Мр. Бранимир: ДЕМОКРАТИЈА БРЕ! само јако и тако!

био једном један лав.
какав лав?
  страшан лав!
нарогушен и љут сав …

… Док га Брана једног дана
није гумом избрисао.

Душко Радовић

Сви су исти!

Немам за кога да гласам!

Нећу да гласам за мање зло!

… Разумне су дилеме дела Србадије (оног разумног) гледе председничких избора.

Сажима их мој фејсбук и шире пријатељ ‘Драк’:

Не знам. Ако изађем на изборе, осећам се као изиграна будала, која још увек верује у“ демократију „(о којој смо учили у школи), а – ако не изиђем на изборе – онда нисам испунио своју грађанску дужност. Па , то је губитничка ситуација са обе стране. “

– ЈЕСУ сви исти – најбуквалније: Вучић, Јеремић, Радуловић, Поповић и госпођа Сремац су идеолошки нескривени конзервативци из уџбеника, а Јанковић је neocon из уџбеника.

Њихови ставови о свим мање битним питањима су у длаку исти, а о свим суштинским попут националне безбедности, што је први задатак урбанизма (како се на Латинком каже политика) – наиме брига о лимесу – (ставови) у длаку на исти начин не постоје. Као што у хору муче (од мук, не од му) и о ленд гренингу, извориштима пијаће воде, стандардима исхране, отимању рудних ресурса, социјалним правима, националним интересима или загађењу средине …

Обрадовић и Шешељ су остали салонски или демагошки нацисти – никако да пређу са речи на Орбана и Ердогана.

И СВИ имају по неко бесмислено противречно обећање – Не у НАТО, да у ЕУ; не у ЕУ, доводи америчке инвеститоре али уз савезништво са Русијом, све испод слике руског цара, недамо Косово ал идем у ЕУ .. и сл.

Кампање су нападно лишене сваког помена конкретног програма чак и предизборних обећања под изговором да „председник и нема нека овлашћења“.

Па и „нема“ – сем да поставља руководиоце у кључним институцијама, укјучујући генерале и судије …. и да уведе ванредно стање ако институције система не функционишу – рецимо због противуставног деловања унутар њих .. ето само то.

Бирачима остају само личне процене типа „ко има већи“, ко је лепши и „где сам ту ја“ – а са ерекцијама и естетикама је баш мрка капа, а тек са о-користима. Нема више одакле да се музе.

– ТАЧНО ЈЕ – „Немам за кога да гласам“ ако „Нећу да гласам за мање зло!“

Апстиненција је најчешћа опција међу егзистенцијално неуцењеним – али бар половина популације јесте уцењена било од УДБО-партиократије чиј су кандидати Вучић, Јеремић и Поповић, било од УДБО-НВО и тинг тенг кратије – Јанковића, Радуловића и сл. Јасан показатељ УДБАстичности је експресно сакупљање потписа, смртницима неизводљиво с оволико бирократских смицалица, а без разгранате паријске машинерије (а Јеремић и Јанковић као немају своје странке).

И то обесмишљава апстиненцију – јер већина одавно апстинира. Три посто мање или више није никаква порука, а масовни бојкот је немогућ из поменутог разлога.

Наговарање на пасивност грађана одавно је модус неолиберализма.
Не изађи на изборе значи учинити тачно оно што противник жели – бити његова корисна будала.

Ово очигледно нису обични избори – него избор између аутократије и демократије.
Њихово самовлашће или наша власност.

Кандидат који има највише шанси најотвореније пропагира и у делу врло „успешно“ спроводи суспендовање и оно мало остатака необновљеног демократског система – укидање поделе власти, слободе изражавања, владавине права, чак и самог Устава, једнаких шанси …

Уз њега су, отворено или као корисне будале, и кандидати србонацистичких партија којима је то идеолошки иманентно – Шешељ и Обрадовић.

Група нео и (само) конзервативних противкандидата бар ТО не пропагирају. Бар се на демагошком и малограђанском нивоу залажу за нека начела.

Међутим, осим потпуног одсуства конкретних програма, чак ни обећања, акутно је, уз крајње сумњиве комесарске биографије ( „оно“ кад право из школске клупе банеш на место ни мање ни више министра иностраних послова у влади свог бившег раздредног и кућног пријатеља) и одсуство личне харизме, па је јасно да сами не могу да угрозе господара Вучића. Јасно и њима и њиховим ужасно немаштовитим и иритирајућим ботовима. Али и њиховим притајеним менторима, веома озбиљним – што скупе и професионалне кампање показују.

Још један од разлога да се ( „сви смо …) ми и Драк осећамо као изиграна будала.

Јер утицај тајних сила директно је супротан смислу рес-публице (јавне владавине), како се демократија назива на латинском. Онај ко улаже у нечије кампање обично тражи и нешто заузврат. Озбиљан разлог да се разложно посумња да је глас за било кога из ове „опозиционе“ нео и конзервативне групе – глас за демократију. Посебно ако се сетимо исходишта конзервативизма – народњаштва – демохришћана … у католичкој социјалној доктрини која само невољно и неискрено користи Инсититуте либералне демократије. Рецимо ко што је Јанковић институт омбудсмана начинио дијаметрално супротношћу Скандинавском изворном. На начин „како мале комунистичке Ђокице замишљају запад“.

Тако да је и дилема – мање зло или бојкот – све мање смислена, јер су обе опције јасно бесмислене – друга, да подсетим, због великог броја сигурних гласова егзистенцијано уцењених ухлебљених махом у државнм службама, у старту.

Међутим решења увек и ипак има. У очајној ситуацији у којој смо – очајничка.

Једно решење се већ показало као врло ефикасно чак и на јако малом узорку.

Једног страшног лава гумицом је избрисао Брана са још 3% белих листића. Нико се више не сећа тог страшног лава, мада је пре само неку годину тежио истој апсолутној власти као данас господар Вучић и направио исти тип спрдње од државе и институција – а део те приче је и (бар) 1 данашњи председнички кандидат, ко што већ напоменух.

Ход ка аутократији почео је забраном хумориситичке ТВ емисије Никад извини, па је ово синоћ „Менаџмент Прве је цензурисао део за који мисле да се неће допасти премијеру. Жао ми је „,

хттпс://инсајдер.нет/ср/сајт/вазно/3363/Иван-Иванови%Ц4%87-објавио-да-му-је-емисија-цензурисана.хтм
(Једно од) де ја ву.

Данас само 3% Белих листића немају смисла, али је зато много лакши задатак догурати до 20% и више, јер се опције НИКОМ не свиђају, сем – егзистенцијално уцењеним.

А то би била озбиљна порука да НИКО нема легитимитет, поготово не за озбиљне резове, какве очито планирају. И добар увод у самосвесније организован народ за следеће парламентарне изборе – ванредне наравно, јер ће им колација пући ко мехур. Већ је пукла. .

Ненадано се појавила још боља опција – Бели Прелетавчевић.
Прости феноменолошки показатељи указују да није реч о још једној повереничка-комесарској завери, да је дечко, веровали или не, свој и наш.

Наиме – „Први пут ће ове године потписи неопходни за кандидатуру, уместо у судовима, бити оверавани код нотара. За сада је најављено 15 кандидата, који морају да сакупе по најмање 10.000 потписа, ау Србији има само 400 нотара, њихових помоћника и приправника. postavlja се питање да ли ће успети све да обраде до 12. марта, када истиче рок.

Саша Јанковић је скупио довољан број оверених потписа за један дан – а као нема партијску инфраструктуру. Вучић шест пута више за два сата! КАКО? Пита се свако од оних МНОГО хиљада људи који су синоћ чекали просечно по пет сати у реду у Булевару Револуције да дају свој потпис за Белог, а већина није дочекала.

За 8 сати прикупљања у огромном реду прикупљено је само 2 000 потписа, осталих МНОГО хиљада окупљених нису досли на ред, иако су стрпљиво и у знак протеста цекали.
Јербо РАДИО ЈЕ САМО ЈЕДАН НОТАР .. и то само два сата па му истекло радно време па су два сата чекали следећег. За све то време поред је био један од штандова Саше Радуловића са све нотаром .. кога нису позајмљивали иако тамо нико није свраћао … нотар је стрпљиво блејао.

Људи, фрка је огромна! Нотари нам се не јављају, опструисани су до коске, гинемо са једним нотаром на иљаду људи!
Немогуће да су сви нотари заузети у Београду! Видим ја да ћемо се ми ћерати јуначки!
Већина нас творену опструише у Београду, многи НЕЋЕ да нам раде! Ајде, прави нотари, браните част професије!
КО МОЖЕ НЕКА УЗМЕ И ПОПУНИ ОВАЈ ФОРМУЛАР, ОДЕТЕ КОД НОТАРА ИЛИ СУДСКОГ ОВЕРИВАЧА АКО ВАШ ГРАД НЕМА НОТАРА, УПЛАТИТЕ 50дин И ПОШАЉЕТЕ НАМ ОРИГИНАЛ НА АДРЕСУ – Краља Александра Обреновића 49.
Младеновац 11400
за Љубишу Прелетачевића
АВЕ БЕЛИ! „, Апеловао је преко мрежа.

Е сад прст на цело .. како Вучић теоретски и практицно мозе да скупи и овери 40 000 потписа за два сата а Саша Јанковић независни довољно за један дан?

Јеремић позива своје присталице да се распитају где све постоје пунктови за прикупљање потписа са све нотарима. Много пунктова!

Пример Белог управо указује на драстично укидање елементарног демократског права да грађанин буде биран, не само да бира! И на драстичну неједнакост грађана у пракси. Темељна и масовна кршења Устава, масовно одбијање да се поступа по закону оних којима је ТО посао … подсећам председник „само“ има Уставно овлашћење да уведе ванредно стање ако институције система не функционишу – рецимо због противуставног деловања унутар њих.

Укратко, Бели указује на све што НИСУ ТЕМЕ, ни у алузијама, кампања свих осталих.

Тако да се ситуација ипак искристализовала сасвим

На страни демократије су Бели Прелетавчевић и / или Бели листићи

а на страни аутархије сви остали, укључујући овога пута посебно апстиненте.
Шта реко Драк – испуните своју грађанску дужност, лако је.

НЕМА ИЗГОВОРА!

https://branali.blogspot.rs

 

 

4 mišljenja na „Мр. Бранимир: ДЕМОКРАТИЈА БРЕ! само јако и тако!

  1. Hm,hmm..pojavila se „neka“ tvrdnja, da i Soros, ali i Srdja Popovic, praktikuju „samo jako“..sa podrskom Vesne Pesic..neki „Bodrum na vidiku“..?

    Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s