Ђорђе Ивковић: Quod licet Џук и Шањи, non licet natio

Све што се рачуна је ко је чији. Али, када се такав етички клише пренесе на политику, економију и културу, не може добро да буде.

 

taliban

Невероватна је бандоглавост нашег народа.
Ништа и ником није могуће објаснити. Боље и не покушавајте да некоме објасните да је бољи онај домаћин који је стицао од онога који раскућио. Да је бољи онај који смањује дугове а диже привреду и стиче, од онога који краде, фушери и крчми државу. Боље, јер се може десити да се кући вратите расцопане главе. Како тај ментално-логички систем функционише, покушаћу да покажем на једној јако старој спортској причи.

Елем, клуб из мога села остварио један од својих историјских успеха, оно што се зове „пласман у виши ранг“. Из VI у V лигу. Јесте успех, јер смо били најмање место, најмањи буџет, најскромнији услови. Све је то за другу причу. Но, у кафани се развила прича ко су најбољи играчи и највећи таленти у нашој трофејној генерацији. Пуна кафана, жива дискусија, и једногласна „пресуда“ средовечних селских фудбалских заљубљеника, који утакмице гледају с разумевањем, беше да је неприкосновени таленат и наш кључни играч вихорно лево крило звани Џук. Ту ми је прекипело и кажем да бих ја мењао три Џука за једног Шањику. Шањика је био наш центарфор. Још им рекох (као и увек, као и сваком’ – прим. дрп) да они не знају ни да гледају фудбал, не да су кадри да суде о „талентима“.
Јао мајко мила, кад се сјурише на мене! Па ти си луд, ти појма немаш, ти си љубоморан на Џука… ХА, БУДАЛЕ!!! Нагрдише ме људи као најгорег. Не, не… Џук, па Џук. Шањику једва поздраве на улици.

Пар година касније, Шањика је играо за „Војводину“, могли смо га гледати путем ТВ-преноса утакмица Прве лиге екс- YU, а Џук остао ослоњен о шанк. Вечити сеоски таленат. Пазите, разлика није била у нијанси, већ ПЕТ РАНГОВА! Више него очигледно. Наравно да сам згодном приликом прозвао ондашње опоненте и букаче и питао шта сад кажу. И, шта су ми одговоорили? Цитирам:
„ХА, БУДАЛЕ! Да је Џук тренир’о к’о Шањика, постиг’о би ивише!“ (и више = ивише, бу Ерцеговацхи).

Не постоји квалитет, не постоји резултат, ништа… Све што се рачуна је ко је чији. Али, када се такав етички клише пренесе на политику, економију и културу, не може добро да буде.

У мом селу мало ко је поносан на Драгана Станића, који је сада председник Матице Српске, вероватно најугледније српске културне установе.

Није њихов.

(Нимбусов подрум)

Наслов и прелом: Преврат

22 mišljenja na „Ђорђе Ивковић: Quod licet Џук и Шањи, non licet natio

 1. Поента је у Нимбусовом. “ Још им рекох (као и увек, као и сваком’ – прим. дрп) да они не знају ни да гледају фудбал, не да су кадри да суде о „талентима“.“. Као и увек се своди на НИМБУС ЈЕ У ПРАВУ. Није нам саопштено, колико су година имали поменути играчи. Питам се, да ли би Нимбус, да се десило супротно са поменутим играчима, на истом месту јавно саопштио, да се З:::::бао? Туга је, када замера својим сељанима што нису упознати са каријером Станић Драгана. Ко је председник Матице Српске, НЕ ЗНА онолико грађана Србије.

  Sviđa mi se

 2. Па наравно да сам у праву. Ја тачно пишем, за разлику од вас који млатите ко мудима по самару.
  Некада може бити у питању стицај околности или подједнаке вредности појединаца, па како ко шта цени. У поменутом случају, ништа од тога. Разлика у квалитету је била драстична и сувише очигледна да не би била видљива, сем ако човек није пристрасан, односно заслепљен неким предрасудама или племенски или идеолошки дресиранмом памећу. Оно на шта сам ја, за разлику, ставио акценат је масивност овакве дресиране памети.
  Ако хоћете – самоуништавајући трибализам.
  Може донекле да се протежира врло просечан играч, па чак и угура у репрезентацију, као што је био случај са кошаркашем Драганом Капичићем, сином Титовог убице, зеленашког скота Јова Капе. Но то је директива. Да је Драгану презиме Шипчић, не да не би могао играти за репрезентацију, него ни баскет „тројке“ у крају.
  Исто као што би, да је по способности и људској вредности, Слободан Млинаревић чувао овце код газде, а не да по свету паразитира о народној грбачи.
  Ако вас баш занимају детаљи, у датом моменту Шањика је имао 18 година, Џук 20.
  Као деца, и Џук и Шањика и ја и Гага (Драган Станић) и многи други, јурцали смо као деца за лоптом у школском дворишту.

  Sviđa mi se

  • Ти тачно пишеш глупости, само си нека врста парадигме па те често преносим као шлагворт за дебату. Нашло неког Шањику па се диви његовом раду и амбицији, а 9/10 Србаља се диви(ли) играчима од једног потеза типа Шекуларца, Пижона, Деја Краља, који дају један гол у полусезони, а он се препричава пред свим задругама и бирцузима широм србских земаља. Уз обавезно „пусти ти Швабе(Белгијанце, Холандезе, некада Чехе и Маџаре…) они су друго, ми см,о европски Бразилци…“ Мислим, кењаш брт.

   Sviđa mi se

 3. @Ђорђе Ивковић
  Нимбус ко Нимбус. Замислимо особу, која узме псеудоним НИМБУС. Шта нимбус значи:nimbus • muški rod (meteorologija) Prstenast sjaj oko glave svetitelja, svetiteljski venac (krug) oko glave; u meteorologiji: kišni oblak, olujni oblak (up. kumulus, stratus, cirus); fig. sjaj koji okružuje neku istaknutu, veliku ličnost, veliki ugled (lat.)
  Када човек замисли, да му је псеудоним ово, шта од њега можемо очекивати?
  НЕ ПОСТОЈИ нико, ко ће да оспори кошаркашке квалитете Драгана Капиџића! Није био ПРОСЕЧАН играч, већ врхунски, стандарни играч Звезде и репрезентације, а то се НЕ МОЖЕ оцењивати просечношћу. Јавља нам се МОБИСТА, чији је деда остваривао ПРИВАТНУ СВОЈИНУ користећи бесплатан рад моба и спомиње оца Драгана Капиџића. Успут спомиње „јунака“ Шипчића, који је зашивао уста наводним симпатизерима партизана. И то ЖЕНАМА! Био јунак? И заборавља, остало потпуно неправославно понашање „хероја“ Шипчића. Када је реч о Млинаревић Слободану, мој деда је био сретски начелник, дипломирани правник, за разлику од твог деде СЕЉАКА. Замисли, са ким сам ја јурио фузбал, с обзиром, да сам имао погодност одрастања у Београду. Као ти у селу играо фузбал. Јака ствар и шта доказује? Као разумеш се у фузбал! Ти и не можеш, да претпоставиш, са ким сам ја јурцао фузбал и кога све познајем и са ким и дан данас седим. Заборављаш, да ЗАВИСТ није позитивна особина у православљу. Није ни препотентсност. Ја нисам православац, па све то могу и да имам, али је СРАМОТА, да ти то у толиком степену носиш и показујеш.
  У вези са причом о твојим проценама талената, тешко да о овоме било шта знаш. На преласку из средње школе на факс, појави се дечко млађи од мене. Рецимо две године. За њега Миљанић изјави, да је он будући Војин Лазаревић. Чини ми се, да му је и презиме било такво. Сви који смо га знали и са њим играли фузбал, на то нисмо имали примедбе. Показивао је врхунске квалитете. Тако је то изгледало свима. Уђе он у Звезду и пропаде. Да ли то значи, да Миљанић нема појма? Наравно, да не значи, као што ништа не значи, твоје пување, око твоје прогнозе, шта ће са твојим сељанима, да се деси. И на крају, није постојала могућност, да ја чувам овце. За то ја нисам крив, као што ни ти ниси крив за збрку у глави.

  Sviđa mi se

  • Не треба више да е трудиш, све рекао си. Нимбус чује као Динара зове те, а овце блеје чекајући те. Пожури, нађи своје место на крају живота.

   Sviđa mi se

   • РЅ. Еве, и Луне ти написа да си глуп.
    Мени је све једно, договорите се ко је глупљи, ваша ствар.

    Sviđa mi se

 4. Аууу шта сам све пропустила! Well, мора се ту и тамо, и понешто мудрије прочитати од ових пошалица! У’ ватих мало времена – кад оно на заиста демократском Преврату, текст ( господина?) ЂИ ! Ми, Војвођани, знамо Хм, какви су ово згодни иницијали! Ух, баш сам безобразна, али не могу да одолим!
  Али бићете изненађени – са основном идејом и поруком овог текста се заиста слажем! ЂИ је апсолутно погодио менталитет, манир, атмосферу било ког војвођанског села, те припадајуће кафане, а нисам сигурна ни да је много другачије у скупштинском ресторану! Ок, није баш срећно изабрао примере мада, слушај пре неко вече Дуција Симоновића, па су ми под његовим утицајем сви ти спортски примери мало бљак! Али наш менталитет је од Новака направио јунака a он ( цитирам Дуција) : – пребацујући лопту са једне стране терена на другу, заради годишње више него 10000 наших лекара! – Мене лично та чињеница избезумљује, мада знам да је то САМО мој проблем!

  Sviđa mi se

  • Морам још само изразити своје одушевљење адекватним парафразирањем латинске сентенце у наслову! Ево још једне, коју јако волим и нажалост, као и сви Срби ( нарочито Српкиње) немам често на уму! Lingua optima et pessima pars humani corporis est!

   Sviđa mi se

 5. @nada2509
  Само сам чекао, када ће до сагласности, између Вас и Нимбуса да дође. Може да пише шта му падне напамет, али боже мој, он је из Војводине. Као да сте се мало залетели, јер ће Нимбус тешко прихватити Ваше друштво. Он је сам са собом и то је његово једино друштво.

  Sviđa se 1 person

  • А мени се из стомака јавило да ћете Ви реаговати на ову грдну војвођанштину!
   Ма какво сагласје! Тај човек изгледа није ни са самим собом баш у сагласју! Никако не правдам непристојности изречене на Ваш рачун! Али, опис менталитета и атмосфере, која, нарочито влада међу сеоским згубиданима, је погодио!

   Sviđa se 1 person

 6. @nada2509
  Нема смисла да обраћате пажњу, на оно што Нимбус на нечији рачун увредљиво саопшти. Обратите пажњу не његове резоне у спорту и његово веровање у ЊЕГОВ суд о свему и свачему. Нажалост и Ви умишљате, да је цитирање латинских изрека од било каквог значаја, ако нису написане на српском. Нимбус „Србин“ онолики пише сада и латински!

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s