Зоран Арсић: Отворено писмо војним и полицијским синдикатима Србије

Ако вам властољупци и робовласници не дозвољавају да донесете ове промене и демократизацију друштва уз општи пораст стандарда и социјалне бриге кроз институционалне методе борбе, преговоре али и мирне протесте – а ви онда организујте тај пуч!

 

 

Да се разумемо, ово је мој лични став.

Након још једног ‘’протеста’’ војних и полицијских синдиката у Београду од 11.02.2017. године, прешао сам овлаш преко те вести јер ме не занима, као што углавном никога и не занима. Ни народ, ни власт. А онда видим коментаре на друштвеним мрежама у стилу: ‘’Што не направе пуч ако су мангупи’’ и ‘’Нису то турски наредници, већ српски заставници и поручници’’. Спрда се народ. А и шта би друго?

Када сте организовали прве протесте, позвао сам људе да вам се придруже, да вам дају подршку, да покренемо нешто више и озбиљније и знате ли какве сам одговоре добио?

‘’Њих занимају само њихове плате, за остали народ их није брига. Ми када протествујемо, они нас туку и бране њихову власт. Што тада они не стану уз народ? Шта сада хоће?’’

Господо официри, подофицири, војници и полицајци! Шта ви заиста у ствари хоћете?

Муче вас плате и бедан стандард? Ваш лични, а за остали народ вас нешто баш није ни брига? Па добили сте повећање плате од 5% (иако вам је претходно ‘’мазнуто’’ 10% а ви сте ћутали) и ви и остали у јавном сектору? А шта смо ми остали добили због тог вашег ‘’повећања’’ плата? Раст евра и поскупљење струје, горива, меса, цигарета, свега што нам треба и што нам не треба. Само да се обесмисли ваша ‘’повишица’’ и да се стандард српских робова и радне снаге на лизинг још више сроза и да се робовласницима још више побољша ‘’клима’’ за инвестиције и пословање у Србији.

И шта сад? Хоћете да вам још ‘’повећају’’ плату? Мало ћете да протестујете, да се натежете, неки од вас ће да се у преговорима и ‘’овајде’’ јер других намера и амбиција од тога и немају, убедићете их да вам овај пут повисе плате за још 10%, а нама ће онда опет да скочи евро, да порасту цене и да срозамо стандард за још 20%? Због тога протествујете? То вам је циљ?

Не. Мучи вас и то што сами морате да кречите касарне и шишате траву? А што народ нема ни за канту креча, па сам да окречи – то вас не занима!?

Како ви уопште мислите да ишта суштински и озбиљно постигнете вашим протестима ако народ није уз вас? Јесте ли видели шта је министар Стефановић изјавио поводом вашег протеста? Није било много људи, вели. Ни брига га није. Доктор Неша… Добро је вама, добро, с обзиром ко вам је министар и с киме би ви уопште о нечему да преговарате.

Не кажем да би вам са другима било боље – свеједно је. Народ је то схватио, а кад ћете ви да схватите? Курта или Мурта, власт или опозиција, разлике нема. Нико не нуди решења, већ само своје уместо туђих главуџа и гузица у медијима и у фотељама.

А да пробате да разговарате са народом, пре него што вас следећи пут не приме у Скупштину јер ‘’суботом не радимо’’?

Ослушните народ, поразговарајте, утврдите који су вам заједнички проблеми и муке, па онда покушајте заједно да их решите. Обећајте да више нећете да презирете и тучете једни друге за почетак? Онда се договорите да прво решите заједничке проблеме, па ћете после тога лако решавати појединачне. Ако се сложите да само заједничком акцијом нешто можете урадити и да прво треба решити основне, заједничке, приоритетне проблеме, онда договорите место и време од када и одакле ћете почети да их решавате. Па ће вас се ваљда на том месту, уместо свих 3-4 милиона, окупити за почетак бар 100.000, а када остали виде како сте мудри и сложни, онда ће вам се и они придружити.

Дакле, пустите за сада по страни свако своје себичне, краткотрајне, уске интересе. И овако би вас само ‘’превеслали’’ ко год да је на власти. Шта вам вреди да вам дају нешто, ако ће вам заузврат узети много више. Промените систем функционисања државе! Нека државом влада народ и нека држава штити интересе свих грађана, а не само интересе 1% олигархије и естаблишмента. Тражите да вам врате достојанство и да врате државу народу, а онда ћете после лако.

Одакле би требало да почнете, ви, синдикати, чланови синдиката и остали народ заједно? Шта вам је то први задатак и заједнички интерес на којем треба заједно да радите?

Па ето, јесте ли данас шетали до Радио-телевизије Србије (РТС)? Шта сте тамо тражили? Да дежурни уредник или новинар „изађу да поразговарају“. И је ли неко изашао да поразговара са вама? Хаха… Хоће мало сутра! Забрањено је ширити информације које штете актуелној власти (и исто би било да је било ко са тренутне политичке сцене тренутно на власти)! Па 90% Србије и не зна да сте ви данас нешто као протествовали!

Ето вам први задатак, који треба решити много пре него што почнете приче о вашим платама и стандарду!

 1. Слобода медија! Медији су данас најопасније и најразорније оружје које утиче директно на свест народа, који под тим утицајем, лажима и преварама бива доведен у стање добровољног пристанка на колонизовање и нео-робовски положај. РТС као јавни сервис мора служити јавности, односно народу, а не политичким елитама и естаблишменту. Из тих разлога, неопходно је да јавни сервис ослободи простор за емитовање емисија следећих садржаја: а) Друштвене алтернативе – емисија која би се бавила алтернативом актуелном неолибералном поретку; б)Решавање проблема грађана који мисле да су им из одређеног разлога нарушена људска права и слободе – изношење проблема и расправа о истим између различитих релевантних фактора – у ову групу спада и детаљно информисање о свим протестима, захтевима људи у протесту и одговорима власти на њихов протест; ц) Сучељавања – емисија са различитим виђењима за решавање најзначајнијих политичких, економских и социјалних проблема.
 2. Други захтев нека вам буде хитно расписивање референдума о наставку преговора Србије за улазак у ЕУ. Ако овај народ не жели у ЕУ, а нарочито не види себе у НАТО пакту и ако се власт ослања на руско оружје, а хоће у НАТО пакт, онда овде очигледно нешто није како треба или као што на први поглед изгледа. Дајте да то разјаснимо па да се окренемо озбиљнијим проблемима, уместо што млатимо празну сламу и настављамо са бесконачном распродајом части и достојанства.
 3. Да би се овакве ствари у будуће решавале институционалним методама а не ванинституционалним притисцима, захтевајте да петиције поново добију правну снагу, а да се до референдума долази на једноставнији и бржи начин. Захтев за референдум не сме бити немогућа мисија. Народ мора да се пита о свим кључним питањима везаним за његову судбину, а не да му се преко медија сервирају једне приче, а иза леђа раде друге ствари о којима се ћути и онда лопуже да нас доводе у безизлазне ситуације правдајући се наводним легитимитетом који им је народ на изборима дао. Довођење народа у заблуду мора бити строго кажњиво!
 4. Овако нам је како нам је, војска и полиција протествују што никада није било – јер нас воде неспособни, лажни доктори и ‘’вазуплохови’’, полтрони, режимске улизице, страни плаћеници и продавци удворичке демократије. ‘’Укините’’ их тако што ћете захтевати ЈАВНУ проверу знања и предвиђених способности за свако руководеће место у државном апарату и јавном сектору, ради искорењивања непотизма и корупције! Немојте више да вам овакви воде државу
 5. .Захтевали сте строго поштовање Закона о раду! Ја сматрам да то није довољно, мада је за почетак и то добро, али тај закон треба суштински променити. Искоренимо прекаријат и радну снагу на лизинг или их сведимо на минималну, нужну меру, тако што ћемо натерати послодавце да за исти рад више плаћају и веће дажбине држави издвајају за привремено запослене раднике од радника у сталном радном односу на истом радном месту.
  1. Повећајте буџет за своје плате и материјално-техничка средства са којим радите захтевом за ригорозну контролу и јавну доступност података о свим приходима и трошењима буџетских средстава на свим нивоима. Захтевајте укидање прихода већих од три минимална лична доходка за учешће у Управним одборима и захтевајте забрану да исто лице обавља политичку функцију и учешће у Управним одборима. Захтевајте укидање личних доходака већих од три ‘’минималца’’ за све политичке функције и постављења и за сва јавна предузећа која послују са губитком, односно непрофитабилно.
  2. Захтевајте мање разлике између сиромашних и богатих, односно праведнију расподелу, тако што ћете захтевати веће порезе и веће издатке за плате у високопрофитабилним предузећима уз строгу контролу и јавност података о токовима новца у свим предузећима.
  3. Бесплатна брига о предшколској деци.
  4. Бесплатно образовање. Бесплатно и обавезно! Сви ментално способни грађани морају у потпуности савладати утврђени минимум наставног програма који се мора заснивати на припремању деце и омладине за усвајање универзалних вредности и моралних норми на основу којих ће настављати да граде свет хуманости, заједништва, правде, једнакости, братске љубави. Ако је и поред менталног здравља некоме ипак неопходно више времена да савлада предвиђен минимум градива – мора га савладати макар се школовао и до 35 године, али под посебним условима. Стечено знање се мора проверавати јавно – диплома није доказ знања!
  5. Бесплатно здравство.
  6. Захтевајте хитно усвајање Закона о пореклу имовине почев од 1990. године.
  7. Захтевајте ревизију и испитивање свих токова новца у приватизацијама од 1990. године.

  Ето, то су само неки од захтева (проблема) које треба да решите сви ви разноразни протестанти заједно са народом. После тога ћете лако о платама, пензијама и стандарду уопште. Иза било којег од ових захтева стоји бар 3-4 милона грађана Србије, па се договорите за почетак бар вас стотинак хиљада и крените да их решавате.

  Демократизујте државу, податке од јавног интереса учините заиста јавним и свима доступним, уведите вишестепене, ригорозне контроле токова новца.

  Ако вам властољупци и робовласници не дозвољавају да донесете ове промене и демократизацију друштва уз општи пораст стандарда и социјалне бриге кроз институционалне методе борбе, преговоре али и мирне протесте – а ви онда организујте тај пуч!

  А ако нисте у стању ништа од наведеног, већ би само да вас неколико стотина (или хиљада) кроз некакве назови “протесте“ повећате ваше плате и тако свима нама (и вама) у ствари смањите стандард увођењем каснијих владиних контрамера, онда је и боље што 90% Србије и не зна за ваше протесте. Подвијте реп и ћутите погнуте главе као и сви остали, јер могао би народ, ако не дај боже чује за ваше себичне и непромишљене, а свакако у оваквој држави и у овом политичком систему неутемељене намере, да се дигне против вас, па да се на другој страни улице нађе 100.000 мрзовољних и обесправљених уместо стотинак сендвичима нахрањених припадника лумпенпролетеријата и ето ти белаја!

  http://narodni-front.org.rs

2 mišljenja na „Зоран Арсић: Отворено писмо војним и полицијским синдикатима Србије

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s