Мр. Бранимир (Вишњи/чи/ћ): ОЈ СРБИЈО (НА ВОДИ) МЕЂУ ГАСОВИМА

Замислимо да Србија сав или бар део новца који нема и не штампа 

уложи у сасвим нове и иновативне технологије обновљивих енергија, одрживе и без субвенција, штавише тотално САМООДРОЖИВЕ. 

Реализоване преко пројеката у домаћим научним институтима којих нема, према увреженој самоперцепцији, у домаћим фирмама, такође наводно непостојећим.

А хахахаха, које будалаштине и детиње маштарије, држе с е за стомак од смеха обе гране аутошовиниста,

и срБска НВО људских права, филозофа које Константиновић опева,

а посебно друштво „све је узалуд, не вреди ништа покушавати“ Стеријиних Родољубаца из Снаге народа и осталих све нових и нових интернет радиотрућаоница 
(najnovija: http://radio2m.myl2mr.com/).

gracanica-jutub

Опет ћу да вас смарам, са мени својственим баналностима…

… баналним питањем – како да се Србија подигне, развије? Како да живимо боље? Знам, јаааако глупо питање, кога то уопште занима?

Свак доборнамеран зна да је то немогуће – живи Срби су лењи и покварени а најбољи изгинули и НАне-бу, економија је уништена и темељно деиндустријализована, инвеститора нема, а и зашто би улагали у ове лењивце који би још увек да раде за преко 100 евра месечно, наука и институције, прецепција је општа, не постоје.

Рецимо да сутра нагрну инвеститори, да уложе у (у Немачкој нпр. већ увелико развијене) постојеће технологије, рецимо да и Вучићев Мерцедес отвори фабрику ко Динкићев Фиат  на сваком ћошку… којим темпом би ми стизали ту Немачку? Како би отплаћивали кредите?

Замислимо, ето и нама направе тај гасовод,  Јужни или Катарски ток, свеједно, који су Немцима експресно урадили безусловно.  И некако избегнемо  потпуна ратна разарања, засада без изузетка закономерно иманетна борби за трасе гасовода страних империја … (с овим небитним  тривијалностима вас смарам: „Rusi opskrbljuju Nijemce plinom preko Sjevernog toka, a južni dio kontinenta kanili su osvojiti preko Južnog toka. Glavna strategija Amerike i NATO-a sastoji se u tome da se Rusima presijeku dobavni pravci za plin i da se ruski plin zamijeni onim iz savezničkih zemalja. Kad je u Kataru pronađeno najveće plinsko polje u svijetu, Amerikancima je na pamet pala jednostavna ideja: od Katara do Europe napraviti plinovod – ali na trasi se pojavila jedna prepreka, ruska saveznica Sirija. U njoj je brzo buknuo rat. Da je Asad pao, od Katara do Europe bio bi povučen moćan plinovod iz kojega bi se mogao opskrbljivati veći dio Europe, Južni tok je blokiran, plinovod iz Rusije preko Turske do EU je propao zbog rusko turskog-konflikta, Majdan je zaustavio zbližavanja Ukrajine i Rusije – i Rusija bi bila izbačena iz igre. No Asad nije pao, katarski plin ne može u EU, a LNG terminala koji bi Europi dostavljali plin iz američkih i drugih neruskih izvora nema. Štoviše, Rusija je duboko ušla u Mađarsku, Slovenija prima Medvedeva i Putina, Rusi drže Naftnu industriju Srbije, rafinerije u Pančevu i Bosanskom Brodu te imaju velik utjecaj u Makedoniji i Crnoj Gori. https://prevrat.com/2016/07/12/tomislav-karamarko-i-politika-kremlja-na-balkanu/)…

… и МИ уведемо те европске стандарде и обавезне „коефицијенте“ улагањем у неефикасне и бесмислене технологије обновљивих енергија  које су одрживе само уз субвенције, тј. обимним заватањем у џепове пореских обвезника. (смарам с овим: Vlada Republike Srbije ѕе opredelila da se u narednom periodu u Srbiji izgradi oko 500 MW vetrogeneratorskih postrojenja. Pod pretpostavkom da bi srednja godišnja proizvodnja ovih postrojenja bila na nivou od oko 300 MW, građani i privreda Srbije trebalo bi da subvencionišu oko 2628 GWh. Ako ovu količinu električne energije pomnožimo sa subvencionisanim delom cene od 62 €/MWh, dolazimo do cifre od 162.936.000 evra godišnje kojom će potrošači u Srbiji subvencionisati potencijalne proizvođače. EPS je u 2015. godini finalno distribuirao 31.195 GWh. To znači da će subvencionisanje proizvodnje električne energije iz vetrogeneratora koštati potrošače u Srbiji oko 0,5 evrocenti po kWh. Uz pretpostavku da prosečno svaka porodica u Srbiji troši oko 400 kWh mesečno dolazimo do cifre od 2,09 evra mesečno, odnosno od 25,1 evra godišnje, koliko će građane Srbije dodatno koštati proizvodnja električne energije na velikim vetrogeneratorskim postrojenjima.

U ovoj analizi sam se zadržao isključivo kod vetrogeneratora, jer je poznato da će investitori i vlasnici ovih postrojenja biti domaći krupni kapitalisti i strane multinacionalne kompanije…  Ako su obnovljivi izvori energije prioritet, treba li subvencionisati velike multinacionalne kompanije i tajkune ili male privredu Srbije?“http://dostajebilo.rs/uredbama-pripremili-162-miliona-evra-subvencija-tajkunima/

И онда?

То би опет изгледало ко регата једрилица у којој су последњепласирани катастрофално стартовали. Па и  теоретски и практично  могу да победе само на два начина – да једре резонски а  да првопласирани начине катастрсофалне грешке, рецимо преврну своје чамце . ..

… или да окрену сасвим ван резона, надајући се да ће ветар да се промени.

Замислимо овај други сценарио: да Србија сав или бар део новца који нема и не штампа, рецимо тих горепоменутих 162 милиона „евара“ годишње, уложи у сасвим нове и иновативне технологије обновљивих енергија, одрживе и без субвенција, штавише тотално САМООДРОЖИВЕ. Реализоване преко пројеката у домаћим научним институтима којих нема, према увреженој самоперцепцији, у домаћим фирмама, такође наводно непостојећим.

А хахахаха, које будалаштине и детиње маштарије, држе с е за стомак од смеха обе гране аутошовиниста, и срБска НВО људских права, филозофа које Константиновић опева, а посебно друштво „све је узалуд, не вреди ништа покушавати“ Стеријиних Родољубаца из Снаге народа и осталих све нових и нових интернет радиотрућаоница
(najnovija: http://radio2m.myl2mr.com/).

Понављајући устаљени образац понашања просечног Србина. Ког зорно описује ова анегдота из повести села одакле сам потекао, оригинално преименованог у  Марковићи, да се нико више не сећа да су се некад  звали Црнчани, како записа поп Сава Налићеновић.  Но,  nomen est omen.

Елем и одатле су, као и из свих места Далмације у коју су спадали до иреденте мајци нашој Црној Гори 1945., од почетка Аустријске окупације, сви најздравији морали да иду у печалбу, углавном у Америку. Један такав се вратио да посети родно село, па прича на гувну рођацима невероватне приче – авиони, трамваји, аутомобили, струја. Ови се за стомак држе, колико лаже и измишља, према њиховом  мненију и сељачкој памети (они НИСУ отишли у печалбу, види прву реченицу овог пасуса).

Као финале, исприча две мегаизмишљотине. Да постоји справа којом  лако сечеш дрва, само је рукама померајући напред назад, да не мораш више С/Шекиром (описујући справу из далеке будућности данас знану као С/Шега (тестера). Е то је већ било сувише, да су се забринули за ментално стање рођака.

Кад је следећи пут дошао у посету, излупетао је још већу небулозу – да постоје и електричне справе за бријање, које само прислониш на браду, не треба ти бритва … Рођаци опет попадали од смеха. Али он се није дао, извадио из џепа неку пластичну справицу. Нису се дали ни рођаци, рекли, ајд покажи. А он рече – како ћу кад немате струје у селу. И последњем рођаку би јасно да је патолошки лажов. Бистри сељаци СНАГА НАРОДА. Нада срБства.

Мој добар пријатељ је будала слична овом мом давном рођаку из Америке.  И он је радио у Америци у научним инстутутима. Ал, се вратио, што је крунски доказ неспособности. Каже да су му компаније украле патенте, јер није имао лове да плати адвокате. А хахаха који лажов, рекли би мештани. Још ми даје и линкове на случајеве још неких наших научника који су прошли слично њему.

Стално ме забавља неким чудесним пројектима, добро не баш толико невероватним као тестера и апарат за бријање, али скоро. О самоодрживим имањима, које се греју биогасом који се на лицу места производи из фекалија укућана помоћу врло једноставних, јефтиних и потенцијално свима доступних апарата.  И компост од истог за ђубрење еколошки. О добијању бесплатне енергије из муља река, који се успут претвара и у песак. Још боље ако је у устајалој, мочварној  води, јер се онда претвара у бистру и здраву. О прећишћавању загађених река помоћу микроорганизама, који ем разрађују штетне састојке, ем праве и струју и биогас (бесплатне енргенте).

Мене, у дужничко росптву због огромних рачуна инфостана, посебно зајебава – ко Тесла Вестингхауса – да би све – и грејање и струја .. . било практично бесплатно и свим доступно.

А све те инвестиције  коштале би … па увек бар за три нуле мање него ветрогенератори и остале технологије на слепом колосеку. Рате смртнима за кредите за увођење ових справица биле би опет знатно мање од рачуна инфстана и ЕДБ-а и временски краће – не доживотне свакако.

Још тврди да је Србија у предности. (ЕЕЕЕЈ СРБИЈА У НЕЧЕМУ У ПРЕДНОСТИ, КОЈА БУДАЛА), јер су у развијеним  земаљама силне милијарде већ уложили у пројекте бесмислених технологија, типа ветрогенератор, које морају некако да оправдају. А Србија има научнике и институте који се већ баве овим „нео- шега/апарат за бријање“ технологијама, ма колико нико никад чуо за њих.

Цео разговор иначе је почео гледе рукавца иза Аде Хује у Вишњици, колектора гована и отрова у ком држим једрилицу у једној од марина. Из ког смрди несносно у пола престонице (у квартовима на некада најлепшем делу оабле Дунава, најлепшем месту у Београду, кад не би било смрада – Карабурма, Вишњица, Вишњичка бања, Роспи Ћуприја…смрди и преко до Крњаче), за који ми је рекао да има пројект и лако решење. Робови – контролисани микроорганизми – би годинама вредно разграђивали отпад и фекалије и производили успут енергију за бар 500 околних домаћинстава. А врхунац, тј. апарат за бријање, је био кад је реко да за смрад има решење ОДМАХ. И релативно јефтино. И да га већ производе наше фирме. И то неколико.

Ееееј ОН ће да реши проблем смрада који траје 50 година! За пар дана!

Што је најгоре, скоро упознах још једног занесењака. Који има план потпуног преласка градског система грејања и градског превоза (нећете веровати бесплатног) на биогас. А доконик је избројао „у килограм“ колико тона балега, сировина за биогас се „нуспроизведе“ на територији Београда и то прерачунао у кубике овог енергената.  Израчунао је и колико треба инвестиција у те технологије. И код њега је доста нула мање него у пројектима на конвенционалне енергенте. И он сновиди о домаћим институтима и произвођаћима опреме.

А као врхунац, мој будаласти пријатељ и за његов пројекат каже да је технолошки превазиђен, да се може и боље и јефтиније.

Него,  да се уозбиљимо, ко прави патриЈоте и Јевропејци. Јесте ли ви спремни да живот до поскледњег Србина дате и паре које немамо за „енергетску сигурност“ руским или амерским  гасоводом из Катара? Ил за немачке ветрогенераторе које праве робови у Суботици? (али људи, не микроорганизми). Да може Топлана да континуирано диже цене инфостана и даље. А не да буде, сачувај ме Боже и Тесла, бесплатно.

ПС имал којег истраживачког новинара да нас подсети зашто је Батићев пројект цевовода из Обреновачке термоелектране до топлана у Београду обустављен и затрпане већ ископане (одмах после 5. октобра)  трасе. Па топла вода, нуспродукт процеса у термоелектрани,  и даље  несметано истиче у Саву. Лоби чијегг гасовода је ово стопирао?

http://branali.blogspot.rs/

 

14 mišljenja na „Мр. Бранимир (Вишњи/чи/ћ): ОЈ СРБИЈО (НА ВОДИ) МЕЂУ ГАСОВИМА

  1. Odlična tema.

    Treba u pismenom obliku dati upustvo porodicama kako da se energetski ponašaju, npr. umjesto da planiraš postavljanje fotonaponskih panela, napraviš kvalitetnu termalnu izolaciju kuće/stana.

    Zeznuto je izračunavanje ekonomske isplativosti radi nepredvidljivog kretanja cijena fosilnih goriva. Eksperti su spominjali cijene nafte od 20 do 200 USD po barelu?! Kako onda izračunati energetsku isplativost u periodu od 20 godina? Cijena kW fotonaponskih panela s kompletnom instalacijom bila je 2007 oko 6.000 € da bi danas bila trecinu te cijene (?), ovisi o mnogim faktorima. Njemačka je uvela visoke carine na kineske fotonaponske panele…
    Država je trebala u domaćem vlasništvu držati proizvodnju građevinskog i izolacionog materijala, i krenuti u masovnu obnovu fasada zgrada/kuća.
    Razvijanje javnog prevoza.
    Informatizacija društva.
    Navodi se da je inzistiranje na „zelenoj energiji“ američka podvala (ne omogućuje konkurentnost) ili želja da se smanji ovisnost evropskih zemalja od ruskih energenata?

    Sviđa se 1 person

    • U Italiji prve tri godine, sredstva koja su građani (45 miliona brojila, 3% od računa) odvajali za „zelenu energiju“, koristili su samo razni lobiji, građanima nije bilo omogućeno da instaliraju mala „energetska postrojenja“, npr. fotonaponski paneli na krovu porodične kuće.

      Sviđa se 1 person

  2. Odličan tekst, ali nažalost ne inspiriše na debatu. Iz (po meni) prostog razloga – on govori o mentolitetu a Srbi su tašti k’o žene pa vole da im se podilazi. Sve je tačno i bilo bi primenljivo u bilo kojoj evropskoj zemlji, i priča o seljacima ima osnov u realnosti, pa dobro – šta je to što nam ne da napred? Po mom dubokom uverenju – mentolitet.

    Koga u zemlji gde strujomeri nisu kontrolosani trideset godina (minimalno) zanima jeftina energija iz biološkog otpada?! Znate li da niko od mojih poznanika (osim jednog koga su uhvatili da krade struju pa mu ugradili digitalni strujomer) ne plaća struju više od 5000rsd mesečno? Čak ni oni koji imaju termo-peć „šesticu“? Znate li da je prošle zime za opštinu Odžaci postojalo interno uputstvo elektrodistribucije po kome reonski monter uz nadoknadu od 500rsd članovima „stranke“ šteluje uklopni sat tako da im jeftinu struju „kuca“ preko dana umesto noću? Da na taj način elektrodistribucija krade sama od sebe kako bi motivisala sendvič-brigadu, a onda pare koje nedostaju namiruje opominjući ljude koji struju plaćaju po zvaničnoj tarifi, zatežući im kamatu i naplaćujući im takse za ponovna uključenja… Koga onda briga za metan i fotonaponske sisteme kada je dovoljno učlaniti se u neku od sekti i bog te veselio. Drugo – ako se trošak investicije u nove izvore energije umanjuje za „tri nule“, za koliko se umanjuje mogućnost ugradnje ljudi koji donose odluke? Kako njima oduzeti „pravo“ na muvanje kada niko bitan u državi u muvanju ne vidi ništa loše, kada je to nešto što ide uz vlast? Ljudi koji muvaju to ne bi mogli da rade da nemaju saglasnost svoje izborne baze. Krivi smo mi, sitna riba pljuckavica, i zato svakim danom imam sve manje emaptije za sirotinju koja nema leb da jede ali ide u Grčku „već za 110 evra“, koja glasa za Vučića jer se „bori protiv korupcije“, koja radi za 200 evara jer „ima onih koji bi radili i za manje“… Takvi racionalizuju sve naše mentolitetske anomalije i „nije Sloba kriv, mi smo govna…“ – da parafraziram onog Kovačevićevog prevratnika u gipsu. Reci drugarima neka se vrate tamo gde su smislili svoje projekte, ovde bi im se lako moglo desiti da ih strpaju u ludnicu. Mi smo gologuzija za knut i korbač, mi se patološki plašimo slobode i odgovornosti koju ona podrazumeva. Ovde se ljudi nadaju nekom „dobrom i pravičnom“ caru koji će nas obasipati svojom milošću, a mi ćemo pod njegovim mudrim vođstvom na kuluk da gradimo zadužbine, pa neka pocrkaju dušmani… Dakle, dobar tekst ali nije za raju već za neki narod.

    Sviđa mi se

    • А кај да пишемо о темама које су првенствено експертске? Ја могу да пишем о „струји“ са разумевањем исто к’о БРМ о фузбалу.
      Мени се чини да би све проблеме решила једна атомска електрана, а ово око екологије, вероватно је у највећој мери тачно.
      Ако, пак, опет потенцираш своје фрустрације око „ментолитета“, па шта да ти кажем? Пре рата, док су МОЈИ руководили, рачун за струју је изгледао овако:

      Е, кад су ТВОЈИ експерти заузели власт, рачуни изгледају друкчије. Ево нешто насумично, има примера колико ти срце жели:
      http://maglocistac.rs/poslednji-racuni-za-struju-rasvetlili-vlastiti-mrak-vase-pravo-da-ne-znate-nista/

      Sviđa mi se

      • Кад су твоји владали струје није ни било осим за твоје. А Тесла је завршио у Америци да га твоји не би стрпали у лудницу, јер сумњам да би му се само смејали као они БрМови што се смејаше за тестеру и тример

        Sviđa mi se

    • pa to sam i ja hteo da kažem, ne misliš valjda da sam hteo da napišem naučni tekst o savremenim tehnologijama …
      s tim što ja ne delim tvoj radikalni pesimizam, jer sreećm sve više ljudi kao „budale“ a s rajom sam odavno prekinuo odnose

      Sviđa mi se

  3. Види, среће ти, да није случајно мој скромни допринос дискусији није отишао у канту за смеће?

    Sviđa mi se

    • РЅ. Извињавам се за вишак једног „није“. То је реч коју најчешће користим, ушла ми у навику…

      Sviđa mi se

    • Није, него кад туриш више од једног линка у коментар, аутоматски га ставља на чекање и одобрење јер машини личи на спам. А ја нисам стално уз комп па…

      Sviđa mi se

  4. prevrat
    15. jul 2016. at 09:05

    Кад су твоји владали струје није ни било осим за твоје. А Тесла је завршио у Америци да га твоји не би стрпали у лудницу, јер сумњам да би му се само смејали као они БрМови што се смејаше за тестеру и тример.
    ….
    Е виш’ како ништа не знаш, мада би човек који је био високо на бандери морао даље видети од оног под бандером.

    Најпре, моји Теслу никако нису могли стрпати у лудницу, јер је био држављанин АУ монархије, дакле био је ваш, па је од вас и утекао.

    Ти си поменуо како се краде НА струји, па сам те је допунио јасним примерима – како се предратни менталитет претворио у садашњи ментолитет. И, ако нам је до нас, морамо се вратити менталитету, бар је то јасно.

    А ко се чему смејао и зашто, и ту си дао својим „одговором“ добар пример ментолитета.

    Елем, могли су се људи смејати разним чудима технике која никад нису виђели у животу. Могу имати и отпор према новинама. Али ти се смејеш и ругаш УНАЗАД (???!!!!), нечему чиме си демантован пре 116 година, и на основу сопствене накнадне затуцаности подупиреш тезу о „српској затуцаности“ ???!!!

    Да те подсетим оно што би свако са завршених 8 разреда ОШ морао знати, да не причамо о онима који се баве електриком:

    „Прва хидроелектрана у Србији је била пуштена 2. августа 1900. године и то са Теслиним системом трофазних струја, електроцентрала „Под градом“ у Ужицу на Ђетињи.“

    Дакле, МЕЂУ ПРВИМА У СВЕТУ!!! И како ћете обојица сад ову НЕОБОРИВУ ЧИЊЕНИЦУ довести у склад са својим теоријама „српске опште затуцаности и неспремности на увођење техничких новина“ не знам, а право ви кажем и не интересују ме много слетске вежбе вербалне гимнастике.

    А што је мој Друговац добио струју 20 година после Сирига, и што тамо од негдашњих +2600 становника данас живи мање од 1600, друга је прича истим поводом.

    Sviđa se 1 person

    • Прва хидроелектрана у Србији је била пуштена 2. августа 1900. године и то са Теслиним системом трофазних струја“
      pa to i ja kažem: “ ja ne delim tvoj radikalni pesimizam, jer sreećm sve više ljudi kao „budale“ a s rajom sam odavno prekinuo odnose“

      Sviđa mi se

      • Tvoji fini ljudi nikada nece dobiti sansu da pokazu sta znaju, dokle god se bude pitala raja koja ne veruje u testeru, sve dok joj upravo s njom ne odseces prst. A da se neko drugi pita za mene nije opcija, zato sam radikalni pesimista izmedju cekica i nakovnja. Da cekam da se raja opasulji – nemam vremena, da se zalazem za nekog „prosvecenog okupatora“ – nemam zeludac. Kakogod, Beogradjanima i penzionerima ce biti dobro, a mi ostali cemo ovako sa strane da potprcavamo 🙂 Btw, posledice nevremena s ledom o kome je izvestila samo ustaska RTV u 22,00 su relativno sanirane, hvala na pitanju. Idemo dalje

        Sviđa mi se

Ако мене питате...