Voda, hrana i geopolitika

„Naravno, sigurnost za Izrael je nesigurnost za Siriju i Jordan, ali kao i svi problemi te vrste i ovaj se lako rešava pravom jačeg.“

Ако се овај проблем постави погрешно (као што се додуше, погрешно поставља све од 1948.) онда сигурбност Израела „наравно“ јесте једнака несигурности Сирије и Јордана. А истина је сасвим другачија – на Голанској висоравни има сасвим довољно воде и за Јевреје и за Арапе; оно што срећу квари и једнима и другима је мржња и недостатак воље за компромисним решењем.

Nebojša Katić - Iz drugog ugla

Premijer Natanjahu je u nedelju (17/04/2016) izjavio da će okupirani Golan zauvek ostati u sastavu države Izrael i da svet mora da prihvati tu relanost. Ovu izjavu je Natanjahu dao upravo na Golanu, gde je po prvi put u istoriji održao i sednicu svog kabineta. Prisvajanje okupirane sirijske teritorije Natanjahu je pravdao time da je Golan od antičkih vremena bio u sastavu Izraela, te da je Sirija zapravo okupirala Golan[1].

Iako odskora postoje indicije da na Golanu postoje značajne rezerve nafte, ključni razlog zbog koga je Izraelu stalo do Golana je vezan za vodu. Kontrola nad tim prostorom obezbeđuje Izraelu sigurnost u snabdevanju vodom i ova činjenica je poznata decenijama unazad. Naravno, sigurnost za Izrael je nesigurnost za Siriju i Jordan, ali kao i svi problemi te vrste i ovaj se lako rešava pravom jačeg.

Problem nedostatka vode na Bliskom Istoku kombinovan sa populacionom eksplozijom čini se nerešivim…

View original post 395 more words

Jedno mišljenje na „Voda, hrana i geopolitika

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s