Александар Б. Ђикић: Шареним возом до Рашке, шареном лажом „натрашке“

Да ли је властима у Београду јасно да су овим игроказом додатно угрозиле крхке позиције Срба на Косову?

обзиром да је воз пуштен за Српску нову, фалило је још да се на локомотиву накачи крмећа глава, па да буде јасно и онима којима ово није довољно јасно.

„Београд“ увек боље зна шта Србима са КиМ треба, него они сами. Или га се не тиче?

%d0%b2%d0%be%d0%b7

Е јесмо се бламирали и индивидуално и колективно много пута, али не сећам се тако темељно као поводом јучерашњег бомбастично најављиваног воза који је требало да саобраћа на релацији Београд-Косовка Митровица. Пропаганда тог воза је била таква да се могло закључити да се ради о блиндираном возу пуном крволочних киборга и терминатора, балистичких пројектила, и С-400 система, па је најава још појачана одредницом да се ради о руском возу. Наравно, ништа од тога, радило се о сасвим обичном малом возу, додуше купљеном руским кредитима.
У ствари био би то обичан воз, који није био блиндиран, него брендиран људском глупошћу (а за људску глупост, сећамо се, ни Ајнштајн није био сигуран да ли има граница).
Обичан воз који већ дванаест година саобраћа из Краљева до Звечана, а од пре две године и до Косовске Митровице, и то два пута дневно. Углавном га користе студенти и ђаци из Рашке, Краљева и околине, како би ишли на предавања и испите, а користе га и бројне моје колеге, јер је сасвим пристојан начин превоза. Дакле ништа сензационално, воз као воз. Једино што му се може замерити, је што не вози више пута дневно, јер је заиста врло користан.
А онда се неко сетио да линију продужи до Београда. Сасвим оправдано и штета да то раније није урађено, јер би било значајно и за Шумадију (Паланка, Плана, Лапово), а нарочито за Косово. Али онда се неко досетио да тим возом може мало да напуни патриотске мишиће, пред предстојеће изборе. Док се још наводно не зна који ће СНС „Роки“ да улети у изборну арену, да му се мало подгреје рејтинг, пре него што груне свим средствима. Међутим, уместо мишића, по свему судећи напунио је патриотску ношу.
Елем воз је споља декорисан („брендиран“, што би рекао Марко Ђурић, мада не знам шта је ту бренд), као да се желело неког изазвати да воз никако не пређе административну линију. И успело се. Воз је офарбан у боје српске тробојке, и исписан паролом „Косово је Србија“ на преко двадесет језика. Чему? Знамо ли да је Косово Србија? Знамо! Треба ли Ђурић да нас на то подсећа? Не треба. Зашто је то урађено?
Постоје два објашњења. Прво, да се ради о обичној спонтаној глупости (додуше великој), како би се некоме (коме? прим. аут.), поручило да је Косово део Србије, али на поприлично бахат и нетактичан начин; а друго, да се ради о намерном провоцирању Приштине, да на провокацију реагује. Шта год да је било у питању резултирало је лошим исходом, и који год да је био разлог, суштина је да се радило о провоцирању. С обзиром да је воз пуштен за Српску нову, фалило је још да се на локомотиву накачи прасећа глава, па да буде јасно и онима којима ово није довољно јасно.
Неко се са овом констатацијом неће сложити, питаће: како воз може бити провокација? Па може, исто онако како може бити и спортска манифестација, музички спот, ликовна изложба, или било шта друго.
Срби са Косова су се данима пре овога на друштвеним мрежама изјашњавали против оваквог промовисања воза. Апеловали су на надлежне да то не чине, да им то може направити штету, да је свако српско слово на Косову забрањено, да је провоцирање непотребно, да је битно олакшати људима живот и слично, али без успеха. „Београд“ увек боље зна шта Србима са КиМ треба, него они сами. Или га се не тиче?
Унутрашњост воза је посебна прича. Кич и бласфемија уједно. Украшен репродукцијама фресака из српских манастира, подсећао је на боље осликану месну цркву, наводно да би се путници обавестили о српској културној баштини. Такво „живописање“ воза са намером политичке промоције је дефинитивно у супротности са 7. Црквеном заповешћу („Црквене ствари не употребљавати“). Ако је СПЦ дала благослов за такво живописање воза, онда би добро морала да се замисли над својом улогом у косовском чвору. Зар се воз није могао осликати пејзажима Шар планине, Белог Дрима, Рогозне, сликама наших манастира, порушених цркава, знаменитих људи… него баш онако како не доликује возу.
Какав је шлагворт овакав ентеријер дао другосрбијанцима, да вежбају своју духовитост, о томе би се посебан текст могао написати. А они су то изванредно искористили. Што и не би. Драган Шутановац се на Твитеру запитао, како то да воз иде на Косово а по Војводини и даље саобраћају шинобуси? Брине човек за Војвођане, свака част.
Марко Ђурић са црвеног тепиха београдске железничке станице, да кич буде комплетан, уз невиђену помпу испраћа воз. Ма шта испраћа, вози се тим возом чак до – Топчидера! У возу гомила новинара, камера, статиста и – Миша Вацић. С обзиром да Ђурић не зна шта он у Канцеларији а КиМ ради, Вацић нештедимице дели визит карте, на којима пише да је саветник директора, дакле Ђурића који то још не зна.
И коначно провокација је успела. Како је Марко ступио на свету топчидерску земљу, а Вацић наставио ка југу, у Приштини се пали аларм. Хашим Тачи даје налог својим службама безбедности да нипошто не дозволе улазак воза на територију Косова, јер се у возу налазе политички представници Београда који немају дозволу за улазак на Косово. Те службе безбедности, спинују некакав снимак како неко поставља нешто увијено у алуминијумску фолију, негде испод неких шина, претпоставка баш на северу. Хитно се aнгажује специјална полицијска јединица – РОСУ, како би прегледала пругу. Дакле интервенише на северу, и још да им се каже – хвала. Маестрално урађено.
Како наравно ништа нису нашли, јер ничега и није било за тражење, превезли су се опуштено до Јариња и чекали воз који неће доћи. Воз је заустављен у Рашкој и након неколико сати, подвијена репа враћен за Београд.
Онда на сцену овог несвакидашњег игроказа наступа ОН, мајстор игроказа. Он прихвата одговорност, али не за целу „комендију“, него само за налог да се воз заустави у Рашкој, јер нећете веровати, има сазнања да ће РОСУ да ухапси машиновођу. Претпоставка реална таман толико као кад би фијакер ушао у зграду Владе, а обезбеђење ухапсило- коња. Успут је прпретио Албанцима да не убијају Србе јер то није лепо, и да ће га то силно наједити. Све у свему, ретко путници имају прилику да лично премијер одлучује о томе када ће воз кренути, а када стати.
Истовремено премијер „Косова“, се у Приштини захвалио припадницима служби безбедности, а нарочито се захвалио на подршци САД и ЕУ. Дакле наши пријатељи су у ствари њихови пријатељи.
Рекосмо, воз се вратио за Београд (не)обављена посла, а косовски специјалци, раздрагани уз патриотске песме, вратили су се у своје базе.

За крај, намеће се неколико питања, а свако од њих би се могло посебно елаборирати, а што се једним текстом не може обухватити. Стога нека свако донесе сопствени закључак, дакле:
Коме је могла да падне на памет идеја да се након свега што је предато Бриселским споразумом, државни интереси могу бранити једним шареним возом, за који се морало знати да ће изазвати реакцију Приштине? Зар за одбрану државних интереса није било довољно времена у Бриселу?
Зашто се ова фарса са возом спроводила управо у време када француски судови одлучују о изручењу Рамуша Харадинаја? Једна оваква „српска“ провокација, може битно да ојача његову позицију.
Зашто је у тренутку новог одлучивања о пријему Косова у УНЕСКО, за декорисање воза морало злоупотребити културно благо српске баштине на Косову и Метохији?
Какву поруку шаље директор владине Канцеларије за КиМ, господин Марко Ђурић, ако се прво слика на црвеном тепиху, а онда из воза сиђе након два километра? Какву је улогу имао његов саветник, за кога не зна да му је саветник, који нема дозволу косовских власти за улазак на Косово? Улогу провокатора, кондуктера или нечег другог. С обзиром да су косовске власти поводом њега реаговале, биће да је по среди улога провокатора.
Да ли је властима у Београду јасно да су овим игроказом додатно угрозиле крхке позиције Срба на Косову?
Да ли су власти Србије могле рационалније да искористе своје ресурсе у циљу охрабривања Срба да се не исељавају? Да помогну Оливеру Ивановићу на пример.
Да ли су власти у Београду забринуте због чињенице да је једва туце момака из Лепосавића било спремно да изађе да „брани“ пругу? За разлику од времена пре 4-5 година, када је на сваки миг било на хиљаде људи спремно да брани своје. Да ли то сведочи о разочарању српског народа? То што накнадно власти организују митинге доводећи запослене под претњом отказа из свих делова Косова, додатно онеспокојава Србе.
И коначно, ако је овај мултимедијални перформанс договорен са некиме у Приштини, а могуће је јер је Хашим Тачи и изабран гласовима Срба у приштинском парламенту, а који су апсолутно подређени двема владајућим сранкама у Београду, да ли су власти у Београду свесне резутата који су овиме постигнути?
А резултати су следећи: Хашим Тачи је учврстио своју позицију косовског суверена; његова фактичка власт се проширила на север Косова све до Панчићевог врха, јер је РОСУ маестрално до крајњег севера извела показну вежбу.
Са друге стране могуће је да је неко у Београду рачунао да ће на овај начин повећати себи рејтинг пред предстојеће изборе. Ко год да је у питању, мораће се разочарати. Овиме је рејтинг београдских власти сигурно оборен за неки проценат.
Колики је тај проценат то је у овом тренутку тешко рећи, али сигурно је сасвим довољан да кандидат владајућих партија не победи у првом кругу, на шта владајућа већина рачуна. А онда је свашта могуће.
Тако то бива кад се озбиљним стварима приступа неозбиљно.

32 mišljenja na „Александар Б. Ђикић: Шареним возом до Рашке, шареном лажом „натрашке“

 1. Ljudi, batalite se ove teme… Nije ovo običan proizvod ljudske gluposti kako na prvi pogled izgleda. Posmatrajte ovaj događaj u širem kontekstu događaja koji nas pripremaju za novi rat na Kosovu. Ko ima oči neka gleda… Kome i zašto je potreban i šta bi bio cilj nove eskalacije sukoba na KiM, čije interese da zadovolji (Srpskog naroda sigurno ne, za Srbe sa kosova zabole baš ceo svet) razmislite sami…

  AV i njegova vlada su u ovom slučaju zaista samo “izvršna“ vlast… ali šta i za koga izvršavaju?

  Sviđa se 1 person

  • Hm,hmm..cilj je, da se poplase Srbi, i da smerno,kao oni iz`RSK, napune cegere,obramice na rame i sikter sa Kosmeta.Hrvati su imali malo vise srece, Hrvati iz Janjeva, na Kosmetu, dobili su kuce Srba oko Knina i Kistanja, a gde da idu „ovi Srbi“..?

   Sviđa mi se

   • Autor je profesor prištinskog univerziteta, stalno je nastanjen u K.Mitrovici, i kada on kaže „samo tuce Srba iz leposavića bilo je spremno da brani prugu“ to treba nešto da predstavlja. Srbi sa severa Kosmeta nažalost ništa nisu naučili od krajišnika, po istoj analogiji kako krajišnici ništa nisu naučili iz „veleizdajničkog procesa“ i iskustva sa „šuckorima“.

    Sviđa mi se

  • Да, и ја се то све време питам!? И питам се хоћу ли доживети ( као и многе српске мајке до сада) да мој син јединац буде једноставно покупљено, стрпан у неку војску и одведен доле да послужи, ко зна зашто, као глинени голуб! Његов једини додир са војском је одлазак у војни одсек да се уведе у евиденцију, обзиром да је 1993 годиште. Без обзира на моје упорне покушаје “ индоктринације“ он је потпуно анационалан и амилитаран! Западњачка пропаганда и подкултура је одрадила своје.
   Али, колико таквих је страдало! Нико их није питао хоће ли у рат и знају ли зашто у исти иду! Обзиром на то да немам пара да га било где пошаљем, то је што је! Не дај ти, Боже, што ти мајка мисли, рећи ће сваки мушкарац! И биће у праву!

   Sviđa mi se

   • Moj stariji je 1998. Nema tu “indoktrinacije“… Mogu oni da se slože sa nama u 99% stvari, a onda odu u svoju sobu da pogledaju novu epizodu najnovije američke serije za retardirane i omladinu 😦

    Sviđa se 1 person

   • Nado nije vaš sin taj koji ne razumije stvari nego ste to vi. Jel vi mislite da bi on trebao vjerovati nekom kome je Dodick uzor, „velikim srbima“ sa debelim računima u inostranstvu i „patriotama“poput vojvode Voje Vučka i Tome diplome? Naravno da ne vjeruje i to je sasvim normalno a to što tvrdite da nemate novca da ga negdje pošaljete je opet vaša zabluda i niste jedina i moja majka misli isto iako sam dooobro zagazio u godine. Nedavno pročitah da se na netu može početi zarađivati nakon par mjeseci intezivne obuke pa nek nije par mjeseci neka je godina i neka mu treba još godina za engleski i ov može zarađivati sa komp sa koga i vi tipkate poruke a onda je čitav svijet pred njim. Na kraju krajeva prije par mijeseci mi je poznanik odselio sa ženom u Kalgari i koštalo ga je sa ženom 4000 eura a to je svota koju vaš sin može zaraditi za godinu dana kopajući kuruze tako da nije ni približno kako se vama čini

    Sviđa mi se

   • Hm,hmm..po „novim“ nacinima razmisljanja, sin treba da bude „kadar,stici i uteci i na strasnom mestu postojati“..i, „svi,svi,svi“.., znaju zasta ratuju, treba strpljenja i saznanja, da li za Trampov ili Putinov profit i odrzavanje troskova naoruzavanja i ratovanja, za „komsomolsku veru pradjedovsku“..

    Sviđa mi se

   • Lune ako sam dobro shvatio (a to sa tvojim komentarima nikad nije sigurno) – lupetaš.
    Naime, Trampovi i Putinovi vojnici i te kako znaju za šta ratuju – prvi za platu (neki i za „odbranu american way of life & democracy“), drugi jer su vojnici na služenju obaveznog vojnog roka sa starešinama koje ih ni ne pitaju da li znaju (nije bitno). Vučićevi vojnici (da, dobro si pročitao – vojnici su onoga ko upravlja državom, bez obzira koliko to ružno zvuči) imaju vrlo dobar razlog da cevi kojima su zaduženi okrenu na starešine a onda i na njihove starešine, pre nego na neke Šiptare i slične neprijatelje. Kome je danas, u ovakvoj Srbiji i sa ovakvom vojskom zaista do odbrane Kosova i Metohije „svim raspoloživim sredstvima“ – predlažem mu da uzme svog sina za ruku i odmetne se u komite. Tako će nastaviti slavnu srpsku tradiciju, boriće se a na leđima neće nositi hipoteku „vučićevog vojnika“ kome Srbija uglavnom ne veruje da je sposoban ni za šta zahtevnije od rukovanja trimerom i motorkom. A onda inspirisani vašim pobedama, i mi ostali ćemo pohrliti u redove bojne, evo, ja se javljam za kuvara, znam vojnu tajnu vojničkog pasulja. Kad prdneš – progoriš auspuh, a ne ovo prduckanje i zagađivanje web-a.

    Sviđa mi se

 2. Hm,hmm..prugu i uopste javne komunikacije, duzna je da cuva,odrzava drzava,ako je drzava,ovo je kurvanjsko podmetanje civilima, kako rekoh da se isele,uz poruku „nisam ja mame mi“..“jer ste vi to trazili“..

  Sviđa mi se

 3. @nada2509
  У којој се то држави мајке питају, да ли ће деца бити мобилисана? И да ли деца, која су само за сопствену мајку ДЕЦА, мисле исто, као њихове мајке? Надо, Надо, показујете поново изузетно не разумевање историје, вероватно и непознавање.
  @Holden Kolfild
  Није баш јасно, коју то „индоктринацију“, Ваш пунолетни син има или нема? Ако Ваш син гледа „najnovije američke serije za retardirane i omladinu“, о чему Ви причате и зашта се борите?

  Sviđa mi se

 4. @prevrat
  О лику и делу господина Ђикића вреди и мало више написати, за ове који нису успели, да се заинтересују и неке његове раније текстове, а има их много, прочитају. Рекао бих, човек за поштовање у сваком погледу, према ономе што пише.

  Sviđa mi se

 5. @Holden Kolfild
  Већ други пут понављате, да сте не доречени? Зар је тешко прво написати коментар, па га прегледати, исправити словне и смислене пропусте и онда га поставити? Овако понављате исте грешке. Какве везе има тај „добровољац“ са темом и зашто мислите, да ће неко то да избрише? Коју сте то „тајну“ открили?

  Sviđa mi se

 6. Hm,hmm..mozda nemoze da „ratuje“, ali moze da se odbrani, a, kolateralna steta, ce dabude „kriza“ i ratno profiterstvo, sa velikim iskustvom, pa ce sirotinja raja, bez obzira na veru i naciju,opet da vadi crkavicu iz carape i opanci.

  Sviđa se 1 person

  • Hm,hmm..u ratu, drzava uvek ima „protocni bojler-budzet“..u ratu mi je bila vojnicka plata dovoljna za 4 pakle VEK cigareta, a 4 pakle sam dobijao „gratis’..usput,sam nailazio na zguzvani marllboro i hb..za porok uvek se nadje,bude i viska ‘za siroku potrosnju“..u RS, vojnici su dobijali steku marllbroa kao platu, pa sami diluju dalje da dodju do dinara, marke zavisi sta ko hoce…“kuda idu divlje svinje“..?

   Sviđa mi se

 7. @prevrat
  Нема смисла Лунета оптужити, да лупета. Човек не разуме сам себе, а како ми остали смртници, да га разумемо. Уосталом, генији су вазда остајали несхваћени.

  Sviđa mi se

  • Hm,hmm..Beograd, u kome zivim je vrlo sirok pojam,a, tacno je da u
   njemu „stoluju“ i „mudri otaci“,koji znaju sta je biti „duznosnik u
   Peci“, ali ipak „stoluju u Beogradu“..uprkos vicu i poruci „svi za
   Nis,svi za Nis“.

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm kucaj.. pecat.co.rs/2010/01/moji-siptari-ljubisa-ristic

   Током 20.1.17., Lune Beograd је написао:
   > http://www.autonomija.info/tamara-kaliterna-bajka-za-malu-decu html
   >
   > Током 20.1.17., Lune Beograd је написао:
   >> Hm,hmm..Beograd, u kome zivim je vrlo sirok pojam,a, tacno je da u
   >> njemu „stoluju“ i „mudri otaci“,koji znaju sta je biti „duznosnik u
   >> Peci“, ali ipak „stoluju u Beogradu“..uprkos vicu i poruci „svi za
   >> Nis,svi za Nis“.
   >>

   Sviđa mi se

  • Hm,hmm.. pescanik.net/dobrica-cosic-kobni-otac-nacije

   Током 20.1.17., Lune Beograd је написао:
   > Hm,hmm kucaj.. pecat.co.rs/2010/01/moji-siptari-ljubisa-ristic
   >
   > Током 20.1.17., Lune Beograd је написао:
   >> http://www.autonomija.info/tamara-kaliterna-bajka-za-malu-decu html
   >>
   >> Током 20.1.17., Lune Beograd је написао:
   >>> Hm,hmm..Beograd, u kome zivim je vrlo sirok pojam,a, tacno je da u
   >>> njemu „stoluju“ i „mudri otaci“,koji znaju sta je biti „duznosnik u
   >>> Peci“, ali ipak „stoluju u Beogradu“..uprkos vicu i poruci „svi za
   >>> Nis,svi za Nis“.
   >>>

   Sviđa mi se

 8. @Lune
  Разумем све оне који пишу латиницу уместо ћирилице. Потпуно је неразумљиво, да неко, ко пише о проблемима Срба пише неком латиницом, која није овдашња. Успут показује толику неписменост, да то није ни за ниже разреде основне школе.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s