Реформација

Интересантна је паралела шта је све довело до Лутерове реформе. Измењени друштвено-економски односи, хаотично стање у Католичкој цркви, исквареност свештенства и корупција, скоро као политичко-економска сцена у Србији.

вултер

Поштовани господине Вучићу,

Чула мама да спремате реформе па ме замолила да вам се обратим у њено име, није вична електронској комуникацији а боји се да су јој права угрожена. Каже нисте јој први реформатор у животу, те би желела да вас замоли за услугу пре него парафира.

Пажљиво је пратила изјаве какве нам се промене спремају, из чијих бисага ће бити пресипано у испражњено буџетско корито, све се надала да ће кренути отпуштања у јавном сектору. Каже гласала је за ваше и дала вам право да отпустите све кадрове из лузерских странака које нису ушле у власт, уместо тога сте се дрзнули да јој узмете 10%.

Она је своју пензију у износу од 35.490 динара остварила у Фонду самосталних делатности, никад није радила у јавном сектору те јој није јасно зашто треба да финансира његов опстанак у овом обиму. Реформатор пре вас је хајдучијом упао у овај пензиони фонд да би њихову имовину прелио у ПИО. Пошто Фонд самосталних делатности може сам да финансира своје пензионере мама сматра да нема разлога да јој држава додатно завлачи руку у џеп. Пажљиво прати ваш напор да ускладите законе са европским, од оног о раду до медијских који су на реду, у исто време надајући се да ћете исправити акт отимачине и самосталце издвојити из ПИО, јер у правно уређеној ЕУ ником не би пало на памет да присвоји нечији пензиони фонд.

Са друге стране самосталци нису имали никакву корист од спајања са државним фондовима, остали су без кредитне задруге, имовине и права одлучивања шта ће са својим приходима, те са 50 еснафских легата располажу неформална удружења (?!) И тиме онемогућавају фонд да годишње додатно прикупи 2 милиона евра. Са једне стране држава спроводи реституцију а са друге је један фонд лишила права располагања сопственом имовином, што је парадокс.

Људи који су радни век провели као приватници су из свог џепа плаћали јагњетину, путовања, службени ауто, запошљавање ћерке или швалерку, са друге стране посматрајући како јавни сектор буја на партијској основи. Од 5. октобра до данас, државна управа се са 8.000 запослених (за Србију и Црну Гору) попела на 31.657 само за Србију, а са локалном управом догурали су до 70.000.

Страначко запошљавање у јавном сектору је грађане коштало 6,8 милијарди евра, владе су се мењале, запошљавања су настављена али нова власт по пакту о ненападању није отпуштала претходну. За то време плате запослених у јавном сектору увећане су четири пута, са 11.660 на 48.943 динара, те су сада за 30% веће него у приватном.

Како је јавни сектор растао тако су се повећавали намети према грађанима, да бисмо могли да изађемо на крај са тим моја породица је била принуђена да прода малу викендицу, те се ова пошаст поред страних кредита хранила и оним што је мој отац за живота уштедео.

За то време партијски кадрови нахрупили су у Београд, менаџери и ПР-ови који су се у кампањи исказали на локалу, бате које су умеле да залегну за странку и секе које су највише могле да зину. Сваког викенда паркинг на Дунавском кеју остаје празан, док најбољи синови и кћери своје странке хрле у базу. Некад су из њихових места на рад у престоницу долазили стручњаци, ликови попут ових би остајали на имању да беру кукуруз.

Мама све то посматра и уз податак да је у јавном сектору запослено 781.000 радника, покушава да нађе одговор у вашој реформаторској реторици колико њих ће бити отпуштено? Пита није ли логично прво се лишити беспотребно запослених кадрова који ништа не раде, па тек онда стављати руку у џеп најсиромашнијем слоју становништва? Очекивала је да пред јавност изађете прво са планом како реформисати јавни сектор, пошто узимање 10% од пензија није реформа него рекет, јер вама фали за буџет а они се не питају, то јест сила бога не моли.

Најављујете борбу против сиве економије “ и то највише шверца цигарета “, а са друге стране одбијате да донесете Закон о пореклу имовине који би приморао одређене делатности да плаћају порез, али и показао ко је од представника власти корумпиран. Вама су реформи пуна уста али вас не прате дела, хоћете борбу проти корупције али нећете Закон о пореклу имовине, хоћете пун буџет али нећете радикално да засеците у јавни сектор. Да бисте схватили поенту направићу паралелу са другим реформатором против корупције, додуше друге врсте.

Када се свештеник Мартин Лутер саблазнио чињеницом да Римска власт штити и помаже злоупотребу Индулгенција, те од верника наплаћује опрост греха за смањење казне у пургаторијуму, својих 96 теза је закуцао на врата цркве у Виртембергу. Његова реформа је почела као борба против корупције у Католичкој цркви, из које ће касније бити екскомунициран, али је врло јасно знао против чега се бори …

Интересантна је паралела шта је све довело до реформисања, измењени друштвено-економски односи, хаотично стање у Католичкој цркви, исквареност свештенства и корупција, скоро као политичко-економска сцена у Србији.

На вама је да се осврнемо у огледало и одлучите да ли сте спремни за реформе, или ћете са пар потеза рекетирања грађана попут моје маме привремено закрпити рупе у буџету. Од вас се не тражи да укинете целибат, супротставите се Папи, започнете верске сукобе, али ћете јавни сектор морати да сведете бар на пола, јер сада запошљава три пута више радника од европског просека.
Почните прво од туђих, да Вас мање боли.

(Блог „Бодљикава“) 28. јули 2014.

3 mišljenja na „Реформација

 1. ово ко да је Крстић писо за Вучићеву пропаганду … јавни сектор није предимензиониран него недовољан за овај број становника.. . Зграде болница и домова здравља у солидном стању су без лекара и сестара па су редови огромни .. а државна управа јесте у поређењу са нормално устроијеним државама.. али не и са ЕУ… ко ће вам само прочитати по 500 нових закона годишње а камоли спроводити? које „морамо“ да спроводимо…
  мало је побркала узроке и последице .. у Југославији с чијом државном управом пореди данашње стање је тада била увелико у току ДЕРЕГУЛАЦИЈА- гиљотина прописа

  Sviđa mi se

  • Од проблема зорно нацртаног у текстом branadelmar-у ниједан, ти се закачи на мањак здравственог особља, ништа крађа, ништа не право, ништа партиско неизбалансирано запошљавање у јавном сектору којим је стварена база уцењеног гласачког, безмозговићког партиског корпуса довољна за победу на сваким изборима и који данас као нешто вајде у форми бедних платица обезбеђених позајмицама “добрих банкара“ а које се опет не могу вратити другачије но реалном вредноћу, рецимо земљом, па док је још има, толико ће лудило и трајати; а неће још дуго, неће!
   Одосмо у бестрагију сви, и ојађени и ојадиоци и трезвени и блете и нико се неће спасити, нико, захваљујући таквима, са твојом памећу, а који чини се претежу.

   Sviđa mi se

   • Од проблема зорно нацртаног у текстом .. ne može se rešiti nabrajanjem posledica .. ne mož i u EU i da seckaš državnu upravu… ja sam i za seckanje i protiv EU.. al to onda treba otopreno reći i nuditi alternative, a ne zanmajavati se konstatovanjima.. svi znamo da je previše partijskih parazita .. a od svioh parazita otpustiće lekare vaspitalčče i učitelje

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s