Zdravko Glavan: Nije naručen tekst, kruva mi

jedan od većih problema na ovim prostorima je što je ono što učimo u školi pod nazivom istorija /povijest puno neozbiljnije štivo od Alana Forda a tu negdje sa velikim Blekom i Zagorom.

Praviti nekakav kontinuitet sa srednjovjekovnom Srbijom nema nekog velikog smisla jednostavno bilo je toliko kuga, seoba, ratova da je manje od trećine stanovnika današnje Srbije tu nastanjeno od carstva Dušanovog a Hrvatski, Bošnjački i Crnogorski kontinuitet imaju još manje smisla.

Kakvu mi elitu imamo najbolje govori to što ni nakon 75 godina nismo objektivno u stanju sagledati uzroke i posljedice tih događaja pa čak ni napraviti najbanalniji popis žrtava ustaša i Jasenovca već papagajski ponavljamo hiljadu puta prežvakanu priču o milionima žrtava a za sve su nam i danas krive ustaše i ćopo iako nas većina nije ni življela u njihovo vrijeme.

beginend_wpf4sn

Vidim da se zakuhalo na temu Jugoslavija pa da i ja rečem koju.
Glavni nedostatak većine komentatora je što svijet vide kao crno bijeli a to je daleko od istine. U periodu prije formiranja kraljevine SHS svaki „mali“ čovjek je imao nekakvu ulogu koja najčešće nije jednoznačna odnosno imao je zasluge i za stvaranje i za propast kraljevine a o krupnim istorijskim ličnostima da ne govorimo. Pri tome su vrlo često krupne istorijske ličnosti išle u ekstreme pa je tako Krleža nekoliko puta vraćan iz srpske vojske gdje se prijavio kao dobrovoljac a srpski vojnik je nakratko bio i Stepinac.
Kad se ovo uzme u obzir jasno je da nije moguće jednoznačno odrediti uloge većine pojedinaca a pogotovo naroda ili država u nastanku i nestanku Jugoslavije. Po mom mišljenju najveće zasluge za nastanak Jugoslavije imala je srpska elita šta god pod tim podrazumjevali dok najveće zasluge za nestanak dijele srpska elita i katolička crkva koju za divno čudo ovdje niko ne pomenu.
Po mom mišljenju Jugoslavija je uz veliku Srbiju jedan od najoptimalnijih oblika
organizovanja naroda na ovim prostorima. Radi se o kompaktnom prostoru naseljenom istim ili vrlo sličnim narodima koji je lako ekonomski i na svaki drugi način povezati a pri tome većina nema nikakvih drugih mogućnosti povezivanja (malo mi je smiješna Hrvatska ljubav prema svemu zapadnom baš me zanima kako će proći pri sledećem dijeljenju karata i koliko će još Pula biti Pula a ne Pola). Isto važi i za Sloveniju i oni su toga vrlo svjesni ali nemaju izbora i tu su gdje su, Bošnjaci i Crnogorci su vic od naroda (sastali se u Skenderiji i odlučili da budu narod) a nešto mi se čini da i Makedonci na kugli zemaljskoj nemaju bližeg roda. Pošto zbog jakog utjecaja katoličke crkve kod Hrvata zajednička država sa njima u dogledno vrijeme neće biti moguća onda dolazimo do skraćene Jugoslavije ili velike Srbije kako ko voli,  za koju važe ista pravila.
Nikad nisam živio u nekoj drugoj državi pa ne mogu porediti ali jedan od većih problema na ovim prostorima je što je ono što učimo u školi pod nazivom istorija /povijest puno neozbiljnije štivo od Alana Forda a tu negdje sa velikim Blekom i Zagorom. Na svu sreću intrenet je omogućio svakom da kaže šta misli i na površinu izbijaju i činjenice koje su prije bile nedostupne i trenutno je veći problem što je bar 90% stanovništva funkcionalno nepismeno a demokratija je kad dvije budale preglasaju jednog pametnog…..
Nego da se vratimo u istoriju/povijest. Praviti nekakav kontinuitet sa srednjovjekovnom Srbijom nema nekog velikog smisla jednostavno bilo je toliko kuga, seoba, ratova da je manje od trećine stanovnika današnje Srbije tu nastanjeno od carstva Dušanovog a Hrvatski, Bošnjački i Crnogorski kontinuitet imaju još manje smisla.
Prema tome da krenemo od Karađorđa.Kad je Miloš oslobodio Srbiju i kumovu glavu DHLom poslao u Stambol Srbija je bila popaljena i opljačkana zemlja (a trebali bi se upitati i za čije babe zdravlje smo i tada ratovali jer samo treba uporediti hronologiju događaja tih godina u Evropi i u Srbiji/Beogradskom pašaluku pa se lako zaključi da ustanak nije bio dignut samo zbog dahija i jer neko nije mogo platiti porez) i trebalo je sa ledine stvarati državu,vojsku privredu, elitu……
Dok su se pitali oslobodioci država je na nešto ličila jer su oni dobro znali da samo srećom njihova glava nije u ćele kuli ili na nekom kocu i nisu dali da se svak zajebava sa državom pa je tako sam Karađorđe smakao oca i brata za stvari za koje mi danas kažemo „snašao se“ e sad drugi je problem njihovo viđenje svijeta pa su se tako neki od njih borili i da preuzmu harem od Turaka…
Zbog toga je sredinom pretprošlog vijeka Srbija ekonomski i na svaki drugi način brzo napredovala tada su Srbi postali Nušići, Vajferti….. rođeni su i šolovani većina srpskih generala pisaca…ali jbg svako vrijeme nosi svoje breme pa je tada stvoreno i nešto što se zove srpska elita koju je stotinak godina kasnije najbolje opisao Arčibald Rajs a koliko je bio u pravu najbolje govori to što je i nakon narednih 100 godina još aktuelan.
Svaki rat se mogao izbjeći ako nikako drugačije onda na isti način na koji Šveđanke u vicevima uvjek izbjegnu silovanje a isto tako da smo se potrudili svaki je mogao biti i krvaviji.Tako ja u školi nisam učio da je Austrija imala u planu prekompoziciju u trojno carstvo i da je to ostvareno veliko je pitanje da li bi nas danas bilo više,bi li bili katolici….(neki dan pročitah statistiku i u većini hercegovačkih opština najveći priraštaj stanovništva je bio u vrijeme austrije i pored velikih seoba muslimana u Tursku)
O tome hoće li biti Srbija, proširena Srbija ili Jugoslavija tih godina su se najviše pitali Aleksandar od Srbije i pomenuta elita i izabrali su Jugu.Sam izbor po sebi ne mora da bude ni loš ni dobar problem je što je pomenuta „gospoda“ debelo precijenila svoje intelektualne mogućnosti ako ih je uopšte išta od onog što mi danas zovemo „nacionalni interesi“ uopšte i zanimalo kao što ih ti isti nacionalni interesi nisu zanimali u vrijeme Obrenovića pa su bezočno pljačkali svoj narod niti ih interesuju danas.

Oni su Jugoslaviju vidjeli kao proširenje svog lovačkog zabrana i čim su se istog i dočepali nastavili su isti posao na isti način i naravno kod Hrvata i Slovenaca koji su ipak u Austriji navikli na malo veće standarde kad je država u pitanju (tako se mi i danas ponosimo sa poginulom braćom u zadnjim ratovima a mrska nam Austrija nije slala braću na isti front da svi ne izginu) takve stvari ni teoretski nisu mogle proći.Tako je Rade Pašić dao talijanima rekonstrukciju pruge Zg-Rijeka što je isto kao da danas Miroslav Tuđman rekonstrukciju pruge Bg-Priština da Albaniji. Sve ovo je došlo kao kec na desetku katoličkoj crkvi koja šansu nije propustila i učinila sve što je mogla da ogadi svojim vjernicima svaku moguću Jugoslaviju i rezultat toga je 41 godina. Kakvu mi elitu imamo najbolje govori to što ni nakon 75 godina nismo objektivno u stanju sagledati uzroke i posljedice tih događaja pa čak ni napraviti najbanalniji popis žrtava ustaša i Jasenovca već papagajski ponavljamo hiljadu puta prežvakanu priču o milionima žrtava a za sve su nam i danas krive ustaše i ćopo iako nas većina nije ni življela u njihovo vrijeme.
Kakva nas budućnost čeka najviše zavisi od nas samih a ne od velikih sila. Pod „budućnost“ podrazumjevam koliko će nas biti i kakvim životom ćemo življeti.
Neki dan pročitah da je u zadnjih desetak godina iz Srbije iznešeno oko 50mlrd eura a malo ili nimalo su iznijeli stranci većinu su iznjeli baš „najveći Srbi“ e sad drugi par opanaka je što su im to stranci omogućili ili bar nisu spriječili a i zašto bi spriječili kad su jednim udarcem Srbiju bacili u dužničko ropstvo i dočepali se naših para i pravo pitanje je kako mi ni nakon 200 godina nismo u stanju formirati organizaciju koja makar ima osnovne funkcije države a ne zašto nam stranci čine to što čine jer jednostavno-oni samo rade svoj posao.
Uzgred budi rečeno kad danas neko hoće da bude srbski patriota prvi korak ka tome je da pljune ćopu i Austriju a da mi danas imamo državu kao što je bila Austrija ili Juga đe bi nam kraj bio. Moj lični stav je da je jedna od većih prepreka boljoj budućnosti višak tradicije u svakom pogledu.Svaka lokalna bitanga koja se pred izbore dočepa mikrofona na zboru pred „zadrugom“ se prvo pozove na Lazarevu kletvu iako je svoje potomstvo davno obezbjedio vani i većina na to nasjeda.

Država je organizacija kao i svaka druga gdje ljudi žrtvuju neke svoje interese da bi od države dobili nešto drugo njima važnije najčešće daju porez i idu u vojsku da bi dobili odbranu, zdravstvenu zaštitu, školovanje…. a kod nas je država najjača kriminalna organizacija na ovoj teritoriji sve pod plaštom patriotizma i pravoslavlja. Pošto narod nije glup, ili će bar oni gluplji s vremenom izumrijeti, prije ili kasnije će skontati da osim Srbije i SPC koja ne ispunjava ni približno uslove iz ugovora postoje i drugi ponuđači usluga i krenuti im u susret… Pa je dobar dio današnjih Hrvata već u drugoj luci Bošnjaci su prešli više od pola puta, Crnogorci su krenuli i trče od nas iako su poslovično lijeni a da se niko od naše elite i ne upita zašto.
Stavite samo prst na čelo i upitajte se da imate izbora da li bi ste bili pripadnik naroda u kome su „glavne baje“ M.D. I A.V.

(Blog Nebojše Katića)

Naslov i oprema: Prevrat

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s