Мр. Бранимир: ЧЕКАЈУЋИ РЕВОЛУЦИОА

Никад смешнији, јаднији и мизернији остаци и патрљци „вишестраначја“ и грађанског друштва у судару са никад бескомпромиснијим, безочнијим и организованијим силам једно-без-умља који су имали никад већу међународну подршку – ипак нису изгубили. 

Замислите шта би тек било да смо способни за “ artikulacije svojih zahtjeva“.

 

15

Свој осврт на „помахниталу“ грађанску свет у Хрватској  кроз разне видове отпора филоусташтву, Славенка Дракулић завршава: „Značajna je to razlika koja ukazuje ne samo na nepovjerenje u političke elite, nego i na sposobnost artikulacije svojih zahtjeva.“[i]

У фалсификаторски измењеном контексту ову реченицу „злоупорабим“ тумачећи србијанска изборна и постизборна дешавања.  Значајна   је разлика кад се неповерење у елите НЕ артикулише у јасне захтеве.  

Минули избори показали су сваком  ко жели да види, да је у политици боље чинити било шта, него ништа. Чак и катастрофално вођене кампање (Левица, ДС …), истрошене личности  (скоро па сви) и потпуно одсуство (ДС, ЧБЧ, СРС, СПС, СНС са свим комби странкама …) или сасвим неартикулисани програми (Левица, ДССвери…) изродили су ситуацију драстично другачију него пре (само неколико дана) избора.

Одједном су многа питања поново отворена, расправе бујају по преосталим  њивама које пучина стока грдна још није угазила.

Славенка закључује (понављам сасвим десетим поводом)  а ја „потписујем“: „Ova vrsta javnog djelovanja,dizanje neugodne buke oko problematičnih odluka vlasti i ponašanja pojedinaca, nije bez učinka.“

Грађани су улетели у ове изборе ко магаре у  маглу, без икаквих упута, плана  и компаса. Само на основу злокобне грозничаве активности ДРУГИХ коју су само назирали, закључили су да су НЕКИМА ови избори јако значајни. Па су се изродиле две логички једино могуће опције: да се како тако самоорганизујемо, какви смо такви смо,  слушајући то звецкање оружја које није наше, или да се правимо мртви, па ако зајебемо противника…

Али противник није баш толико глуп. Дапаче, има сву могућу „логистику“ и локаторе, па се тактика прављења мртвим показала јако глупа. Па су ови „самоорганизовани“ с коца и конопца бранили и ове „мртве“. Који им се и даље не  придружују. Док кућа гори неки „из принципа“ неће да користе канту немачке , а неки канту  руске или америчке производње, за гашење пожара. А и једни и други и трећи су сложни да би модеран апарат за гашење пожара, којег немамо,  био право решење уместо канти.

„Мртви“ и даље не пристају на „компромисе“. Каква бре представничка демоНкратија. Директна или ништа. Референдуми ко у Швајцарској, солидарност, одговорност  и дисциплина ко у Скандинавији и „интернет“ писање устава ко у Исланду.  Са ових пола становништва који гласају за Вучићоиде и остале партиократе и још четвртином који не дигну дупе ни да заокруже кружић једном у четири године и навијају само за  свој стомак. Додуше не ОДМАХ, него кад за то дође време („добро ти је то али НИЈЕ ЈОШ ВРЕМЕ„) и стекну се услови. Који се стичу пасивношћу и гунђањем себи у браду.

Зашто би се користиле преостале институционалне могућности САДА, кад мож лепо да се чека да све униште, да се још боље организују и још боље  „параинституционализују“ репресију, па онда брајко – кука и мотика, говњиве мотке – на опремљене и најсавременије наоружане оклопљене батаљоне у фантомкама под заштитом парадржаве.

Учинити оно што је најтеже, то је прави турбофолк став.

Никад смешнији, јаднији и мизернији остаци и патрљци „вишестраначја“ и грађанског друштва у судару са никад бескомпромиснијим, безочнијим и организованијим силам једно-без-умља који су имали никад већу међународну подршку – ипак нису изгубили. Што говори о снази режима и „страних амбасада“.

Замислите шта би тек било да смо способни за “ artikulacije svojih zahtjeva“.

http://branali.blogspot.rs/

 

 

11 mišljenja na „Мр. Бранимир: ЧЕКАЈУЋИ РЕВОЛУЦИОА

  • каква су времена дошла — да се не слаћжем са ДрПом и ДрТом а слажемс се са Ђоком Вукадиновићем и Матијом Бећковићем …
   можда и са Милом Ломпаром

   Sviđa mi se

   • al ene ga Borko prešo u tvoj tabor: „User Actions
    Following

    Borko Stefanovic
    ‏@BorkoStef
    Ispade da samo mi i još jedna partija tvrdimo da izbori počivaju na kradji. Ostali ućutaše nakon postignutog cenzusa. Zanimljivo…

    Sviđa mi se

 1. o ovom se radi, a ne o glasanju za Janka i Marka, Kurtu i Murtu, al ne vredi gluvom govoriti:

  „Balkanske privrede nemaju dominantan prirodni, ali imaju institucionalni resurs – sistem ekstraktivnih ekonomskih institucija koji u njihovom slučaju predstavlja ekvivalent dominantnom prirodnom resursu. Kontrola ovog institucionalnog resursa predstavlja glavni cilj rada političkih elita, tj. predmet njihove borbe za vlast. Elite koje se dokopaju kontrole ovih institucija otuda imaju jak razlog da je ne napuštaju, odn. “dobre” razloge da ju zadrže. Takav resurs je lakše zadržati nedemokratskim sredstvima – dominacijom izvršne vlasti, kontrolom pravosuđa, gušenjem medijskih sloboda, slabljenjem tzv. četvrte grane vlasti (to je grana zadužena za kontrolu izvršne vlasti) itd. Slabljenje demokratije na Balkanu je otuda posledica želje za očuvanjem netržišnih ekonomskih institucija koje omogućuju ekstrakciju resursa privilegovanoj političkoj i ekonomskoj eliti.

  http://www.dusanpavlovic.in.rs/mypage/Blog/Entries/2016/5/5_Prokletstvo_ekstraktivnih_institucija.html

  Sviđa mi se

 2. Председница ДСС је навела да је „српском народу пукао филм“, да народ у Србији више „не може више да трпи лажи и преваре“ и да је „прорадио српски инат“.

  „Вучић је успео да развије солидарност међу људима, странкама које иначе немају много заједничког на идеолошком плану, али имају то што желе да се боре за слободну Србију у којој се поштују институције“, рекла је она.
  http://www.nspm.rs/hronika/lista-dss-dveri-ostvarila-ubedljiv-rezultat-na-ponovljenim-izborima-i-usla-u-skupstinu-srbije.html

  Sviđa mi se

 3. paZTe ove perverzije, pa razmilsite protiv čega se NE boritte:

  „Срби су у унутрашњој политици фокусирани на релативно ситна питања, попут „транспарентности“, па се маргинална разлика у изборном резултату може сматрати великим успехом САД. То је језик послератне политике у Србији.А Вучић је само рефлексија српских подела, а не њихов узрок. Неважно је што је он ово постигао кроз управљање медијима, претње, корупцију или „производњу сагласности“ (термин из наслова књиге Ноама Чомског о медијима; прим. прев). Ту се просто ради о ширем филозофском проблему саме представничке демократије; не постоје примери у свету где изборни резултати нису добрим делом остварени уз помоћ оваквих „коруптивних“ механизама.

  http://www.standard.rs/politika/34551-%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D1%83-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%B4%D0%B0%D0%BD

  dakle:
  -ситна питања, попут „транспарентности“,

  – Неважно је што је он ово постигао кроз управљање медијима, претње, корупцију
  – Срби који подржавају савез либерала и националиста као да су хиптнотисани – пензије, индустрија, плате, ЕУ, НАТО, Косово, Хрватска, Албанија, Русија и регионална дестабилизација више нису важне теме иако су биле на почетку. Све што је сада битно је понављање мантре: „Вучић је лош“, „корупција је лоша“, „избори су намештени“, „Вучић мора да оде“.

  Српски националисти ће жртвовати државу на олтару идеала при чему су – што је заправо најчудније – изгубили из вида идеале за које су се на почетку борили.

  krajnje nezavisni izvor:

  Аутор (Joaquin Flores) је директор Центра за синкретичке студије у Београду. Политички је консултант и председник Независног удружења новинара за мир и главни уредник портала „Fort Russ News“. Аутор је многих радова на тему обојених револуција и њихове повезаности са ратовима четврте генерације. Редовни је гост руске (RT) и иранске телевизије (Press TV). Већ неколико година живи и ради у Београду

  deo polemike na standardu povom ovog teksta:

  Slika profila
  Ovaj komentar je obrisan.
  Slika profila
  Ovaj komentar je obrisan.
  Slika profila
  Ovaj komentar je obrisan.
  Slika profila
  Ovaj komentar je obrisan.
  Canuck Guest • pre jednog sata
  Наравно да је његово право на сопствено мишљење, као што и други имају право да изнесу своје, тотално у границама пристојности и доброг укуса… Које се брише одмах…. 🙂
  С друге стране- интернет пит буловима владајуће партије се ‘ладно толерише и псовање других…
  Чак ни Вашингтон Пост, Њу Јорк Тајмс, Зидојче Цајтунг, Шпигл и остали где коментаришем- не бришу постове који су у границама пристојности а критикују званични став редакција.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s