецимо, узмеш нову књигу Слободана Антонића, цитираш и разбуцаваш га.

  Sviđa mi se

 4. Чувени НИМБУС, ако се не варам, чији су преци преко МОБЕ постали богаташи, а комунисти им одузеше све, каже: „Милошевић је био велеиздајник, лопужа и политичка хуља“. Тешко ми је, да замислим и схватим, некога, коме је у интернет коментарисању потребно, да то напише о било коме!!?? Да ли су га то отац, деда и породица томе учили? Да било кога тако вређа, а тек покојника!!?? Очигледно је, да су свакоме потребне ТЕШКЕ речи, када нема аргумената.

  Sviđa mi se

 5. Јасно је, да је Јасмина Вујић, личност ван сваких просека. Увредљиво је њу, ове наше, споменуте јаде, у било коме смислу упоређивати. Надам се, да је познато у којим државним телима је, код Амера, она члан. Практично цео радни век ради тамо далеко. Лично не сумњам у њене најбоље намере, али се питам, да ли и колико она познаје односе у друштву код нас? Реално је очекивати, да познаје како функционише политички систем код Амера, па се питам, можда неко зна, да ли се укључила у политички живот код нас? Да ли је приступила некој странци, или са одстојања покушава, да нешто саопшти?

  Sviđa mi se

 6. Накнадно размишљати и сугерисати, да је боље извршити самоубиство, него се до краја борити је несувисло. Зашто нам се Нимбус није убио, када је јасно свима, па и њему, да није способан ништа да постигне и реши? Влајко је био свестан својих способности, релативно скромних, те је одлучио на тај корак. Написао је све о томе и свака му част. Потцењени човек, кога је сва ондашња власт оставила на цедилу, проценио је, да је спреман и способан, да пружи отпор. И пружио је! И сада, разни, свим и свачим оптерећени ликови, нашли мртвог човека, да на личном нивоу вређају. Шта смо, па то ми остали у нашем животу остварили, постигли и евентуално задужили државу и народ? Све јадо до јаде! Даде нам наука ово сокоћало у руке и омогући нам, да се олако и без трунке обзира ИСТРЕСАМО.

  Sviđa mi se

   • То да се Аљенде убио, утврдио је генерал Пиноче – човек који је следећих двадесетак година диктаторски владао Чилеом. На сличан начин је хашки трибунал утврдио да је Милошевић умро природном смрћу, ко хоће да верује – вероваће. Нисам чуо да је неко рекао како је „Влајко кукавица“, али су многи озбиљни људи рекли да му свака част што се није предао непријатељу, али је био полтрон који је скакао на сваки миг газде. Једини ко је имао петљу да се успротиви Милошевићевој самовољи био је Момчило Перишић. Нажалост, операција попуњавања газдиног тима људима попут пок. Стојиљковића је већ била окончана и није било никога да га подржи па је смењен и замењен правим србским војсковођом који је победио НАТО. Због тога је Милошевић крив, а не због тога што је мени лично несимпатичан.

    Sviđa mi se

  • „И сада, разни, свим и свачим оптерећени ликови, нашли мртвог човека, да на личном нивоу вређају. “

   Господине Млинаревићу…
   У праву сте, врло сам оптерећен Милошевићевим наслеђем. Он је нама својевремено рекао да има план како у Србији да уведе „шведски социјализам“, брзе пруге, да ће сви Срби живети у једној држави… Уместо тога, уместо у шведски социјализам, Вас је одвео у Хамбург, дао Вам задатак да ширите социјализам међу Германима, а мене је позвао у рат. Ви сте се тамо возикали брзим пругама, а ја сам радио месец дана за Вашу једну девизну дневницу, и то ако имам среће да дилери нису пре мене сазнали како се у мојој касарни деле плате; у том случају – могао са да се почастим са два бокса неке македонске крџе и попушим. Дакле, врло је лично и имам врло добре разлоге да мислим како неко ко ме је вратио у камено доба (ено убацих слику у текст, чисто да видите како је то изгледало 2002. године, до тада смо били подстанари) заслужује ако не казну, оно барем да мирно преда власт након изгубљених избора. Ви лично можете да верујете и у Деда Мраза и у Крампуса и у то да су Шиптари из Глоговца и Јуника (где србијанска полиција није смела да уђе претходних 20 година) одједном само да би мени напакостили одлучили да изађу на изборе државе коју организовано бојкотују и гласају за чаУШа њеног председника, али извините – нико овде, па ни Нимбус и ја нисмо ничим заслужили да нас третирате као ретардиране. Значи дебата је отворена и добродошла, али било би лепо да расправљамо о чињеницама, а не о томе шта је ко од ондашњих руководилаца, шпијуна и светских пробисвета размишљао. Ми као обични смртници никако не можемо знати, али можемо и морамо баратати са чињеницама и на основу онога што се неспорно десило – извлачити закључке о томе да ли је то што се десило било добро за Србију и њене грађане или није, да ли је могло другачије, ако јесте – шта је требало радити, ако није – колико смо сами криви.
   Што се тиче Јасмине Вујић, њу сам поменуо јер је њен случај изванредан пример какав смо ми Срби свет; до пре извесног времена саборци и симпатизери Двери су пљували сваког ко се дрзнуо да помене како је госпођа Вујић Американка и сарадник њихових безбедносних структура… Данас су исти ти њени највећи мрзитељи, а када их питам како се десило да премакаре – кажу да нису знали „све податке“ (а сада наравно знају, био амерички аташе за културу јутрос испред млекаре, и све офиро људима за дволитрачу Зајечарског), што практично значи – нису добили наредбу да скачу и гризу. Ово што страначки лидери и фејсбук кликтивисти раде са својим следбеницима, руски генетичар Павлов је радио пре педесетак година са псима, и требало би да је увредљиво за сваког нормалног човека. Међутим…

   Sviđa mi se

   • Господине Павков,
    иако сам на Линкедину поставио верујем најдетаљније податке о себи, а нешто сам и спомињао у коментарима, баратате чињеницама, офрље. Мене није Милошевић послао у Хамбург. Тамо сам био од 1984 до 1989. За његовог вакта, остао сам без стола и столице 1992 у банци, распоређен на најниже радно место у оквиру моје стручне спреме, СЛАВИЈА БАНЦИ забрањен рад, те у том смислу, на личном плану могао бих много да му додам и да му замерам. Питам Вас, ако нисте обратили пажњу на чињенице о другоме, како очекујете, да неко обрати пажњу и верује „чињеницама“ и Вашим утисцима. Покушавам, да не полазим од себе лично, као Ви и Нимбус и не претварам своје личне доживљаје у питања и проблеме који су општи. Када сте споменули госпођу Вујић и када Вам нису јасни ставови и промена мишљења неких других, могли сте и Ви, као и Двери, које спомињете, да се НА ВРЕМЕ упознате са њеном каријером. Све је данас лако доступно, када имамо ово сокоћало. Као и Вама и њима се упочетку свиђало шта и како прича. Из личног искуства ми је познато, да нисам исто размишљао у периоду 1984-1989, када ми је послодавац био у Љубљани и када сам имао, пре и после послодавце у Београду. Хтео не хтео, човека поприлично одређује материјални положај, који најчешће утиче на размишљања и ставове дотичног. Ваш коментар о америчком аташеу и Павлову, тешко да заслужује било какав коментар. Испод сваког нивоа је!

    Sviđa mi se

   • Немам никаквих проблема са каријером госпође Вујић. Штавише – један сам од заговорника идеје да уколико међу нашим грађанима нема нормалних, поштених и стручних људи који би економију поставили на ноге, ако је све сам го лопов и пробисвет, да се ми лепо потрудимо и на власт за почетак доведемо гарнитуру љузди који су барем свесни свог хендикепа, и који ће унајмити странце да нам за ДОГОВОРЕН И ПОШТЕНО ПЛАЋЕН ХОНОРАР заврше посао. Линкедин не читам, исто тако сте податке о својој каријери могли оставити и на сајту Рилиндје (ако постоји), а ако вас је неки Милошевићев чауш неосновано и неоправдано оштетио – то би требало да буде довољно добар разлог да сте критични према вожду и његовом режиму. У противном, не видим шта се штрецате на моју опаску о Павлову и његовим експериментима?!Ви сте програмирани да браните Милошевића и „српски народ“ у сваком случају, на том послу сте спремни да трпите, да …занемарујете истину, да се свађаТЕ СА СВАКИМ КО ДРУКЧИЈЕ МИСЛли… Нисам имао намеру да вређам свој народ, али… Истина (пре)често боли; ја се не кандидујем за политичку функцију, Ви нисте бирачко тело коме морам да се допаднем, а изношење истине ми је душевна храна и једино што у овом тренутку могу да радим.

    Sviđa mi se

 7. Где само МИРКОК нађе, да Срби и који Срби хвале „јуначки“ чин Аљендеа? Како ли му само паде на памет, да упоређује Аљендеа и Влајка!!??

  Sviđa mi se

  • Uporedio sam ih po licnom cinu. Srbi kazu da je Vlajko bio glupi aparatcik i da njegov cin nije hrabar. Znaci, glupi ljudi ne mogu biti hrabri. Eto i Vi to potvrdjujete.

   Sviđa mi se

   • Neko ko je bio ministar, čak i u Vladi Srbije sigurno nije glup. Osim toga, glup (sa nešto smanjenim IQ) čovek i te kako može da bude hrabar, lud ne može jer nije svestan kolika opasnost mu preti.

    Sviđa mi se

 8. Господине Павков,
  сигуран сам, да Милошевић није крив за рад сваког дрипца у овој држави. И сигурно је, да Ваша размишљања тешко, да могу бити проглашена за ИСТИНУ. Потпуно се слажем са Вама, да нам је ово сокоћало омогућило, да дођемо до душевне хране, на овај или онај начин. Можда изгледа, да се ја свађам са другима који другачије мисле, али ту грешите. Само покушавам, да сазнам више, када се други „свађају“ са покојницима и прошлим временима. Често се дешава, да се користе непотпуне чињенице или се тумаче са поприличном дозом искључивости. Иначе, Ви сте први, који ме је окарактерисао, као програмираног.

  Sviđa mi se

  • „сигуран сам, да Милошевић није крив за рад сваког дрипца у овој држави.“
   Ja sam siguran da on nije mogao da zna šta RADI „svaki dripac u državi“, ali baš zato i jeste kriv. Naime, oni koji su ga izabrali za predsednika države s njegove strane su bili obmanuti da on ipak zna, i da će on – takav sveznajući i svemogući sprečiti dripce da prave štetu. Ili ni Vučić „није крив за рад сваког дрипца у овој држави“? Ili on ipak jeste, jer Vam nije simpatičan kao pokojnik?

   „Ваша размишљања тешко, да могу бити проглашена за ИСТИНУ“
   I ne ztahtevam da budu, samo tražim da mi se kaže šta u njima nije tačno i zašto to nešto nije tačno. Mislim šta pogrešno zaključujem, i zašto treba da budem srećan jer ste vi (ne mislim na Vas lično već na ljude koje predstavljate, one kojima nedostaju Sloba) između ostalog i uživali u njegovom „socijalizmu“, bez obzira što za mene tu nije bilo mesta? Moje mišljenje je da u ovoj zemlji nikad nije bilo moguće živeti od svog rada i svoje plate, uvek je bilo potrebno „znati ljude“ koji će svoje drugare uključivati u kojekakve kombinacije, počev od gradnje kuća na kredit koji je već sledeće godine obezvređivala inflacija, do zapošljavanja „na režiji“ gde cela jedna fabrika nije mogla da zaradi dovoljno za plate administracije, o direktivama iz kojekakvih komiteta i zloupotreba sa stambenim fondovima da ne govorimo, kao ni o rođama i zemama koje još uvek vladaju Srbijom… A moj ideal je država koja mi neće garantovati radno mesto, već to „da ne pušim uvijek ja“ poput Muje iz onog vica o svingerima, već da se teret primanja od strane države propisuje i kontroliše. Jer, kad ovoj državi nešto treba, doza krvi npr. nekako se uvek zalomi da puši neki Mujo, pošto ljudi koji znaju ljude svoju decu šalju na usavršavanje jezika, ili da tetkama doziraju lekiće. Tako da… I Vi ste lični, branite onoga ko Vam je omogućio da danas relativno bezbrižno igrate šah na Kališu (ili šta već radite), a problem je što nama, kojima je taj isti sve to onemogućio* – osporavate pravo da ga kritikujemo. I nije „o pokojniku sve najlepše“ jer Milošević nije pokojni komšija Pera koji jes da je znao da pijan peva ulicom u sitne sate ali nek ide život, već je reč o istorijskoj ličnosti koja je obeležila jednu epohu. Zbog toga se o njemu mora razgovarati i njegovo (ne)delo se mora vrednovati sa svih strana.

   I stvarno za kraj, žalosna je pojava da bivši titovci danas od mene brane Slobu, mene koji sam od ’87 do ’90.te godine prošlog veka njegovu sliku držao na zidu, pored sv. Nikole… Samo, kada sam postao svestan da mi taj ne misli dobro (tačnije – nije ga briga ni da li postojim) – slika je otišla u kantu za smeće. Ja ne znam da budem apostol, a boga mi – ni on nije bio nikakav Isus.

   *Slobini prethodnici su Srbiju učinili takvom da mi je u njoj bilo nemoguće zaraditi dovoljno za život porodice, tako sam se obreo u Sloveniji koja mi je dala posao, četiri puta veću platu od poslednje koju sam primio u Srbiji, a službeni stan nakon godinu i po dana dobio sam tako što je direktor moje firme seo u kafani sa direktorom suprugine, pa su se uz „bikova jajca“ dogovorili da dva stambena pitanja reše na način da će njen direktor obezbediti polusrušenu zgradu za adaptaciju, a moj će dati novac. Oba radnička saveta su se pozitivno izjasnila, tj. odobrila planove direktora i za dva meseca smo se uselili u svoj** stan. Moje rođaci iz Srbije nisu žalili novca i vremena da dođu i lično se uvere da sam stvarno dobio stan nakon nepune dve godine staža, pošto se ovde sasvim normalno (ako nemaš sreće) i u penziju odlazilo u podstanarskom statusu, pored onoliko zatarabljenih domova kulture, zemzadruga, itd.
   ** Službeni (kadrovski) stan je podrazumevao pravo da u njemu zaposleni boravi sve dok je zaposlen u određenom preduzeću. Kako mi je posao sasvim odgovarao, nisam nameravao da menjam ni firmu ni stan, Slobodan Milošević i njegovi ortaci Kučan, Tuđman i Alija su se postarali da ponovo ispadnem onaj Mujo iz vica.

   Sviđa mi se

   • Najzad ste primetili i ortake. Jos da primetite zapad i naslednike, pa cete se i Vi sloziti da je Sloba samo jedan od mnogobrojnih krivaca.

    Sviđa mi se

 9. Након што сам поставио претходни коментар и окренуо се разним другим пословима, у мени се аутоматски развијало разумевање зашто би неко пренео текст као што је овај горе. Тај текст доживљавам као вербализацију кучећег кевтања и цвиљења. Како то да неко проналази нешто вредно у њему – полако и поступно све више разумем.
  Зато бих се оставио теме.

  Него,

  Честитке на одличном чланку о војсци! Ја читам свашта, и (ко зна зашто) на сличан квалитетан чланак нисам наишао одавно.

  И честитке на пет година ове веб стране! О годишњици сам сазнао преко Снаге народа.

  Sviđa mi se

  • I Milošević je dokazano radio za Ameriku, ali on je jel’te na to imo pravo?
   A njega nije zamenio Pavković na mestu NGŠ, probajte ponovo. Što se tiče „vojničke odbrane Kosova“ gerila se za svoje ciljeve bori tako što ne dozvoljava da bude uništana, održava tewnzije kod neprijatelja i čeka svoj trenutak. Vojska koja se tako bori, mora da izgubi rat. Upravo to se desilo Pavkovićevoj vojsci. Nije zadatak Oružanih snaga jedne države da se kriju po šumama već da štite teritoriju i stanovništvo, PO CENU SOPSTVENIH ŽIVOTA. Da li je Pavković bio takav vojskovođa – o tome ćemo neki drugi put, za sada: Kad je Perišić ratovao – on je vozio lift u komandi Prve armije. A kako se desilo da najveći srpski general posle Mišića „pređe kod Vilotića“ – možemo i o tome, ali ispod drugog teksta.

   Sviđa mi se

   • Не опраштам никоме, једино – није свеједно ко је, када и зашто прешао. Лично, верујем да је МИлошевић врбован и прогуран за српског вођу да би извршио задатак кога можда није био ни свестан, док је Перишић пристао на сарадњу са САД кад је постало јасно да га НИКО НА НАШОЈ СТРАНИ неће заштитити од прогона, тј. да ће бити пуштен низ воду и изручен ако треба – и Туђману или Алији лично. То се десило након Бљеска и Олује, након одлуке „врховног команданта“ да не изврши обавезе из Венсовог плана везано за РСК и након свега што сте и лично видели само из неког разлога занемарујете. Значи, не правдам Перишића, он је имао шансу да одигра друкчију и позитивнију улогу (да изврши пуч чим је постављен за НГШ и уведе војну управу у СРЈ како би се сачувало барем нешто) али није имао муда да је одогра. Зато треба да буде осуђен као и сваки други шпијун. Значи – не правдам и не опраштам, само покушавам да причу расветлим и са те стране.

    Sviđa mi se

 10. 1. Милошевић је у сваком погледу био човек недорастао временском периоду у којем је владао. На жалост, Срби су га извикали за вођу и доста дуго му веровали, тако да се можда може и речи да су те генерације Срба биле недорасле недаћама које би им те године свакако донеле, ко год да је био на власти.

  2. Лалић, чије понеке текстове волим у овом случају да простите, претерано сере, односно:

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s