Мр. Бранимир: УРНЕБЕСНО СМЕШНО (Hillarios) TRAmPAVI

на другој страни борбене линије нису „радничка класа“ него неофеудалци.

Ред некови и плави оковратници, а све више и бели, давно су препознали да су им неофеудалци банкстераја и војно индустријског лобија далеко већи противници од „капиталиста“.

trump

Током и након избора за владара најмоћније државе света аналитици су вас бомбардовали свом силом података осим два најважнија.
Излазност и број освојених гласова.
Излазност су сви прећутали као да је небитна, а Хиларини хипстер демонстранти су своје протесте оправдали тиме да је Клинтонка освојила више гласова становништва, да је Трамп победио електорски гласовима. Излазност још није објављена због „absentee ballots“(гласова у одсуству), али пројекције говоре да је Хилари освојила више.
Наши десничарски популисти славили су тријумф електорским гласовима као победу америчког народа над „естаблишментом“.

Хиларине хипстере који насилно демонстрирају не признајући изборе су представили као приврженике демократији само кад им се резултати избора свиђају. (Попут својевремено иконе домаћег хипстераја Чеде Јовановића, који је више пута напомињао да није баш праведно да се исто броје гласови глупана и гласови хипстер елите.)

Што је више него тачно, јер исти умови који оспоравају победу електорским гласовима траже од истих тих електора да не прогласе Трампа за председника јер је недостојан. Електорски систем је и измишљен да се не би десило да нека недостојна личност буде председник.
„Any person who is a Bernie Sanders supporter, please, do not in any way, shape or form engage in violence,“ the senator from Vermont said.

Још једна нама јако позната појава – инсистирање да се не држе закона ко пијани плота, испуњава Југословене поносом јер смо свеЦка авангарда.

Истина је (и) у Србији увек „сасвим супротна“.

И с леве перспективе.
Минули амерички избори показали су да није тачна ни она „Београд је свет“.
Неее провинцијалци белосветЦки – Свет је Белграде, Сербиа.
Цео свет је гледо премијеру, а једино ми репризу изборне трке између Хилари Тадић и Томислава Трампа – понављам „About half of eligible Americans voted in the 2016 presidential election, early results suggest, a much lower turnout than expected… … Упркос“ Излазност ( и) припадника Латиноамеричке заједнице на „рано гласање“ незабележеној у досадашњој историји „u Флориди излазност беше 66% .. што иде у корист Хилари.
На прошлим је гласало 54.87%, а у новије време најмања излазност је била 1996. 49.00%, кад је победио Хиларин супружник и 2000. 51.21%, кад је победио Џорџ дабл ју. Најгори по мишљењу Срба и најгори по мишљењу остатка човечанства председници у историји светионика „слободног света“.

Гле чуда највећа излазност у новијој историји била је 1960. кад је једног од најнеомиљенијих, Никсона, победио најомиљенији – Џеј Еф Кеј – 62.77%. И 1940., кад је победио вероватно најбољи председник у историји Френклин Делано Рузвелт – 62.5%. Упамтите ову „баналност“ – кључна је за моју будаласту блогерску тезу – да је кључ и услов демократичности у масовном учешћу популације.

opisano овде http://branali.blogspot.rs/2014/03/blog-post_5.html

Ако је веровати аналитичким постизборним урадцима с леве банде „… јасна је и општа интересна логика управљачке класе у САД. Уколико не може Хилари Клинтон, и“ кловн Трамп „је ипак“ мање зло „(из угла њених интереса), у односу на социјалдемократу Сандерса, тако да је Берни Сандерс, како открива Викилеакс, морао по сваку цену бити спречен ... „збори Ивица Младеновић, уредник“ формацијски „веома утицајне медијске“ франшизе „.
А извесни Владан Јекнић додаје „..Када друштво попут америчког, образовано на значају новца, одлучи да се побуни, оно то чини тако што даје моћ следећој најзначајнојој ствари: забави, и тако за председника добије бизнисмена, звезду ријалитија, славохлепног, бруталног Доналда Трампа. Ако је ико еманација суровог, брзог, агресивног, грубог капитализма, онда је то овај Пресидент елецт, и он као такав, убијеђен сам, неће оправдати ничија очекивања, нити је то у стању. “

Дакле, Трамп је кловн „контролне класе у САД“ кога би Сандерс разбио на изборима да су му исти зликовци дозволили. Лик који обећава „Имаћемо истинуту промену а не лажне ко Обамине„, лаже јер „… убијеђен сам, (Трамп) неће оправдати ничија очекивања, нити је то у стању.“

„Нека“ Nicole M. Aschoff [и] је сасвим другог утиска – да елите мрзе Трампа: „Тамо где Трумп види неуспех у постхладноратовском курсу, амерички капитал и креатори политике – барем досад – виде успех. Виде један  победоносан неолибералан пројекат који је обновио моћ крупног бизниса на рачун радничке класе, како у САД-у тако и у иностранству, и изградио нове структуре глобалне интеграције, упрегнувши све више и више земаља у јарам прерогатива капитала.
И они виде како се учвршћују и продубљују те структуре убудуће путем пројеката као што су Транспацифичко партнерство и Трансатлантско трговинско и инвестиционо партнерство.
Зато је Трумпово порицање кључних елемената овог пројекта тако узнемирујуће за њих. Оно потенцијално угрожава структуре и праксе и норме и све на чему се темељи пословање за глобални капитал .. „[ии]

Наши левичари, „по дифолту“ „у хоризонту будућности“ као и обично све знају унапред. Ко што су њихови колеге преко баре, често и ментори, знали и да ће Хилари убедљиво да победи. „На 20 од последњих 24 истраживања јавног мњења представљених 7. и 8. новембра, Хилари Клинтон је била виђена за победника избора.“ Нису само наши аналитици пацери.
Време је да се запитамо није ли тај аналитички пацерај дубље утемељен до у пуким личним глупости. Зашто су паметни и образовани људи склонији глупим проценама од обичног света? На ову појаву је давно указао Ноам Чомски.

Своди се на антиномију левичарског ума – зашто честит и радан свет већ дуже време планетарно не гласа за леве покрете, у САД гласају за Трампа, у Хрватској за ХДЗ, ау Србији за радикале, у Мађарској за Орбана, у Русији за Путина … сем на Медитерану где су још изворно и утемељено (иу грађанском рату) леви.
Антиномија је само за паметан и образован, академски свет. „Ред нековима“ и „плавим оковратницима“ је сасвим јасно. Јер они су једноставни људи на земљи, који примарно брину за голу егзистенцију својих породица, па их је искуство научило да не верују у утваре. Посебно не идеолошке. И да разликују битно од небитног.
Овако то изгледа Нестанфордски, Недјуковски и Нејеловски, простим језиком „афроамериканке“ која „по дифолту“ није за Трампа:
После бомбардовања Кула Близнакиња кад су моје ћерке виделе тела и лешеве свуда како крваре до смрти на Националној телевизији, отишле су у школу следећи дан. Нису питале за права животиња, урадиле су домаћи задатак и отишле му школу … нису се понашале као банда пичкица … ми треба да кренемо даље у ново златно доба, наша земља је у великој невољи јер ви уписано гузице не умете да се понашате правилно. Моје 3 трогодишње унуке боље расуђују од вас пичкица … Оћете у Канаду – идите! … не желимо вас овде. МИ желимо земљу коју можемо поново да изградимо и овај човек ће нам дати шансу … да моја ћерка не оде у колеџ који плаћам скупо јер је потресена што је Хилари Клинтон изгубила изборе, ја би је пребила по гузици „Не пропустите цео говор на овом линку  https://www.facebook.com/peggy.hubbard1/videos/vb.100000579120001/1502753113087312/?type=2&theater

Како ово, посебно са Канадом, изгледа познато нама у Србији и „региону“.

Левица је располућена између две идеолошке утваре. Старе – класне борбе, и нове мултикултурализма. Обе сегментирају и атомизира становништво на супротстављене таборе, што је супротно и једнакости и братству, као темељима изворне левице. Обећавајући слободу само за неке.
(А ти неки нису „ред некови“ јер се не препознају ни у фантомској радничкој класи потпуно деиндустријализованих друштава, ни, будући већина (презрених белаца са каубојским шеширима, шајкачама или илирским црвеним чојаним капама, влашким шубарама или панонским шеширима), у „инклузијама „, као да су са посебним потребама,“ мањинских заједница „.
А поготово их заболе за глобално загревање, аргументовано отапањем глечера „због емисије угљен-диоксида“ у земљи која се зове Гренланд. Па што су је Викинзи назвали Зелена земља кад су је населили пре средњовековног мини леденог доба кад се заледила? Познато је колико је фабрика било у античко доба кад је Гренланд био зелен и без глечера ко што још није данас.)
Ако као доминантне друштвене супротности пројектујете истовремено, с једне стране утварне класе, од којих је наводна радничка вишеструко бројнија, а, с друге, екслузивна права парцијалних маргиналних група контра већине становништва, здраворазумском смртнику нужно делујете сумњиво, да не кажем шизофрено. А ако су вам стерилизација и права паса луталица или глобално загревање у земљи све више копача контејнера у потрази за храном најпречи проблем, истима делујете чак будаласто. За то нису криви они, наводно глупи.

И ту БРНИ Сандерс ништа не би изменио. Поготово не са сопственим идеолошким улар: „мало су познате изјаве Бернија Сандерса који је у време бомбардовања био члан Представничког дома Конгреса. Портал феелтхеберн.орг се између осталог бавио и овим питањем у одељку“ Косовска криза „. Иако је био склон изјавама да никада није подржао ни један рат, заправо је одобравао бомбардовање Југославије оправдавајући га као „хуманитарну интервенцију“. Он је подржавао нападе из ваздуха јер је сматрао да ће се тако смањити број америчких војних жртава, као и да ће се повећати шансе за успех.
У једном свом говору, он каже да се слаже са ставовима које је Јошка Фишер изнео по овом питању. Да подсетимо, Јошка Фишер је за време бомбардовања био министар спољних послова СР Немачке, и заговарао је бомбардовање као превентивно средство

Елем, да скратим причу – Доналд Трамп вероватно неће успети Бог зна шта револуционарно да издејствује не зато што је и он „човек естаблишмента“ него зато што је левица минирала национални консенсус који је Трамп заговарао.

Минирајући позив на поновно успостављање вредности, релативне социјалне правде и покретљивости „америчког сна“, америчка левица се сврстала на страну корпоративиста и банкстер који намећу комесарски уместо демократског система.

Трамп је ипак победио захваљујући апстинирању нормалних гласача Демократске странке, који су здраворазумски препознали идеолошка беспућа „својих“ и нису желели у томе да учествују. Ко ми својевремено у години белих листића.

Здраворазумски гласачи који гравитирају Демократској странци здраворазумски се нису препознали у Регановској политици смањивања пореза углавном најбогатијим, а у обећања Хилари нису веровали. Супруге Била: „Либерални се естаблисхмент продао корпорацијама за време Била Клинтона. Дао нам је споразуме попут НАФТА-е и уништење социјалног система који је доминантно помагао деци. Донесени су закони који су неким корпорацијама омогућили преузимање медија и енормно повећање броја сиромашних припадника афроамеричке заједнице у затворима. Уништио је 70 година стар закон који је делио комерцијалне и инвестиционе банке, повећавајући успут глобално загревање.
http://www.portalnovosti.com/chris-hedges-trump-je-morbidni-simbol-amerike

Шта је овде демагогија, промптно је показао Трамп питањем – а што то нисте спроводили док сте били на власти (подсетио да су већ два мандата на власти).

Али нису поверовали ни у Рузвелтовске мере које обећава Трамп.

Међутим, катарза коју је изазвао дечак Трамп речима да су голи читави сталежи набеђених технократа, надриинтелектуалаца и осталих канцера „здравог друштва“ сигурно ће штошта покренути.

Ови, између осталих – хттп://ввв.дисцлосе.тв/невс/аре_иоу_суфферинг_фром_трумп_аццептанце_ресистанце_дисордер_тард/136500

хттпс://јонраппопорт.вордпресс.цом/2016/11/11/трумп-винс-цолоринг-боок-анд-плаи-дох-тхерапи-фор-цоллеге-кидс/

За левицу је и даље несхватљиво да чињеница што је Трамп заиста „еманација суровог, брзог, агресивног, грубог капитализма“, не значи да је из „естаблишмента“, макар не досад доминантног, јер на другој страни борбене линије нису „радничка класа“ него неофеудалци.

Ред некови и плави оковратници, а све више и бели, давно су препознали да су им неофеудалци банкстераја и војно индустријског лобија далеко већи противници од „капиталиста“.

Левица је, макар од Октобарске револузције, толико дубоко огрезла у комесарски наратив, да изгледа више (ни) је у питању на којој је страни. И у интернационализам. Супротно од залагања за националне државе = једини историјскии доказан облик и „обим“ и „формат“ суверенитета грађана.

https://branali.blogspot.rs/

 

199 mišljenja na „Мр. Бранимир: УРНЕБЕСНО СМЕШНО (Hillarios) TRAmPAVI

 1. Ово је типичан текст у вези мога коментара поводом другог текста. Када читам личи ми, да је текст добар, али када пређемо на „дешифровање“, показује се, да ништа не разумем. Чему потреба, да се пише са толико алузија и недоречених мисли? Коме се аутор обраћа? Познатима, који вероватно разумеју, шта је аутор желео, да нам саопшти? Ја не познајем аутора и последично имам проблем са разумевањем.

  Sviđa mi se

  • Потпуно се слажем са Вама, Слободане! Сматрам себе релативно) интелигнтном особом, али ми апсолутно није јасно. – шта је идеја овог аутора by the way, личи ми на лош превод неког страног аутора. Боље сам разумела ову Црнкињу ( ух, пардон Афроамериканку, није Циганин, него Ром, дође ми овде да опсујем, ал’ уздржаћу се), мада говори баш онако сленг, него овај текст (чак) написан ћирилицом. Ма, кладим се да је лош превод, само улудо протраћисмо време, једино ми Драго што чух ову разумну Црнкињу! Тако и ми треба да кажемо: – Коме се не свиђа – go to Montenegro, or Croatia, or Bosnia and Hercegovina and so one! И то баш на енгл. можда би нас исти боље разумели!

   Sviđa mi se

 2. Hm,hmm..SNS, zvanicno postaje clanica Evropskih narodnjaka, u statusu Desnog centra. Levica je rasturena,prve korake je ucinio SPS, kako je „geda“,izjavio 1992.odine, bice, moderna partija po ugledu britanskih laburista..ali, je,jos neko vreme, mahao sa petokrakom, da bi, u jednoj predizbornoj kampanji, petokraka, a Dacic igrao i pevao,skacuci po njoj, da bi je,doduse u beloj boji, vrtio na sramni barjak, lazne levice..skupa jajra.

  Sviđa mi se

 3. Дакле, овај аутор има рекао бих опсесивну потребу да доказује како је све управо супротно од онога како изгледа на први поглед. Тако рецимо, већина Србаља је убеђена како је „амерички народ“ прозрео превару Клинтонових па је казнио лажове и изгласао Трампа, а истина је сасвим супротна: Већина изашлих бирача на нивоу САД била је за Клинтонку, али је Трамп победио тзв „електорским гласовима“ јер по њиховом изборном систему не гласају првенствено грађани федерације него државе. Тако је могуће да у једној држави демократе имају просту демагошку већину, али њихови уставотворци су били толико свесни да су знали како три чобанина могу да прегласају Платона и Аристотела, па су у уставне амандмане убацили „кваку“ која несавршену демократију чува од непријатних изненађења :). Тако се десило да Клинтонка у већини држава има неку климаву већину, али када се у свакој од држава саберу резултати из свих изборних округа – испада да противник има више.
  Као у америчкој радио топ- листи… Нека сисата Доли Партон нпр. хара Тексасом или Колорадом, али у блуз-тауну Чикагу нико за њу није ни чуо, исто као ни у мондијалистичком ЛА или келтском Бостону где се гласа за неке друге извођаче за које не зна ни тексашки ККК. Па у коначном, када се саберу гласови са СВИХ америчких радио станица – испада да су Кени Роџерс и ЗиЗи Топ аутсајдери спрам неких Р&Б пензоса са једним снимљеним синглом. Шта још није јасно? Демократија бато…

  Sviđa mi se

  • „Očevi američke nacije namjerno su inzistirali na tom sustavu iz dva razloga: prvo, da natjeraju kandidate, za koje se pretpostavljalo da će dolaziti iz bolje stojećih urbanih elita, da posvete pažnju i najzatucanijem seljaku u najgoroj zabiti, i, drugo, jer je tako lakše spriječiti namještanje izbornih rezultata (varalica bi doslovce morao kontrolirati izborne odbore u svakoj od 50 država, ili barem u onim prijelomnima). Oni su iz prve ruke znali da bijeli čovjek naprosto laže da bi dobio što hoće. Što je danas glavni kamen spoticanja oko DAPL naftovoda u Sjevernoj Dakoti i pobune Siouxa? „http://www.h-alter.org/vijesti/americka-nocna-mora

   Liked by 2 people

  • Hm,hmm..elektorsko glasanje, je isuvise moderno,nije to za nas, mi imamo „nas patent“,dovukljas,neku kameru ispred podruma,princ Valijant,i,li supermen pobedonosno,iskoci iz podruma sa dzakom listica,i gotov posao, bez pravnih posledica, za onoga sto je „dzakirao listice“.

   Sviđa mi se

 4. Мени је пак неразумљиво, шта је то толико неразумљиво у овом тексту?
  Аутор врло јасно гађа у саму срж проблема. Шта није јасно?

  И да, ова Пеги је одлична.

  Ево га још један који је лепо објаснио, извињавам се што је у овом случају у питању божемиопрости Енглез

  Ако се има стрпљења, одгледати до краја, последња два минута (од неких шест) су феноменална

  Sviđa mi se

  • „If the election were based on total popular vote I would have campaigned in N.Y. Florida and California and won even bigger and more easily,“ he wrote. „The Electoral College is actually genius in that it brings all states, including the smaller ones, into play. Campaigning is much different!“

   Sviđa mi se

  • Ovi što glasaju za Klintonku to rade jer ih ona teši kako su jadni a ona kao ženska osoba i demokrata ima i „ogromno razumevanje“ za njihove muke… Oni drugi glasaju za Trampa jer vide da on gradi i zapošljava ljude, dok ona prva proizvodi isključivo prdež, a donacije prikuplja od balkanskih diktatora i krupnog kapitala protiv koga se navodno bori. U poštenje i dobre namere američkih demokrata danas mogu da poveruju samo balkanski grebatori tipa ŽuC, Biserko, Gruhonjić…

   Liked by 1 person

  • Hm,hmm..za koga li je glasalo, onih 40.000.000, socijalno i zdravstveno nezbrinutih, onih za koje je senat glasao protiv, na predlog Obame da im se nekako izadje u susret..?

   Sviđa mi se

 5. Нормално је да љевица нема идеологију кад више не постоји природа индустријских односа на којим је почивао својевремени успон љевице. Успјех америчке љевице се састојао из два дијела, фабијанске социјалдемократије рузвелтовског типа (и његове министарке рада Франсес Перкинс која је вољела радника а презирала синдикате) и капиталистичког синдикализма који је од партнера прерастао у слугу Демократске странке. Синдикати су педесетих истјерали комунисте, а ови се пресвукли у професоре и интелектуалце који ће биполарно образовати стихију младих либерал-прогресиваца који данас ведре и облаче: кречи о мултикултурализму, а бави се радником колико ти треба пара од синдиката. Синдикати су једини који праве своје паре, док сви други ратници социјалне правде висе на сиси фондова новофеудалаца. Али су и синдикате идеолошки раскречили. Не знају јесу ли покрет за социјалну правду или економски бољитак радника. Дотле је дошло да синдикати подржавају илегалну имиграцију, што је сулудо и социологијом рада необјашњиво.

  Liked by 3 people

   • Синдикати у комунизму нису исти као синдикати у капитализму. Социјалдемократија је негдје између, и ту су се амерички синдикати упецали. Дају ти права, узму ти моћ, јер ко год ти нешто да, његово је и да ти га узме. Само кад отмеш или стекнеш снагом, онда је твоје. Амерички синдикати су давно прије Фукујаме умислили да је крај историје, бар што се њих тиче. Ни Хилари ни Трамп у 6 сати дебата нису ни једном ријечју поменули синдикате, а некада су били незаобилазна тема. Толико о њиховој моћи. Али имају још пара да се музу, па им се продаје празна прича.

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm..Socijaldemokratija se bavi zaposlenim..a,kao da ignorise nezaposlene, i tako pomaze, grupaciju zbrinutih,a nezbrinuti lutaju,uz Maltusovu tvrdnju,“da radnik nema pravo na rad,koju je Djindjic uvezao i to prilicno grleno,u prevodu, kapitalista nije duzan da brine o nezaposlenima,makar oni umirali bez hleba kao „prirodna prenaseljenost stanovnistva,pa tako i odumiru.“

    Sviđa mi se

 6. Потпуно је необјашњиво, зашто се Срби баве изборима код Амера? Што је још занимљивије, покушавају, да објасне изборни систем у Амера, који нема везе са било којим изборним системом! Још када коментатори забораве, да САД нису од првог дана независности имале 50 и кусур држава, па изборе објашњавају, као да је САД нека од европских држава! Заборавља се, да НИКО није постао милијардер, а да није био СПОСОБАН. Заборавља се, да озбиљан политички систем тешко може, да промени своје функционисање и да један човек „машинерију“ не промени.

  Sviđa mi se

 7. Потпуно је објашњиво, зашто bi се Срби trebali baviti изборима код Амера … ni sistem nije uopšte drukčiji nego najobičnija primena načela većinskog sistema na predsedničke izbore (elektorski) … većinski je onaj što beše na prvim izborima kad je SLoba trijumfovao – 3/4 parlamenta sa manje od 50%glasova .. ista matematika ko pobeda Trampa elektorskim glasovima …
  Заборавља се, да озбиљан политички систем тешко може, да промени своје функционисање и да један човек „машинерију“ не промени… upravo je to suština Trampove pobede – osveta/povratak sistema, uništavanog posle NIskona, a ne ništa lično .. zato itekao treba da se učimo i primenimo kod nas

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..Srbi, kao „nebeski narod“ se bave samo visokim temama i likovima, onako kako im se poturi na TV ekranu, i, onda vrte temu vaznih dogadjaja i likova Cecin sin, Dra buba mara,cas Tramp, cas Hilari, dok lik Velja Ilic kuka sto ga niko nije pozvao na otvaranje „vuciceve pruge Brcko Banovici“..i slicno.

   Sviđa mi se

 8. @branadelmar
  Ако напишете:
  „Očevi američke nacije namjerno su inzistirali na tom sustavu iz dva razloga:
  рекло би се, да „знате“, шта су „очеви“ желели да остваре? Ако то знате, јасно је, зашто „разумете“ изборни систем код Амера. Ја у главу неких, који су живели пре пар векова нити могу, нити хоћу, да улазим. У том смислу сам потпуно хендикепиран у разумевању текста и Ваших коментара.

  Sviđa mi se

 9. Пошто сам побрао аплаузе, сад нешто и на бис 🙂
  Џорџ Вашингтон, Томас Џеферсон и Џејмс Медисон су били Енглези који су живјели од робовласништва, па су имали времена да буду успјешни и у ратовању, филозофирању и државотворству. Џон Адамс је био богати енглески адвокат из Бостона, Џон Џеј богати адвокат из Њујорка, итд. Што би они правили државу народу, који се тада састојао од нешто градске биједе, масе опасних сељака с којом ће кубурити – и ратовати – још сто година, те дужничких и обичних робова? Они су као млада елита хтјели своју независност од свог краља, а не слободу народу. А да није било Француза, не бисмо ми о овоме данас ни причали.
  У теорији, систем који су направили је одличан, баш зато што је настао из сукоба централистичких и децентралистичких интереса, али се он у пракси тек од шездесетих година двадесетог вијека односио на читав народ. Електорски колегијум се тиче и права савезних држава да одлучују о предсједнику, што је још итекако релевантна моћ, и блокаде непожељних кандидата, што је још, и увијек ће бити, интерес елите.
  Што се тиче “уласка у главу“ то није потребно, јер су ти људи оставили камару записа, анализа, есеја, у којима објашњавају сваки молекул устава, и то прилично искрено, јер нису имали од кога да се боје шта ће рећи, они су били јавно мњење.
  Мораш подићи баријере туђим слободама да би одбранио своју. Кад ослобођени кидишу за врат, најебеш. То владари знају.

  Liked by 1 person

  • praksa pokazuje da nije dobar samo u teoriji (sistem) ..sistem koji je dobar samo u teoriji nije dobar sistem .. mi smo bar puni takvih .. i lošeg naroda

   Sviđa mi se

   • Hm,hmm..profesor Lukic, je,na pravnom fakultetu,korektno predavao program, i teorije vezane za socijalizm, a na kraju predavanja,uvek dodao „Socijalizam je, teorija koja nije dokazana u praksi“.

    Sviđa mi se

   • Нисам ни рекао да није добар у пракси, него да се у пракси није односио на све у првих 200-тињак година постојања САД-а. Коме је добар, њему је супер. Коме није, нека се бори или нека трпи. Кад је рекао “Сви људи су створени једнаки“, Џеферсон је мислио на све бијеле мушкарце који посједују непокретну имовину, а не на све становнике 13 колонија. Постепено се та “једнака“ група проширивала на бијелце без имовине, на црнце и жене итд. Црнци бивају ослобођени 1863., али огроман дио њих остаје да ради на истим плантажама, јер куда ће, јадници, неписмени, неуки, не знају ништа осим да беру памук и дуван, не знају никога осим свога господара, кад причају енглески нико их не разумије. И наравно, третман се наставља. За њих Устав није важио до 1965. Да не причам о Индијанцима. Ено, њима отимају и ону земљу у коју су их натјерали.
    Прогрес не зна да се заустави док све не уништи.
    А тачно је да ниједан систем који ти неко други изгради не може бити добар. Ако систем не одражава органске потребе оних који га праве, онда га они никад неће вриједносно усвојити и примити се власништва над њим. Неће га разумјети. Енглеска колонијална елита се само руководила савременим политичким теоријама, али је конкретним мјерама одговарала на своје конкретне потребе и чак их ставила у устав. А и савремене политичке теорије су биле производ општих потреба младе капиталистичке класе и њеног либерализма као контре учаурености феудализма.

    Sviđa mi se

 10. @В. Ивковић
  Гомила записа показује, да су поменути нешто радили и писали. Читање тога није довољно, да би ми данас знали шта су он имали у глави. Читамо ми исте текстове, али их различито разумемо. Када кажете „У теорији, систем који су направили је одличан..“, очигледно је да је то интиман утисак. Нико никада, изузев Вас и Амера неће рећи, да је то ОДЛИЧАН систем. Сваки систем се ствара у одређеним околнистима, а ваљда је јасно, да су околности у различитим државама различите. Као „млада елита“ нису они желели независност, него ЛОВУ и цео систем правили по томе. Како заборављате, на „неелитно порекло“ бораца за независност? Енглески шкарт, постаде за Вас елита? Та „елита“ је донела „устав“ који је имао седам чланова! На овом нивоу довољно је прочитати на интернету:Prvobitno je Ustav imao samo 7 članova,koji su vremenom dopunjavani amandmanima. Prvih 12 amandmana vezani su za prava ličnosti i prava država. Amandmani 13-15 odnose se na ukidanje ropstva i davanja prava glasa crncima. Ostali amandmani odnose na demokratske izmjene 20. vijeka.

  Liked by 1 person

  • Нико никада, изузев Вас и Амера неће рећи, да је то ОДЛИЧАН систем.

   Naravno da neće kad smo uglavnom licemeri

   Сваки систем се ствара у одређеним околнистима, а ваљда је јасно, да су околности у различитим државама различите.

   Амерички „систем“ је створен под „околностима“ да је та огромна територија правно била у статусу колоније енглеског Краљевског Величанства. Дакле, очеви америчке нације су се само тридесетак година пре Кара-Георгијевих устаника одлучили да (као и њихови српски следбеници) промене околности и то у своју корист. Енглески плантажери (робовласници), адвокати, издавачи новина, професори и сељаци су одлучили да направе нову нацију око које ће се као око стуба градити демократија, слобода, једнакост и братство, а српски накупци живе стоке, хајдуци и остали угледници су се МАСОВНО определили да се не промени ништа осим чињенице да су уместо балија, сада они аге, бегови и субаше. Због тога је америчка револуција победила и присилила лондонског султана на пораз, а српска је славно пропала када су нове аге и бегови једноставно у два скока одјебали вожда и рекли му да им ни на крај памети не пада да своје ћепенке и хареме селе у збегове, када им је бизниос баш лепо кренуо. С тим се успешно изборионајвећи српски државник свих времена – корумпирани тиранинн Књаз Милош Обреновић. Чисто истине ради, јер обојица знамо да ти не мењаш мишљење без обзира на аргументацију опонента.

   Као „млада елита“ нису они желели независност, него ЛОВУ и цео систем правили по томе.

   Човек ти је лепо написао да су људи о којима говориш већ били богати робовласници, адвокати, итд. Вашингтон је (мислим) своју приватну кућу завештао држави, а Монтичело је и данас споменик Џеферсону…

   Енглески шкарт, постаде за Вас елита?

   А од овога нема ништа погрешније и поразније за нас Србе. Погрешно је јер народни трибуни, адвокати, лекари и привредници нигде па ни у Енглеској нису шкарт, а са друге стране, ако ја грешим (па они јесу шкарт) поражавајуће је да су нас управо потомци тог шкарта препишали у сваком погледу. Држава нам потпуно зависи од њихове добре воље да је издржавају, наши официри иду тамо да их њихови подофицири уче занату, деца нам се лече код потомака лекарског шкарта, а о квалитету живота тамо и овде – да не говоримо.

   Prvobitno je Ustav imao samo 7 članova,koji su vremenom dopunjavani amandmanima.

   За ово је коментар излишан из простог разлога јер данас сваки држављанин САД Устав малте-не зна на памет и држи га се ко пијан плота, док ми он нашега правимо спрдњу, поред осталог и несхватајући да се његове одредбе морају поштовати свиђало се то нама или не.
   Ево јуче је у Скупштини вођена расправа у којој се ноторни насилници (СНС) залажу за пооштравање казни за насиље у породици. Како је то могуће?! Лепо, јер су прилично сигурни да они сами никада неће доћи под удар тог закона, на исти начин као што их не дотиче ни закон о безбедности саобраћаја, закон о приватизацији, итд. Као што се јуче јуначки курче пред камерама како „не признају „геноцид“ у Сребреници“ знајући да их штити посранички имунитет, за разлику од тебе и мене који немамо основа за сличну „храброст“, али никоме не пада на памет да заједно с нама изађе пред Скупштину и протестује… Е, то у САД нема, и зато су оне и данас светионик какве-такве демократије и личних слобода, а ми…

   Liked by 1 person

   • Kakve su ovo politicke korekcije u vidu brisanja komentara?Jel’ digresija,uvreda? – To je je bilo aktuelno u toku kampanje i on Ivanku tretira u javnosti kao svoju zenku – stavlja ruke gde im mesto nije,daje cudne iskaze pred njom koje sadrze rec sex,slika se s njom u nekim cudnim pozama i kako neko rece ‘ona izgleda kao prva dama’-To je sve mnogo cudnije od toga da li joj stvarno nesto radi kad su sami,pa koji tata to radi…Liland Palmer!?

    Sviđa mi se

   • „on Ivanku tretira u javnosti kao svoju zenku“
    To je tvoj utisak, ne mora da znači da si u pravu. predlažem da napišeš tekst u kome ćeš svoj stav malo detaljnije izelaborirati, objavićemo sa zadovoljstvom. prosta tvrdnja izneta u komentaru deluje neutemeljeno, zato (zlo)upotrebljavam svoja cenzorska prava. Dakle – tekst ili se bolje potrudi oko komentara.

    Sviđa mi se

  • Федералистички есеји, којима су Хамилтон, Медисон, Џеј и слични “продавали“ приједлог Устава сличнима себи су отворена писма јавности, подробне анализе предложених уставних начела која објашњавају зашто је федерализам бољи од дотадашњег конфедерализма. Од револуције до устава, САД су биле конфедерација држава које су уживале скоро потпуну независност. Централну престоницу малтене да нису ни имали.
   Немогућност контроле елита над народом, посебно сељаштвом које је дизало устанке, натјерало је револуционарну елиту да се чвршће веже заједно.
   Борба је била између елитиста који су хтјели да државе ипак задрже велика права и оних који су хтјели строгу централизацију. Зато је Устав мали, јер он даје основна начела која ће се тицати много разнородних, често супротстављених интереса. Кад ни то није могло проћи, додао је Џеферсон Повељу права појединца и савезних држава, и онда је Устав постао прихватљив.
   Љепота америчког устава је у томе што га није састављала никаква венецијанска комисија, него га је ковао сукоб интереса на терену, што и јесте једини прави начин. Он је одговарао потребама оних који су га донијели, а они су морали да граде компромисе једни с другима, будући да су им интереси били често оштро супротстављени. Разлике између елита појединачних држава су биле фундаменталне, али су ипак успјели да се договоре. И тај Устав траје 250 година јер је одражавао локалне потребе и воље и компромисе, које нама не морају ни бити разумљиве, јер је једино битно да су биле разумљиве онима којих су се тицале. Устав се мјери не по томе колики је, него колико траје, колико је користио онима који су га за себе донијели и да ли на њему почива било каква вриједност.
   Устав и треба да буде мали, и не треба да одређује шта ћу јести, смијем ли пишати, него само основна начела управе на којима ће се моћи успостављати појединачни закони.
   Што се тиче шкарта, шкарта је било много, али се он ништа није питао. Шкарт је робовао, као што и данас робује. Тек кад се људи уздигну изнад шкарта, онда се можда нешто питао. У вријеме револуције, 13 колонија су имале око 2 милиона људи, од тога око 200 хиљада у градовима, дакле капиталисти и њихове слуге, и остатак по селима, дакле велепосједници, слободни сељаци, робови и дужнички робови. Од 1606. до 1776., већина бијелог становништва колонија је дошла као дужнички роб, дакле с потписаним уговором о робовању док не отплате дуг за бродску карту с којом су допутовали. Иначе, откуд неком лондонском уличару паре за прекоморско путовање, ако га неко не спонзорише. Е, кад те неко спонзорише, онда си роб на одређено вријеме. Кад завршиш, обично немаш гдје да идеш, него продужиш уговор. Ко се снађе, тај или научи занат, или сјекиру на леђа, па крчи неку планину, а једним оком гледај да те не поједе међед или не убију Индијанци. Тако је освојен Запад, није га Вајат Ерп освојио 🙂
   Можемо ми Американце као српске непријатеље осуђивати до сутра – ја први, али погубно је потцјењивати достигнућа људи који су успјели да скењају пола свијета, укључујући и тебе, а ми не можеш да сачувамо ни шаку јада земље коју нам је неко други оставио.

   Liked by 2 people

 11. Hm,hmmm..znamo, da je opismenjavanje robova, bila kaznjiva radnja..pa je skart,ostajao skart,ali, poslovicni englezi, su donosili, stroge zakone po svim delima, i napravise ljudi Australiju,robijasi na izdrzavanju kazne, robovi, a, aboridzine su,ubijali iz dosade i zabave,reda radi, kad, vec nisu znali da igraju kriket i golf..medjutim,otimali su im decu,i trpali u internate,maternji jezik zabranjen i slus !.a, ni Belgija ne zaostaje kucaj Leopold II

  Sviđa mi se

 12. @branadelmar
  Неко са неким може бити пријатељ, ако се познаје. Поред тога, непријатељи и пријатељи НЕ МОГУ бити народи, већ САМО појединци. Зар је могуће, да Ви мислите, да неко од 250 милиона и кусур Амера зна да Срби и Србија ПОСТОЈЕ?

  Sviđa mi se

 13. @prevrat
  Питам се, одакле ти идеја, да ти мене убедиш? Имам ли ја више година, више школе и више искуства од тебе? Наравно, да ни ја тебе не могу у било шта да убедим, јер нисам успео ни сопствену децу у било шта да убедим.
  Одакле ти то сазнање, да сваки Амер ЗНА, малте не, Устав на памет? Јеси ли то вршио неку анкету, шта ли? Забоави ли ти, да и Амери праве спрдњу од свог Устава, јер колико јуче, „прогласише“, да је педерастија и остало сасвим нормална и заштићена појава?
  Мало си нешто побркао, што се тиче историје. Поменути „очеви нације“ су друга, трећа, а можда и четврта генерација, шкарта, који сам поменуо. Није примерено, а можда је и пљување, по својој историји, када очекујеш, да се у првој генерацији Срби понашају, као Амери у трећој генерацији. Надам се, да ти је познато, да је Харвард основан крајем 17. века, а да је „несимпатични“ Ђорђија, покушао, да Србе покрене и ослободи почетком 19. века. За те две-три генерације, јавише се код Срба многи ликови вредни пажње, па ти то упоређивање није на месту.
  Ту је и господин Ивковић, који изгледа, да одлично познаје историју геноцидне и криминалне нације, али је тумачи на свој начин. Поново спомиње нека имена из америчке историје и хвали уставна решења код Амера, али заобилази објашњење, како то да од 1606 до 1965 не успеше, да све грађане, бар формално, не изједначе. Комично је, да спомиње Ерпа из 19 века, а то је, вероватно био најсуровији век у историји Амера. Наравно, да нем не даје ни објашњење, како је то дошао до закључка, да устав треба, да буде што краћи? Да ли је он неки стручњак за уставно право и да ли су у другим државама неки ПАПАНИ, па нико није правио што краћи устав?

  Sviđa mi se

  • Питам се, одакле ти идеја, да ти мене убедиш?

   Немам појма одакле ти идеја да ја имам идеју да тебе убедим у било шта. Давно смо се сложили да си ти „ларпурлартист“ – свађаш се ради свађе а не да би наметнуо своје мишљење… Ја ти само правим чапраз-диван, тј утуцавам време.

   Имам ли ја више година, више школе и више искуства од тебе?

   Ово је кључно и заслужује мало више пажње. Наиме, опште је познато у васколиком србству да током свог школовања увече ниси могао да заспиш док не научиш наизуст неки од Френклинових или Џеферсонових есеја, што те чини стручњаком за тумачење историје САД. Не, ипак не, ти си заправо стручњак за оспоравање свакога коме падне на памет да расправља о америчком политичком систему јер је тај наравно неквалификован, будући да су „очеви нације“ живели пре више од двеста година и нема шансе да је твој опонент могао да разговара с неким од њих и тако сазна шта им је било на уму кад су писали то што су писали и стварали то што су створили. Да закључим: Без обзира на своју енциклопедијску ученост и митско искуство, ти ипак не можеш да знаш шта је ко од нас и из којих разлога током живота читао, учио и научио. Рецимо, ја од школе имам трогодишњу средњу стручну школу, али због оправданог одсуства људи сличних теби из борбеног распореда ЈНА морао сам да по скраћеном програму учим ствари које се студирају на војној академији. О основама ислама и сектама да не говорим, не би ни веровао о колиоком градиву се ради. Господин Ивковић рецимо има више школе од тебе, али то ти не смета да га подучаваш о темама које су ти познате само из Ласо романа… Свеједно, овде се трудимо да размењујемо аргументе а не да млатарамо дипломама. Зато ти предлажем да се вратиш „у тему“ и кажеш шта је то код нас боље него код њих. По твом мишљењу а не по Кардељевом или по мишљењу неког другог теоретичара које си запамтио јер ти се свидело а не јер је исправно.

   Поново спомиње нека имена из америчке историје и хвали уставна решења код Амера, али заобилази објашњење, како то да од 1606 до 1965 не успеше, да све грађане, бар формално, не изједначе.

   Аман бре човече, јел теби стварно није јасно да је америчку нацију створио Бели Англосаксонски Протестант по својој мери и за своје потребе?! У осамнаестом веку, када је црни човек у већини познатог света третиран као врста човеколиког мајмуна! Није Вашингтон измислио робовласништво, у то време робови су постојали и у Београдском пашалуку а то што их Срби нису имали не говори о њиховој племенитости и хуманизму, већ о томе да нису могли да их приуште. Сретењски устав из 1835. робовласништво третира у једном од својих чланова који каже „Србину је слободно роба купити али НЕ И ПРОДАТИ га“, што је за оно време било револуционарно (млада држава уставом укида робовласништво на својој територији). Да ли би Давидовић ово уносио у устав да није постојало? Само да се зна – то је било неких пола века НАКОН америчке револуције и тридесет година пре Грађанског рата којим је робовласништво укинуто, па си слободан да конструишеш шта год ти се наврне.

   како је то дошао до закључка, да устав треба, да буде што краћи?

   Не, треба да буде што дужи, а да сваки његов члан прати закон примерене дужине. Предлажем Закон о удруженом раду као мустру. Ајд здраво

   Sviđa mi se

 14. @Lune
  Сада је почело и измишљање! Где нађосте и како измислисте то, да је професор Лукић, нешто тако рекао? Још, да је предавања завршавао са том реченицом? Нисте Ви једини, који је слушао предавања професора Лукића.

  Sviđa mi se

 15. @prevrat
  Споро капирам, али када укапирам, онда је то забетонирано. Управо сам схватио, да је за тебе држава у Амера, најбољи политички систем у свету и историјски и у садашњости. Вероватно и у будућности. За мене није!
  Господина Ивковића нисам подучавао, већ сам само написао: „…који изгледа, да одлично познаје историју геноцидне и криминалне нације, али је тумачи на свој начин.“ Како си ти из тога закључио, да га ја нешто „подучавам“?
  На крају испаде, да су Срби укинули ропство у 19. веку и то унели у Устав, а надам се, да се можемо сагласити, да су то Амери учинили тек 1965? Не рече ми ништа о томе, да ли има нека држава, са тако кратким и „садржајним“ Уставом? Довољно кратким, да неки дан убацише нови члан, да иносексуалци заслужују посебну пажњу и заштиту! Алал ти Устав Сједињених америчких држава! Што се тиче потребе за доношењем закона, ни то није случајно у Срба. Сваки Србин замишља, да је он ТУМАЧ устава, па је очигледна потреба, да му се сваки члан устава посебно „разјасни“. Мани се Закона о удруженом раду. Исти је давно прошло време, а надам се, да је свакоме јасно, да сада има неупоредиво више закона него у та прошла времена.

  Sviđa mi se

  • надам се, да се можемо сагласити, да су то Амери учинили тек 1965?

   Наравно да не можемо када су га укинули након Грађанског рата – 1865.читај нешто забога

   неки дан убацише нови члан, да иносексуалци заслужују посебну пажњу и заштиту!

   Не члан него амандман као допуну текста Устава који је кратак јер прописује принципе на којима се уређује америчко друштво, док се конкретна питања прописују законима. Као што би уосталом требало да буде и код нас, али да је тако – шта би радили онолики правници и посраници? Него, што тебе толико занимају ти педери и тако то? Плашиш се да те не напаствују или ниси сигуран у свој сексуални идентитет?!

   Сваки Србин замишља, да је он ТУМАЧ устава

   Па кад су нам устави такви двосмислени па их је потребно тумачити. Зашто нису јасни као амерички па да нас Бог види? Зато што се намерно пишу да их свака шуша може тумачити како јој се накриви. Чим се дочепа власти, наравно; кога брига како ја и ти тумачимо било шта…

   Sviđa mi se

 16. Читај брате ти пажљиво. Господин Ивковић је написао: „И наравно, третман се наставља. За њих Устав није важио до 1965.“. Као што видиш, у Срба је ома важио, а код Амера са век доцње. Колико је мени познато, усвајањем амандмана, амандман постаје саставни део устава. Али ти си стручњак за уставно право и то разумеш боље од свих? Теби су устави „двосмислени“ јер очигледно имаш више маште од свих правника и посраника. Остаде ми неразјашњено, које то државе имају устав од седам чланова? Што се тиче иносексуалаца, ја спадам са својих седам банки међу њих, али не заслужујем, да ме неко уставом брани. А што би ме неко нападао, када нисам баш нешто атрактиван.

  Sviđa mi se

  • Господин Ивковић је написао:

   Кад се будем надгорњавао са господином Ивковићем, читаћу шта је он написао. Овог пута на дневном реду си ти.
   Јер мада мио је он физички много даље од тебе, сигуран сам да је мислио на САД након црначких протеста против сегрегације, а шта ти мислиш тек ћемо да видимо.

   Као што видиш, у Срба је ома важио,

   Важио је тачно месец дана од дана проглашења, а чим је Књаз скапирао шта је то Давидовић натруковао – ома му је дао ногом у пречанско дупе а кривицу пребацио на Русе, Турке, але и вране. Њему ће ту неки немачкари власт ограничавати. Али ОК, леп покушај је био, који нам служи на понос, али само у поређењу са себи сличнима. Одакле обичај да се поредимо са великим силама – Бога питај, неки други пут.

   Колико је мени познато, усвајањем амандмана, амандман постаје саставни део устава.

   Лоше ти је познато. Текст Устава САД се не мења како се којој администрацији наврне, а амандмани су нешто попут фуснота које прецизније дефинишу неки принцип из основног документа. Али то није битно… Битно је да су ти шљамови тамо, пре два и по века успели да напишу устав кога на памет може да научи сваки просечан ђак основне школе, а наши правници и посраници то нису кадри да учине ни данас, четврт миленијума касније, уз помоћ свих својих диплома, доктората, дневница и синекура. Па нови устав тек што се изгласа, одмах други дан бива предмет спорова и истичу се захтеви за његову измену. То понешто говори и о томе зашто су „они“ успешни а ми… Али о томе други пут.

   Што се тиче иносексуалаца, ја спадам са својих седам банки међу њих,

   Лепо што си изашао из ормара, али ми овде негујемо толеранцију и волимо те какав си да си 🙂

   Sviđa mi se

   • Уз дужно поштовање к виђенију, мада, насупрот твојој интерпретацији Кнежевина/Краљевина Србија ЈЕСТЕ била земља слободе па стога и просперитета. Што си ти био ускраћен за ту слободу па натураш да је тек у Србији није било, мачку под реп. Србија је имала највећу имиграцију у свету, тако мала и сиромашна, после огромне Америке. Твоја Аустроугарска – из које су по твојој интерпретацији долазили људи високих визија у чобанску Србију да је дигну, (што је некад било добро а некада /В. Караџић етц/ под великим знаком питања), а србијански чобани их разгонили штаповима – је дапаче била држава из које се највећма бјежало олити емигрилало. Данас се из Србије тако же бежи. Апсурд? Па, није. Некоћ се Србија ослањала на француску цивилизацију (исто као и Америка), а на германску само када је војнички дрил у питању. Зато су Србију звали „мала Француска“. После су Србију преплавили аустроугари који су се различито звали, али су свакако опоганили Србију аустроугарштином.
    Устав? Да цитирам покојног Марковића, главног Слобиног аустроугарогалога: „Устав се састоји од речи, а речи се могу тумачити на разне начине“. Тако је Слоба могао да влада, о да, тако аустроугарски… Тако данас влада аустроугар Вучић.
    Амерички устав је без сумње добар, само се претворио у пичкин дим. Тако га цене Американци. Тако и раде, а куда то води само враг зна. Ако је вама угодно да о томе полемишете, у реду. Ја пак држим да је важнији теже препознатљиви ДУХ, народна ВОЉА ЗА СЛОБОДОМ (што није исто што и германска „Воља за моћ“). Српска слобода, мајчица Русија, старо-француска цивилизација, пруска војна дисциплина. То је темељ. Из тога може да никне добар Устав. Било који устав који изниче на аустроугарштини, титовској, или којој год другој, је срање и може само срање да произведе.

    Sviđa mi se

   • Кнежевина/Краљевина Србија ЈЕСТЕ била земља слободе па стога и просперитета.

    Јел може мало детаљније, у чему су се те слободе и просперитет огледали? То што се из отоманске Турске и тамнице народа Аустро-Угарске бежало у Србију не значи да се бежало јер је она била „земља благостања“ већ да је то била земља где су се слобода, моћ, углед и власт могле купити новцем. Нешто слично данашњој „држави“ Црној Гори где уточиште налазе којекакви источњачки деспоти исто као и западњачке пропалице које њихове отаџбине гоне због криминала односно избегавања плаћања пореза. Ја нигде и ни једном речју нисам оспоравао државотворност Обреновића и „панправославизам“ Карађорђевића, само их стављам у одређени историјски контекст и описујем онако како их ЈА видим. Не спорим твоје право да љубиш краљевска дупета, само истичем свој став да је дупе – дупе краљевско, исто као и чованско, тј. оно служи за нешто друго а не за целивање.

    Што си ти био ускраћен за ту слободу па натураш

    Драго ми је што сам био ускраћен, каквог ме Бог дао вероватно бих завршио на точку. Са друге стране ми је драго да си се бар ти добро проводио, кад ти већ није дато у садашњем животу међу аустро-фашистима и комуњарама 🙂

    Sviđa mi se

 17. Где написах „земља благостања“?
  Где, наведи?
  Виш’ како се пројектујеш.
  Поменуо сам „просперитет“, напредак…
  Шта да ти наводим? Како је сиромашни сељак у Србији био „боље заштићен него у Швајцарској“, па да ти дам ново гориво за блесаву спрдњу?

  Благостање можеш везати за Аустралију, коју су створили најгори енглески дрипци и убице на темељу енглеског устава, који нико и не помиње као нешто значајно. Робијаши, онако сирови и худи, беху имуни на аристократску хипокризију, па су на крају света и, чинило им се, на крају века, добрим делом испоштовали једини прави „Устав“ који има 10 тачака, врло кратких, једна до две реченице. Могли су тако јер су били изоловани на крају Света и века.

  Аустроугарска је била свакако богатија земља, хајмо рећи, „вишем културном нивоу“ од Србије. Па како онда да су људи бјежали из АУ а Србија удвостручила становништво?
  Постоји конекција: и УСА и Србија су своје уставне/цивилизацијске концепте црпле из француске цивилизације. Непотребно је помињати „клаузуле“ које су најчешће биле испред европског времена.
  Титови устави су били пуни слободе, али људи су убијани, мрцварени, трпани у гулаге, пљачкани, па су бежали главом без обзира од те „слободе“. СФРЈ је направљена онако како би прописао Ћесар да му Геџе нису дупе разбуцали. Ови сада, јебеш Устав (рецимо, најочигледније, што се поштовања ћирилице тиче) протежирају аустроугарштину. Ти би исто, али да се то некако друкчије зове. Има српска дефиниција за то стање свести ал’ ћеш опет да ми прилепиш да сам вулгаран, мада си ти онако пургерски безобразан. Јбг, твој портал, твоја правила.

  Sviđa mi se

  • Где написах „земља благостања“?

   НИсам ни рекао да си ти написао, већ сам претпоставио да људи своје отаџбине напуштају у потрази за благостањем или из оних других разлога које сам поменуо. Која будала би напустила своју кућу и одселила се у неку деспотију?! Што ти нпр. не одселиш у Русију?

   Како је сиромашни сељак у Србији био „боље заштићен него у Швајцарској“, па да ти дам ново гориво за блесаву спрдњу?

   Апсолутно се не спрдам. Само, заштиту сиромашних сељака Књаз је увео да би спречио своје војводе да постану спахије, а не јер је волео сиромашне сељаке. Али то је за неку другу причу.

   Благостање можеш везати за Аустралију, коју су створили најгори енглески дрипци и убице на темељу енглеског устава, који нико и не помиње као нешто значајно.

   Енглеска нема нити је икада имала устав, тако да је за мене бесмислено даље дебатовати. Ено ти Млинаревића, он је ученији и искуснији од мене. Позз

   Liked by 1 person

  • Hm,hmmm..svako vreme, nosi svoje breme, srbija i „ostale“,do omrazene 1945.godine..zene nisu imale pravo glasa,ucitelji i popovi ,kaplari „sluzbena lica“,sa dodatkom, gazde i majstora,su mogli, da sibaju,pljostimice sabljom batinaju..itd..“nizu klasu“, a u skoli, trgovackoj akademiji,Beograd,cerka piljara nije dobila peticu, niko drugi i ako je znao,toga dana, nije mogao da je dobije.

   Sviđa mi se

 18. jbg, ne mogu da kažem da se opet više slažem sa nimbusom negos a DrPom pad a me NImbus banuje …jer je kod njega e ne moženi kako ja hoću ..
  malo ste se pogubili oko homonima -Srbija i Srbija…jedno je Srbija Karađorđevića, toje ono čemu piše NImbus,mada i tu promašu (polurečenica sa rusima), Načertanija … koja je logično ostvarena u Jugoslavji – unitarnoj … koju Srbende najviše mrze..

  Sasvim drugo je Srbija Obrenovića,deo koncepta obnove AustroUgarske uvođenjem trećeg – slovensko0g entiteta -u paketu sa Banom Jelačićem i trojednicom… instrument nemačkog imperijalizma da „ćape“ mađarske feudalne posede (pogledaj grb Ugarske i dan danas na mađarskom parlamentu) –

  al ako bi nastavio,pa još uveo i katoličko protestanstki rat u kom Srbi imaju prema Mađarima istu ulogu ko braća Hrvati (i kuga) na zapadu Evrope,još od rAKOCIJEVE BUNE koju su Srbi ugušili …слободан млинаревић bi pao u očaj ..

  da uprostim maksimalno – Karađorđevići i Jugoslavija su „masonska“ a mala Srbija od frajkora,prekoObrenovića i Nedićado Vučićai Kurca -katolička priča …

  razmere današnjeg srBskog debilizma najlakše je objasniti činjenicom da malu Srbiju obnavjaju Karađorđevići i njihoveUDBINe pijandure iz otetih <(od masona) salonaca na Dorćolu dobijenih od nenarodnog režima – srBskli pesnici.

  Sviđa mi se

 19. Ако сам добро разумео, ВБ нема правни систем са неким врховним законом. Тамо се Англи, Саси и Јити међусобно још ждеру, или како? Па и тако, долазимо до тога да је све једно имати или немати устав. Дошао ДРП на правац који сам му, као Божја рука – како и приличи Нимбусу – указао.

  Ја кад пишем о Србији, не пишем о некој меденој лењој пити, већ о грком залогају хлеба. Не идеализујем. Али, нико не може да спори просперитетност те наше Србије, заснованом, између осталог поменутог, на француској цивилизацији. Па, ту и устави имају неку важност. Не можда и највећу, али имају.

  ДРП је у аустроугаризам запетљан као пиле у кучину.
  „al ako bi nastavio,pa još uveo i katoličko protestanstki rat u kom Srbi imaju prema Mađarima istu ulogu ko braća Hrvati (i kuga) na zapadu Evrope,još od rAKOCIJEVE BUNE koju su Srbi ugušili …слободан млинаревић bi pao u očaj .“

  Пусти ти титоисту Млинаревића да дрка на Пијаду.
  Лајош Кошут је Србима понудио да буду „мађарски политички народ“. Последња понуда, ништа даље од тога. Ако се Србима то не свиђа, рече: „сабља ће решити“. Па, ДРП-е, сабља је решила, и највероватније и неки твој предак је ту ствар коју ти сад величаш са супротне стране, на сабљу решио са препотентним шовинистичким дебилом Лајошем Кошутом.
  ….
  „da uprostim maksimalno – Karađorđevići i Jugoslavija su „masonska“ a mala Srbija od frajkora,prekoObrenovića i Nedićado Vučićai Kurca -katolička priča …

  razmere današnjeg srBskog debilizma najlakše je objasniti činjenicom da malu Srbiju obnavjaju Karađorđevići i njihoveUDBINe pijandure iz otetih <(od masona) salonaca na Dorćolu dobijenih od nenarodnog režima – srBskli pesnici."

  Ко овде увати конце свака част. Неки ово зову жучна "пашквила" а мени личи на умствовање изакуће.

  Кад ми нађеш да си овако мериторно негде писао о Аустроугарској и/или СФРЈ, можемо даље размењивати мишљења. Ако не, онда си само лајави крелац, и сам знаш чији.

  Sviđa mi se

  • Лајош Кошут је Србима понудио да буду „мађарски политички народ“ što je istina,ali samo pola ..
   druga polovina je … i banovinu SLavoniju gde su Srbi politički narod …Srpski predstavnici su otrčali da odrukaju lajčiku i dobili q -tj vojvodstvo Srbiju sa nemačkim vicekkraljem i svom administracijom nemačkom na čelu …najbesmileniju tekovinu u istoriji srpskog naroda
   kad su to čuli u karađorđevićevskoj garašaninovoj srbiji -povukli su svoje dobrovoljce i srbi su počeli da gube bitku za bitkom sa „madžarim“ predvođenim Srbinom generalom i dva Srbina pesnika ..
   posle propasti revolucije Garašanin je lično spasao Košutovu porodicu ..
   prva odluka PRVOG dana postojanja vojvodstva je – priključenje trojednici!

   u prevodu sa nacionalnog na imperijalni – otcepljenje mađarskog feuda i priključenje nemačkom,što su planirali i sa Slavonijom i Hrvastkom .. Beč..

   Sviđa mi se

   • Ма нудили су нама Аустроугари и Солун, само да капитулирамо и круну предамо твом Николи, и будемо под ћесаром? На ту удицу се уватио алави прдоња црногорски, али не и Србљи. Иста ствар са Славонијом, која је и онако српска. Нудио нам Кошут наше само да се помађаримо. Што су се неки већ помађарили, ко што си се ти поилирио, то ти је адут, или управо доказ да Срби нису смели прихватити ту „великодушну понуду“? А за оно о чему даље трукујеш, одговорне су велике силе и њини интереси, не српски добровољци. И није то једаред бивало… Тако, мани се тих епизода…

    Sviđa mi se

   • одговорне су велике силе и њини интереси, не српски добровољци.

    Јашта море, Срби никад и ни за шта нису били криви, то је народ који је изузет од било какве одговорности. Немој нас бранити леба ти; ако ово прочита неки душманин, то ће му бити доказ за суд да нас треба ставити под старатељство.

    – Значи – ти си музичар?
    – Не, нисам музичар…
    – Аха, ниси музичар…
    – Не, ја јесам музиучар…
    Мислим, страшно…

    Sviđa mi se

   • kakoo je teritorija čiji je grb na kruni ugarskog kraljevstva koja nikad nije bila u sastavu srpske države „ionako srpska“?

    Sviđa mi se

  • ДРП је у аустроугаризам запетљан као пиле у кучину.

   рече човек који се заправо свађа са брм-ом. Као када четници ратују против Немаца нападајући партизане 🙂

   Sviđa mi se

   • Не, обрнуто је – можеш рећи: Као кад партизани ратују против Немаца нападајући четнике с леђа.
    Од почетка рата. Или ће бити да је ратовање кад су комунисти сиграли фузбал са окупатором па и’ ударали по цеваницама, после се мирили у кафани? Или ће бити да је Валтер бранио Сарајево а не Београд? ИТД.

    Иди види горе шта сам коментарисао, а свађао се нисам.

    Имају Срби кривице, највећа кривица је оних који су пришли комунистима. Већина осталог су историјске неминовности на које су – ја велике ли памети – пресудно утицале велике силе а не мали народи.

    Sviđa mi se

  • Hm,hmm..Mosa Pijade i Vicko Krstulovic, su bili misljenja, da Srbi,treba da dobiju autonomiju,ali,na „konsultacijama“, kod Aleksandra Rankovica, jednog od najvecih sinova,isti im je rekao, da ne vidi takve razlike,izmedju Hrvatskog i Srpskog naroda, da bi Srbi,morali da dobiju utonomiju, i „stavil je tocku na taj problem“.

   Sviđa mi se

 20. Велика је кривица Срба! Може чувени МОБИСТА, звани Нимбус, да пукне од муке, што толико Срба приђе комунистима. Јадни Срби били бене, па изабраше праву страну и тако Мобиста оста на цедилу, сам на ливади.

  Sviđa mi se

  • Држи се ти бено за Тота Куртовића.
   Са са комунистичким ОЛОШЕМ на ливади не остаде нико.
   Моји Друговчани, од кад завлада „права страна“ те нема ко да их експлоатише, разбежаше се по белом свету, па се број становника преполовио за неколико деценија. А Друговац није забит.
   Злочин који сте ви Титини аустрофашисти починили у Србији гори је него све заједно зло што урадише Турци, Аустроугари и Немци заједно, те вас тако треба и третирати.
   Што мој пок. отац рече : Тита је живог требало одерати горе него сваког усташу, смо због оно што је урадио са српском децом на „Сремском фронту“. Добро, ти ниси као Тита, теби би било довољно стуцати муда као јарцу и отерати у вукојебину из које си ижљего тако наказан, да тамо скапаш са осталом пашчади.

   Sviđa mi se

   • Hm,hmm..sto jes jes, a tek sta su urdili sa onom decom na Solunskom frontu..stvarno im je trebalo kozu oderati, kad ono „niks“..to je valjda bila „prijateljska razmena vatre“,pa im i danas klicemo,slavimo…hm,hmm itd Zasluznik je bio i ustasa Kvaternik,dobio je oden Belog orla,licno iz ruku Tite,pardon,pardon kralja Aleksandra…I

    Sviđa mi se

   • Vala baš, samo to nije isto – Tita je bio bravar a kralj… Uzurpator koji je rođenog brata strpao u ludaru da bi mu oteo presto? Ali ko zna zašto je to (bilo) dobro… Zamisli da nam je kralj postao peško koga je Mika Alas (prema rečima svetog Petra Kralja Oslobodioca Demokrate i Zadužbinara) „fircao otpozadi“?! Rvati bi nam oči isterali od zajebancije Svastikin but, kljukana dinastija…

    Sviđa mi se

   • Што мој пок. отац рече : Тита је живог требало одерати

    Otac ti je bio lekar a ti ga sramotiš. Razumem mržnju, ali vi Srbende stalno propuštate šanse za osvetu… jbt, svi bi na balkone da viču juriš a niko u rovove među pacove, govna i prosuta creva. Dećki, dajte se malo kontrolirat

    Liked by 1 person

   • Hm,hmm…(prevrat/decki daj te se kontrolirati)..vrlo su bili,smisljeni i iskontrolirani, pa su,prekomadovali “ ine“ srbe, u vojsku RS, vojsku RSK..“po mestu rodjenja“,a, u Srbiji, unapredili,rasporedili,“takodje po krstenici“,po,povratku,iz rata,“ini“..srbi, svi su bili nekada JNA, i neki imali radna mesta u Serbije, sve „dok nije vostala“..pa, je, upoznao sam ga,komadir, tenkovske jedinice, izvrsio proboj, i ucestvovao prsa u prsa..spasao, izbelicku kolonu od unistenja, mislim Dvor na Uni,tu negde,rasporedjen, sa tenkovskih zaduzenja, ka magacioner, u Vojvodini, mlad covek,ni blizu penzije.

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm..od 1941 do 1945.godine, poginulo je oko 100.000 SKOJ-evaca,a, od 1941. do 1945, kroz SKOJ, je proslo oko 400.000 omladinaca-boraca.Ovo je za tvrdnju „da nije bilo ni jednog partizanskog odreda“, sto se tice, Karadjordja, istorija ne belezi, da se, prvi srpski ustanak, dogodio u Vrscu, pod vodjstvom Vladike Teodora Nestorovic..1594.goine,mnogo pre velje Ilica i Karadjordja…naravno, svaka cast Karadjordju na ustanku,i,opet pa istoriji, koja „trokira“, kada pise ovozdu, i ne napise,da je, po okoncanju ustanka, zakonom zabranio robovlasnicki poredak, hebi kao da je iz Kumrovca,nas „preteca“.

    Sviđa mi se

 21. @Ђорђе Ивковић
  Тешко је некоме из неке вукојебине, да схвати, да тих мојих више нема. Сада постоје и владају мелези мојих и твојих. И остасмо на цедилу и на ледини. Немам појма, где је нечији отац био и шта је радио и причао, али је моја мајка била на Сремском фронту, као добровољац. Нема смисла, да се потцењује број доборовољаца, који су по ослобођењу Србије ступили у ослободилачки поход. Без обзира на необјашњиве изливе мржње, које шириш око себе, а то не приличи једном правом православцу, може се од тебе много научити. Поред осталог, да постоји вукојебина Друговац. И отац и мајка су ми из много већих вукојебина од Друговца. Рецимо Ваљево и рецимо Градачац, онај Хусеин Градашчевића. Шта на крају рећи? Матори јарац, може да ти само саветује. Покушај, да текстове и коментаре пишеш без размишљања о твојим и мојим и исти ће бити неупоредиво убедљивији.

  Sviđa mi se

   • Када напишем само Градачац, многе помисле на нека друга места која се исто, или слично називају. Укратко: „Градашчевић Хусеин-бег (Градачац, 31. август 1802 — Истанбул, 17. август 1833) је био вођа босанске опозиције реформама султана Махмуда II и вођа Великог босанског устанка. Данашњи Бошњаци га сматрају својим националним херојем.“ Мало да се „похвалим“ својим пореклом, како се Нимбус хвали, еј бре Друговцем!? Нисам знао, да је Нимбус дете лекара. Сада ми је јасно, да оцу ставља у уста речи, које човек никада, у свесном стању, не би изговорио.

    Liked by 1 person

 22. prevrat
  20. novembar 2016. at 07:58

  Што мој пок. отац рече : Тита је живог требало одерати

  Otac ti je bio lekar a ti ga sramotiš. Razumem mržnju, ali vi Srbende stalno propuštate šanse za osvetu…

  Јел’ хлеба ти, шта би ти радио са Павелићем, Хортијем или Хитлером?
  Каква разлика између те тројице и Тита? Тито, бива био „антифашиста“? То га правда, ако у опште нешто значи?
  По крвавом учинку Тито је био „успешнији“ од Хортија и Хитлера а егал са Павелићем. Десети највећи масовни злочинац ХХ века.
  Па слушао сам ја сведоке „Батинске битке“. Бачка равна, само се уздиже Батина од које су Немци направили тврђаву. И генијални стратег Коста Нађ, ради „тактичког изненађења“ потовари на сплавове србијанске дечаке „са десет дана обуке“ и без оружја пошаље преко Дунава. Кажу сведоци „Дунав је личио на паприкаш“. Руски војници су се хватали за главе, говорили су да су прошли свашта од Стаљинграда, али да такву касапницу нису видели. Знам ја да се многим Србима што нису Србенде диже курац од задовољства и милине док ово читају, али и моје право је да такве мрзим горе од усташа, јер јесу гори.

  Фала теби што имаш разумевања за мржњу нас Србенди, али где је твоја мржња према Титу? Оне стотине хиљда што је побио и унесрећио нису твој народ? „Немам ја с тем ништа“ – што би рекао онај Бајићев лик? О да, та половина твог народа су „народни непријатељи“, а она руља најгорих међу нама, што није била друга половина народа, а у Србији ни била ни десетина, вођени декларисаним аустроугарима, која је између осталог извршила у Србији пљачку какву нису чинили ни Османлије у четрнаестом веку, то су „народни пријатељи“?
  И док је такве памети, никакав устав не може помоћи. Нико нема против, нити може бранити да се разматра светски развој уставног права. Али, све је то јалово мрсомуђење док Србијом владају аустроугарске хуље. Уз припомоћ ових што су за „братску љубав“ и помирење, али да аустроугари и даље владају.

  Sviđa mi se

  • шта би ти радио са Павелићем, Хортијем или Хитлером?

   Да сам државни поглавар – судио бих им, шта друго?! Да сам био у прилици лично да их заробим – не могу да гарантујем. Ни ти никада ниси имао шансу да се лично обрачунаш са Титом, Павелићем, итд. зато не видим чему фикс-идеја и бесмислена мржња. Господин Млинаревић се горе потрудио да пронађе много дефиниција мржње на интернету, али је пропустио да истакне универзалну поенту: мржња је психоза која под одређеним околностима може да нанесе штету предмету мржње, али у сваком случају она трајно штети мрзитељу. Првенствено из разлога што је мржња углавном манифестација немоћи („мрзим га јер му не могу ништа“). Дакле ако ти је неко направио штету, потруди се да будеш бољи од њега и његов напор да те повреди или уништи учини контрапродуктивним – учини да његов рад користи теби. Овако, знаш како кинески мудрац каже у оној анегдоти: Штосе више копрцаш све ти дубље улази, а насилнику то причињава све веће задовољство.

   Фала теби што имаш разумевања за мржњу нас Србенди, али где је твоја мржња према Титу?

   Нема је. Има огромна доза презира, нарочито поводом његових задњих десет година „владавине“ када је како изгледа углавном изигравао фикус, а доглавници су дрмали политичком сценом и уништили државу за коју је поред осталих и твој деда-Жика крварио. Али мржње нема, јер да бих некога мрзео неопходно је да ме тај изневери у неким очекивањима… Ја од Тита исто као и данас од Вучића нисам очекивао баш ништа. Знаш о мени више него ја о теби, тако си баш овде имао прилике да сазнаш и о мом детињству… Можда би данас било политички коректно да због тога мрзим Титу, али ја сам имао живе и здраве родитеље, мени је Тита била слика на зиду учионице и ништа више. За моје рђаво детињство, непотпуно образовање и лоше стартно месту у трци за живот криви су они а не председник државе. Као што сам својој деци крив ја а не Милошевић, Туђман или Вучић. И у то време, „када су сви ишли на море и могли да спавају на клупи у парку…“ ја тамо нисам ишао нити сам спавао на клупи, исто као што не идем данас, а вероватно не бих ишао ни у време „витешког краља Александра“ јер су ми карте тако подељене. Данас ми од Тите, Вучића или Карађорђевића не зависи баш ништа, али имам преча посла од цврљења по Монтенегру или Грчкој; на море уместо мене иду деца, па ако ме нешто баш мЛого занима – питам њих да ми препричају. Што се тиче Сремског фронта, никад извршеног напада на Јасеновац итд, ја о томе имам своје мишљење али оно није релевантно ни за шта па нећу ни да разглабамо и о томе. Рећи ћу само да, ако је србски домаћин, интелектуалац или индустријалац толико био против заједничког казана и свега што представља комунизам – требало је да се построји на Дрини и спречи браћу из прека да то све антисрпско донесу у Србију. Као што знаш, прави Србин има милион разлога да не уради оно што треба па смо добили то што смо добили. Србија о којој причаш у претходним постовима била је атрактивна за имиграцију док су њоме владали Обреновићи – људи који су знали шта је Србија и како Србијанац дише. Након што су их издајници посекли државним сабљама, њихово име је затрто и овде су завладали гуслари, слепци и сератори који се натјечу ко ће смислити што крупнију и скупљу србску рИЈеч, а доходак ће нам стварати „страни инвеститори“ које доводи генија без дана радног стажа у производњи било чега изузев метана… Тако да, имамо ми о чему да бринемо, само што избегавамо… Лакше је и безопасније кукати на Титу, масоне, мороне, оне ламинате и сличне караконџуле… Јер знам ја нас, јебо ти нас.

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm,,,jedno je sigurno, vrsena je mobilizacija za rat,i nije tacno, da je srbijanska omldina sama ratovala, moj ujak sremac iz beograda,otisao je kao dobrovoljac i poginuo.Sto se tice,resursa, obucenih vojnika,njih nije bilo,prilikom kapitulacije, Nedic en company,utovarili su,odbrambenu zivu silu, njih do 4oo.ooovojnika,podoficira i oficira,mnogo junaka Prvog rata..,u stocne vagone i „otpravio“ u nemacke logore, angazovano je ostatak stanovnistva,sa ucescem partizana, vec 4 godine ratovanja,pogibelji i ranjavanja.

   Sviđa mi se

 23. @Ђорђе Ивковић
  „Мржња је осјећање интензивне одбојности према некоме или нечему. Кроз историју, различити филозофи су давали различите дефиниције мржње и њених узрока.
  Историја појма
  Још је индијски филозоф Сидарта Гаутама истраживао порекло мржње, закључујући: »Мржња се никад не смирује мржњом, већ једино њеним одсуством. Ово је вечни закон.«[1]
  Рене Декарт је дефинисао мржњу као свјесност да је неко или нешто лоше, у комбинацији са јаком потребом да се од тога удаљи. Барух Спиноза је дефинисао мржњу као тип бола чији узрок лежи у спољашњим изворима. Аристотел је посматрао мржњу као жељу за уништењем нечега што је неизљечиво временом. Дејвид Хјум је мржњу сматрао осјећањем које се не може умањити и које се уопште не може дефинисати.[2]
  У психологији, Сигмунд Фројд је дефинисао мржњу као стање ега које жели да уништи извор своје несрећности.[3] У нешто модернијем становишту, у књизи Penguin Dictionary of Psychology (психолошки рјечник) мржња се описује као „дубоко, трајно, јако осјећање које изражава анимозитет, љутњу и непријатељство према особи, групи или предмету“[4]. Пошто се сматра да је мржња дуготрајно осјећање, многи психолози сматрају да је то више трајни став особе него (привремено) емоционално стање.
  Савремена истраживања
  Корелација осјећања мржње са нервним системом је истраживано помоћу методе фМРИ. У том експерименту су скенирани мозгови особа у исто вријеме док су им приказиване слике ствари које мрзе. Истраживачи су закључили да постоји посебан шаблон у можданој активности кад се осјећа мржња.[5]“
  Када ово повежемо, са могућношћу, да се добије фикс идеја, ето објашњења, за изливе православне мржње. Са годинама ће се сигурно појачавати.

  Liked by 1 person

  • „Још је индијски филозоф Сидарта Гаутама истраживао порекло мржње, закључујући: »Мржња се никад не смирује мржњом, већ једино њеним одсуством. Ово је вечни закон.«[1]
   Рене Декарт је дефинисао мржњу као свјесност да је неко или нешто лоше, у комбинацији са јаком потребом да се од тога удаљи. Барух Спиноза је дефинисао мржњу као тип бола чији узрок лежи у спољашњим изворима. Аристотел је посматрао мржњу као жељу за уништењем нечега што је неизљечиво временом. Дејвид Хјум је мржњу сматрао осјећањем које се не може умањити и које се уопште не може дефинисати.[2]
   У психологији, Сигмунд Фројд је дефинисао мржњу као стање ега које жели да уништи извор своје несрећности.[3] У нешто модернијем становишту, у књизи Penguin Dictionary of Psychology (психолошки рјечник) мржња се описује као „дубоко, трајно, јако осјећање које изражава анимозитет, љутњу и непријатељство према особи, групи или предмету“[4]. Пошто се сматра да је мржња дуготрајно осјећање, многи психолози сматрају да је то више трајни став особе него (привремено) емоционално стање.
   Савремена истраживања
   Корелација осјећања мржње са нервним системом је истраживано помоћу методе фМРИ. У том експерименту су скенирани мозгови особа у исто вријеме док су им приказиване слике ствари које мрзе. Истраживачи су закључили да постоји посебан шаблон у можданој активности кад се осјећа мржња.[5]“
   Када ово повежемо, са могућношћу, да се добије фикс идеја, ето објашњења, за изливе православне мржње. Са годинама ће се сигурно појачавати.“
   …….

   Очекујући отпор Срба, 1941. године у Србију стиже 400 професионалних револуционара, пронађених у окупираним европским земљама, где су се склонили после пораза у Шпанском грађанском рату. На челу је Јосип Броз Тито. Пошто се показало да 400 револуционара није довољна бројка, они су потражили савезнике у робијашима одбеглим из затвора током априлском слома. Тако се у партизанима нашао и најпознатији криминалац у земљи Дража Глигоријевић, који је априла 1941. чекао извршење смртне казне, затим злогласни разбојник са Космаја Милосав Живановић Чаруга, Александар Живаљевић Цоја, звани Цоја првоборац, из Крагујевца и многи други.

   Теорија и пракса долазе први пут масовно до изражаја у Ужицу, једином већем месту из ког су се Немци повукли без борбе, 21. септембра 1941. Немци су предали Ужице Жандармерији и Пећанчевим четницима који, видевши да долазе комунисти, позивају највиђеније грађане да прогласе мобилизацију. Ови, пак, намећу одлуку да се град преда без борбе, с образложењем: „Да видимо шта и ова наша деца хоће“. Већ 1. октобра командант Ужичког партизанског одреда, Душан Јерковић, издаје проглас: „Главни циљ наше борбе јесте уништење наших класних непријатеља„. Ускоро у град долазе све комунистичке структуре. Богате, угледне и непокорне грађане комунисти масовно хапсе и стрељају изнад касарне у Крчагову. Један од главних егзекутора, Владан Мићић из Пожеге, сведочио је после да су убили преко 400 особа. „Неке сам убио и маљевима„ – рекао је. Последња група од 50 ухапшеника, а међу њима и академски сликар Михаило Миловановић, убијена је у ноћи између 27. и 28. новембра, уочи повлачења из Ужица.

   Стравичну слику комунисти су оставили и у Чачку. У подрумима катастарске управе и соколског дома пронађени су лешеви без главе, док су у подруму испод среског начелства нађени људске очи и просут мозак. Немачки извештаји јављали су о клању жртава, а недићевски о убијању секирама. Главни егзекутор био је Милан Бата Јанковић, који је симболично носио црвену рукавицу без прстију, на левој руци, а убијао је чекићем.

   …По злу најчувенији злочин у Црној Гори комунисти су починили на Бадњи дан 1942. године (а и иначе су волели да убијају на велике српске и православне празнике). У колашинском Лугу, на десној обали Таре, над телима 240 унакажених грађана разапели су лешину пса на даскама у облику крста. Затим су на једној дасци написали: „Ово је пасје гробље“. Сведок, који је после неколико месеци посматрао откопавање жртава „пасјег гробља“, пише:

   „Пред језивим призором немо стојимо сви, нарочито родбина. Она не може да препозна лешеве својих милих и драгих, јер су страшно унакажени и без појединих делова тела. Руке и ноге су им поломљене; зуби повађени грубим клештима још док су били живи; лобање су им размрскане дрвеним маљевима, чије су ударце чули становници најближих кућа оне свете ноћи уочи Божића…“

   А, онда је стигло „ослобођење…“ Права прилика за извођење „друге фазе револуције“ указала се, иза тенкова Црвене армије, октобра 1944. године. У одушевљењу што су се дочепали главног града, комунисти су се тешко обуздавали у јавним иступима. „Србији није довољно пуштено крви„, рекао је Милован Ђилас у првој изјави из „ослобођеног“ Београда. „Србија нема чему да се нада. За њу неће бити милости„, рекао је Ј. Б. Тито у говору на Бањици новембра месеца. Прва изјава „полудивљег“ Слободана Пенезића Крцуна, како га назива писац књиге „На страшном суду“ др Радоје Вукчевић, гласила је: „Премного вас је остало у животу, али још имамо времена да ту грешку исправимо„.

   Овакав наступ комуниста у Србији потврђују и хрватски извори. Према изјави Душана Биланџића, на седници Политбироа Комунистичке партије десет дана по заузимању Београда Ј. Б. Тито је рекао: „Ми се у Србији морамо понашати као у земљи коју смо окупирали„. (Биланџић је забележио и Титову изјаву из 1974, поводом оптужби да новим уставом Србију жели да сведе на Београдски пашалук. „Па то и хоћу“, рекао је.)

   Сидарта, Спиноза, Аристотел, Аристотел, Хјум, Фројд… нису имали искуство, дакле и појмовно сазнање о МРЖЊИ, ЗЛУ, И ФУКАРИ ПАРТИЗАНСКОЈ. Да су знали, и закључци би им били јаснији.
   1. Титов зликовац не осећа кривицу. Он сеири. Зна да га штите нацисти. Пита: Шта нам можете? Ај урадите нешто ако се моћни. Кад урадиш, о гле, ето њега уз тебе, јебе мајку комунистима. И шташ с таквим. Сјеба нас братска љубав.
   2. Титовом зликовцу јача либидо, односно диже му се курац на заклану српску децу и просуте мозгове. Тако се „чувени“ Ратко Дражевић хвалисао да је убио 2.000 Срба и јебо две хиљаде девојака, неке и на директорском столу „Авала филма“. За њега је Бил Клинтон коме је Моника левински само попушила курац у Овалној соби, тек нижи средњошколац. Да не помињемо Тита, за кога су о прославама устанака по републикама биране седњошколке да их јебе на крају прославе.
   3. Колективно лагање бедне раје. Сем Великих фаца који су се курчили количином побијених Срба и бројем појебаних српских девојчица, који се геак хвалио убијањем и пљачком? Све то поштено и праведно, од зла оца и од горе мајке.
   Има изузетака. Цитираћу једнога, што се на крају живота, са скоро 90. кајао. Рече ми:
   „Бил’ вјерово Бато, ко је од нас Срба уБосни ишта им’о, ко је бијо домаћин, тај куће није напушт’о по цјену да га усташа на прагу закоље. Овдје (нап. у Војводину) дошао је само олош, а међ’ њима ија.“
   4. Титов кољач сере о поштењу. То срање се појачава у другој генерацији.
   5. Титови кољачи шаљу први децу на трули запад. Зашто? Зато што знају да што је отето то је проклето. Да је њихово за малено царство. Зато што им се јебе за Србију.
   6. Титови кољачи особито инсистирају на култури дијалога и „аргументима“, где је аргументацију поставио загрепчанин Вељко Булајић.
   Отуда, поменутима и непоменутима, а једнаким у злочину и мржњи – ма најебевам се мајке и туђег кућишта док вам је.

   Sviđa mi se

   • Kad pricas o komunistima jer ti mislis na Srbe?Gde je prostor za nacionalizam ako imas toliki broj ljudi spremnih da budu juce komunisti danas kosmopoliti?

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm..nije dobro, obradjena tema, sta je „druk Tita“, hteo,kada je nalozio,niz koncentracionih logora od 1935 do 1941 godine ukljucujuci i „obznanu“..?

    Sviđa mi se

 24. @Ђорђе Ивковић
  Измишљај и позивај се на меморију памћења ликова од 90 година. Замисли, шта ћеш ти све измишљати и шта ћеш се сећати, ако добациш до 90 година. Скоро сам сигуран, да си посрамио и деду и оца и све твоје претке, са толиком дозом мржње и простаклука. Није чудо, што ти твоји изгубише државу, рат. Ако су и они, а ја сумњам, били као ти, нису јадни имали никакву шансу. Ваљда чика Јова рече: учити, учити и само учити. За тобом ће остати девиза: лагати, лагати и само лагати. Погледао сам и линк, на који си нас упутио. Ако је тачно, а сумњам, да се теби мусавом и балавом, твој отац исповедао, очигледно је погрешио, јер ти је усадио толику мржњу. Мој отац је ушао у Београд, као командант партизанске коњице, пуштен у последњем отпусту са Голог отока, али, иако је био нешколован, никада ми није причао о успоменама из живота, рата и са Голог отока. Сумњам, да је мој отац био паметнији од твога, али је био довољно свестан, да ми његове успомене неће помоћи. Који би отац толико затровао балавог мусавка, да толико МРЗИ било кога? Обрати пажњу, да је твоје стање, Сигмунд Фројд дефинисао као мржњу, као стање ега које жели да уништи извор своје несрећности. Наравно, да је за те случајеве предвидео и отоман. А последњи је час за тебе!

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..memorija devedesetih,poseze, za visoko kotiranim akademikom, i njegovom izjavom, da ni 2.000.000 srBskih zrtava, nije mnogo za tako visokim ciljem.Nije bio sklon „komitejama“.

   Sviđa mi se

  • Оно што си прочитао, барабо, то су преписи оригиналних судских докумената „новог поретка“, тачно како су неписмено и бедно писани.
   Шта је твој тата „командант партизанске коњице“ радио док иза совјетских тенкова није догмизао у Београд? Па помагао усташи Марку Месићу да коље нејач по Поморављу? Јел’ тако? Обојица знамо да је тако, само ти жив ту мародерску улогу својих родитеља нећеш признати. Нити те савест гризе. Да имаш савести, завукао би се у ћошак и покрио ушима.
   За крај, деде реци у чију је твој отац кућу ујахао? Немој да лажеш да се нисте офајдили? Са чијим есцајгом сте јели, по чијим теписима сте пишали, о чију постељину блато са чизама брисали? Сви овде знамо шта је багра партизанска радила кад је унишла у Београд, зато не лажи, него деде, напиши имена оних чије сте отимали и којима сте метак у потиљак упуцавали?

   Sviđa mi se

   • Hm,hmm..kazu, da gubitnik ima pravo da se ljuti, ali ne kazu da ima pravo da vredja ! Po izvrsenom pokolju, sela Vranic, cetnici su,odneli 40 konjskih zaprega opljackanih stvari, a vajni komandant je,poveo sa sobom popadiju, kazu da je bila lepa zena,popa je proglasio „saradnik partizana“..narano ubio itd,itd „barabo“.

    Sviđa mi se

 25. @Lune
  Ипак напредујемо. Сазнасмо, да немате никакве везе са Радомиром Лукићем, професором Правног факултета у Београду. Нема смисла, да пишете и да се позивате на „чуо“ од неког и „прочитао“ негде. И до сада су Вам коментари били неразумљиви, али измишљање нема смисла. Ја слушах предавања професора Лукића и никада није завршавао предавање са: „a na kraju predavanja,uvek dodao „Socijalizam je, teorija koja nije dokazana u praksi“.“

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..nisam sklon izmisljanju,citao sam pre vise godina o Lukicu,tada mi nije palo na pamet,da ce mi tako nesto trebati,pa da posebno pribelezim,slicno, u nekim drugim situacijama je i Bartos…itd Mali prilog
   mojepravo.net/anegdote profesrora Lukia

   Sviđa mi se

   • Заиста Вам тешко иде. Покушах, да отворим линк и добих: Not Found
    The requested URL /anegdote was not found on this server.
    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
    Отворите Ви, па нам пренесите, шта тамо има.

    Sviđa mi se

 26. @Ђорђе Ивковић
  Где нађе, да сам ја оспорио пресуду твом оцу? Оспорио сам твоје измишљене приче и „тумачење“ историје на бази твога „памћења“ и разумевања., појединачног искуства и уопштавања. Ти ЗНАШ, шта се дешавало у Београду 1945!!?? Да ниси одо Београдом у то време? Успомене по мајци, кажу, да је њен ујак стрељан, чим су партизани ушли у Ваљево. Успомене кажу, да је био много добар човек, али је радио у полицији. Жена му са три кћерке остаде сиротиња. Све три завршише факултете, правни, економију и медицину. Сада би ја, на основу ове приче и могао да тврдим, како је НОВА ВЛАСТ била дивна, пажљива и брижна према свима, а посебно, према „народним непријатељима“? Мени то не пада на памет, за разлику од тебе. Јеси ти на отоману, али ћеш, надам се схватити, да индивидуално сећање и срећа или несрећа у животу су само твоји и само моји. Када је реч о ујахивању у туђе, моја кева се жалила, како је негде у Пироту, 1946-1947 спавала на војничком кревету, а не у туђем. Брзо су се развели, па га, од 1950 до повратка са „летовања“ у седмом основне нисам ни видео. Био „лудак“ ујахао на Голи оток, да мало ужива у туђем. И сада се један МОБИСТА, чији се деда обогатио на мобама, жали, како га је НОВА ВЛАСТ зајебала и узела деди имовину!!?? Ти на Фројдовом отоману, заслужујеш посебан третман. Наслућујем, да има ту и неки осећај мање вредности и беса на оца, који је изабрао, да ради на селу. То је чињеница, која је за свако поштовање, када је лекар у питању. Тиме се можеш поносити, а не оца овако брукати. Испада, да ти никакво васпитање није пружио. Зато си и постао НИМБУС, ваљда да угушиш осећај мање вредности и даш себи неки значај. Наравно, да није сасвим сигрно, да ће ти лежање на отоману и одговарајући третман, помоћи. Али, вреди покушати!

  Sviđa mi se

  • Јок, него ћеш ти да нам тумачиш историју?
   Имаш списак, иначе врло непотпун, са именима и презименима преко 50.000 жртава „ослободилаца“. Мање су у Србији заједно побили народа Немци, Мађари, Хрвати, Бугари и савезници оним бомбардовањима, од партизана.
   Имаш сведочење вашег Трешњића што је „брисао личко блато са чизама о постељину господе са Дедиња“, а сам признаје да је убио неколико хиљада Београђана.
   И није се мој деда обогатио, већ је то стечено радом пет-шест претходних генерација. За ралику од твог оца који је био убица и пљачкаш.
   Дакле, одговори на питање чију сте кућу отели? Не изврдавај, знамо да сте све што сте стекли, стекли пљачком.
   Што се мене тиче ту би се дискусија завршила. Ви наравно наставите са дискусијом о финесама америчког устава, тоје у реду, само ја вам кажем, што се Србије тиче, ако се ова ствар са титовцима/аустрофаашистима/пара-комунистима (зовите их како вам драго) не реши како једино може да се реши (лустрација, материјална реституција, отварање ДБ досијеа, извођење на суд партизанских злочинаца, изједначавање свих злочиначких идеологија – нацизма, усташтва, титовог комунизма) можете направити најбољи устав на свету, Србија ће неминовно пропасти.

   Sviđa mi se

   • ако се ова ствар са титовцима/аустрофаашистима/пара-комунистима (зовите их како вам драго) не реши како једино може да се реши

    Pa ko da je reši čoveče?! I kako, po kom primeru? Po uzoru na Miloševu Srbiju gde su oni na čijem radu se obogatilo šest generacija tvojih predaka bili maksimalno zaštićeni (od dužničkog ropstva npr.), na Karađorđevićevsku u kojoj se guslalo o majci Srbiji dok je nadničar ceo dan kopao za 5kg brašna a kojekakvi Stojadinovići postajali multimilioneri, ili na onu Titinu u kojoj su svi osim potomaka Ljotićevaca i opljačkanih gazda bili relativno zadovoljni? Ako bi se vratila ona uprava kojoom bi ti bio zadovoljan, verujem da bismo i Mlinarević i ja morali da se odmećemo u šumu – svako iz svojih razloga, ali to je manje bitno. Drugo, kako ne shvataš da se predratna Srbija prvenstveno njenim stanovnicima nije činila dovoljno vrednom… Zašto su je inače tako olako prepustili komunistima? Zato Bato jer je bila u dlaku slična ovoj Vučićevoj. Država u kojoj su se zakoni donosili da posranici ne bi džaba „jeli narodni lebac“, mada se već pri pisanju predloga zakona znalo da se oni nikada neće primenjivati, ili ako baš i mora – primenjivaće se na sirotinji. U onoj Jugoslaviji privilegovan je bio deda-Žika, u ovoj poslednjoj privilegovani su bili „oslobodioci“… Propast je nastala kada su obe „snage“ postale egal, pa jedna drugoj više nisu mogle da nameću pravila igre. Onda su jedni vukli u Evropu a drugi u srednji vek, a ovaj rezultat je proizvod toga što su i jedni i drugi vukli istim intenzitetom. Zato mi danas visimo u nekom limbu – ni na nebu ni na zemlji… A ti bi da otvaraš arhive UDBe jer ćeš iz njih da saznaš ne znam šta štoveć ne znaš… Ko će da ih otvara, Dana Drašković – ona kooja je pola crnogorskog Sandžaka skućila u BiJograd?! ili maniti Vuk – NATO četnik? Pa šta misliš da bi se desilo da se ti ljudi dokopaju dosijea? Uštekovali bi ih iza sedam brava i njima ucenjivali svoje protivnike i inoplemenike. A šta tačno bi ti dobio kada bi odjednom saznao da te muriji cinkario ekonom kluba? Kao da već ne znaš da taj krade prašak i omekšivač, ali mu je kumašin neko bitan pa mu niko ništa ne može… Strašno kako mržnja od pametnog čoveka može da napravi budalu.
    Samo jednake šanse za svakog, bez obzira na to ko mu je b’aba ili ćaća, samo vrednovanje znanja, sposobnosti i talenta ovo društvo mogu da povuku napred. Sve ostalo je prstoblud.

    Sviđa mi se

 27. @Ђорђе Ивковић
  Лажима, можеш да се храниш и уживаш. Ако ти је неки Трешњић, за било шта сведок, алал вера! Човек, који „признаје“, да је „убио неколико хиљада Београђана.“. Изгубио си потпуно оријентацију и у обично рачуну. И твој деда би те пребио, да те је чуо, да за непознатог човека, кажеш, да је убица и пљачкаш. Сам си писао, да се ТВОЈ ДЕДА, обогатио МОБАМА. Ниси спомињао „богатство“ претходних генерација? Баш би волео, да видим те богаташе, који се обогатише у вукојебини, твом селу. Мајка моје деце, разведени смо, и ја живимо у изнајмљеним становима. Од „мојих“ који су били на власти не добисмо НИШТА. Ни она, ни ја немамо никакве имовине.

  Где нађе тих 50.000. Према доњем извештају нађено је мање од 20.000 побијених у Србији без Војводине. У Београду 700. Вероватно то није коначан број, али твојих измишљених 50.000 сигурно неће бити. Погледај:
  http://www.komisija1944.mpravde.gov.rs/…/Godisnji%20izvestaj%20c...
  Престани да лажеш самог себе и да измишљаш. Ко зна ко се и зашто коме светио. Мој поменути, деда-ујак, накнадно сам сазнавао, је прокоцкао и добијени мираз и своју имовину, па је мало вероватно, да НИЈЕ, као полицијски писар, некоме стао на жуљ, или некога друкао. Зар је за тебе изненађење, да таквог НОВА ВЛАСТ одмах стреља? Наравно, да ни 20.000 није мало, али ти ваљда историја говори, да то тако иде и да то није ништа ново. Штета је што је тако, али је у рату тешко избећи и личне обрачуне. Што се тиче, мог оца УБИЦЕ И ПЉАЧКАША, није ми много причао о свом животу. Само је једанпут, онако узгред, рекао: Да су сви побили, онолико усташа, колико сам ја, усташа не би било више. То је споменуо негде после 1965. Уби ли твој деда или отац неког усташу? А и ти си имао прилику, да гањаш усташе и балије. Да ли си искористио? Ти си очигледно жедан српске крви. Нажалост!

  Sviđa mi se

 28. Повлачим написано у првом коментару. Ипак нам је Мр.Бранимир омогућио, да нешто сазнамо и научимо, рецимо од господина Ивковић Владана. Да сазнамо, како мржња уништава сваку могућу људскост у човеку и да направимо покушај, да разоткријемо разне измишљотине. Изгледало ми је да је текст неразумљив, али је и порет тога био невероватно потстицајан. Моја захвалност Мр. Бранимиру! Као што Мр. Бранимир рече: УРНЕБЕСНО СМЕШНО!

  Sviđa mi se

 29. Је ли Драгославе, да ли си ти луд, или си на путу?
  Прошли смо нас двојица разне фазе, коначно се и разишли, и све је то у људској природи. Не морамо да се мрзимо. Али, ја те опет као човек човека питам да ли губиш здрав разум, или га никада ниси ни имао?

  „Pa ko da je reši čoveče?! I kako, po kom primeru? Po uzoru na Miloševu Srbiju gde su oni na čijem radu se obogatilo šest generacija tvojih predaka bili maksimalno zaštićeni (od dužničkog ropstva npr.), na Karađorđevićevsku u kojoj se guslalo o majci Srbiji dok je nadničar ceo dan kopao za 5kg brašna a kojekakvi Stojadinovići postajali multimilioneri, ili na onu Titinu u kojoj su svi osim potomaka Ljotićevaca i opljačkanih gazda bili relativno zadovoljni?“

  Па немој, нема смисла тако лагати. „5 кила брашна“ или две кутије цигара код данашњих комунистичких велепоседника. Шта је вреди више? Србија није „олако препуштена комунистима“. Ни комунистички историчари не споре да у целој Србији није до пред крај рата било више од три партизанска одреда. И на Западу су Србију звали „антикомунистичка Вандеја“. И није само „љотићевцима“ одузимана имовина. Процена је да је данашња вредност отете имовине у Србији након „ослобођења“ двеста милијарди евра.
  Чињеница: Краљевина Југославија је била економски успешнија земља од ФНРЈ/СФРЈ.

  Мој деда Живота није ни имао неке прилике да згрће паре. Скоро седам година у рату, ако додамо кадар, десет година униформи. На Добром пољу, приликом пробоја Солунског фронта, бугарска граната га живог закопала. Чудом, после 36 сати неки пролазећи војници чули тихо јечање. После је трпео и умро од последица опште контузије у четрдесетосмој години. Али за барабе је био страх и трепет и такав.
  Питам те: да ли је срамота да се неко у Србији обогати тако што би измислио неки нови софтвер, или тако нешто? То је предузетништво, способност. Шта је ту срамота? Па зашто би била срамота што је неко дотерао први парну вршалицу у свој крај, док се вр’ло на долап? И то тако што је задруга Ивковић у то време имала 36 чланова? Да се то оствари, генерације су радиле. Па кад су се поделили на два дела, јер их је превише било, нама остало 100 хектара имовине, оранице, винограда, шуме.
  Еј, бре, 100 хектара. За сто година рада! За комунистичке идиоте то је смешно. И сам знаш. У Сиригу се боре Зеленовићи (да, да, они велики комунисти на челу са Драгом) и Вујевићи. Сваки имају 100 пута више од ондашње задруге Ивковић. Само, „стекли“ су богатство не у више генерација као Ивковићи, него за 1/3 генерације.

  И ти мислиш да ће такви да бране државу? Па неће.
  А зашто браниш дрипца за кога знаш и сам да је стекао на пљачки?
  И после тога, мрсиш муда о патриотизму и уставу?!
  Да вреди, ракао бих СРАМ ТЕ БИЛО!!! Али не вреди.

  Ваш проблем је што сте закопани у титовом чмару неђе 1971. Иначе, оно што ја заговарам не би уопште чудовишно изгледало. Зашто? Зато што увек изнова и изнова израстају нове генерације, којима је, не само код нас већ свуда у свету, патриотизам иманентан. Оно што треба преломити је да се престане са комуњарском тровачином.
  Шта тебе Драгославе кошта да на овом порталу почнете да пишете истину о комунистичком злочину, а не да као остареле курве правдате да нисте курве, а види се?

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..nije da nije,bilo je toga, pa se u necijem „cmaru“, zaglavila, solidna kolicina vojnickih cokula, sa kartonskim djonom,jestiva so sa pekom,nije trebalo „olovo na kantar“..hebiga,poginuo deda,nije stigao da ti „pise istinu“. Moj deda,je pregazio Amerika-Solun-Banat..nikad nije pricao o ratu,tom „velikom“…bas nikada.

   Sviđa mi se

  • Бато, ја стварно више не знам јеси ли ти луд или ти (само) ноге смрде… Више вреде цигаре код „данашњих комунистичких велепоседника“ јер коштају око 400рсд, док је 5кг брашна око 300. Шта ти није јасно, јесу ли комунисти и аритметику покварили? Дакле – ја сам у праву – краљевина је била исти ..рац као ова данашња Србија – прћија, само су паре и моћ биле у рукама друге врсте Срба. Што ме баш заболЕ, јер се не уклапам ни у ондашњи ни у садашњи калуп.
   Друго, свака част твом деди и његовом предузетништву, али никако да провалим зашто се цело село бојало контузованог инвалида? Је ли био зајебан од рођења, или је то постао као ратник који је иако малочас био жив сахрањен, ипак поносно ујахивао (на дорату) у све српске паланке – од „Белу“ до Бачке, или га се сиротиња плашила јер је имао толико новца да је могао да плати како би неко ко га не уважава довољно био научен памети? Твоје инсистирање на богатству ондашњих Ивковића ми сугерише да је у питању ово треће.
   Треће – никада нисам оспоравао ово о социјалистичко-демократским тајкунима тако да не знам с ким се у ствари свађаш. Што ме опет баца у недоумицу са почетка коментара, али ајд…
   Четврто –

   А зашто браниш дрипца за кога знаш и сам да је стекао на пљачки?

   Немам појма кога то „браним“, радо бих ти натрљао нос али стварно не знам о чему причаш.

   увек изнова и изнова израстају нове генерације,

   Израстају али одлазе у онај либерални и демократски свет кога ти мрзиш из дна душе. И одлазе због тебе и мајмуна сличних теби којима је у седамдесетим годинама живота и даље крив покојни отац што није извршио атентат на Титу и вратио небројено благо Ивковића, једино ти ниси крив ни за шта… Ти би радо светио српске мученике из безданих јама – али кад су сви пречани и аустрофашисти… Такође би радо клао усташе, али није хигијенски… Јуришао би ти и на Скупштину али кад ЊКВ неће да узјаше Белца и викне „замном брачо…“ не да му грчка курва што су му је подвалили масони и Ротшилди… Ти наравно знаш да је тако и никако, зато престани да сереш и дај неки предлог који је остварљив. Своје наследство потражуј сам, ја ћу те начелно подржати у сваком случају (јер поштујем принцип да је власништво над материјалним добрима неповредиво), а овде ако имаш нешто о урнебесно смешним американцима који воле Хилари а изгласали су Трампа. Сказке о поштеним предратним газдама испод овог текста у будуће неће бити објављиване.
   И конач

   Sviđa mi se

   • Види, вако – ти лепо сереш,само те ружно гледати.
    Ја кажем да можеш имати најбољи устав, али док државу воде људи који ту исту државу доживљавају као територију коју су окупирали и на коју имају право пљачке и зулума какво себи нису узимале ни аге и бегови, не да среће неће бити, него смо ево на самом рубу пропаст.
    Ја и тебе питам, како мислиш да спасемо државу, а да не променимо оно што нас уништава?
    Млинаревић све зна, само не може да се сети чије је пљачкао. И с таквим ћеш да градиш конструктивне идеје? Ја ти кажем да нећеш.

    Главно је питање је: зашто се не замислите око феномена да је за време онога по чему ви немилице пљујете и у главном лажете, Србија била земља са највећом имиграцијом у свету, а ево, од кад завладаше ови ваши код којих су, како ти написа „скоро сви били задовољни“, народ бежи напоље главом без обзира?

    Тема ти је „нешто о урнебесно смешним американцима који воле Хилари а изгласали су Трампа“ ???
    Та ја сам се укључио у ваше јако паметне ДИГРЕСИЈЕ од те теме у ово време: 19. novembar 2016. at 13:10. Ено ти горе, провери. Елем, нисам ја скренуо с теме, а ни с памети.

    Ја у америчким изборима не видим ништа „урнебесно смешно“. Да Американци воле Хилари а гласали су за Трампа је бесмислена или произвољна теза, како год јој се приђе. Приближно половина Американаца је незадовољна начином како државу водила досадашња администрација и хтела је промене. Њихов изборни систем је такав да је тај део превагнуо. Шта је ту „урнебесно смешно“? Ја ценим, и биће да исправно ценим, да што се наших интереса тиче, неке промене неће бити. Ерго, како год погледаш, опет смо ми ти који ћемо морати да решимо своје проблеме, што у опште није урнебесно смешно.

    Sviđa mi se

   • Србија била земља са највећом имиграцијом у свету, а ево, од кад завладаше ови ваши код којих су, како ти написа „скоро сви били задовољни“, народ бежи напоље главом без обзира?

    Прескочићу оно о неопходним променама јер никако да нам откријеш тајну који су то и какви Срби који треба да смене ове од којих деца беже главом без обзира. Мислим ја знам (ЊКВ), али ред је да то кажеш и овим људима како би се сви читаоци Преврата уверили са каквом будалетиномо се ја надгорњавам у ове ситне сате.
    Него, да се приметити како си се прозлио од кад си утврдио да не можеш ни са ким, а блам те да признаш да Срби ни издалека нису оно што о њима трипујеш више од пола века. Па фалсификујеш чињеницу да је „Србија била земља са највећом имиграцијом у свету…“ и то тако што манипулишеш историјским чињеницама рачунајући (ваљда) да је овде неко сисао весло док је требало да чита књиге староставне. Наиме, Србија је највећу имиграцију на свету имала у време Књаза Милоша и кнеза Михаила, дакле у атмосфери када је било могуће донети и прогласити Сретењски устав. Надам се да није потребно помињати и други моменат – онај да је Србији након устанака и Скопљакових покоља очајнички било потребно што више лојалних мушких глава, па је усељавање у Србију и натурализација дођоша било максимално либерализовано. Друга велика имиграција била је најезда белих Руса након бољшевичке револуције, када су првокласни емигранти запосели паришке и женевске салоне и казина, а остатак се размилео по Југославији. Што јесте донело одређене користи модернизацији Краљевине, али није лепо лагати да су ти људи овде дошли у потрази за слободом, пословним приликама или из љубави према „браћи“; дошли су јер је ово била једина земља на свету у коју су били колико-толико добродошли, првенствено захваљујући СПЦ, а потом и црногорској русофилији којом су се преко госпоја-маме инфицирали и принчеви Карађорђевићи. Дакле, нема ту ништа словенско, мистично или недајбоже заверенички – Врангелови борци и чланови њихових породица у Србију су дошли по истом резону по ком су и Крајишници ’95. стигли до Београда: Нису имали где да оду. Као што су се мање „сналажљиви“ Крајишници убрзо по доласку у Србију и суочивши се са сазнањима нешто друкчијим од оних из Експрес Политике – разишли по „трећим земљама“, исто тако су се разишли и наши Руси не желећи да се сретну са „ослободиоцима“ Београда 1944. Што је довољно поражавајуће, као што рекох – нема потребе да спинујеш.
    И да, никако да одговориш: Зашто србски домаћини, кулаци и ратни профитери (из оног рата) нису боље бранили државу (краљевину) која им је била тако добра? Зашто комунистима замераш што су за сремску кланицу мобилисали недорасле момке, а ништа не замераш брадоњама, љотићевцима и комплетном Недићевом државном апарату што је јуначки, заједно са мрским им усташама побегао у иностранство?

    Liked by 1 person

 30. Hm,hmm…da,generacije su radile, prota Matija Nenadovic, je imao 1.000 seljaka u „kuluku“,bez nadoknade..itd..a, posle 1945.godine,Agrarnom reformom, zbrinuto je, oko 40.000..kulucara, bez icega pa i porodice,sta ce, radili su,spavali po stalama, i „bogatili tvoga deku“,..“generacijama“.

  Sviđa mi se

 31. Hm,hmm..kada je, Dragutin Zelenovic, podneo ostavku,na pitanje novinara „zasto“..kratko je odgovorio, tv ekran..“ja stvarno nisam znao, da u Srbiji,ima toliko nepismenih,ja tu nemogu nista da uradim.Covek je pismen,sposoban,radi i stvara..bio,on komunista ili ne,u se i u svoje kljuse..nove tehnologije i znanje, ne traze 100 godina..i kulucnje. Ogromna je to razlika.

  Sviđa mi se

  • Аууу, ал’ сте запенили господо моја! Па Тита вам је умро пре триес и шест лета, мој син једва да има појма ко је он био! Јел можда Тита крив и што оне рушевине у Немањиној још онако лепо красе Бгд? Или ће бити нешто друго? Ма одустајем, имам женски глупа посла, други пут ћу вас аргументовано изгрдити!

   Sviđa mi se

   • Hm,hmm..ovih dana,pokrecu se radovi i na zgrdi SUP-a, nedaleko od pomenutih „crvenih’..“Kanjon Sutjeska“..pokojni novinar,Tirnanic-Tirke je, jednom izjavio, da su to placevi njegovog dede, i da danas, svi cekaju neku restituciju i nista ne rade, da stvore nesto,kolko se moze, on je nije trazio.Nije trazila ni porodica Koce Popovica, oni su bili vlasnici, skoro cele Karadjordjeve ulice, osim hotela Bristol..

    Sviđa mi se

 32. Сат и по поживех у здрављу и весељу… читајући ове коментаре, да бих на крају себе запитао, ко’ Станислав Радована Трећег… “Је ли богати Радоване, о чему се ради у овој заврзлами?“

  Од Клинтонових и Трампа у рикверц до Вашингтона и Џеферсона, па назад преко Аустроугара и још којекаквих, Карађорђевића и Обреновића, “поштених срБских земљопоседника“ (хаха… сам ја за себе), непоштених земљопоседника, комуњара, честитих четника и других невиних жртава комунистичког терора, партизана и њихових одреда, љотићеваца… назад до Клинтонових и Трампа. Јел то круг коначно затворен? Јесмо ли стигли куда смо у старту и кренули?

  Да ли би неко могао да ми сажме закључак све ове расправе?

  Елем, како било… Пошто се повремено оглашавам на овим страницама као аутор текстова или у коментарима, а како сам након овако потрошених, па скоро два сата, закључио нешто о себи, ред је да то поделим са вама.

  Ја сам будала обична, поводљива, доколичарска, згубидан који је уместо овога могао једну збирку приповедака прочитати вечерас… те из тих разлога, како спадам у људе који су радије читали вечерас ове кометаре него Домановића на пример… убудуће узимајте крајње резервисано оно што ћу ја на овом сајту написати. Ненормални мазохист – дефинитивно!

  Ето тако, где смо оно стали? Шта хтедох рећи… Ах да: “Мурш бандо империјалистичка… Стаљин вас је убијао, ал’вас није довољно наубијао… Живео друг Кардељ и радничко самоуправљање! Партија – то је народ, а народ – то смо сви ми на челу са другом Титом…“

  Е, сад… дал’се оно тачно каже “Парија на челу с Титом“ или “Тито на челу с партијом“? А?

  Ето, и ако би ми неко објаснио због чега су лик и дело Вашингтона и Џеферсона описани у горњим коментарима важнији за моју будућност и будућност моје деце од мојих баљезгарија у овом коментару написаних, био бих му захвалан…

  Којим путем напред другарице и другови, лејдис енд ђентлемен…? Зна ли ко, јер мени се у круг више не иде… 😦

  Sviđa mi se

  • ако би ми неко објаснио због чега су лик и дело Вашингтона и Џеферсона описани у горњим коментарима важнији за моју будућност и будућност моје деце…

   Могли би да бидну важни када бисмо сели па разменили мишљења о томе шта су та двојица за своју земљу добро урадила (а шта лоше) и можемо ли и ми нешто од тога што у они „уболи“ да применимо овде, а да избегнемо оно што су та двојица засрала. Међутим, СВАКИ покушај озбиљног разговора у Србији се „тролује“ – не увек злонамерно и не од истих људи, и на крају се разиђемо до следећег пута. Нема од нас леба, једино, ја знам да ово овде читају и неки млади и неискусни (лично их познајем) па не дам да неке ствари остану неизречене. А они са њима нека раде шта им се ћефне.

   Liked by 1 person

 33. Политиком се “занимам“ од недавно, али једна мисао ми се врти у глави годинама. Зашто од капитализма у раној фази и овог, неолибералног, као и од етатизма и радничког самоуправљања, не бисмо узели оно што вреди, одбацили оно што не ваља и склопили једно боље уређење? Ваљда сам лаик, па се надам да ће се наћи неко стручан да ми објасни зашто то не може… 😦

  Liked by 1 person

 34. Елем, Драгослав Павков пита Ђорђа Ивковића који су то Срби који треба да смене владајућу касту? А шта да му одговорим, кад сам не може да се сети?
  Признајем, боље смо се разумели док је Павков био у ДСС.
  Што се имиграције тиче, не фалсификујем ја ништа. Ослањам се највећма на написе/налазе нашег заједничког пок. пријатеља Др. Мирослава Свирчевића, у чију компетентност и поштење држим да не треба сумњати. Узгред, подсетићу на оригиналну верзију ПРЕЧАНСКЕ песме која је данас широко позната са измењеним текстом:
  Са Овчара и Каблара,
  Лепа Мара проговара,
  Мили кнеже прими наске,
  У редове србијанске.

  Не жалим се ја, него да ти укажем колико си принципијелан: Онај идиот је ничим изазиват, јер нисам ни учествовао у полемикама, у више наврата прозивао „Бату-мобисту“, па нисам хтео да реагујем. Па и овај пут се накачио, и што вечито да трпим скота? Но ти си запретио да нећеш више толерирати приче о имутцима и дигресије од теме, али си одмах из претње изузео Млинаревића и несретног Лунета. Треба ли коментар?

  ДРП:
  „Прескочићу оно о неопходним променама јер никако да нам откријеш тајну који су то и какви Срби који треба да смене ове од којих деца беже главом без обзира. Мислим ја знам (ЊКВ), али ред је да то кажеш и овим људима како би се сви читаоци Преврата уверили са каквом будалетиномо се ја надгорњавам у ове ситне сате.“

  Не, бољи би био Фрања Јосиф, јал неки његов каплар?
  Мислим, коначно, какву би штету направили да рестаурирамо монархију коју је Хитлер ономад, од свих земаља које је окупирао, само у Србији ликвидирао. Или подржавате Хитлера? (Тито је ту био трабант).

  Но није то најпресудније питање.

  Ненормално је, апсолутно ненормално, да Србијом данас руководе практично, или баш тотално, 100%, потомци аустроугарских солдата (па у следећем колену партизана). Ја питам: да ли неко заиста сматра да је то нормално стање? Коме није јасно о чему се ради, нек пита Ангелу Меркел, њој је јасно, што вама који нисте будалетине никако не може да уђе у паметне главе.

  Sviđa mi se

  • Ненормално је, апсолутно ненормално,

   Ама човече јесте ненормално али НЕМА КО ДА ИХ ЗАМЕНИ, нити има ко да СМЕНИ ове ненормалне. То је ситуација и са тим мораш да се бориш. Замисли да си као војник и испред себе имаш непријатељски тенАк… Оћеш да прођеш али он не да… Шта би радио? Направио се да га не видиш и кренуо напред или би покушао да га на сваки начин онеспособиш? Наравно, када се ради о твојој гузици гледао би на сваки начин да не гинеш улудо, али све остале би слао пред цеви, до задњег, све се реферишући на Гвоздени пук, Мачков камен и сличне референце; све им подврискујући да нису никакви Срби већ аустро-фашисти. Ајд лака ти ноћ

   Sviđa mi se

   • ОК. Ово је већ напредак.
    Није Бата бежао са попришта. А што се историје тиче, дража ми је историја коју си поменуо од Булајевићевих филмова. И не изврћи ствари – деде или прадеде Вучића и кумпаније су се бориле на Мачковом Камену, ал јбг са супротне стране. И то ти је чињеница. Па шта да радимо?
    Где си ти прочитао нешто оптимистичко са моје стране? Србија јесте клонула и снаге су јој слабе. Па зар (и) због тога не заговарасмо обојица бојкот избора као најмање штетну опцију?

    Шта би ти? Савез пролетера да преузме власт? Влашка партија? Ко, ЈБТ?
    Шта год нормално да се предложи вама не ваља, вама је урнебесно смешно, вама су такви будалетине. Е, у праву си, Тулимировић није будалетина, такви нам требају, то је пут. Па томе додамо меритократију и наравно Џеј, тј. Млинаревић. човек је експерт, сам каже.
    О, мајко света, све твој до твојега! Лазо шири врата, навала је велика.

    Да извинете, кога боли ћошак за амерички устав? Почев од Американаца.
    Ал је добро за мудре коментаре.
    Кад растурите неолиберализам, молим вас јавите ми.

    Sviđa mi se

   • „Ама човече јесте ненормално али НЕМА КО ДА ИХ ЗАМЕНИ, нити има ко да СМЕНИ ове ненормалне.“
    A da probate održati par radnih sastanaka umjesto što se dopisujete i prepirete na ovom i ostalim forumima.
    Dragan, Dragoslav, Milan i milanovi gosti poput dr. Brdara, itd., mogli bi postaviti temelje buduće drzave i temelje buduće političke aktivnosti. Znanje imaju, meni nije jasno zašto su toliko pasivni i zašto su dozvolili da im polupismeni kroje sudbinu?
    Ajte vi (hajdete vi), pa ajte vi, ne nego ajte vi, …

    Liked by 1 person

   • A da probate održati par radnih sastanaka umjesto što se dopisujete i prepirete na ovom i ostalim forumima.

    Ценим покушај да будеш конструктиван, али немам идеју шта бисмо на радном састанку преговарали кад ЈОШ УВЕК немамо идеју чак ни о томе шта бисмо волели да Србија буде у будућности. Наравно, било би лепо да постанемо велесила која ће онда сваком живоом завртати уши али то није реално очекивати… Бата вероватно ни о чему мањем од тога не би хтео ни да прозбори, све испод тога за њега је комунизам, аустрофашизам и издаја. Шта дакле да причам са таквим саговорником, довољно је што ме нервира овде, таман посла да на његове фрустрације потрошим тридесетак евара колико би ме коштао пут до Београда. И то је то… Да се ми прво изјаснимо шта хоћемо, па онда да се састанемо и видимо КАКО то да постигнемо. До тада, ћераћемо се овде и по друштвеним мрежама.

    Sviđa mi se

 35. lepo ste se izdivanili

  za SVE vas koji ne čitate tekst koji komentarišete nebitne napomene:
  tekst nije o Tomasu Džefersonu
  tekst je o našim analitičarima, našim percepcijama i o paralelama sa našom situacijom
  a posebno o našim zabludama, pokušaj odgovora na pitanje – зашто честит и радан свет већ дуже време планетарно не гласа за леве покрете,i potpitanje Зашто су паметни и образовани људи склонији глупим проценама од обичног света?
  ne možeš uspešno voditi rat ako čak ne znaš ni ko ti je protivnik
  – на другој страни борбене линије нису „радничка класа“ него неофеудалци.
  – Ако као доминантне друштвене супротности пројектујете истовремено, с једне стране утварне класе, од којих је наводна радничка вишеструко бројнија, а, с друге, екслузивна права парцијалних маргиналних група контра већине становништва, здраворазумском смртнику нужно делујете сумњиво, да не кажем шизофрено
  – Левица је располућена између две идеолошке утваре. Старе – класне борбе, и нове мултикултурализма. Обе сегментирају и атомизира становништво на супротстављене таборе, што је супротно и једнакости и братству, као темељима изворне левице. Обећавајући слободу само за неке.
  -катарза коју је изазвао дечак Трамп речима да су голи читави сталежи набеђених технократа, надриинтелектуалаца и осталих канцера „здравог друштва“ сигурно ће штошта покренути.
  – вероватно неће успети Бог зна шта револуционарно да издејствује не зато што је и он „човек естаблишмента“ него зато што је левица минирала национални консенсус A TO ČINI I Kod NAS STALNO (pa smo DrP i ja ekspres šutnuti uz pogrde dežurnih komesara sa Narodnog Fronta, sajta koji sam JA osmislio, koncipirao i organizovao – sve do imena i grba kojeg su odmah zamenili komunističkiim
  ne bi li još kojeg normalnog odvratili od pokreta-

  eto
  niđe Džefersona

  a vi nastavite o ustašama i četnicima daleko ćete dogurati tako

  Sviđa mi se

  • вероватно неће успети Бог зна шта револуционарно да издејствује не зато што је и он „човек естаблишмента“ него зато што је левица минирала национални консенсус A TO ČINI I Kod NAS STALNO

   Ih, Bati tek sad neće ništa biti jasno – prečani a nismo levičari 😦

   Liked by 1 person

  • Брано,

   Све док емоције трче испред разума, нема никаквог консензуса, а ко такве ствари дозвољава себи, требало би да се бави пецањем, уместо политиком, без обзира на поткованост политичком теоријом 😦
   Елем:

   “…него зато што је левица минирала национални консенсус A TO ČINI I Kod NAS STALNO (pa smo DrP i ja ekspres šutnuti uz pogrde dežurnih komesara sa Narodnog Fronta, sajta koji sam JA osmislio, koncipirao i organizovao – sve do imena i grba kojeg su odmah zamenili komunističkiim
   ne bi li još kojeg normalnog odvratili od pokreta…“

   Ја сам се касније укључио, тако да и не знам да је ДрП икада и био део Народног фронта…
   А што се тебе тиче, на првом Конгресу НФ смо седели један поред другог, ја ти лепо кажем да треба да разјаснимо неке ствари, ти кажеш да си зато и дошао… Кроз призму ваших личних сукоба и међусобних увреда ја се спремам да одржим векелу управо о стављању националног консензуса испред свих личних сукоба и различитости у појединим ставовима, јер сам тако схватао НФ у који се у супротно не бих ни укључивао… а онда на пар Филиповићевих увреда, лоше реторике и беспотребно повишеног тона, ти се покупиш и одеш и без довиђења… Чекао сам те да се вратиш па да почнем, не схватајући у првих 5-10 минута да си ти у ствари отишао да се не вратиш…

   А сад кажеш како си “експресно шутнут“? Ма дааајјј… сам си отишао, а могли смо на том скупу заједно шта смо хтели!? Овако, кад сам видео да те нема, одустао сам од те расправе и само сам констатовао да је Конгрес био катастрофално организован, да је ужасно вођен и да због расправе која је личила на ФБ препуцавање, не придржавање дневног реда и говора кад ко хоће (у једном тренутку по троје прича у исти глас не знам кога да слушам…), па није требало ни да трошим и време и новац па да због тога долазим из Лознице у БГ. Таква моја реакција је разумно прихваћена, уз обећање да ће следећи пут “бити боље“, да ће Конгресом председавати неко ко уме то да ради, ко ће водити рачуна о дневном реду и да ће моћи да говори само онај ко добије реч и то у складу са дневним редом. То што си ти хтео да кажеш било је предвиђено у трећој тачци дневног реда, а потегло се у првој у којој је требало да се изгласа Пословник… и тако, дођосмо до тога да се не расправи ни о пословнику, ни о случају који си хтео да изнесеш…

   Ето, и сад ми реци да ово није типичан пример и код тебе и код Филиповића – емоције испред разума 😦

   За разлику од тебе ја нисам изашао из НФ, не зато да бих постао један од дежурних комесара са НФ, већ да наставим борбу коју сте ви, без мене у старту осмислили, а онда због личних сујета обесмислили… Е, неће моћи! Шта, треба ја сад да оснивам нови покрет? Зашто бих? Учинићу бољим овај који већ постоји, само ћу га вратити на извориште… Неће то бити ни лако ни једноставно ни брзо, мораћу да се служим и смицалицама којекаквим, својом способношћу или неспособношћу да манипулишем, али све у циљу да НФ постане оно што је у старту замишљено да треба да постане… Неће ме у томе спречити ни један галамџија, букаџија, свађалица, или нечија сујета и повређен понос… Тренутно сам ангажован на омасовљавању и добро ми иде. Углед и ауторитет у покрету градим постепено. А кад дође време, гласањем ће се одлучивати чији стан је исправнији или мање лош… а не нечијом галамом или повређеном сујетом. Па коме се свиђа наставља борбу, а коме се не свиђа – довиђења пријатно, нека гради своју причу на неком другом месту са неким другим људима… Ја бар за сада немам потребу за тим другим местом, а што се тиче људи…

   Најпаметније би било да дођеш у недељу на следећи Конгрес и да ово расправимо, па да наставиш где си стао, уместо да причаш да левица минира национални консензус. Ни један појединац није левица!

   Сујете постоје, добри теоретичари али лоши политичари такође… али ето, мени рецимо не представља ни најмањи проблем да имам одличан дијалог са ДрП, без обзира на много различитих ставова, на крају се увек негде нађемо око заједничког циља (интереса). Мој циљ и јесте окупљање једног језгра таквих људи који би онда хомогеним деловањем могли учинити много, а не напуштање нуклеуса, пре него што се у потпуности и формира, зато што неко много буче и прича глупости…

   Ако хоћемо у битку, онда морамо показати нашу снагу, а не указивати на слабости!

   Ето, ја толико, а Ви како оћеш…

   Liked by 1 person

   • ma ja se s tobom slažem ali „Ни један појединац није левица!“ ali puno istih pojedinaca, a ti i ja izuzetci – jeste levica.. izuzeci potvrđuju pravilo.. ti si bio prvi put na takvom sastanku a ja ih izguro dvadesetak i svaki put pomislih sledeći put će biti bolje …

    podržavam te i divim se tvojoj istrajnosti ..
    tako je i DrP mene

    Liked by 1 person

   • Hm,hmm..ako,hocemo „bitku“, ona iskljucuje „akademske rasprave“, „salonske sindikalce“..koji, nisu u dodiru sa „radnikom,ali i nzaposlenom klasom“, kako je danas zovu „rezervnom armijom rada“,propracenom izjavom Djindjica, kada je, ushiceno istrcao iz kabineta „naseg prijatelja“,prof Habermasa, i uskocio u kabinet, bivseg profesora, akademika Mihajla Markovica, inaravno „uskliknuo s ljubavlju“..“RADNIK NEMA PRAVO NA RAD“, receno ucinjeno..
    Mozda, treba, objaviti,manifest Komunisticke partije,kao temu za raspravu, pa doneti odluku,program,za „BITKU“.

    Liked by 1 person

   • @Lune
    Mozda, treba, objaviti,manifest Komunisticke partije,kao temu za raspravu, pa doneti odluku,program,za “BITKU”.

    Treba!

    Sviđa mi se

  • „eto
   niđe Džefersona“

   Ма, јебло те Ђеферсон и Кунта-Кинте.

   Ти БРМ-е, као и већина, у опште не разумеш да се НИСМО ИЗДИВАНИЛИ. Неконтролисаном количином „карактера“ може да се затрпа свака разумна прича. То је и овом приликом урађено.
   Поновићу да ја нисам троловао тему, већ сам реаговао на безобразно троловање.

   Мој став је јасан – нема са нама много везе амерички устав и амерички избори. Што не значи да коме је интересантно не дискутује о тим стварима.
   Овде су, кроз гомили сајбер наплавина отворена важна питања, која, будући непријатна, најрадије би да их потиснемо у помрчину.
   Шта имамо као референце за неки озбиљнији разговор?
   – Да је будалетина ко подржава Карађорђевиће, а паметан ко подржава Тулимировиће. (Акценат је на општости стања свести).
   – Да смо се уверили да је Млинаревић ушао у туђе, али да ни као из суве дреновине нећете исцедити имена мученика које су пљачкали. И то треба да се прихвати као ОК? (Ту долазимо до етичке компоненте наше ситуације).
   – Да не споримо да Србијом владају аустроугари, али да је то ствар са којом можемо да живимо. А коме се не свиђа, има право да гине. (Уз питање Србина Павкова Србину Ивковићу, који су то Срби који треба да мењају аустроугарску погибељ?)

   Па рецимо да је довољно… а „левица“ и „десница“ су блесаве дилеме, сем могуће код акутних пубертетија.

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm..a, kako niko ne pomene, tamo nekog Kenedija ? Fidela Kastra ? i napora za „mir u tom regionu“..pa, kad je Hemingveju bilo lepo u Komunizmu, zasto nije i Zaklini Kenedi i Aristotelu Onazisu..??

   Sviđa mi se

 36. @branadelmar
  Већ у првом коментару сам рекао, да слабо схватам, шта је аутор желео, да каже. То је била прилика, да разјасните о чему се ради. Наравно, да смо се лепо издиванили, јер нисмо разумели текст, па смо разменили „мисли“. Па шта чекасте, да нам после сто и кусур коментара објашњавате? Треба сести и размислити, да ли је неки текст разумљив, па га пустити раји, која „ништа не разуме“! Има нас, који чусмо, да је историја учитељица живота и тако стигосмо до Џеферсона.

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..i nas premijer, ima „svoj stav“,u kuriru sledi anketa, ko je veci Srbin,Dodik ili Vucic,nisu levicari, naravno od zivih, oni „stari“, Draza i Acif Efendija, stoluju neometano..“po trgovima,kralja trgova Vuka Draskovica“.“demokracki“.

   Sviđa mi se

 37. @Holden Kolfild
  у неком ранијем коментару, рекосте, да сте се недавно укључили у политику? Народни фронт неко време добија мејлове од ИЦ Панчево и никада никоме није пало на памет, да да неко саопштење, па ни о „конгресу“ о коме причате!!?? Кажете, да немате потребу за другим местом? Опет се поставља питање, да ли је могуће, да нема другог места, које већ функционише, већ правите МЕСТО, где ћете Ви да имате шефовско место? Чињеница, да сте изабрали неки псеудоним, који нема везе са овим поднебљем и да нисте спремни, да јавности понудите своје име, искључује могућност, да заинтересујете већи број људи. Ко ће, да сарађује са Вилијемом Холденом, на шта асоцира Ваш псеудоним?

  Sviđa mi se

  • Појма немам шта је то ИЦ Панчево и појма немам за те мејлове. Одакле бих и знао, ја немам приступ свим мејловима Народног фронта, а ако вам треба мој мејл онда пишите на: info@narodni-front.org.rs

   https://www.facebook.com/profile.php?id=100014177147064

   Које то друго место функционише где ја могу да иступам са својим тоталитарним левичарским схватањима и презиром према цркви, а у исто време да кујем планове о промени државног уређења са социјалдемократама и да озбиљно радимо на спровођењу тих планова у дело? Не мислите ваљда на неку од комунистичких партија на челу са исхлапелим старцима којима је једина активност да постављају Титове слике, исписују старе пароле и чекају да Тиле васкрсне?

   Да уђем у Леви самит Србије и бавим се елитистичком левицом без икакве намере (као и ови пензионери) да се нешто више од мудросерања и уради? Или можда код Борка Стефановића, “аутентичног“ левичара у Армани оделу са Ролексом на руци? Ја за боље место за стварање борбене левичарске партије тренутно не знам, а ако такво место постоји покажите ми га…

   Ја да имам шефовско место? Ја лично? Па сами сте рекли: Чињеница, да сте изабрали неки псеудоним, који нема везе са овим поднебљем и да нисте спремни, да јавности понудите своје име, искључује могућност, да заинтересујете већи број људи. Можда делујем приглуп па мислите да то треба ви да ми кажете јер сам не схватам? Одакле вам идеја да желим да шефујем било чим? Да ми је то намера учланио бих се у СНС.

   Моје активности се своде на помоћ људима који желе и могу да шефују и то по принципима који су мени прихватљиви и у духу за који сматрам да ће мојој деци донети бољу будућност и достојанственији живот. Па било као Холден Колфилд, било као Зоран Арсић:

   https://prevrat.com/2016/11/20/%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%9B%D0%BE%D0%B4-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD/

   Иначе, шта фали Вилијам Холдену? Био сјајан глумац… а Холден Колфилд је нешто друго. Симбол бунтовништва и презира према човечанству којем ни пошаст у виду светског рата није помогла да се опамети…

   Ко ће да сарађује самном? Појавио сам се у јулу месецу ове године на ФБ са овим псеудонимом и то са намером да се бавим књижевношћу а не политиком. Међутим, увукоше ме и ето…

   Sviđa mi se

   • Hm,hmm..ako je u pitanju, knjizevnost, probaj sa „knjizevnikom ober disidentom“Momcilom Selicem,sin borca, i nekada mocnik MUP, a sin, zaglavio „Titinu robiju“.

    Sviđa mi se

 38. @Ђорђе Ивковић
  Само човек са Фројдовог дивана, није разумео. Ја написах, да је моја кева спавала 1946 на војничком кревету. Написах, да немам никакве имовине, да живим у изнајмљеном стану, а ти читаш, како читаш. За разлику од тебе, ја немам могућности ни за реституцију. То што си се ти показао НЕСПОСОБНИМ, није криво ни твоје порекло ни сви они против којих си се „борио“. Крив си и неспособан искључиво ТИ! Толики безобразлук је потпуно несхватљив! Твој отац био неко време у ћорци, мој отац био ГОДИНАМА на Голом отоку и ти мени причаш о некој „имовини“? Очигледно је, да је православац у теби изумрео.

  Sviđa mi se

  • Ево исплаках се.
   Опрости мени грешноме, да поправим питање: колико су Ти тата и мама поклали Срба, док их бленаве Тито није сјебо?
   И, молим Те, пре него што се од срамоте обесиш, прошетај Ђедињем.

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm…Frojdovi, i svi divani su „na remontu“,popucali federi, ispala morska trava, a, bar se cini, cuveni „divan Slobodana Milosvica“, skripi al „radi“,doduse, brez Brane Crncevica,Mome kapora,Gojkjo Dgoga,Antonija Isakovica (crveni sal), Vucelica,Vuka Draskovica,Bidza,Raka,Arkan, nisu bili pisci i njihovog „tate“ Dobrice Cosica.

   Sviđa mi se

 39. @Ђорђе Ивковић
  Ја помислих, да си дошао до врхунца. али изгледа, да још ниси сву жуч пролио. Дражаћу те и даље на кратком ланцу, па ћу ти дати прилику да покушаш, да до краја излијеш сву жуч и сву мржњу, са којом се мучиш. Буди без бриге, радићу на твоме лечењу. Зар заиста мислиш, да су моји мама и тата бројали заклане Србе? Твој помућени мозак, очиглено не успева да схавати, да су они правили селекцију, па су заобишли ону твоју вукојебину. Озбиљне људе су клали, а бућкуриш су остављали.

  Sviđa mi se

 40. Sram vas bilo! Malo nas je poklanih, pobijenih, prognanih, izgubljenih, zabrinutih, . . . nadasve zabrinutih! Preci vam se u grobovima prevrću od ove količine mržnje ovde izlivene! Kakva god da su im bila uverenja i sudbine, uspešno blatite i njih i sebe! A svi ste, očigledno, ( nekako) obrazovani, situirani i siti, da, da, PRESITI, pa pobesneli! Završiću jednom Gandijevom mišlju, mada bacam ‚‚margaritas ante porcos‚‚ ( ajd’ na latinskom kulturnije zvuči): – Budi SAM promena – koju želiš da vidiš u svetu!
  Ali, džaba krečim, za vas je Mahatma Gandi SAMO ROM!

  Liked by 1 person

  • za vas je Mahatma Gandi SAMO ROM!

   Није, за мене је важнији од Карађорђа. Показао је целом свету како се империје бацају на колена, док је наш несрећни Црни Ђорђије завршио као монета за поткусуривање „способних Срба“, Османлија и још две империје. Које су као и увек остале у једномислију да није политика што и пољем проћи – зна се коме је „записано“ да буде раја, а коме да буде император. Ганди им је побркао лончиће и променио правила игре, али „прави“ Срби о томе не уче, они су стадо оваца које (од)увек предводи неки магарац.

   Liked by 1 person

   • „прави“ Срби о томе не уче, a pogotovo ne o ulozi Ruzvelta u uspehu Gandija .. i uopšte o kontekstima ..pa onda niŠ ne razumeju nijedan moj tekst

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm.. nisu stado ovaca, nego se stide..zmislite na primer Vucica,kako seta Srbijom u gacama ko Gandi, i drzi govore, o hrabroj borbi penzionera za spas Srbije Karica,Miskovica…

    Sviđa mi se

  • Штета што Европа није имала Гандија ’39-те, да стане на пут Хитлеру.
   Г-ђо, чини ми се да се остали рашчепљени између лонца и компјутера.
   Да нисте, знали би да би Ганди код дахија остао набијен на колац, а код Тита умлаћен будаком на „пасјем гробљу“, па се не бисте брукали небулозама.
   А ДРП све теже разликује чачкалицу од бандере.

   Sviđa mi se

   • Gospodine, ja sam uglavnom ‚‚ raščepljena‚‚ samo u jednoj situaciji i to dobrovoljno i na obostrano zadovoljstvo!! Hajde, malo pažljivije pročitajte tu Gandijevu misao i zamislite se nad njom! Ili vi možda želite da svet zaista neopozivo krene SAMO ka zlu i u ništavilo, pa ste u tom smislu ‚‚promena‚‚ o kojoj Gandi govori, ali u perverzno izokrenutom smislu?

    Sviđa mi se

   • Поштовани господине Ивковићу!
    Ма колико то Вама било иритантно, Ево ме опет! Налетели сте на особу, за коју је њен бивши муж говорио да има „мушку памет“, а, између осталог, и стога јесте бивши! Дакле, када обавим све свакодневно-досадно-обавезне послове са лонцима и шерпама, волим да на пр. на youtube нађем нешто паметно за слушање, а на Chess.com да бијем Амере и остале у шаху! Ето, шта ћу, замислите – не плетем и не хеклам, природа се сурово са мном поиграла! Дакле вечерас, пре него што уђох на Преврат, слушала сам нешто јако занимљиво. Емисија иде под називом ВИДИК, емитује(замислите) РТС, обрађују се разни друштвени феномени са филозофског, социолошког и психолошког становишта. Гости су, углавном професори са припадајућих факултета, вокабулар је научни, није тако сочан, као на овом порталу! Вечерас сам слушала емисију на тему ПОХЛЕПА, кроз историју, од стране појединца, од стране одређених друштвених група, у различитим друштвеним. уређењима етц! Говоре углавном озбиљни људи, поткрепљено истраживањима, нема разлога да им не верујемо, или да трагом њихових теза даље истражујемо сами!
    Чула сам један занимљив податак вечерас, свакако ћу га истражити, а желим да га поделом и са Вама а и са осталим цењеним учесницима ове бескрајне, разбарушене дискусије. Наиме, један професор је изнео податак, по коме, наводно, већ потврђено истраживањима, у ратом захваћеним подручјима само 1проценат становништва УБИЈА, ,а 99 пр ( о Боже, не могу на овом глупом smart phone-y. да нађем знак за проценат, сад ће Ђорђе да ликује) трпи. Невероватно! Занима ме мишљење учесника ових наших, Ипак врло трауматичних ратића. И још је човек направио паралелу са 1 посто богатих, који данас успешно тлаче остатак кугле земаљске. Занимљива статистика за промишљање. Како тај 1 посто привести реду, на то БиХ трошила енергију радије, него на расправе ко је коме деду и дедовину, кад и зашто! Како побољшати и унапредити свест, ух сад звучим као Веља Абрамовић, Ево нећу више, чекам распеће!

    Liked by 1 person

   • само 1проценат становништва УБИЈА, ,а 99 пр ( о Боже, не могу на овом глупом smart phone-y. да нађем знак за проценат, сад ће Ђорђе да ликује) трпи. Невероватно!

    Шта Вам је невероватно?! Да су пропорције обрнуте људска врста би одавно била уништена. Један од мојих интернет-пријатеља се нпр. диви једном старом четнику који је неког „аустрофашисту“ за злочине његове јединице у Мачви казнио тако што га је везао у шуми и целу ноћ му са леђа скидао каиш по каиш сланине, али сумњам да би се икад сам одважио на нешто тако нехигијенско и одвратно… Али да пумпа и куражи туђу децу да раде исто што и срБски осветник – то оће, нема да бринете. Друго, постоје психолошки алати помоћу којих људи рационализују своје поступке у ванредним околностима, иначе ни тај један посто не би убијао ван борбе. Како мислите да би било који снајпериста иначе могао да заспи? И коначно, никада није проблем у том малом крволочнопм проценту који нема проблем са убијањем… Проблем настаје када не постоји ауторитет способан или вољан да такве обуздава; нама се током наших трауматичних ратића десило управо то, да врховни командант шаље србијанце на ратиште а на ТВ прича како „Србија не учествује у рату“, да најјаче Србенде са насловних страна и испред шанкова прозивају припаднике мањина и нуде им да „буду добровољци и тако докажу лојалност Србији“ док сами имају преча посла, да команданти јединица немају појма шта им се дешава у зони „одговорности“ и мртви ладни се правдају како не могу да прате сваког борца, али врло добро („служимо народу“) могу да дигну плате, додатке за увећане трошкове, ратне дневнице, унапређења и одликовања, касније (не)заслужене пензије, итд. Како смо радили – још смо добро и прошли. Али о томе други пут

    Liked by 2 people

 41. @nada2509
  Када се мало размисли о тих 1%, тешко да би то могло и да се докаже. Дотични је, нешто смислио, избацио проценат, који није проверљив, па ко се ухвати, ухвати. Ко поверује, поверује. На први поглед и дотичном се чини, да избачени проценат је довољан, да докаже почетну тезу. Тај лик је потпуно исти са Мобистом, јер је и Мобисти довољно, да негде нађе 50.000 и то је крунски доказ за било шта. Чуди ме, да сте као шахиста тако лако поверовали у ту „истину“? Још када то преведете на стварно популационо стање у свету, тај 1% преставља 70-80 милиона људи. Како је дошао до тог податка? И он негде прочитао нечију „процену“? Ко је сад Веља?

  Sviđa mi se

  • Нисам написала да сам поверовала, господине Млинаревићу, рекох да ми је занимљиво и да ћу још истраживати на ту тему. А теза о 1 посто богатих је већ дуго у оптицају. А Веља, па како то да Ви не знате за лик и дело професора Велимира Веље Аврамовића – актуелног промотера нове светске Теслијана религије.Јадни Тесла, ако однекуд гледи, чуди ме да није бацио неку муњу да нас мало реду научи. Ајд’ Веља је бар прилично образован, може се од њега свашта чути, али агресивна, матора (што јој не смета да избаци сисе у први план) Милка Кресоја, кад почне да агитује за Теслијана религију, поштеном човеку припадне мука!
   Иначе Марина Абрамовић, рођена Вељина сестра ( отац и мајка им били чувени београдски комунисти), чувена уметница перформанса, која је прошле године извела један такав у New York Museum of Modern Art, нимало случајно, наравно, је , пре неколико месеци приредила сатанистичку вечеру ( не БиХ сад о детаљима менија) за неке главне ликове из ПР службе Хилари Клинтон и здушно подржала исту у кампањи. Нађите на youtube емисију Инфоратници против новог светског поретка новинарке Биљане Ђоровић, нађите Голи живот М Марића са Велимиром Абрамовићем, па ћете свашта чути. Да, и са Милком Кресојом, тек ту ћете свашта чути!
   А још мало а про по Трампа! Би што би, вероватно не случајно, али за разлику од нас, сви Амери ће га поштовати као свог председника! Неће бити оног нашег: – Ти ниси мој председник, ЈА ТЕБЕ НИСАМ БИРАО, ионако си изборе покрао, . . . и тај рад! Само још мало да се страсти смире.Код њих ће се смирити и свако ће се прихватити свог посла. А ми!?

   Liked by 1 person

   • сви Амери ће га поштовати као свог председника! Неће бити оног нашег: – Ти ниси мој председник, ЈА ТЕБЕ НИСАМ БИРАО,

    Видите да на крају ипак дођемо до сржи спора? Они су успешни јер схватају вредност принципа, правила понашања и процедура. У законом прописаној предизборној кампањи свако има право да истакне своје предности и мане противника, на дан избора свако има право да изађе и допринесе победи свог фаворита… Такође тај неко има право и да са гађењем окрене главу од свих кандидата, демократије и универзалних људских права, али нема право да НЕ ПРИЗНА резултате избора, само зато јер он лично на њима није учествовао! Покушао сам да организујем бојкот задњих и предзадњих избора јер мислим да избор између балеге и говнета и није неки избор… Они којима су моје мисли биле упућене углавном нису схватили шта ‘оћу да рекнем, неки су на „изборе“ изашли и из ината, да буду антипротивни… Али ми ни на крај памети не пада да кажем како „Вучић није мој премијер“. Презирем га, гади ми се сав патетичан и плачипичкаст, али он ми је визуелизација мог личног неуспеха и његов лик са ТВ екрана ме свакодневно подсећа колико су за србијанско бирачко тело битни моји аргументи, а колико његова нарицања и ситно мито које његова влада исплаћује тако што будалама из једног џепа узме 100 динара а у други им тури 15-20 а они све вриште од среће и поскакују ударајући се у смежурана пензионерско – интернет-бојовничка дупенца. Зато он јесте мој премијер и заједно смо га баш таквог заслужили. Већина његових гласача јер није довољно размислила о томе да ли се исплати клати вола ради киле меса, а ја и мени слични – јер се нисмо довољно потрудили да његове противнике пронађемо и кандидујемо.

    Liked by 2 people

   • Hm,hmm..imao sam,slicne rasprave u Beogradu, po povratku sa ratista hrvatske..moje kolege u firmi,su inace mnogo veliki Srbi,oni, sve bolje znaju od mene, sta je ratiste,ko sta i kako treba, samo sto oni „beogradjani“, sa tim znanjima, nisu raspolozeni „da predju sa reci na dela“. Desetine hiljada, boraca, u smenama, cuvalo je granice,novih drzava,sa vrlo ogranicenim kretanjem,pa hebi ga rat je. Ali, uz linije, pored linije, ponekad i preko linije „poslovno“,funkcionisao je valjda pomenuti 1%,lepo obuceni „u Rambo stilu“,pristojno motorizovani i naoruzani,a,obezbedjeni, pomenutim borcima na srpskim linijama,..kad obave posao, ili zbrisu, samo smugnu iza linije fronta u ladovinu pa jovo nanovo.I,planirajuci srBsku buducnost posalju poruku Arkan „mogu, da oslobodim Tuzlu,ako mi date koncesije, na rudnik soli, na jedno 3-4 godine“..itd,itd

    Liked by 1 person

 42. @nada2509
  Мало сам тупичаст! Када неко, наведе неки податак, основана је претпоставка, да верује или не верује у тај податак. Нема наговештаја, да сте податак ставили под знак питања. „Занимљива статистика за промишљање.“ сте написали. Нисам то очекивао од шахисткиње, па је је мој коментар тиме био изазван. А чињеница је, да о томе нема статистике, јер ко је вршио озбиљна статистичка истраживања, на ком узорку и да ли по целом свету? Као што рекох, чова лупио и остао жив. Што се тиче Веље, некако ми се чини, да је он ипак само брат Марине. Бити професор је за поштовање, али када профа са ФДУ постане „стручњак“ за Теслу, враг однесе шалу. Родитељи им нису били „чувени беееооградски комунисти“. 1970 и неке, комшиница је била пријатељица породице Абрамовић, па сам тада први пут чуо за Марину и породицу. Брат се није спомињао, а ни „“чувени беееооградски комунисти“. Одлутасмо!

  Sviđa mi se

  • Прле, опет тераш мак на конац. Ово није сајт неког института где се расправља да ли је у питању 1%, више или мање убица, госпођа је изнела податак на кога је налетела на интернету… Шта је за тебе права референца? Ако ти се наведе неки извор са запада – рећи ћеш да лажу масони, ако је извор руски а не одговара твом предубеђењу – бићер „ко је тајитај, где је он студирао, ко му даде диплому…“. Шта ти иначе мислиш – колико припадника једне зараћене стране је стварно спремно да испрља руке и убија (заробљенике нпр.)? Занима ме твоја процена, не нека званична статистика?

   Родитељи им нису били „чувени беееооградски комунисти“

   осим ако се могло бити генерал ЈНА а не бити комуниста… Мени ни један такав није познат ни лично ни из медија. Али кад каже “ комшиница (која) је била пријатељица породице Абрамовић“ онда нема о чему да расправљамо, ваљда она зна.

   Sviđa mi se

  • Jooj господине Млинаревићу, отац Црногорац, им је седамдесетих био омиљени професор Одбране и заштите на Електротехничком факултету, тамо код Вука, где Тесла, из много разлога, држи погнуту главу! Мој брат полагао код њега, омиљен стога што је требало да се студенти САМО појаве на испиту и положе! Шта је могао бити да би био професор ОНО и ДСЗ, можда РОЈАЛИСТА!? А мајка је била неки јавно културни радник, заборавила сам где! Па баш је Марина могла, онако к’о с Марса пала, да сћдивља по СКЦ-у! Родитељи су се,наравно, модерно комунистички, развели и ако се добро сећам, обоје деце су имали бољи однос са оцем, који је, изгледа, био нека добра, Комунистичка душа!

   Liked by 1 person

   • Сви „професори“ ОНО су били омиљени. Ништа нису тражили ни очекивали од студената. Оцене су давали према осталим оценама и тако то. Омиљени су били и у средњим школама, по истом принципу. И кева је ваљда нешто радила, када су, у она времена, сви били запослени. Није спорно, да свако има неко порекло и да вуче неке користи, или штете због тога. Наведох и пример деце, мога деда-ујака. Основна моја примедба је била, да нису били ЧУВЕНА беееоооградска породица и да су постали чувени, када је и Марина постала чувена.

    Sviđa mi se

 43. @prevrat
  Боде ми очи олако фрљање, па реагујем. Шта ћу, за мене је важан и аутор и извор. Нисам довољно нагласио, али је акценат на ЧУВЕНА. С тим у вези је поменута комшиница.
  Што се тиче процената, појма немам. Верујем, да 1% није ни тачно нити је могуће проверити. Верујем, да је реаговање човака у ненормалним ситуацијама непредвидиво. Написах, шта мој отац својевремено исприча. Тек када знаш колико му је породице побијено од усташа, можеш можда разумети број убијених усташа, којима се он хвалио. А не реагују сви исто. Начелно, сви који су доносили одлуке, подржавали, учествовали и писали позитивно о ратним „успесима“ спадају у оне који УБИЈАЈУ.

  Sviđa mi se

 44. da se vratimo na temu teksta: Moramo da prestanemo sa vajkanjem da su naši neuspesi posledica zavere postojećeg poretka i medija. To su samo izgovori. Gubimo jer ne možemo da pridobijemo većinu glasača.

  http://pescanik.net/levica-posle-trumpa/

  razlika između jasnoće misli Varufakisa i mrsomuđenja naših levičara je tolika da se pitam dal ih je uopšte smisleno trpati u istu kategoriju(levica)

  Liked by 2 people

  • ovo sam napiso pre njega, a vi o partizanima i četnicima: „U poslednjih 30 godina smo dozvolili fragmentaciju progresivnih vrednosti – imamo borbu za LGBT+ prava, feminizam i borbu za građanska prava. Onog trenutka kada feminista prihvati da više žena u upravnim odborima znači više minimalno plaćenih poslova za imigrantkinje, gubi se svaka veza između feminizma i humanizma. Kada je gej pokret usvojio mentalitet potrošačkog društva kroz slogane kao što je „kupuj dok ne padneš“ i zapostavio svoj rad na netrpeljivosti društva prema sebi i borbu protiv policijske brutalnosti – postao je deo liberalne elite. Rešenje je u međunarodnom i humanističkom progresivnom pokretu. To je težak zadatak, ali nam je upravo to potrebno kako bismo se suprotstavili liberalnom poretku i Trumpu. Oni se pretvaraju da su protivnici, ali su u stvari saučesnici, jer su potrebni jedan drugome.“

   Liked by 2 people

 45. Rešenje je u međunarodnom i humanističkom progresivnom pokretu. To je težak zadatak, ali nam je upravo to potrebno kako bismo se suprotstavili liberalnom poretku i Trumpu. Oni se pretvaraju da su protivnici, ali su u stvari saučesnici, jer su potrebni jedan drugome.“

  Potpuno se slažem! Samo da bi se takav pokret mogao oformiti, potreban uslov je uporan i strpljiv rad na sopstvenom širenju vidika i jačanju duhovne dimenzije svakoga ko želi da tom pokretu pristupi. I svesti o sopstvenoj važnosti i autentičnosti i sebe samog i naroda kome se pripada! Da, da, jako težak zadatak.
  Nego moram cenjenom auditorijumu još nešto ispričati,valjda ću stići i ručak pripremiti da me Đorđe Ivković ne prozove da zanemarujem domaćičke dužnosti!
  Naime, kad smo već kod Abramovića, postoji još jedan zanimljiv lik, brat Rus tajkun Roman AbramoviĆ! Izvinjavam se gospodinu Mlinareviću zbog latinice, ali sada kucam na laptopu da bih bila brža, a ovde mi je lakše latinicom!
  Elem, još par godina posle bombardovanja, ostala mi je bila navika da slušam radio Slobodna Evropa, ma šta danas mislili o tom mediju, u to vreme je bio relevantan izvor informacija! Dakle, dobro se sećam jednog jutra 2003 kad sam odslušala sledeće: – Ponosni Englezi su se doslovno izbezumili od besa kada je Abramovič kupio njihov fudbalski ponos londonski Čelzi! Sećate se toga sigurno! Toliko su se izbezumili da su poslali ekipu BBC-ja u Saratovsku oblast, gde je u gradu Saratovu rođen Roman Abramovič, da pokažu svetu iz kakve primitivne sredine dotični tajkun potiče. I šta biva! Naišli su u toj ruskoj oblasti na autentičnu tradiciju horskog pevanja, neverovatno harmoničnog višeglasja, koje pomalo liči na onomatopeju, pomalo na glasove ptica, pomalo na razne zvuke iz prirode. Izvodi se iz trbuha, pitaj Boga kako, ali zvuči – fantastično! Pustili su to na medijima da obrukaju Romana i postigli – totalno suprotan efekat – svet je bio oduševljen, jer to zaista JESTE nešto fascinantno! Verujem da su mnogi muzikolozi entuzijasti pošli u istraživanje, a ima se šta istražiti i saznati! Toliko o pobedi duha nad materijom! Ipak

  Sviđa mi se

 46. Кажем ја да ћете ви срушити неолиберализам.
  Друго, помени жени лонац, из ње ће избити сви демони које крије у себи.
  Али, треће, и битно: 1% убија, 99% трпи.
  Да пустимо проценте, суштински је тачно.
  Али, као свака глупача којој је лонац анти-фетиш, а компјутер убива женственост а развија Аждаху, Ви не можете да разумете шта сте написали.
  Замислите како изгледа држава у којој 1% кољача заузме власт уз помоћ својих подгузних мува? За Павковљеве се види да не спадају у првих 1%.
  Ово друго што сте труковали, па ја не могу, добијем нервне реакције… па зар зрели људи могу тако да тлапе…. О Мајко света..

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..a gde je tu „pretis lonac“, za Dolores Ibaruri,Goldu Meir,Margaret Tacer,Indiru Gandi,Sirmivao Bandaranaike,Danicu Draskovic,Jelenu Milic..i ostale „domacice“.

   Sviđa mi se

  • О господине Ивковићу, могу само искрено да Вас жалим – од толике количине злобе добија се најмање чир на желуцу! А из мојих лонаца и шерпи, углавном, лепо миришу чорбе, супе, сарме, паприкаши, . . . Ево и данас, поред здушног и нажалост неуспелог покушаја да Вас, бар мало, едукујем и проширимо Вам видике, моја породица је уживала у пити са сиром, похованим шницлама од белог меса и динстаном грашку! За салату – домаћи ајвар, мој производ! Дакле, никаквих демона нема у мојим лонцима, а Вама желим све најбоље!

   Liked by 1 person

   • “ А из мојих лонаца и шерпи, углавном, лепо миришу чорбе, супе, сарме, паприкаши,“
    Па то Вам причам. Држите се Ви лонаца где лепо мирише, маните се компа којим засмђујете.

    Тешко је, за неке и несавладиво, да промене свест која им је испирана сад већ генерацијама, ето седамдесет година. Не могу да превале преко мозга, насупрот свим чињеницама, када је Србија била напредна земља, а када је пропадала. Па кад не могу тако ноторне ствари да прихвате, шта ће друго да раде него да залајавају и кваре све чега се дохвате.

    Ето, ономад поменух неку Басарину писанију. Хвалио УДБУ и вели, док је била УДБА имали смо сигурност у држави јер је знала и да „предупреди ствари“, па је слала патриотске криминалце са „лиценце то кил“ да реше потенцијалну претњу. И, кад аргументовано покажеш да Басара по том питању једноставно лаже, да јесте било убијања, али сигурности не, следи цензура. Али не само то. Кад је Басарин деда по коме је добио име Светислав стигао да буде народни непријатељ, кад су га партизани ликвидирали у Ужицу одмах ’41? После рата том благовремено ликвидираном потенцијалном народном непријатељу, односно наследницима, одузели сву позамашну имовину. И Басара такву ОЗНУ/УДБУ/ПМ-рину хвали, уз подршку ђутурума, како зове своје одане читаоце, зато што је његовом дупету добро. Нема тако ‘леба од нас.

    Овде, 90% коментара је правдање нечисте савести и међусобно подупирање етичких и националних инвалида. Можеш имати најбољи устав на свету, са тако масовно извитопереном свешћу нема бољитка.

    Не хају за своје уставе ни други народи. Немци су Србију нападали у ХХ веку три пута, од тога два пута без објаве рата, а једном противно Повељи УН и СОПСТВЕНОМ УСТАВУ. И, ради се о томе што Немци, за које важи да имају уређену државу, знају да су агресијом на Југославију ’99 погазили свој устав, али лежерно кажу „морало је тако“. Исти случај код других, све уређених држава, да о УСА не причамо. У чему је разлика? Па они крше свој устав када им је то корисно. Ми кршимо свој устав да себи направимо штету. А кад нам засмета устав у прављењу штете, ево, хоћемо да га променимо да државу боље упропастимо, па зовемо Мађаре да нам помогну у писању тог кровног акта. И, на жалост, пишем ми, јер су се деформисани аустро-фашисти олити комунисти (исто је) тако раскомотили по Србији, да раде и у моје име и многих других који би нешто да мењају да буде боље. И кад кажеш да ТО мора да се мења, следи до јаука дебилно питање „А ко то да уради?“ или „Што ти то не промениш?“…

    И сад је тема Трамп. Па се бистри америчка уставологија и светски неолиберални поредак који ће Трамп буздованом да растури, или пак неће? Па чак и да се деси то чудо уништења садашњег светског поретка, добићете неку врсту фашистичке алотропске модификације, са истим смртоносним последицама по нас, јер се владајући аустрофашизам савршено уклапа у оба концепта.
    И тако, ето нас поново на почетку „неспоразума“.

    Sviđa mi se

 47. Mozda su ti komunizmi,neoliberalizmi,demokratije…. samo sredstva kojima se matrijarhat prilagodjava spoljasnjoj sredini;sto se tice rada Vucic-kucic je mozda u pravu za protestantizam
  ali ne razume do kraja ono o cemu Dragan pise(trebao bi neko da mu da na uvid te tekstove)
  jer bi onda shvatio da nije Englez Bler resenje za probleme nego jedan drugi,stariji pod imenom Dzek…sve ostalo je zikina sarenica jer nema sublimacije na kolektivnom nivou,a nisu svi muzjaci kao Ja pa da mogu da idu sa nizih na vise frekvencije i obrnuto.
  PS ne znam kako stojite sa maglom tamo u Bg-u

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..neki kazu, da nema rata bez ekonomskog interesa. Upadnu tu i neki „komunizmi“, narod Kmeri, je proteran, i masakriran.pre, oko 1.000 godina.medjutim, vratli su se na „pradjedovska ognjista“..kao Crveni Kmeri..“lesi se vrac kuci“.

   Sviđa mi se

  • Vucic-kucic je mozda u pravu za protestantizam

   У праву је сигурно, само греши што мисли да се протестантска радна етика административним мерама може „утерати“ у српски народ. И друго још важније – он заборавља да алфа мужјак мора да буде пример који се следи… Чуј „заборавља“, вероватно никада није ни знао, а оно што не знаш не можеш ни да заборавиш.

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm.hvala na pitanju,magla u Beogradu „postojana kano klisurina“,ojacana od dima „krdze“ ili „skije“,kako je neki zovu,nemamo pare za cigare, „pa ga uvijamo“…pravimo dim i maglu

   Sviđa mi se

 48. Ђорђе Ивковић

  Čestnjejši Georgije, pa kako da ućutim kad ste našli da se obrušite na mog voljenog Basa! Pa, ne biva za ovog vakta!
  Evo ovako: U svom ovozemaljskom životu nemam blagu nameru da se odričem kompa i svih zadovoljstava koja upotreba istog sobom nosi, jedino se nadam da će se smisliti neka savršenija forma, kao na pr. DATA-RAVAN u koju se trodimenzionalno lako ulazi, pomoću neke skalamerijice na ruci što liči na današnji sat! ( ideja SF roman Hiperion writen by Den Simons), a što NIJE NI U KAKVOJ KOLIZIJI SA BAJNIM MIRISIMA koji će se i dalje širiti iz mojih lonaca! Ovaj portal mogu napustiti AKO I SAMO AKO me to lepo zamoli gospodin Dragoslav Pavkov, iz bilo kojih razloga!
  Obrazloženje: – kao što izneh u nekom komentaru na tekst Dragana Tomića, imam izuzetno bogato i dugo literarno iskustvo, te bezobrazno i nimalo skromno tvrdim da su moji komentari ovde, među najpismenije, najjezgrovitije i najsuvislije napisanima. Mnogi krenu, pa se upetljaju, pa mislim da ni sami ne prate sopstvenu misao! Zašto bih se ja – pred Vama povukla! Zato što Vam se nešto tu mota između nogu, a meni ne! E, pa neće da može! Ako nemam šta da kažem, ja o’ćutim, ali ako imam – što da ne!
  A sad malo o Basu ( sami ste krivi)! Među domaćim piscima poštujem mnoge, ali klanjam se Borislavu Pekiću i Slobodanu Seleniću! Degustibus non discutandum! A Basaru prosto volim, onako pripitog i razbarušenog i smatram da će se neka od njegovih dela naći među biserima srpske književnosti. Ako već niste, nađite Početak bune protiv dahija (2010) pa ćete videti ko su ‚‚ Avakumovići‚‚ i sagledati njihovu ‚‚istorijsku‚‚ ulogu u poslednih 200 godina ‚‚srećne‚‚ istorije drage nam Srbijice! Nemojte biti tako strogi, i Basara je samo čovek, ima dvoje dece, kako mu je to pošlo za hm, rukom, nije mi baš jasno, ali u moru neprincipijelnosti i utilitarističkog pristupa životu, ja nekako isti najviše pravdam – piscima!
  Hajde da pomenem još i mladog Nišliju Dejana Stoiljkovića, koji pokušava da na malo lakši, popularniji način osvetli srpsku istoriju Ha, ha , da i Nemanjići su baš bili cvećke, setite se zabrane predstave ‚‚Sveti Sava‚‚ u JDP-u! Mada ne znam šta je malom Stoiljkoviću trebalo da u četiri ruke sa Sarajlijom Kecmanovićem piše Kainov ožiljak, zanimljivu povest dragog nam, poštovanog i nadasve misterioznog Ive Andrića! Stoiljković je tu mnogo bolji, te je roman u blagom desinhronicitetu, pretpostavljam da su i to radili zbog para!
  Da i Basara je u poslednjem romanu napravio osvrt na Andrića, naslovivši ga – Andrićeva lestvica užasa – još nisam čitala, jedva čekam!
  Da zaključim, uvažajšči gospodine Georgije, jeste sve crno i izvitopereno oko nas, potpuno se slažem sa Vama, ali bazično pitanje je – kako opstati kao srpski rod i kakva takva država! Nemam odgovor ni ja, jasan i precizan, ali kako reče davno Mira Stupica u nekoj predstavi ( a radnja se događa, na pr. ’46 u nekom srpskom selu), – kuća mora da se čuva, slava mora da se slavi, . . . Porodicu čuvati koliko se može, duh negovati koliko se može i ne možemo biti na pogrešnom putu, ni Vi, ni ja!
  U tom kontekstu se nadam da će biti razumevanja za moje nabrajanje zanimljive beletristike! Da citiram i prečasnog Dositija: – Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporci! –
  A sad, poštovani Georgije, moram da peglam! Ali, čim ispeglam, eto mene opet! Kakva drska ženska spodoba, a!?

  Sviđa mi se

   • O, o, o, Alfi, pa dugo te nije bilo, zabrinuh se! Ma, taman posla da kuvam duhove, pa ti bi bez tih demončića, što ti kolaju po umu – bio užasno dosadan tip, tako da nećemo ih kuvati, neka prave dinamiku!

    Sviđa mi se

  • Ako si mislila da ces ovim kom.o dosadi da me nateras na neku ispovest potcenjujes dinarskog nad-muzjaka.Ti nama dosadjujes sa serpama i loncima,cetkama i metlama (kojima nas vozas)pa je stoga vreme da otvoris karte i ucinis stvar zanimljivijom,naime moj skener,koji moze da cita izmedju redova,kaze da postoje neke mracne tajne,neka prljavstina u tvojoj primarnoj ili sekundarnoj porodici koje su uticale jako na tvoj um i zbog kojih ti je puko prvi brak…ti sad ispeci pa reci.

   PS Ljudi obicno misle da kada se ispovedaju to rade pred Bogom,ali uporno zaboravljaju da je tu negde i onaj drugi.

   Liked by 1 person

   • Хе, Хе, ајмо овако: – У животу моме нимало лаком, спасло ме је од неке болести (пу, Пу, далеко било) и оставило у здравој памети, то што сам екстравертан тип особе, која је притом, прилично прорадила на снази воље и јачању карактера.
    Али, јуначни мој динароиде, стварно не бих да овде давим својим „мрачним тајнама“, ако те баш, оно баш занимају, потражи ме на фејсу, па ћемо се издиванити!

    Sviđa mi se

 49. @nada2509
  Само да знате, да ове шовинистичке мушкарчине не говоре и у моје име. Уместо, да пазимо и негујемо једину даму, која учествује у овој папазјанији и тиме нам, колико толико указује поштовање, нађоше се ликови, да све покваре и да нас остале брукају. За разумети је Мобисту Georgijа, али да се ту нађе још неко? И то неко, ко би по дефиницији МОРАО, да поштује даму у нашим редовима. Као да им је криво, да немају такву даму у својој кући?

  Liked by 2 people

  • Хвала на подршци, Слободане! Искрено се надам да уносим мало добре динамике! Ако сам понекад мало оштра, па то је реторички жар, а никако недостатак женствености! 🙂

   Sviđa mi se

 50. izvinjavam se što smaram s temom teksta
  Sve dok je proleterima odvučena pažnja sa njihovog očaja, i to zahvaljujući pseudodogađajima u režiji mejnstrim medija, poput krvavih internacionalnih ratova, super-bogati neće imati razloga za brigu. Ali, kada demokratske institucije počnu da se urušavaju, radnici će shvatiti da se Vlada uopšte nije ni trudila da spreči sunovrat njihovih zarada ili gubitak poslova. Takođe će shvatiti da im ni srednja klasa neće priteći u pomoć, jer je previše prestravljena da će postati kao oni. U tom momentu, nešto će pući – pisao je Rorti.

  Profesor je predvideo ono što je nazvao „logičnim sledom događaja“.

  – Ljudi iz unutrašnjosti će odlučiti da je sistem propao, i okrenuće se potrazi za čovekom jake ličnosti za kog će glasati, nekome ko će ih uveravati da će, čim ga budu izabrali, samozadovoljne birokrate, prevrtljivi advokati, preplaćeni mešetari na berzama i postmodernistički profesori prestati da budu ti koji kreiraju njihovu sudbinu – napisao je profesor 1998.

  Jedna stvar bi se sigurno dogodila. Sve što je urađeno za prava crnaca, manjina, LGBT populacije i ostalih….biće izbrisano. Šaljivi prezir prema ženama vratiće se u modu. Netolerancija i sadizam će nas poplaviti, a sav bes slabo obrazovanih Amerikanaca zbog toga što im sudbinu kroje oni sa fakultetskim diplomama izaći će na videlo – predvideo je Rorti.

  http://www.blic.rs/vesti/svet/krah-cinicne-levice-jednoga-dana-ce-sve-puci-filozof-jos-1998-predvideo-pobedu-trampa/f58lleh

  Sviđa mi se

 51. @branadelmar
  Рече ПРЕВРАТ: „Такав му стил🙂 Организована збрка кажу…“ Као да желите, увођењем Рортија у причу, да појачате ЗБРКУ?

  Sviđa mi se

 52. branadelmar
  24. novembar 2016. at 12:38

  više piva pa joj odgovori

  Брме, мање траве рад’ бистрије главе.

  А на шта од БРБЉАЊА да одговорим?

  Она воли Басару зато што је, по њеном штреберском знању, које се очитује у беспрекорном правопису, један од најбољих писаца.

  АЛИ, ЈА СЕ У ОПШТЕ НИСАМ БАВИО БАСАРИНОМ ПИСАЧКОМ ВЕЛИЧИНОМ. Ниси приметио?
  Ниси.

  За другарцу Титину штреберицу:
  Куварице брже ради, да се јело не охлади.

  Liked by 1 person

 53. @Ђорђе Ивковић
  Мобистa Georgiju, молим лепо, да се определиш, шта ти подразумеш под ШТРЕБЕР?
  Да ли, израз који у основној и средњој школи примењују будући металоглодачи, вариоци, молери, итд, како би називали своје „другаре“, иначе будуће инжињере, архитекте, адвокате, докторе, итд…
  Или можда ово:
  Pravilno značenje reči “štreber“
  E,pa ovako…kod nas ova reč znači nekoga ko sve buba napamet,a u nekim drugim zemljama nekoga ko puno uči…nije mi jasno člemu ta razlika,i zašto su u društvu omiljeniji oni sa lošim ocenama i bezobrazniji,nego oni mirni,inteligentni i sporitisti..ne mora da znači da ako imaš 5 da si štreber.
  Овако смо ускраћени, да сазнамо, да ли ствари посматраш из угла металоглодача, или некога ko puno uči..
  Можда, ти дами делиш комплименте, а ми то погрешно схватамо?

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s