Владан Ивковић: Дејтон је ипак, српска побједа

Познавајући потенцијалну снагу удружених непријатеља, те српско психичко стање југословенског магновења, може се закључити да смо у ратовима деведесетих, које би Атлантска империја у уџбеницима требало да заведе под “Српски ратови“, прошли одлично.

У четири године трајања ратова за опстанак западних Срба, живот је изгубило око 30,000 Срба, што је трагично ако се гледа изоловано, али кад се упореди са ранијим ратовима против мање-више истих непријатеља, тај број је незнатан.

Република Српска је побједа. Највећа српска побједа у 20. вијеку. Побједа цјелокупног српског народа која не би била могућа без Србије, Црне Горе, без жртве Далматинаца, Личана, Славонаца.

 

 

slobano1

Stara budalo, ako se nekim slučajem i desi da izgubim, pre Dana Republike idem u Dejton pa ću tamo pobediti

Двадесет је и једна година од дана на који је мали и силним непријатељима опкољен српски народ отпором присилио свјетске силе да му признају државу којом је бранио свој голи опстанак на земљи вијековима шкропљеној његовом крвљу. Не, није ово патетика национал-романтизма, него објективна анализа историјског феномена. Колико смо објективно могли, доста смо и постигли.

Ратовати без иједног војног савезника против највеће ратне машинерије икад постројене и изнијети живу главу, а камоли спасити какву-такву државност, није мала ствар. Српски народ је деведесетих година прошлог вијека извео управо то. НАТО је прве три офанзивне војне акције од свог постанка , укључујући двије највеће, Операцију Намјерна сила 1995. и Операцију Удружена сила 1999. извео против једног народа: Срба.

 

Између мегаломаније и југословенштине

Има Срба мегаломана, и оних злурадих, који умањују српску побједу, стављајући је у погрешан контекст и игноришући однос снага с којим је српски народ био суочен. Има и оних који од дрвећа не виде шуму, што би рекли Амери.

Оно, ЈНА је могла узети шта год је хтјела, требало је да заузмемо све 1992. док смо ми били наоружани, а они нису, и сличне небулозе.
ЈНА није била српска војска, него војска коју су напустили сви осим Срба, па је по аутоматизму постала наклоњена народу из којег јој је долазио војник. ЈНА су напустили чак и неки Срби, а само један број њених старјешина се релативно брзо уштекао у националну свијест. ЈНА је у рат слала ненаоружану дјецу зато што њени југословенски дебели генерали нису знали шта хоће, док су антијугословенски настројене старјешине тачно знале шта хоће. Ено, генерал Веселин Шљиванчанин, који је одробијао Вуковар и Овчару, ни данас не зна да ли је Србин, Црногорац или Југословен, да ли је бранио Српство од Хрвата или Југославију од Југословена. Таквих је на српској страни било маса, а о аномалијама типа Јована Дивјака да и не причам. Срећом, било је и маса старјешина који су брзо сконтали да су Срби, а онда ти не треба пуно да схватиш шта ти је чинити. Југословени немају појма ко им је непријатељ, док Срби то итекако брзо провале. Четрдесет пет година индоктринације од малих ногу није лако пребродити и остати нормалан и онима који су то успјели треба скинути капу.

Та војска ни у најбољој форми није знала да води офанзивни рат, посебно у урбаним условима, и посебно тамо гдје јој је наклоњено становништво било у недостатку. Ко би држао Тузлу или Сарајево, чак и да су се могли заузети? И на шта би било приморано муслиманско становништво које, реално, не би имало куд него да се бори до посљедњег? Све би ово ишло на руку фундаментализму Алије Изетбеговића и подигло ниво учешћа непријатељских страних сила. Стратешки би било блесаво поднијети силне жртве да би се заузела територија која се послије не би могла држати.

Снага којом се ЈНА дичила 45 година никад није била релевантна, јер снага и стратешка борбена готовост се мјери према спремности за борбу са стварним противником, и према стварном познавању себе. И Хитлеру би 1941. требало далеко дуже од 12 дана да је ударио на војску Мишићевих Срба, а не на војску Александрових аустроугарских прелетача која је Мишићевим Србима пуцала у леђа.

 

И кусо и репато против Срба

Гледано са дистанце, побједа се мора мјерити у границама могућег, а не како се баби снило. Посљедњи рат против Срба је у исте борбене редове упрегао све елементе Атлантске империје, од Американаца, Енглеза, Француза и Нијемаца до Ватикана, те им придружио растуће силе Исламског свијета, Иран, Турску и Саудијску Арабију. Против којег су се још непријатеља удружили папа и ирански ајатоласи? По једној дефиницији, стратегија није ништа друго до план оптималног искориштавања расположивих средстава ка реалном циљу и у ограниченом року. Према Сун Цуовој теорији ратовања, онај ко познаје прво себе, па онда и непријатеља, добиће “’сто битака“. Познавајући потенцијалну снагу удружених непријатеља, те српско психичко стање југословенског магновења, може се закључити да смо у ратовима деведесетих, које би Атлантска империја у уџбеницима требало да заведе под “Српски ратови“, прошли одлично.

Поређења ради, Срби су у два свјетска рата изгубили преко два милиона становника само од непријатељске руке, сахранили двије државе (и трећу, ако Краљевину Југославију можемо сматрати српском државом) и трајно избрисали тековине ослободилачке борбе започете још с цетињским владиком ДаниломШћепчевићем. У четири године трајања ратова за опстанак западних Срба, живот је изгубило око 30,000 Срба, што је трагично ако се гледа изоловано, али кад се упореди са ранијим ратовима против мање-више истих непријатеља, тај број је незнатан. Атлантска империја је током Српских ратова деведесетих била на врхунцу своје силе, браде масне и трбушине набрекле од крканлука над одром пораженог совјетског непријатеља, снујући сне о крају историје, о вјечном новом поретку попут Хитлеровог “хиљадугодишњег Рајха“, само либерално-полиархично-империјалистичких настојања.

 

Прст у око римског цару

На простору на којем је створена Српска, и нажалост уништена Република Српска Крајина, Срби од средњег вијека нису могли успоставити никакав облик државе која би била српска, све до 1992., и печатирано Дејтоном, 1995. године. Историчари сматрају да је средњевијековна српска држава кнеза ЧаславаКлонимировића и његових предака и рођака била центрирана негдје око горње Дрине, са крајњим западним дометом око Уне, и крајњим источним око Ибра, можда Јужне Мораве. Франачки краљевски анали, дакле, дворска хроника, кажу да кнез Људевит, који се, у околини Сиска, побунио против насљедника Карла Великог 819. године, од одмазде бјежи Србима, који “насељавају највећи дио Далмације“, не помињући присуство других народа у тим предјелима. Далмацијом западни писци тога времена сматрају оно што је обухватала некадашња римска провинција истог имена, од мора све до Саве. Оспоравани источно-римски цар Константин Седми Порфирогенит ће вијек касније ретроспективно уметнути на крајњи запад тих простора и Хрвате, чије ће присуство, мада не у истим границама потврдити такође оспоравани барски бискуп, писац Барског родослова, касније по њему прозваног Хроника попа Дукљанина. Источно-римски хроничар из средине 12. вијека, Јован Кинам, говори како Дрина одваја Босну од остатка Србије. Бан Босне из средине 13. вијека, Матија Нинослав, народ којим влада зове Србима. И краљ Твртко од народа којима влада помиње једино Србе, а уз њих и гомилу територија под својом власти.

Елем, од пред-османског времена, Срби нису имали државу западно од Дрине, ако не рачунамо разне југословенске пројекте који су уништили и оне српске државе источно/југоисточно од Дрине. А Дрина није било каква граница. Као и о већини европских граница, ни о њој се никад није изјашњавао народ који живе око ње. Као и већина европских граница, и она је империјална. Дрином је ишла подјела Римског царства на Западно и Источно, и римски папа, као насљеднике императора и наддржавни владар католичке Европе још скоро хиљаду и по година послије Одоакровог укидања Западног царства, ни на једно прелажење те Теодосијеве линије није гледао благонаклоно. Штавише, некатолички елемент западно од Дрине је вијековима био мета агресивног покатоличавања. Замислите сад римског папу, без чијег се благослова хиљаду година није могло бити крунисан у католичкој Европи, па и шире (краљ Стефан Немањић је круну добио од папе Хонорија Трећег, према званичној историји). Замислите га гдје је освојио Јужну Америку до Огњене земље, те Азију до Филипина, а с друге стране Јадрана, на препишај, не може да потчини себи Србе. И кад их кроз читав двадесети вијек тријеби, десеткује и растјерује, они му опет на крају тог вијека подигну устанак и помјере границу чак на Уну. Па, има ли то смисла?

Не, Република Српска је побједа. Највећа српска побједа у 20. вијеку. Побједа цјелокупног српског народа која не би била могућа без Србије, Црне Горе, без жртве Далматинаца, Личана, Славонаца.

 

Побједи се у зубе не гледа

Да ли би било боље да нико није погинуо, да смо добили више, да смо мијењали Сарајево за државност, да нисмо предали Брчко, да смо трампили нешто мање стратешки важно за Горажде, да смо добили више индустрије, или нешто мора? Нормално да би, уколико је било шта од овога било у понуди.
Да ли би било боље да је Слободан Милошевић укинуо Југославију, мобилисао комплетно Српство, избио на Купу и ударио српски барјак? Можда, али од комунистичког политичара Милошевићевог профила се то није могло очекивати, све и да је био у могућности. Од кога је – доста је и било и оно што јесте учинио.

Да ли би било боље да смо задржали све српске земље? Би, мада не знам ко би живио на њима. И не знам колика нам је сила била потребна да би неко могао оправдано очекивати да то постигнемо.

Јесмо ли све одрадили савршено? Далеко од тога. Али, јесу ли непријатељи? Па, већину побједа не однесе онај који не гријеши, него онај који гријеши мање од непријатеља.

Да ли улажењем у ситна цријевца можемо наћи материјала за закерање и критиковање? Можемо, и из разлога стратешке аналитичности, подробности, учења из побједа и пораза – и није згорег. Али постоји разлика између конструктивности и онога што смета рђавом полном органу генијалне српске пословичности.

Побједа је зато што је сачувала хиљаде српских живота.

Побједа је зато што је била остварење на границама могућег, с обзиром на снагу непријатеља.

Побједа је, чим јој доказани српски непријатељи даноноћно раде о глави.

Побједа је чак и ако смо извукли неријешено, ако ни због чега другог, а оно зато што већег успјеха у двадесет вијеку као народ нисмо имали.

(Србист)

 

 

116 mišljenja na „Владан Ивковић: Дејтон је ипак, српска побједа

   • Hm,hmm..Veselin Sljivancanin, je dobro znao, da je oficir JNA,profesionalni kadar, i da iznad sebe ima „pedpostavljenu mu komandu“..koja mu je, uvalila, radikalnu i slicnu rulju „patriota“. Znaci, „djeneralstab po novom“,ustav i naredjenja. Odrobijao je, Slobodana Milosevica,pretpostavljenu mu komandu, i „plejadu politicara“,narodnih neprijatelja i izdajnika, koji su se utrkivali, ko ce vise slepera dokumentacije,i oficira JNA da isporuci u Hag, uz neke „nacionalisticke aplauze i dan danas“.

    Sviđa mi se

 1. ударио на војску Мишићевих Срба, а не на војску Александрових аустроугарских прелетача која је Мишићевим Србима пуцала у леђа.

  zbog ovakvog pasjanluka SVIH DANAŠNJIH SRBA SEM MENE i nimbusa dok se ne napije prema kralju koji je poginuo čim je sproveo ideju vojvode MIšića o 15 godina diktature da se unificira nacijA JUGOSLOVENSKA! … OVAKO PROLAZIMO

  Sviđa mi se

 2. Hm,hmm…Jugosloveni nisu znali ko im je neprijatelj..? hm,hmm..gruba greska, znali su, da su im glavni neprijatelji, ustaska i cetnicka stoka..ali, se nisu paravojno organizovali da udare na stoku,i slusali su savete Vuka Draskovica..“da ne udari srbin na srbina“..pa su nekakvi „arkani“,radili sta su htli,isto to i „sa one strane duge“…To je, pobeda Bosanskih Srba, sa Dejtonom, kao garantom i Serbijom kao taocem.JNA, kada je smisljena, prica uz kafu,krenula,o „srBskoj vojsci“,medju oficirima,hrvati,slovenci, su zbrisali kuci.Nisu svi stigli, nekolicina, 15 ak, je negde kod Benkovca,dobila u potiljak, isto i na Baniji,bili su JNA sa slabom krstenicom.Postujuci,poruku, jos od 1941.godine,cetnickih Hercegovackih vojvoda,Kninkskih vojvoda „ko nije sa nama,ostavicemo ga ustasama da ih pokolju“, SDS RS,SDS RSK, je negde avgusta, 1993,uz pripadajuce, Kacavendisanje,Nikanorisanje,odrzala „historijsku sjednicu“,donesen je zakljucak, da su Lika,Kordun i Banija „crveni“ i da „oni“ tu nemogu nista da urade. To, sta su „oni“, hteli da urade,trebalo je da se desi, „tjekom“, operacije „Medacki dzep“, ali, priliv dobrovoljaca,mozda 30-40.000 u smenama,zaustavio je „podelu“,dogovorenu, Cosic Tudjman. A,pitanje je jednostavno, za Dodika,Nikolica,Trumpa..sta je to kada se kaze „Americka nacija“, a sta je to kada se kaze „SrBska nacija“..obhrvana klerofeudalizmom i slicno.

  Sviđa se 1 person

 3. „Да ли би било боље да је Слободан Милошевић укинуо Југославију, мобилисао комплетно Српство, избио на Купу и ударио српски барјак?“

  sa svim izbeglicama od Oluja iz Bosne i sa Kosova nemamo stanovništva ni da zadržimo Banat i sve južno od NIša a on bi na Kupu … iz SAD

  “ У четири године трајања ратова за опстанак западних Срба, живот је изгубило око 30,000 Срба, што је трагично ако се гледа изоловано, али кад се упореди са ранијим ратовима против мање-више истих непријатеља, тај број је незнатан“

  кад се упореди са ранијим ратовима против мање-више истих непријатеља – AU imperije i Nemačke i Hitlerove Nemačke, Italije, Bugarske, Mađarske,..najmoćnijih vojski sveta

  живот је изгубило samo око 30,000 Срба … a Ekmečić plediro za milion..

  srBski mozak je čudo, pogotovo u uslovima emigtracije u zlu SAD

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..nema sanse,Srbija,Srbijanci, nisu hteli da ratuju, van svoje drzave,milosevic se stavio na teme,pa je trazio saveznike kod Seselja,Arkana,Legija i ostalih baraba,od kojih i dan danas Srbiju boli glava.I,kada je RSK, na sastanku,kod Cosica,trazila inace dogovorenu reakciju zastite RSK, Cosic je to odbio, a u razgovoru sa Perisicem, dobijen je kratak odgovor..“Srbin nece da ratuje“..

   Sviđa mi se

 4. Када неко напише разумљив текст и покуша, да помири различита гледишта, да ли нам нешто значи, да се сада враћамо на расправу о „југословенству“? Шта господо ЛУНЕ и БРАНАДЕЛМАР желите да кажете? Или је пред вама једини циљ, да правите ЗБРКУ и рекламирате сопствени сајт? Господин Hm,hmm…показује и одређену дозу безобразлука, када изједначава усташе и четнике. Никада четници нису правили концлогоре, за разлику од прављења Јасеновца и свих осталих простора за смештај Срба: на небу, на земљи и под земљом. На срећу, има особа које су овај текст прихватили, као јасан, разумљив и прихватљив.

  Sviđa se 1 person

  • Hm,hmm..apsolutno, sve logore u YU,je napravila kraljevina, u periodu od 1935-1941,po uzoru na fasisticku Italiju i fasisticku nemacku,i oni su „bili za dom spremni“..nekakvom „linijom“..Crveni krst Nis-Jasenovac…itd,a, slucajno su ih se docepali nacionalisti i nemci..“gle curca u slamenom sesiru“.????

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm…doduse, Topovske supe u Kragujevcu, nisu bile logor, ali su nedicevci,Ljoticevci i ostala stoka, izvodili civile, tovarili u kamione za Sumarice na streljanje

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm..nisu u pitanju „gledista“..nego,lose procene, i namere.jer, bilo je tesko u vrtlogu, raspada YU, borba sprocu JNA,sprocu komunista,sprocu republikanaca..ustasa,balija,pa i „nepocudnih cetnika“..i, ne retko „budzetom u kazinu“.

   Sviđa mi se

 5. Кад неко напише „Република Српска је побједа. Највећа српска побједа у 20. вијеку. „, то није булазан, то је кубни степен булазни. То је дакле бестидна-архи-булазан. Тако, тим ђубретом се даље не треба бавити из разлога менталне хигијене.

  branadelmar
  24. новембар 2016. at 10:11

  ударио на војску Мишићевих Срба, а не на војску Александрових аустроугарских прелетача која је Мишићевим Србима пуцала у леђа. /НАП: није јасно на шта петардом вутре у музак спржени коментатор циља?/

  zbog ovakvog pasjanluka SVIH DANAŠNJIH SRBA SEM MENE i nimbusa dok se ne napije prema kralju koji je poginuo čim je sproveo ideju vojvode MIšića o 15 godina diktature da se unificira nacijA JUGOSLOVENSKA!

  Кад овако нешто напише човек који је лично цитирао Светозара Прибићевића „Диктатура краља Александра“ и реченицу „Величанство, Ви сте једини суверен који хоће да смањи своју државу“, а везано за план краља Александра о „Ампутацији Словеначке и Хрватске“ по линији коју су Шешељ и сличне барабе касније приказивале као „план Лондонског споразума за Србију“, како би коначно био заокружена српска држава, јасно је да од озбиљне дискусије нема ништа.

  Потписник ових редова је још 1995. писао да је „Република Српска“ провизоријум и очигледна превара, слично као што смо „Кумановским споразумом“ „победили НАТО. Република Српска јесте заузела 49% територије БиХ, али само 20-30% привредних и рудних ресурса, није имала компактну територију нити једну „своју“ пругу. Опстанак је једноставно немогућ. И коме није јасно да је РС направљена са краћу употребу, да би се мало касније демонтирала. Наравно, Милошевићеви сатрапи и буздовани су ме моментално прогласили за издајника, јер је РС само међукорак у Слобиној промисли, ка коначном уједињењу (бар у конфедерацију) са Србијом. Само мало касније власти РС су се ДОБРОВОЉНО одрекле 83 надлежности, које Додик сад у дерњави без потенције тражи назад. Добиће рацку. И да се подсетимо, Додик је говорио да „онај рат није његов рат“. А имао је само 32 године када је рат почео. Па чији је то рат био? Мој а не његов? Сад РС нема контролу над својим границама, нема своју војску, чак ни ТО, судство подлеже Федерацији. Не може самостално да распише ни референдум о свом дану „државности“ или оснивања. То је неупоредиво мање него што су „Аутономне покрајине“ имале у Титовој аустрофашистичкој свињарији званој СФРЈ по „уставу“ из 1974. И сви знамо да ће све горе бити. Босанац Вучић је бољи са Сарајевом него са Бања Луком. РС је добра да се Босанци и Херцеговци нешто курче како су „највећи Срби“ а не намањи, док траје. Онда ће одрешити учкур по обичају. Али, тада ће, „јер их је Србија издала“ (а не Вучић и његова Крајишка камарила), кренути са разјебавањем Србије, како су их Фрањо и Јошка научили. Ето, бумо видели ко ће „донети“ нови устав Србије и ко ће бити најгрлатији поборници сепарације Војводине, што ће бити сам међукорак ка припајању „Дунавској федерацији“ (= нео-Аустроугарској), јебло их Тито, да их јебло.

  Добро прочитајте шта је блентави Луне написао.
  „To je, pobeda Bosanskih Srba, sa Dejtonom, kao garantom i Serbijom kao taocem.JNA, kada je smisljena, prica uz kafu,krenula,o „srBskoj vojsci“,medju oficirima,hrvati,slovenci, su zbrisali kuci.“

  Другим речима, за комуњаре је сасвим легитимно што су у ЈНА гајени кадрови који ће уништити државу. Јер, како су такви нацисти и усташе пролазили безбедносне провере до чинова генералштабних-официра? И, комуњарско образложење је да су криви Срби и „приче уз кафу“. Е, брате, ако је за нешто смишљена народна узречица „паметноме доста“, ето фундаменталног примера.

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..da, price uz kafu,“komunjare“ u JNA, drugih nacionalnosti,sa „djeneralstabom“,u Beogradu..su,bile direktno „obavijestene“,o tekucim „dogadjanjem“, svojih i srpskih naroda.A, vojska je „izvrsi naredjenje pa se posle zali“..ozvaniceni akt,davno sklopljenog sporazuma,emigrantskog sna,postaje „java“. Komunjare, Milan Stojadinovic, i Anta mu Pavelica, sklopile su sporazum,jos 1954. godine, „kaj treba delati“..a, „uvjeti su sazreli“, negde, startovali 1989g.odine,kao nastavak, „borbe protiv komunizma“..a,JNA, uvuci se, sa dobrovoljcima, preuzeti komandu, pa,tako „ociscenom“..“prakljaca none“. Tocno je, da je ‘prociscena JNA“ u povlacenju, sa linijom razdvajanja, omedjila srBske zemlje..ali, JNA kadar, je bio i dalje „komunjarski kadar“..Slavko Lisica,Ratko Mladic..Na, terenu „omedjenih srBkih zemalja“, nagrnuo je teski primitivizam,seoske srbske vojvode,razni bogomoljci,poceli su da se cerupaju medju sobom,ko ce da ima „svoju zonu odgovornosti-nahiju“..popustili pred neprijteljem,koji je bio skoro u Banja Luci,izdadose sas sve Srbijom RSK,izmoljakase, da „im“ ostane, put nafte,Sisak,pa onamo…Srbija, postade talac „srbskih Bosanskih plemena“

   Sviđa se 1 person

   • Ма ја, Туђман, Ђодан, Рукавина, Јанко Бобетко звани „Црнац“, Живко Јузбашић (Јошавица, Петриња, 18. мај 1924) је учесник НОБ-а, пуковник ЈНА, политичар и привредник.(Први Србин који је постао члан Владе Републике Хрватске од самосталности)… Ето само патртизани…

    Sviđa mi se

  • Hm,hmm..kako ? pa vrlo lako, zaposeli su komandne funkcije, od kaplara do vrha.Po okoncanju Prvog,veeelikog rata, uz naravno „edikt o Jugoslovenstvu“,unapredio je sve za cin vise, mislim na Rvacku vojnu u kraljvini,umesto, da je procesuirao iste, za teske zlocine nad Srpskim zivljem tokom rata,izveo pred sud i jedan deo opravdano streljao, ali ne,licno je urucio orden belog orla ustasi Kvaterniku..Aleksandar je, inace na prsima, imao istetoviranog germanskog orla,kojim se danas dice „veci srbi od mene“,vidljivi su na skupovima. To je ta „potka“…za „tkanje“,mirenje, i razvijanje „bratstva i jedinstva“. Karadjordjevici,ponovo jasu !! sa „krunskim savetom“..Emir od Kusturice,Kosta Cavoski,Matija Beckovic,stampar diploma Oliver Antic itd,itd

   Sviđa mi se

  • Slažem se s tekstom. Pojedini komentatori (Lazanski, M. Milenković) navode da više nema mladih ljudi koji bi započeli rat na području BiH. Nije neophodno da rat traje tri godine i da u njemu sudjeluje veliki broj učesnika. Hrv. je daleko ozbiljnija država sa stranom podrškom, obrazovanijim političarima i vojnicima. S velikim brojem oklopnih transportnih vozila, helikopterskim desantima (Hrv. ima više transportnih helikoptera nego šibicarska Srbija) i uz pomoć Nato-a, za jednu noć blokirat će sve ključne točke u RS. Uz tradicionalnu srpsku „pamet“ i „moralnost“ (čitaj izdaju, „dajem državu za Audi, dizel, do 10 godina, manje od 200’000 km, … ) doći će do nove traktorijade, Banja Luka – istočni dio RS, Srbija. Prije toga ide pranje mozga od strane hrv. i srpskih medija. Npr. kao 1994/1995 vojnog komentatora Radića koji je u dnevniku RTS-a prije vojno policijske akcije „Oluja“ širio paniku navodeći da Hrv. vojska posjeduje tenkove Leopard 1.
   http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/autorski-tekstovi/kako-odbraniti-i-sacuvati-republiku-srpsku/

   Hrvatska je predziće katoličanstva i smisao postojanja hrvatske države i hrvatske nacije je sukob s pravoslavcima ili muslimanima. Što bi opjevao Tompson. „..tjeraj bandu preko izvoraaaa…“ odnosno Drine.
   Hrvatskoj i zapadu odgovara da otjeraju „nižu vrstu, istočnjački smrad“ preko izvora a u tome imaju suradnju sa srpske strane prije svega iz Beograda. Srbiji je odgovaralo da negativan demografski trend nadoknadi Srbima iz Hrv. i BiH. Srbija je u dogovoru s Tuđmanom poticala Srbe iz SAO Krajine na oružani sukob da bi kasnije na sve načine opstruirala oružani otpor. Jednom kada su uzeli oružje u ruke nije im bilo povratka. Morali su pobijediti ili „jao pobjeđenima“. RS je demografski jača, ali radi se konstantnoi i temeljito. Zapad potiskuje granice „Bizanta“ stotinama godina pa nije nerealno očekivati da će jednoga dana u BiH živjeti samo katolici ili neki novi zapadni vjernici. Pogledajte ovu nakazu od pravoslavne Crne gore: http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/ko-nam-cuva-srpsku-spartu/

   Zamjerka g. Ivkoviću je što samo konstatira i komentira postojeće stanje. Da li je g. Ivković mogao napraviti nešto više? Kojim Srbima pripada g. Ivković kada se njegove kritike odnose na većinu srpskog naroda?

   Sviđa mi se

   • Горане, саветујем Вам да линковање ограничите на један линк по коментару, тако ће Ваш коментар бити аутоматски објављен, чим га пошаљете. У противном, морате сачекати да га ја видим на контролној табли сајта и да га прихватим. Што се мене тиче није проблем ни овако, једино – нисам стално при компјутеру па… Осим тога, дешава се и нешто чудно што не знам да поправим – старом и уваженом коментатору „враБцу“ коментари однедавно одлазе у „спам“, па му досадило да интервенише и више се не јавља 😦

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm…leopard tenkove,je efikasno odbacio Arkan,sa svojim neutronskim bombicama,velicine ping pong ili teniske loptice,a, pripomagao je i jedan oficir zvezdocatac.

    Sviđa mi se

   • Бијо ја у Крајини ’95… Изјутра нисмо могли да се расанимо док не чујемо шта фрфљиви Радић има да каже о душманској војној сили. Фала ви што нам коначно рекосте ко је издо РСК

    Sviđa mi se

   • Текст је био углавном омаж успјеху, у историјском контексту и без претјераног задирања у појединости, ни позитивне ни негативне. Било је и хероја и издајника, као у сваком рату и као у сваком народу и као у свакој војсци. Нас је издао Јово Дивјак, али он се није ни заклео ничему српском, мада јесте издао и ЈНА којој се заклео; поређења ради, Џорџа Вашингтона изда његов најбољи генерал и пређе Енглезима, па ништа.
    Да сам улазио у појединости, текст би био много дужи, а ко би то читао… А и тема није била критика, него стављање у одговарајући контекст. Јер успјех се може мјерити само у контексту реалних могућности и околности. Шта је баби мило, и шта смета рђавом курцу, то није битно.
    Српска је успјех и баш зато што је послије силног испирања мозга, деценија програмске дезоријентисаности, подметања идентитета и, наравно, истребљења народне елите која би то можда спријечила, дошло до одређеног отрежњења, бар у једном дијелу народа. Ваљда је сукоб таквих размјера био потребан да се Србин сјети да је Србин, а не брат својим џелатима, како су га убјеђивали. Није то било лако, да се од убијеђених Југословена и комуниста поново роде српски родољуби. Стога и стратешке и тактичке грешке. Њих буде и кад је дјелатник сасвим убијеђен и спреман, а камоли кад није. Па пола старјешинског кадра српске народности – од оних који су учествовали у рату – није било сигурно да ли брани Југославију или српски народ у њој. Кад циљ није јасан, ни стратегија не може бити правилна, јер добра стратегија је условљена јасним циљем. Погријеши се стратешки и са јасним циљем, а камоли са нејасним.
    Код Срба је дошло до буђења, неке врсте искакања из кревета, а ту се зна лупити и о под, и о зид, и о наткасну, и саплести и затетурати, док се човјек не усправи. Још то усправљање траје, али не би могло ни почети без буђења.
    Е, сад, то што српско буђење аутоматски мрси конце непријатељима Српства споља и изнутра, то је пропратна околност, опасна, али неизбјежна. То што је неко хтио да Срби опет гину за Југославију, па се разочарао, ту му ја не могу помоћи, мора да се жали по “међународној заједници“, тамо гдје се склапају и расклапају Југославије.
    Мегаломански гледано, Српска је патрљак онога што Срби мисле да им припада западно од Дрине. Реално гледано, добро смо прошли у каквом смо стању националне свијести и воље били као нација 1990. године.
    Моје родно село – данас у ФБиХ – је запаљено 1992., а онда срушено до темеља 1998..-2000., јер је комшијама требала цигла и метална ограда, а њиховим наредбодавцима је било потребно да се онемогући повратак Срба. Неколико километара од муслиманског града од 100 хиљада становника није било реално ништа силом држати, чак и ако си 100% српско насеље. Дакле, катастарски и грунтовно је земља моја, али није српска.
    Да ли је Српска неуспјех зато што није одбранила моје село и мој уски интерес?
    Ја нисам мегаломан и не мислим да икоме аутоматски припада ишта што не зна да држи у посједу. Лијепо је наклапати о правима, али у свијету вука и магарца, твоје је оно што можеш држати.
    Нисам ни Југословен, ни балканац, регионалац, овопростораш или како већ данас бивши Југословени себе зову да би избјегли српски предзнак или да не увриједе Хрвате, Бошњаке, Шиптаре и друге регионалце и овопростораше. Не држим несрпске народе за браћу ни сународнике ни земљаке. Немам ништа против да се они у својим заједницама понашају како год хоће и не видим ништа у њиховом садашњем понашању што ме изненађује и док је тако, добри смо. Проблем ће настати кад почну да се понашају ненормално и крену опет у братимљење. Тада ћу се забринути, јер Срби су лаковјерни и не поштују своје искуство.
    Против сам било каквих интеграција, осим пијачних, гдје ти донесеш робу, ја донесем паре, размијенимо ако се договоримо и свако својој кући. Чак и да ја јесам за интеграције, други нису, и нема ту шта да се прича.
    Српска с те стране није завршен пројекат, али се то у оваквом односу снага није могло ни очекивати. Прегрмила је и рат и послијератну тиранију еунијата и натиста. Ко се томе не радује, ја не знам шта да му кажем. Ја разумијем да има људи који сагледавају и позитиву и негативу, искуства ради, али да има Срба који у постојању Српске не виде ама баш ништа позитивно, и то у времену незапамћене глобалне политичке неуравнотежености – то не могу да разумијем.
    И ако Српска није највећа српска побједа у 20. вијеку, шта јесте? Узалуд овдје постављам ово питање, изгледа. Нико ни да покуша одговорити.

    Којим Србима ја припадам? А каква ми је категоризација на располагању?

    Sviđa mi se

 6. Hm,hmm..tu, tvoju „patriotsku teretnicu“, da tvrdim da su krivi Srbi,zadrzi za sebe i Radovana Karadzica..nije rec „ko je kriv“..nego “ ko je sve usro“..a,Srbi su radili sta su hteli, i resavali nacionalno pitanje,unistavanje komunizma,uspostavljanje monarhije,uvodjenja kokardi i ostalih sranja, da se predstavimo „vaseljenji“…itd

  Sviđa mi se

 7. @Ђорђе Ивковић
  Прикључујем се општој жалости, што Нимбуса, давне 1995 године нико није слушао. Баш ме чуди. Онолика памет! Штета што се толика памет није успела спустити на ниво нас осталих, па да нам све то леееепооо разјасни. Уствари, кривица је на нама, јер не разумесмо толику ПАМЕТ.

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..V Ivkovic..“koja mi je kategorizacija na raspolaganju“,pa, meni je „blagovremeno ponudjena“, bukvalno u vreme,kada je Rada lambada, igrala kolce, s Jozom Smoleom,na zel stanici u Beogradu. Direktor je, nama dvojici, Srna iz Rvacke,rekao..“ u drugom svetskom ratu,pokazali ste se dobro, videcemo sta ce te sada da uradite“..u tom,momentu, nigde nije bilo ni pomena o ratu ali „gegula je izgleda znao“,dalje, „ustvrdio „da je doslo vreme,da se mi Srbi iz hrvatske, naucimo da smo gradjani drugog reda u Srbiji“..iskreno, mislili smo,da se nas kolega i direktor sali, ali,ne lezi vraze,ubrzo,stigla su „resenja o tehnoloskom visku“..

   Sviđa mi se

 8. @Lune
  Господине Hm,hmm.., ја Вас молим, да ме просветлите. Где нађосте те логоре у Краљевини? Ако су у њих смештали „комунисте“, смештали су их онако ђутуре, нису их разврставали по крвним зрнцима, као што то после учинише усташе.

  Sviđa mi se

   • По угледу на Немачку и Италију Краљевина Југославија је почела отварати концентрационе логоре за антифашисте и комунисте (1935-1941). Први такав логор отворен је 1935. у Вишеграду. Тако пише у „извору“ на који се позивате. Као што рекох, у Краљевини нису бројали крвна зрнца и није било посебних логора за неки народ, већ само за комунисте. И Ви и Нимбус заборависте пословицу, у лажи су кратке ноге,

    Sviđa se 1 person

   • Hm,hmm..znaci,ako nisu „brojana krvna zrnca“, moze isto to,samo malo drukcije..onako „antikomunisticki“,pa i Banjica-Jajinci,oko 80.000 zrtava..naravno i jos nekim „vaspitnim centrima“..

    Sviđa mi se

   • @Lune
    Лаж остаје лаж. Ви сте изгледа неки Еуропејац, па покушавате да изједначите комунисте и нацисте, усташе и четнике, шта ли? Јасеновац и Јајинце? Као што рекосте, нађох логоре, али не нађох, да су у Јајинцима убијани САМО Хрвати. Што се сада вадите на Јадовно? Ко је тамо кога убијао?

    Sviđa se 1 person

   • Hm,hmm..stvar je jasna,rekao sam..ustaska stoka i cetnicka stoka..i, nema tu razlike, drzavljani kraljevine Jugoslavije, tamanili su drzavljane iste te kraljevine…“sugradjanje“. Hm,hmm.. naslovi.net/umro bogoslov Rados Stenlic

    Sviđa mi se

 9. Evo i mene, davno još ispeglala, ali nikako da se koncentrišem! Ovde ću reći samo sledeće: – svi ste donekle u pravu, i pisac teksta Ivković, a i moj sve omiljeniji lik Georgije, i Lune, a i Slobodan! Teško je tu biti pametan, okolnosti su kompleksne, mi smo takvi kakvi smo, na tim i inim područjima trećina pobijenih, trećina poklanih, trećina pokrštenih, . . . Jeste se mnogo grešilo, jeste Republika Srpska provizorijum, ako bih se kladila – pre bih uložila na opciju da je, recimo za 10 godina neće biti, a verovatno ni Srbije, ne u ovom poludefinisanom obličju! Obzirom na to da živim u Srednjebanatskom okrugu, vrlo se pitam kako će mi pasoš izgledati za 10 godina.
  Ali, ljudi moji, kako volim, kako mojim ušima i mom dinarskom mentalitetu prija kada im Mile Dodik – skreše! A on to ume! Baš ume! I pomalo mangupski, uličarski, i pomalo bahato, i pomalo argumentovano, i pomalo ponosno! Kad njega čujem, meni nešto šapuće: – živjeće ovaj narod, . . . Pa neka košta šta košta! i onako košta! E, e, e, da vas je više takvih!
  Kažete, ono nije bio njegov rat! Da, on je samo malo stariji od mene, on je ’59, ja ’60 godište. Potpuno ga razumem, naša generacija je tada bila totalno sluđena, gubeći iluziju, po iluziju. Vama je možda bilo jasnije, kapiram da ste svi malo stariji, ali dok smo mi razgrnuli razne magle kojima smo ideološki bili ogrtani, morao je proći izvesni vremenski period .
  Ali, sada se iskupljuje, naučio se! E vala neka se našao BAR JEDAN DA IM GOVORI U BRK ONO ŠTO VEĆINA NAS MISLI, PA MAKAR NAS VIŠE NI NE OSTALO!
  Već slutim kako ću biti razapeta kao iracionalno, fatalističko, ograničeno i ne znam kakvo sve žensko, ali, neka, pristajem! Pucajte, ja ću i dalje da držim čas!

  Sviđa mi se

 10. @Lune
  Господине Hm,hmm… опет читате како се Вама допада и покушавате, да нам поред лажи сервирате непотпуне информације из Вашег „извор“. Тамо, поред цифре од 80.000 пише и „Све егзекуције у Јајинцима је вршио немачки 64. полицијски батаљон, који је давао своје људство, како за стрелиште, тако и за чување логораша у Београду и њихов транспорт у Јајинцима. „. Како то превидесте и како је могуће, да то упоређујете са Јасеновцем?

  Sviđa se 1 person

  • Hm,hmm..kada mi je majka i njena sestra, bila uhapsena u kuci u Beogradu,na sudjenju..premlacene na banjici,,,“niko nije govorio njemecki“..ucesnici, istrage licno Becarevic i kosmajac nisu bili nemci.

   Sviđa se 1 person

   • Hm,hmm…tzv nedicev sud,osudio je sestru moje majke na smrt streljanjem, medjutim, njeni skolski drugovi,klinci iz njene ulice,dva clana jedne cetnicke trojke,su „oborili presudu“,i, uz nesto novca,dogovorili, sa soferom, i pratnjom kamiona,nedicevcima,i, zaustavili su kamion na putu za jajince,skinuli je sa kamiona, sakkrili u trnje, da saceka noc i vrati se u Beograd..nigde nemaca?.

    Sviđa se 1 person

   • Hm,hmm..tzv nedicev sud,osudio je moju majku, na progonstvo iz Beograda u Cacak. Sa Banjice,grupa proteranih, utovarena je u voz za Cacak.Na pruzi, pre Cacka, SKOJ je, zaustavio voz,drug clan,obratio se putnicima.:drugovi i drugarice,nasa veza u zandrmeriji cacka,dobila je obavestenje, da ..cita spisak..kada stignu u Cacak, budu predati cetnicima za klanje.Moja majka, i jos jedan covek, poverovali su, izasli iz voza i otisli u prtizane,..vratila se u Beograd,u operacijama oslobodjenja istog 1945.godine, nikada nije cula ni videla, onu grupu osudjenika koji nisu izasli iz voza.opet „nigde nemca“..radi se, o mrezi SKOJ i delovanju, jdan od njih je bio kucaj Janko Jnkovic.

    Sviđa se 1 person

  • Pa evo, osećam se pomalo prozvanom, vidim da ostala gospoda ne reaguju, mada, priznajem, da usput slušam intervju sa Nikolom Vrzićem na Balkaninfo, a o toj knjizi, napisanoj sa Veruovićem Treći metak! Šta da radimo kad su nam ‚‚zanimljiva vremena‚‚ suđena, pa ne postizavamo, . . .
   Elem, ovaj članak – dobar 3. Dugo sam radila u školi, prof. deformacija.
   Obrazloženje: – Ništa posebno novo i originalno nisam saznala, mada nije loše podsetiti se, baš zbog nepregledne gomile informacija i stavova, kojima sebe maltretiramo;
   – Istorijski aspekt je prilično nabacan i nepotkrepljen izvorima, okvirnim datumima etc;
   – sa tezom da – se pobjedi u zube ne gleda – se u načelu slažem, ali kao što rekoh, ne predviđam joj dugo trajanje, bez obzira na to što je moj voljeni Dodik sa Putinom na ‚‚ti‚‚ mislim da Vladimira, u principu, zabole za Republiku Srpsku, te da će vrlo dozirano pomoći, ukoliko time postiže neki mali poen za sopstvene geopolitičke interese! Šta će reći Tramp! Well, sačekajmo da uopšte bude
   inauguuuurisan!
   Ako mislite da sam ‚‚negdje ozbiljno u krivu‚‚ a imate živaca, prosvetlite me, što bi rekao gospodin Slobodan!

   Sviđa mi se

   • Hm,hmm..pa, Slobodan je rekao „bice pohapseni“,Azem Vlasi u corku,“a sad, svi na svoje radne zadatke“.. „niko nesme da vas bije“..siptarski sastav, narodne milicije, zavrnuo je po jednu nogavicu na pantalonima, vidljivo je bilo na kranu, da ih sunarodnici ne bi zasuli kamnjem.

    Sviđa mi se

   • Текст је писан у маниру типичног Србина из Републике Српске, стилом који је на патриотску страну Српства увео Небојша Малић – сарајлија из САД. Неколико аутора је препознатљиво (у последње време и по руским синекурама) и врло активно, а г. Ивковић само плива на таласу. Проблем са њиховим виђењем ратова из „деведесетих“ је што су као по правилу апсолутно неспособни да схвате како функционише Србија – земља од које су током тих ратова (са правом или не) очекивали да их док се они обрачунавају са комшијама – храни, а када их комшијски савезници нападну – од њих брани. Ти аутори (као уосталом и већина сународника „из прека“) одбија да прихвати како у становништву Србије етнички Срби учествују са неких 70-так одсто, а да је већина осталих углавном непријатељски настројена према свему што има префикс „српски“. У ту већину убрајам и оне који су „равнодушни“, што значи да они заправо и нису баш српски непријатељи, али их за наше проблеме боли уво, па о њима неће ни да се изјашњавају што је јако лепо од њих и надасве поштено, али то значи, када се праве ратне калкулације и припрема мобилизација – чињеница је да Србија не располаже са „седам милиона“ већ са неких 4,5 од чега је приближно половина или апсолутно незаинтересована за рођаке „из прека“ или је према њима отворено критизерски, чак – непријатељски настројена. Браћа од преко Дрине то једноставно одбијају да схвате јер „да су они на власти“ то би било „рИЈешено по кратком поступку“, и по хрватском моделу. Једино што тај модел међу Србима не функционише из неколико разлога, а први и основни је – ми нисмо Хрвати. Када је давне ’91. године ХДЗ кренула у последњу фазу сецесије СР Хрватске из СФРЈ, савезници и то они моћни су јој били насушна потреба. Велику и релативно стабилну државу на Балкану није било могуће срушити обичним инсистирањем на „демокрацији и еуропејству Хрвата“, тзв. међународној заједници је био потребан јачи стимуланс да би се ставила на страну опције која руши поредак успостављен КЕБС-ом. Тај стимуланс је нађен под ознаком „хуманост“, уопште није битно да ли су га пронашли сами Хрвати или је то учинио неки њихов плаћени спин-доктор из иностранства. Какогод, ХДЗ је преко својих локалних органа на целој линији додира са Србима или ЈНА иницирао „хуманитарну катастрофу“, тако што су по хрватским селима и мањим градовима локалне усташе у договорено време зашле по кућама и из њих практично избацивале људе јер „иду ћетници са југокомунистићком ЈНА… Ћетници кољу а војници силују Хрватице, код једног заробљеника нађено је на десетке куртона …“. Људи су своје куће напуштали не поневши ни преобуку, многи су се у избегличким колонама нашли у пантофлама, а многи нису стигли да покупе ни кеш уштекован испод мадраца у спаваћим собама… Поред саобраћајница и на „слободном територију“ чекале су их камере ХТВ и мотивисане „новинарке“, а мало даље, након што су жене и деца збринути у колективне центре – пописивачи за „новачење“ у ЗНГ и МУПРХ, тј. за ратиште у БиХ. Многи Хрвати су знали шта је ХДЗ и нису веровали да „ћетници кољу а војници силују“, али су под кундацима Шушкових активиста убрзо променили мишљење и поверовали да је тако како ХТВ каже, и никако друкчије. Свет су обишле слике „колона хрватских прогнаника које су југокомунистићке снаге протјерале из домова“, и демократска јавност Запада је с тим морла нешто „дуради“ кад јој је већ сервирано. На првом месту и најкомфорније, било је да својим политичарима та иста јавност да одрешене руке за све што са тим случајем планирају да раде. Тако се без много дебате одиграло и прво признање РХ, онда, друго, па треће, итд.

    Српске власти у САО и СРБиХ су по(д)учени хрватским примером покушале да ураде исто – али касно, неефикасно и штетно. Светска јавност је ЗНАЛА да већ Хрвати лажу, када то исто покушају да раде и Срби – то им је деловало као увреда за интелигенцију, и нису пристали да прогутају лаж. Да не помињемо пословичну српску недоследност; када су Хрвати протеривали Србе – на прсте једне руке могу се набројати случајеви да је Хрват у заштиту узео колегу, кума, рођака Србина. У Крајини је супротно било правило, па је након „протеривања Хрвата из Барање“ у њој ипак остао добар батаљон војно способних мушкараца – „добрих људи којима није важно ко је шта по вери и нацији“. Што за мене уопште није проблематично, тако и треба да буде, али много говори о србској недоследности; у нашем распореду је остало много основано сумњивих појединаца, многи на високим и одговорним положајима „да се види да МИ нисмо као ОНИ“, али је истовремено допуштено којекаквим лудацима и србским пиздама да малтретирају сиротињу која није отишла јер нема где, старце чија су „деца у усташама“ или једноставно – људе на чију имовину су неки „битни“ Срби бацили око. Па су и ти људи касније ипак завршили пред камерама ХТВ, кајући се што нису „избјегли“ кад и остали, што су „вјеровали Србима“ јер нису криви ни за шта и ником на жао нису учинили…

    Због тога, због српског ноторног неразумевања како ствари функционишу, Хрвати могу да објаве како „свако може да се врати на своје, а хрватске власти му гарантирају сигурност“ и то одјекне у свим медијима, зато онај Пернар може да тврди како су Крајину од Срба етнички очистиле српске вође а не Хрвати, и зато неки ‘оџа мртав-ладан може да текбири како „Влах не може владат’ Сребреницом“ а да му длака с браде не фали. Они су одиграли своје по правилима која важе тамо где је политичка и економска моћ, а ми непрестано гусламо о правди, небесима и како нас нико не воли. Лично, мислим да је ово задње потпуно тачно, а нико нас не воли јер одбијамо да играмо по правилима. Не улазим у то да ли су правила поштена (наравно да нису), али она су постављена и оног кога је молити – није га срдити. За време литургије у православној цркви није реално очекивати неком хоџи буде допуштено да учи езан, зар не?

    Дакле, дејтонска победа је релативна. Нимбус (Ивковић) је (зачудо) 100% у праву што се тиче привредног потенцијала и самоодрживости РС, али јебеш привреду, ко још живи од рада… Да се радом може обогатити – магарац би носио златни самар. Трговина је закон, шверц-комерц њен врхунац, а ако неко и то забрани – Ветерник ће убрзо бити већи од Нова Сада, а његови становници већи аутономаши од Чанковог старца Жике.

    Sviđa se 2 people

 11. Hm,hmm.. inace, moj precednik, a „vac“ vojvoda, ne tako davno, izjavio je “ u ostalom, svi ste vi za mene bosanci“..ja, kao njegov podanik i poreski obaveznik, bez obzira na ideoloske razlike, postujem njegov stav, on je,precednik, moje drzave Srbije, nije Republjik Srbske..!

  Sviđa mi se

 12. @nada2509
  Где ме стрпасте у друштво са Георгијем и Лунетом? Ваљда сте мислили на оног Мужјака? Осећам се повређеним и како Шојић рече, увређеним!

  Sviđa mi se

  • Nema razloga da se osećate po/uvređenim, gospodine Slobodane! Pa, valjda nam je svima zajednički imenitelj da smo Srbi! Mada sumnjivo mi nešto to Vaše prezime, poznavala sam Mlinariće, Hrvate, pa što ne bi bilo i Mlinarevića? Stop, stop, šalim se malo, ne ljutite se!
   Dakle, pošto smo Srbi, moramo promišljati, tragati, razjašnjavati, . . . Mada sam Srp-kinja, stvarno ne mogu sedeti i češljati se ( da sam bila malo vrednija bila bih već i baba), dok mi narod tone i propada. Možda će zvučati malo neskromno, ali doživljavam sebe kao sledbenicu dela izuzetne Isidore Sekulić, koja je itekako umela da promišlja i nemilosrdno izanalizira mnoge naše mane. U zbirci eseja – Analitički trenuci i teme – pisanoj tridesetih godina XX veka, nalazi se sjajan esej o intelektualcima i njihovoj lakoj kvarljivosti kada ih politika i političari uzmu pod svoje! Kao da je pisan ovih godina! Mnogo toga ne menjamo i vrlo smo malo naučili iz bolnih iskustava koja prođosmo u poslednjih 200 godina!
   A kad smo kod toga – evo Vam jednog citata, koji nađoh u nekim novinama i pošto je aktuelan do neverovanja, naučih ga napamet. – Moja je Srbija crni majdan iz koga samo nevolja, nesloga i nerad izlaze. Srbi, ono što najbolje imaju, niti paze, niti čuvaju. Prošlost svoju slabo poznaju, o budućnosti malo misle. Plan i organizacija su im reči nepoznate! Radnici su slabi, a vernici po dužnosti! – rekao je moj omiljeni lik knez Mihajlo Obrenović pre nešto više od 150 godina. Meni je iskreno žao što je tako, ali uglavnom je bio u pravu i u pravu je još uvek!

   Sviđa mi se

   • Hm,hmm..cuo sam za neku „isidoru bjelicu“,u Sarajevu,mnogo se naljutila..pravila je, nekakav „bosanski performans“..sa, prostorijom,okicenom,kukastim krstovima, ukljucujuci i sendvice, sa majonezom,iscedjenim kukastim krsticima,pa je apsili,dosla je u Beograd, nije napravila Andricgrad..a, muz Pajkic,salonac fasista,sa malo zescim, prijateljima poput Dragoslava Bokana, paja patak, sa sestricima beli orolovi…

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm..naporan ? pa ova „moja spisateljica“ utice, na edukaciju i vrednosti, neke evrope, koju mi pripisa kolega, i cinodejstvuje danas.

    Sviđa mi se

 13. @prevrat
  Најзад се вратисмо на текст. Чини ми се, да ово можемо сматрати потребном допуном основног текста, који верно одражава односе међу Србима. Исти се често потцењују, или чак заборављају и овде и тамо. Питање самоодрживости и привредног потенцијала се поставља пред све државе на Балкану те у том смислу Српска није посебан случај.

  Sviđa se 1 person

 14. Стварање Републике Српске је једино што се десило мимо (зна се чијег) плана за растурање СФРЈ.
  Није каква држава, али је једина српска (полу) држава у овом моменту. Нажалост, Србија то није, а ЦГ још мање.
  Додик понекад подсјећа на Шешеља, што на уму то на друму, али нисам сигуран да је то увијек понајбољи начин за постизање политичких циљева. Храбар је, али му недостаје мудрости…
  Недостаје нам као народу солидарност типа: „мене све ране мога рода боле“ , како написа поодавно Алекса Шантић.
  Захваљујући бјесомучној евроатланској пропаганди, притисцима и сл. готово све званичне политике европских влада су добрано анти-Руске, тако да и Додикова нејака подршка значи много, уз напомену да Русија вјероватно неће занемарити своје геостратешке интересе и заратити ради Српске… Али, нисам сигуран да нам је свима заиста јасно која је драстична разлика између Јелицинове и Путинове Русије. А протекло је свега, за историју минорних, 15-так година.

  Sviđa se 1 person

  • Hm,hmm..pa, poznato je, da su po okoncanju Drugog, za Srbe „ne velikog rata“..na nekoj Jalti, Cercil i Staljin, na salveti u kafani, dogovorili, sferu uticaja, na ovom tlu, a,“operativni stab“,je u Argentini, razradio detalje,postiao sporazum „Stojadinovic-Pavelic“ 1954.odine..za rad na terenu,iziskivalo je malo vremena „Cekajuci Godoa“..da, umre „druk Tita“, bilo je pokusaja i atentata..u, medju prostoru, 1968,se ljuljala evropa, ali, druk Staljin je jos imao „komunistickog prisustva“..pa, nas je mimoislo,,Tita je ipak umro, Radovan Karadzic i Krajisnik su nesto odlezali, zbog novcanih malverzacija,danas tvrdeci „progon komunista“..i, devedesetih, pocinju „dogadjanja naroda“..predvodjeni, demokratama,iz redova gubitnika Drugog,manjeg rata..u XXI vek..nacizma !

   Sviđa mi se

   • Аман Луне, стварно сте понекад напорни! Бјелица и Секулић случајно носе исто име, али то је ЈЕДИНО што их повезује! Док Ви карикирате, а бабе се чешљају, ови хапсе ли хапсе! И тек ће да хапсе, не зезају се!

    Sviđa mi se

  • Hm,hmm..Jeljcin i Putin,nekada marksisti-lenjinisti,dok se nisu doakali,prvobitne akumulacije kapitala,su ostavili tezu..“upotrebna vrednost Republjik Srpske“..?

   Sviđa mi se

  • Стварање Републике Српске је једино што се десило мимо (зна се чијег) плана за растурање СФРЈ

   vi ste izgleda zaboravili mapu razbjanja jugoslaviej CIA objaveljenu u BOrbi pocetkom 80. tih kojoj smo se smejali .. e tu je i srpska, a ono stos e jos nije ostvarili je free teritory og Krajina i da CG postane kingdom, ali i na tome se radi http://branali.blogspot.rs/2015/07/blog-post_17.html

   Sviđa mi se

 15. @nada2509
  Наравно да сам увређен, када ме сврстате у друштво са ликом, који је у стању да каже „Не сери будало“ Успут додате и лажова!

  Sviđa se 1 person

 16. @nada2509
  Што се тиче Млинарића, који беше фузбалер и играо за Динамо, незнам ништа о његовом пореклу и како се изјашњава, ако је жив. Што се тиче мене и мога презимена, још у војсци 1973/74 упознах Млинаревића, који је био католик. Тренутно Млинаревића има православних, католика и муслимана. Колико је мени познато, велики број Млинаревића живи у Згб и Осијеку и по правилу су католици и Хрвати. Ја сам се некада изјашњавао и осећао Југословеном, данас се изјашњавам и осећам Србином. Некада бејах атеиста, данас сам агностик. Једино остах марксиста.

  Sviđa mi se

  • скк.срб и није „круг“ него клуб… мада, могуће да је и тамо нешто засрао па му обрисали текстове из архиве. тамо се знате, не сме чинодејствовати спроћу јерархије СПЦ а Ђока ко Ђока…

   Sviđa mi se

  • Захваљујем.
   Сајт СКК је не оборен, него уништен, тако да не можете наћи ништа из архиве. Између осталог 64 моја текста, што је, да не буде неразумне хвале, око 2% свега што је објављено. Али, и то је само део ужасне инквизиције која се спроводи на Интернету, а за коју већина мисли да је немогућа. 70% мојих написа су комуњаре уништиле. Па није баш да ми је све једно.
   Али, исто је уништена „Револуција“ чији је шпатни наследник данашњи „Преврат“, који је, научен памети, постао политички коректан. Како видимо, сада су окупили једну лепушкасту партијску ћелију, те их нико не дира.

   Sviđa se 1 person

   • Бато, Револуција је јошп увек онлајн само има „дисклајмер“ о могуће штетном садржају па људи цвикају да отварају сајт. Иначе, са гугла ми је јављено да је неки претерано танкоћутан читалац окупио екипу истомишљеника и пријавио нас администрацији због брмових слика са гологузим лепотињама. чисти да се зна. даклеМ – није текст споран него слике. Преврат опстаје на другој платформи, али признајем да сам гледе илустрација „лего на руду“ па сојки има много мање, не постизавају да их пријаве

    Sviđa mi se

   • због брмових слика са гологузим лепотињама .. su price za malog DrP i decu, jer imam pouzdane insajderske informacije da je pothvat krenuo iz DSS .. kao i kasnije banovanje mene iz standarda .. al o tome iz prve ruke mozda znaju neki koje ovih dana prenosis, pa ga pitaj

    Sviđa mi se

   • ја функционишем са оним што видим и чујем, а за неименоване изворе ме боли патка. ко нема ону ствар да каже шта га у вези са мноме жуља – не заслужује да на њега дангубим

    Sviđa mi se

   • Само као пример…
    http://jadovno.com/arhiva/intervjui-reportaze/articles/kako-su-komunisti-1944-godine-u-novom-sadu-pobili-srbe-intelektualnu-elitu-vojvodine.htm
    Идите доле до „Извор текста“: линк Војвођанске новине
    Пробајте да уђете… нема… А верујте ми на реч, последњи пут кад са прегледао, напис на ВН је имао +1,4К шерова. Укупно, у октобру 2015.-те био сам ако не блогер/полит-коментатор са највише шерова у Србији, међу пет или десет свакако. И, тада је почела сеча. И, видите ли како су ефикасни? А ови одовуд авлијанери само залајавају.

    Sviđa mi se

 17. Господо, ако на мене сумњате да сам вам икакву штету нанео, ја вам дајем часну реч да то нисам урадио, нити знам како се то ради, нити бих имао с ким.

  Sviđa mi se

 18. Pošto koliko vidim jedini živim u RS red je da kažem koju. Nado ako vam je veliki baja idol manite se politike nije to za plavuše. U RS je za njegovog vakta bilo nekoliko afera teških stotine miliona KM i jedna od milijardu i nijedna nije završila na sudu šta mislite zašto?
  Vučićev brat i bajin sin imaju zajedničku firmu Prointer a brat genseka SNSD Luke Petrovića je Rade istaknuti član narodnjaka. Pametnom dosta pa da nastavim.
  Republika Srpska će se vjerovatno uskoro u istoriji spominjati kao potvrda onoga „što Srbi dobiju u ratu to u miru izgube“. Da se ne lažemo radi se o od početka kilavom projektu ja sam rat započeo kao vojnik JNA a završio kao VRS čitavo vrijeme rata se muljalo na sve strane a ja
  sam preživio 14 “ primirja“ samo u 91 koja su bila opasnija od rata da bi u toku rata trgovao svak sa svakim i sa svakom robom https://www.youtube.com/watch?v=oAva8-gCMdE
  SDS kao vodeća stranka je počela kao ogranak Kninskog SDS što je ličilo na folklorno društvo jer su neki osnivači od kojih neke i lično poznam bili komadi budala kakvi se u srećnijim vijekovima ne rađaju. Kad su se stvari uozbiljile odjednom su niotkud isplivali Karadžić i Krajišnik (usput obojica optuženi i nikad osuđeni za kriminal a šta mislite zašto nisu osuđeni) pomeli naivne od kojih su najskuplju cijenu platili Srebrov i Koljević i preuzeli vlast vjerovatno po nalogu DB. Od tada do dana današnjeg RS je u raljama kriminala jer ako je on uzidan u temelje teško ga je iskorijeniti a da ne srušiš i građevinu i pitanje je samo koliko će još narod da izdrži. Nedavno sam imao malo duži posao sa bivšim sindikalcem u firmi koja je u rat ušla sa 5000 zaposlenih a sad ih je 500 pred rat su imali mašine koje su bile poslednja riječ tehnike a i danas su im to najnovije mašine mada nisu sve na broju a on je bio sindikalac u vrijeme vladavine SDS kad je firma sistemski i sistematski uništavana i meksička serija koja je trenutno na RTRS je ništa u odnosu na kombinacije koje su se vrtjele oko te i svih drugih firmi.
  Neki od najuglednijih SDS ovaca su prodavali oružje Albancima na Kosovo da ne gubim vrijeme dalje objašnjavajući. Da bi se riješili takve vlasti izabrali smo opoziciju ali je ispalo još gore i trenutno je RS pred financijskim i svakim drugim kolapsom naravno najviše zaslugom vlasti a neki dan poznanik mi se požali da ga je komšija ocinkario „đe treba“ jer nije izvjesio zastavu i dostojno proslavio Dodickovu pobjedu. Da stvari budu još gore opozicija i ne postoji odnosno radi se o kompletu budaletina kakav je teško skupiti na jednom mjestu čiji je glavni posao da za ogrizine glume opoziciju i jedini u toj ekipi koji ima veze sa realnosti je Miličević ali jedna lasta ne čini proljeće. Pošto se radi o malo naroda geografski raštrkanog i vrlo sposobnoj vlasti bi bilo teško orgadnizovati državu koja bi mogla opstati a ovima koji su vlast i opozicija ne pada na pamet ni da pokušaju tako da nam se crno piše

  Sviđa mi se

 19. @zdravko
  Потсетио бих Вас, на питање, ко виче држте лопова? Кажу: лопов! Зар је могуће, да су свих ових година сви око Вас лопине и будалетине? Ваш коментар о „плавушама“ и политици је непримерен и показује, да сте се прикључили МУШКАРЧИНАМА, који су се појавили на овом сајту. По чему сте Ви „квалификовани“ за писање „политичких“ коментара? Шта сте нам и саопштили? Нешто успомена и фикс идеју, да су сви ЛОПИНЕ и БУДАЛЕТИНЕ? Не пише се тако о „политици“ и нема везе са познавањем политике.
  Заборавили сте, да је рат – РАТ и да ратни јунаци нису и мирнодопски јунаци. Примера имате довољно. Теза, коју сте цитирали, НЕ ОДГОВАРА историји, да не кажем историјској истини. Од почетка 19. века, Србија је водила многе ратове и ПО ПРАВИЛУ, после тих ратова имала већу територију него пре сваког рата појединачно. Може се десити, да се Ваша песимистичка прогноза за Српску оствари, али би занимљиво било, да нам документујете још неку прогнозу у Вашем животу, која се остварила. Можда редовно добијате на Лотоу или спортској прогнози? Да ли сте Вашим песимистичким ставом желели, да кажете, да се дигну руке од одбране Српске?

  Sviđa mi se

 20. слободан млинаревић 27. novembar 2016. at 17:33
  Pa dobro ja sam iz tehničke branše možda i ne znam dovoljno ali kako bi drugačije nazvao čovjeka koji na proslavu pozove predsjednika RS pa par dana kasnije poništi poziv, koji zabrani saradnju sa SNSD a samo 2 sata kasnije se jedan od viđenijih SDSovaca se sastane sa SNSD nego budalom??? ili lika koji nije u stanju da sredi svoju porodicu a mogo bi državu (…. trava) i čiji opštinski odbor u Trebinju je bar pola godine radio za kontra stranu ia on ih je smjenio tek par dana za izbore?Ili opozicionog kandidata za gradonačelnika koji je gimnaziju završio u HN jer u Tb nije mogo?? IIli mislite li da je moguće da u RS milijardu KM pojede maca po zvaničnim podacima organa rs a da capo di tuti capi ne učestvuje ili ništa ne zna o tome što je takođe krivično dijelo.
  Učestvovao sam u stvaranju RS pa valjda imam pravo i da kažem koju na tu temu ili ste vi veeeeelike patriote iz kruga dvojke koji Srbiju brane uglavnom iz fotelje možda stručniji ili veće patriote???A što se tiče onog o plavušama prema tebi bi bio i gori nego ne bih zbog ekipe bloga koja nam omogućava da sve napišemo a i takve stvari govorim samo u brk

  Sviđa mi se

 21. Ако југословенско, илирско, балканистичко, регионалистичко, овопросторско – или како се већ данас зове – становиште изједначавате са српским, овај текст је за вас наравно небулоза, јер југословенство је изгубило рат у којем је Република Српска побиједила, па је нормално да су његови заступници кивни и покушавају на све начине да дискредитују оно што не воле. А она је побиједила у односу на оно што се из односа снага и трендова 20. вијека могло очекивати. Сам опстанак српског народа у оволиком броју с лијеве стране Дрине је огромна побједа. Кад су били нападнути прошли пут од истих непријатеља, побијено их и протјерано скоро пола. Знамо и шта је било с народом Републике Српске Крајине кад су је Нато и хрватска војска коначно освојили.
  Док југословенство од Срба очекује жртвовање свега и добитак ничега, српска мегаломанија очекује све, без обзира на реалне могућности и на потребну жртву.
  Ја сам рецимо киван што је неколико милиона припадника мога народа пало за самоубилачку и противприродну идеју, која је, из безбједне удаљености посматрано, и била дио пројекта њиховог уништења. У том смислу, Југославија је успјела и не знам шта се више Југословени буне. Мало им српских глава, шта ли.
  А Република Српска је побједа и Срба у Србији и Црној Гори јер су учествовали у њој и не би се остварила без и њихове помоћи.
  Је ли идеална? Нормално да није. Није ни грађена да би била идеална, него да би спасила што се могло спасти.

  Sviđa mi se

  • Победа је величанствена, само неки су за њу изгинули, неки су остали богаљи а неки сте и преживели, понеко се и обогатио. Српски народ је пре четврт века имао две опције које су сасвим реално могле да доведу до стварне а не овакве сумњиве победе… Прва је била по сваку цену очување заједничке државе која је обухватала гро српског народа, и у мирнодопским условима, демократским процедурама инсистирати на ревизији положаја најбројнијег народа у федерацији.

   Друга је била окупљање око Меморандума САНУ и јасно стављање до знања осталим учесницима да Срби ни по коју цену неће дозволити да им се прегласавањем у савезним органима намећу за њих неповољна и неприхватљива решења. Ми, мислим на „релевантне“ а не обичне Србе, смо одабрали најглупљу, трећу опцију и изгубили на свим фронтовима. Одабрали смо да изигравамо паметњаковиће тако што ћемо „чувати Југославију“ наоружавајући оне који пред својим постројеним „јединицама“ шамарају официра ЈНА послатог да им покаже како се оружје користи… Који прете да ће убити команданта оклопног батаљона по имену Бајро који је довео тенкове да их штити од усташа, а ако тенкове и БТР не преда њима – има сат времена да их вози у своју „џамахирију“ иначе ће их уништити зољама… Који док трају борбена дејства немају ништа против да начелник безбедности у бригади буде официр хрватског порекла, али им јако смета да исти лик уопште опстаје у светој србској (до јуче комунистичкој) војсци…
   Па смо се определили да америчким новинарима „тврдимо“ како у својој војсци уопште немамо снајпере јер исти „нису примерени витезовима, а снајперисти су обичне убице“, не знајући да се исти новинар управо вратио са положаја више Сарајева где је пола дана провео са двојицом снајпериста ВРС… Да за решавање проблема у својој држави идемо у Москву по мишљење и дозволу, у престоницу земље која се распада на свим пољима, а не примамо америчког амбасадора јер имамо паметнијег посла… И тако даље. Све у свему – како смо радили и коме смо дали мандат да о нашим животима одлучује још смо добро и прошли. Са те стране у праву си – Дејтон је победа јер нам странци нису дали да се самоубијемо.

   Sviđa se 1 person

   • Кад се већ спуштамо на жабљу перспективу, сјетих се приче једног обавјештајца из његових првих дана удбовања и роварења по архивама, зарад наобразбе о пријетњама братству и јединству. Каже, ране седамдесете, средње Подриње, српска дјеца на путу до школе морала пролазити кроз муслимански заселак. Једна дјевојчица силована, устану сељаци једни на друге, интервенисала и војска да их смири, али се даље од Братунца о томе није смјело причати.
    Значи, мани Бајру и небитне појединости које ништа не показују, осим онима који само у њих хоће да гледају.
    ….
    Елем, свашта се морало прегрмити и сакрити да би се сачувала та хладноратовска творевина, а кад јој је истекао рок, онда као неки њени чланови имали као неке опције, па су њихови погрешни избори кобно утицали на њихову судбину. Једини кобан избор је направио Черчил кад је одлучио да му је бољи онај “Југословен“ који се бори за њега и жртвује срчане српске борце у то име, него онај који није баш спреман да гине за Енглеску.
    ….
    Тај меморандум је окаснио и није превише Срба освијестио и вратио у Српство, а Србин који наступа у име југословенства – шта ја имам с њим? Колико је Срба наступало у име Српства као што је Туђман наступао у име хрватства седамдесетих? Или Алија у име ислама?
    Хрватска тежња ка издвајању унутар Југославије је била реп а не центар дејства. Центар је био изван, као и код Павелића. Не маше реп кером, него кер репом.
    ….
    Нема давања мандата који не посједујеш, а мандат посједујеш кад имаш моћ да га браниш и физички, а не само зато што мислиш да имаш на њега право. Право се отима, а Срби од 1913. до 1991. нису ни на шта стекли никакво право.

    Свашта нешто написа, па ево једног текста који сажима односе носиоца моћи и жртава моћи https://srbist.com/2016/07/02/%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BE%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%B6%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D1%9B%D0%B8/

    Sviđa mi se

   • мани Бајру и небитне појединости које ништа не показују,

    Пустио бих ја њега али неће он мене. Никако ми не иде под капу да би оклопним батаљоном боље командовао аутопревозник него мајор ЈНА. Пример који сам навео „ништа не показује“ ономе ко је себи задао радну хипотезу по којој ми нисмо довољно способни да уништимо сопствену државу већ је за то неопходна светска завера, масони, Ватикан и Клингонци, па томе ништа ни не показујем. Тачно је да ја ствари посматрам из жабље перспективе, али то је оно што сам лично видео, како сам видео и на који се начин то што сам видео одразило на будућност жабље популације.

    Са друге стране – ти исту ствар посматраш како сам рече „са безбедне удаљености“ у сваком погледу, на шта имаш сва права света. Једино, немаш право да делиш атесте јер то што ти знаш нити је сведочење из прве руке нити аксиом. У време југословенских ратова био си толико млад да ниси био способан да схватиш шта видиш, српска борба за тебе је доживљај најпре из прича повратника „са линије“ (који нису дебилни па да деци причају како су бежали или прангијали по цивилима), а касније из читања биране литературе која потврђује твоју радну хипотезу.

    Оно што упада у очи је да су највеће српске патриоте људи који живе по Америкама и иним „империјама“, који на извору упијају теорије завере (ћаскате са Ротшилдом и Сорошем, шта ли?), али обично имају преча посла од тога да притегну обојке и дођу у ову каљугу да просветле и поведу критичну масу следбеника. Лично, из ове жабље перспективе не видим ништа епохално што у Бања Луци столује Миле Ронхил а не неки Суљо или Анте, ако су сва тројица ноторне барабе и ратни профитери… Победили сте тако што сте се након рата разоружали и размилели по иностранствима?! Ја то признајем не разумем, али пробај да објасниш Здравку, човек је далеко писменији од мене. Млинаревићу не мораш, он је као сваки пристојан Србин – увек уз власт.

    Sviđa se 1 person

   • Ни мени никако не иде у главу да је један Нато савез једног командоса Легије странаца одредио да заповиједа читавом копненом операцијом њихове ваздушне кампање у септембру 1995. у Бос. Крајини. Али јеби га. Боље приучен, а убијеђен, него школовани старјешина и у аустроугарској и краљевској војсци, а 1941. издајник. Залуд мала, трговачка школа, превари те неписмена лола. Млатио је и Карађорђе османске империјалне генерале, а црни роб с Хаитија, Тусан Ловертур, Наполеонове војсковође. Осим тога, а због ових вајних аустроугарских официра из 41., Срби имају много негативног искуства са стручним, а злонамјерним.
    Који ми нисмо способни? Југословенски комунисти су уништили своју државу, итекако су били способни, али тек онда кад им је то допуштено, тј. кад је постала геополитички таригуз, реликвија хладног рата. И Срби су способни, уништили су двије 1918. Зато ја и кажем да је Српска највећа побједа, јер са таквим си-вијем, ко би очекивао икакву државу на крају катастрофалног 20. вијека?
    И ви овдје мени свашта налијеписте, а нико да се задржи на теми и каже ми која је конкретно српска побједа у 20. вијеку већа? Не југословенска, него српска. У конкуренцији су можда балкански ратови, ту би се могло расправљати. Не рачунамо појединачне битке.
    И бољи је Миле Ронхил од Анте и Суље. Не онолико колико је Радован био бољи од Алије, али бољи је свакако.

    Sviđa mi se

   • Боље приучен, а убијеђен, него школовани старјешина и у аустроугарској и краљевској војсци, а 1941. издајник.

    Delimično se slažem ali… Gotovina je od podnarednika postao general a za to ipak nije dovoljna politička odluka. Biće da je u Legiji ponešto i naučio za razliku od njegovog srbskog kolege koji je hibernirao na nivou šefa obezbeđenja kolone cisterni. Drugo, Hrvati su svojim sponzorima i saveznicima najpre pokazali da su za svoju fix ideju spremni da ginu, pa su tek onda dobili konkretnu pomoć, pored ostalog i u planiranju na strategijskom nivou. Neko je rekao da je više vredi vojska magaraca koju vodi lav nego vojska lavova koju vodi magarac; ništa bolje od ovog ane opisuje srpsku prošlost i sadašnjost. Mi smo definitivno narod finih pojedinaca koji kao stado neminovno rade u korist svoje štete.

    Da li si siguran da Srbi vole svoju državu barem u pola koliko hrvati vole svoju? Pa pola RS na kojekakvim koridama i sličnim manifestacijama nosi majice sa „šaljivim“ natpisom „100% Bosanac“… Ima li i jedan Hrvat da je odštampao majicu sa natpismo „Ja sam Bosanac“? Nema, jer oni znaju ko je kome matica kao i daje bolje biti sit nego gladan, zdrav nego bolestan, snažan nego slab… Mi to još očigledno ne shvatamo, i tek će da nam ućeruju pamet u glavu – da parafraziram vladiku Danila.

    Sviđa se 1 person

   • Испоставља се да је разлика између мене и тебе, рецимо, што ти очекујеш савршен народ који савршено ради у свом државном интересу, а ја знам да је то немогуће без неколико вијекова тврде науке потковане неодступањем од суровог интереса или бескомпромисног наметања одозго, а најчешће ни тад. Ја постављам снагу и интерес снажних у центар односа унутар и међу заједницама, а ти износиш замјерке на насавршенства типа “имамо и ми право да добро живимо“ и “што смо такви какви смо, па не можемо да добро живимо“. Нико нема право да добро живи, да буде лијепо третиран, да се у његово име доносе повољне одлуке… Нико нема право на добро, на савршенство. Право ти је оно што избориш, што отмеш, а да би отео, ни то не иде на хо-рук, јер те зајебе она екипа која се дуже физички и психички припремала баш за тебе, јер је знала да ћеш доћи. Какве везе ово има са српском побједом?
    Па, исто као и неријешено са Велсом у Кардифу. Неријешен резултат са јачим од себе је једна врста побједе.
    Није крив Радован што је наслиједио Српство унакажено и без основних убјеђења и услова за одбрану и јачање. Други су му то оставили. Мени јесте крив Александар што је потпуно упропастио српске капацитете за самоодбрану, јер се нико не брани пуштањем непријатеља у спаваћу собу. Није знао? А ко је требало да зна? И знати шта треба да се зна је одговорност.
    Је ли било реално да Срби остану у Алијиној БиХ? Не. Је ли било реално и могуће да на дуги рок 30% народа држи 70% територије? Не. А Алија није био глава него реп, евентуално шапа већег подухвата.
    Стадо? Па, који народ то није?
    Хрвати? 1000 година пизде за државом и спичкају је за 20 година. Ето колико је воле. Да је воле, било би им важније ко је растура него пишу ли Срби ћирилицом. Али разумијемо и ти и ја њих – Срби, јебеш их.
    Срба – илити Илира, како их зове твој колега, дакле, од Жумберка до Шаре – имаш двије врсте: оне који виде све само из птичје перспективе, и оне који виде све само из жабље перспективе. Једни се само баве Ротшилдима и Путином и енглеском краљицом, а друди само тиме ко је шверцов’о штеке Века преко линије у тромблону. Између су они небитни, јер само су на Сјеверу и Југу прави навијачи.
    Него, која је побједа већа од Републике Српске?

    Sviđa mi se

   • И де ми реци за коју су то Хрвати идеју показали спремност да гину, па онда добили помоћ, а Срби нису? И Срби су показали спремност да гину за своју фикс идеју, и гинули, али нико им не посла конкретну помоћ. Знаш ли зашто? Зато што су Хрвати били спремни да гину, тј. убијају Србе, за идеју својих спонзора. За идеју којег спонзора су гинули Срби? Можда је баш то глупаво, што су Срби гинули или мислили да гину за своју идеју, док су Хрвати гинули за туђе идеје па добили и туђу помоћ. А можда баш и није. Зна се шта се Србима кад одлуче да гину за туђе интересе. Далеко боље прођу кад гину за своје.

    Sviđa mi se

  • beznadežno – srBstvo je mentalna bolest … argumenti njima je ko bacanje bisera svinjama .. pljuju na najbolje i najpametnije i najmoralnije u svom narodu …

   Ја сам рецимо киван што је неколико милиона припадника мога народа пало за самоубилачку и противприродну идеју

   podivljam kad mi srBende iz amerike objašnjavaju kako mi je deda bio kreten što je, budala, umesto da ostane da užživa u SAD u salunima Čikaga ko oni, krenuo sa jugoslovenskim odborom onih zlih Splićana i Dubrovčana iz hrvatske stranke prava, na solunski front .. a da nije morao jer je bio iz druge države

   obožavam kad nepismeni idioti poput onog parovića za vuka karadžića kažu da je priučen i objašnjavaju andriću, skerliću i crnjanskom njihove zablude

   takve gluposti mogu da se primaju samo danas među krajnje neobrazovanom ruljom od naroda..

   jebo vas MIlloo LOmpar, Dobrica Ćosić i ostali fioilozofi palanke .. ma kakve palanke – selendre

   Sviđa mi se

   • Срба – илити Илира, како их зове твој колега, дакле, од Жумберка до Шаре

    genijalna definicija, bravo – Srbi su Iliri daleko od svojih istoprijskih zemalja .. „zbog nečega“ što ima malo veze sa glavom … sa takvim mozgomm i ne možete nego pod šljivu.. al ti si u SAD, ti si snalažljiv, prava srBenda

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm..Alojzije Stepnac je solunski borac,mislim i nosilac ordena Splicani su, nesto pokusavali, kao monarhisti Jugosloveni..kucaj ORJUNA

    Sviđa mi se

 22. @prevrat
  Имамо велики проблем, јер не можемо, да схватимо, да си ти НАЈПАМЕТНИЈИ! Ко ти каже, да је српски народ имао ДВЕ опције и одакле то ти знаш? Учинило ми се, да В. Ивковић нешто разумљиво покушава, да сложи, кад он написа: „Ја сам рецимо киван што је неколико милиона припадника мога народа пало за самоубилачку и противприродну идеју, која је, из безбједне удаљености посматрано, и била дио пројекта њиховог уништења.“. И одједнпут схватих, да сте обојица исти, НАЈПАМЕТНИЈИ и све сте успели, да схватите и растумачите. А коначни закључак је, да није било по вашем и да тешко подносите, што вас нико није ништа „питао“.

  Sviđa se 1 person

  • Видиш Млинаревићу, да је ово кафана ја бих сад због безобразлука требало да те закитим једном петокраком иза увета… Срећом није па можеш без последица да вршиш нужду, тј. да изиграваш заштитника визионара који су од Србије направили прћију.

   Sviđa mi se

 23. @prevrat
  Наравно, да нам је проблем, што неко као ја, не мисли, да је најпаметнији, а неки као ти, а има их ОНОЛИКО, мисле, да су најпаметнији на свету, а и шире. Рече ти В.Ивковић: „Значи, мани Бајру и небитне појединости које ништа не показују, осим онима који само у њих хоће да гледају.“. Није ми јасно у чему се огледа „безобразлук“. Што се тиче питања кафане, па Амери и измислише „друштвене“ мреже и друге, да нам укину КАФАНУ. И тако се ми из кафане преместисмо за ово сокоћало, НАЖАЛОСТ. Опседнутост „бежањем“ од југословенства и стална прича о томе, показује, да појединци нису расчистили са тим, па на сваки начин, желе, сами себе да убеде, да то није постојало и да не постоји. Слично је и са самоуправљањем. Свима нешто смета, а када пишу, мало, мало се позивају на оно чега је у социјализму и самоуправљању било, а сада НЕМА. Што се мене тиче, Југославија и југословенство су пропали, иако су то „измислили“ најпаметнији Срби свога доба. Нисам паметнији од њих, па не могу, да их осуђујем. Пропало и самоуправљање, али видим, да многи још увек живе и мисле, да су у самоуправљању и да се свесно или несвесно позивају на прошла времена и тамо траже решења и мисле, као у та времена, да све знају. Петокрака је измишљена, давно пре „мојих“. И није симбол само „мојих“. Лично, појма немам, шта симболише.

  Sviđa se 1 person

  • Hm,hmm…zavisi koja,ova, i danas vidljiva, na vazduhoplovima i morskim plovilima, Rusije i Kine, crvena,bez srpa i cekica, optocena zlatnom bojom, je simbol slobode i pobede,koju su nosile Crvene armije pomenutih zemlja, u Drugom, za neke Srbe „nevelikom ratu“ ali i danas, u produzetku odnosa nakon Drugog velikog rata…

   Sviđa mi se

 24. inače неколико милиона припадника мога народа пало за самоубилачку и противприродну идеју,
  zato što srBenda Pašić, ikona srbizma, večna ruska špijunčina i polaćenik, niije dao da se udari na njegove večne saveznike BUgare, kako je predlagao jugosloven i obrenovićevac vojvoda MIšić, koji su se spremali da udare s leđa .. zbog toga je u veliom ratu više ljudi poginulo u albaniji nego na svim bojištima i od svih ratnih zločina habzburga..
  jugosloven i obrenovićevac vojvoda MIšić – u prevodu večna opozicija.. odmah je napisao kralju pismo da ne može cile mile nego ili ovo ili ono .. kralje je poslušao srBendu i rvatine .. kad se opasuljio, tek posle Pašićeve smrti, i počeo da sprovodi u dlaku ono što je vojvoda predlagao ODmaH SU GA UBILI..

  kako je kralj koga su ubili 1934 kriv što država nije bila spremna za rat 1941. i kriv za neuspeh ideje koju je sprovdio ciglo par ggodina NEPUNE TRI, jasno je svakom srBendi

  ALI MOZAK I SRbSTVO NISU KOMPATIBILNI
  kao ni moral i srBstvo

  Sviđa se 1 person

   • Окани се онога што никада нећеш разумети, таман и да хоћеш да разумеш.

    Алтернатива, у датим историјским околностима, је био потпуни нестанак српског народа.
    Тадашња одлука је без сумње била тешка и рискантна, али из логике народног опстанка оправдана. Нико није могао предвидети да ће Србијанци онако нељудски бити дочекани у Црној Гори – што је кључни разлог страшне пропасти – нити, кад су већ изашли на Јадранско море, да ће их Савезници додатно уништавати, присиљавајући да још пролазе кроз Албанске мочваре, де је такође страдало 40.000 Србијанаца.
    Шта да није тако урађено?
    Топлички устанак је избио када су Бугари почели да регрутују Србијанце у бугарску војску, против Србијанаца. Зашто? Кад натераш брата на брата, више за народа спаса нема. Оно што су разумели пре сто година ви данас не разумете, већ се бекељите.

    Тако су радили Аустроугари, па је Месић опоменуо своје усташе – “ не ‘Србе на врбе’ већ ‘Србе на Србе’ !“. Искусно.

    Није српство страдало због Пашићеве и Александрове политике вођења дечака у предрегрутном узрасту преко Албаније, већ што су комунисти, вођени Аустроугарима, а Србима-пречанима као немилосрдном црно-кошуљашком гардом и уз заштиту Совјета и Енглеза, у смрт послало дупло више дечака истог узраста на Сремском фронту, па још додатно на Пасијим гробљима и, нароћито, Миљавини.

    И, Тито је знао, као аустроугарски каплар, кад тако сатре српску младост, а џелате награди, да повратка нема.

    Sviđa mi se

   • Окани се онога што никада нећеш разумети, таман и да хоћеш да разумеш.

    ovog argumenta sam se naslušao 90.- tih
    slože ozbiljnu facu i kažu – ne shvataš ti to… sve njegovi zemljaci poreklom

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm..koliko..? pa, odokativno, najmanje, mozda cak i malo vise od „Sremskog fronta“…zato se toliko i pljuje „da se vlasi ne dosete“.

    Sviđa mi se

 25. srBende njegove zemljake, dok je Ivković piškio u pesku, odmah sam pitao – šta će ti Benkovac bez Zadra, kako ćeš putovati do Banja luke ako autoput ostane u Hrvatskoj i slična glupa pitanja.. zašto bombarduješ većiniski ili simbolički srpske gradove – vukovar, karlovac, zadar, šibenik dubrovnik ….

  Sviđa mi se

 26. E na sve ove vaše ‚‚izlive‚‚ moram da vam opišem da vas juče propustih, jer sam bila na sahrani, umro je otac moga kuma, Bog dušu da mu prosti, stari čestiti komunista, u 91-voj godini. po želji sina i ćerke, za njega ne znam, sahranjen je po pravoslavnim običajima i sveštenik, radnja se događala u Pančevu, je posle opela održao jedno fantastično slovo o poštovanju osnovnih hrišćanskih postulata, o kojima mnogi vernici pojma nemaju, a mnogi nevernici ih se drže, jer su dobri ljudi!. O popovima nemam baš neko mišljenje, ali ovaj je ostavio utisak, ipak naglasivši da pokojnika nije lično poznavao, niti viđao, mada je pripadao njegovoj parohiji. Čudo smo mi Srbi, čudo!

  Sviđa mi se

  • Поп одржи такав говор, а многима служи за попљување.
   Некрст комунистички човека „нит је познавао, нит га виђао“, али га је убио.
   И за то добије борачку пемзију. И Срби бесконачно праштају, уместо да зликовца, пре но што отегне папке претходно захтевајући да буде сахрањен по Православном закону, заврнутих руку приведу познанију права.

   Sviđa mi se

   • Hm,hmm..“.pop, pliva kroz narod, ko riba kroz vosu“..Filaret, Crna reka,pa redom..“svi za Nis svi za Nis“..? Kacavenda,Nikanor…

    Sviđa mi se

 27. Текст је одличан, као и допуне, које је аутор у виду коментара дао. Посебно последњи одговор Горану. Од тражења длаке у јајету нема никакве користи. Као што аутор рече, Дејтон је српска победа, као што је и постојање Српске историјски успех српског народа.

  Sviđa se 1 person

   • Hm,hmm..Srbija,pobedjuje,u milionima se smanjuje,sto smrcu,pogibijom i pecalbom.A, Jugoslavija, je napravljena da,spreci Nemacko prodiranje na jug, i Rusije na zapad. I, zamislite, sve su to nasi „prijatelji“..

    Sviđa mi se

   • Зар је branadelmar очекивао, да било ко, па и Србија може, да победи на свим фронтовима? Ако је ово исмевање, онда не приличи. Питам се, да ли је branadelmar у животу, увек и на сваком месту „односио“ победе? Да ли је уопште могуће, побеђивати на свим фронтовима?

    Sviđa mi se

   • да ли је branadelmar у животу, увек и на сваком месту „односио“ победе?
    ko srbija nikad, Bogu hvala

    Sviđa mi se

 28. EVO VAM orIGINALNIH PAMETNJAKOVIĆA JOŠ http://www.vidovdan.org/2016/12/01/radovan-kalabic-srpsko-stanoviste-i-perspektive-republike-srpske-ili-pobednicki-mars-milorada-dodika/
  На највишу коту српског становишта Република Српска се испела у последњи, или у прави час.
  Република Српска гласно и јасно стоји на правом и чврстом српском становишту. Управо због те позиције, а након „Брегзита“ и изборног пораза клинтоновско-сорошевске политичке касте,

  Срби у Републици Српској, који су архетипски војевали за Крст часни и Слободу златну, као и њихови преци на Косову и Метохији

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s