Видан Марковић: Паралеле – Бели и Бепе

Његов политички активизам почиње у септембру 2007. када је организовао тзв. „V – day Celebration“ где је V скраћеница од “vaffanculo” (италијански израз за fuck-off)

Од човека о коме су европски меинстрим медији пре 10-так година писали са симпатијама, постао је по писању Шпигла, један од „најопаснијих људи у Европи“. Залаже се за иступање из еврозоне. На изборима прошле године, адвокат Вирџинија Рађи је као кандидат „5 звездица“ изабрана за градоначелницу Рима.

Из ове, доста скраћене приче, може се видети да из баналног и припростог хумора може настати смислена и озбиљна политичка опција.

 

Giuseppe „Beppe“ Grillo је италијански глумац, стенд ап комичар, блогер и политички активиста.
Као комичар постао је познат крајем 70-тих и учествовао у више различитих шоу програма на разним ТВ каналима. Када је 1987. у једном скечу оплео по тадашњем премијеру Бетину Краксију, почели су да му ускраћују приступ јавном сервису РАИ, тако да га је на телевизијама и у наредном периоду (1990-те) било мало.

Свим политичарима, небитно о којој партији да се ради, његове шале су сметале.

2005. покренуо је свој блог, који убрзо постаје један од најутицајнијих (међу првих 10 најпосећенијих у свету). На блогу је најчешће писао о политичким скандалима у Италији, критиковао корупцију итд. Како је Грило кроз деловање овог блога постао све важнији актер у политичком животу, први пут је почело да се пише о феномену утицаја интернета као новог канала комуникације, којим се креира могућност за директнију демократију и стварање праведнијег друштва.

Његов политички активизам почиње у септембру 2007. када је организовао тзв. „V – day Celebration“ где је V скраћеница од “vaffanculo” (италијански израз за fuck-off, односно на нашем не морам да преводим шта значи). V – day организован је још једном, у априлу 2008. Грило је најчешће критиковао непостојање слободе медија у земљи, НАТО пакт, тадашњег премијер Берлусконија… 2010. основао је покрет Фиве Стар (5 звездица) који је пре свега промовисао идеје директине демокртатије. Већ на првим изборима 2012. овај покрет постаје 3. по снази и добија изборе за градоначелника Парме. Тренутно је по популарности 2. странка у Италији, али због изброног система, има тек 109 од 650 посланика у парламенту. Од човека о коме су европски меинстрим медији пре 10-так година писали са симпатијама, постао је по писању Шпигла, један од „најопаснијих људи у Европи“. Залаже се за иступање из еврозоне. На изборима прошле године, адвокат Вирџинија Рађи је као кандидат „5 звездица“ изабрана за градоначелницу Рима.

Из ове, доста скраћене приче, може се видети да из баналног и припростог хумора може настати смислена и озбиљна политичка опција.

http://narodni-front.org.rs/paralele-beli-bepe/

 

 

4 mišljenja na „Видан Марковић: Паралеле – Бели и Бепе

  1. Niti mogu niti sam osposobljena kao vidoviti Vučićević, da predvidim šta će biti, ali trenutno pojavu Preletačevića, vidim kao dobrodošlu. Dosta dugo narod vija sopstveni rep, ne nalazeći, ili sve teže nalazeći objašnjenje, za situaciju u kojoj smo se našli. Zašto Beli?Zar nije očigledno, da je u momentu prodrmao učmale, beznadne, a mladima ulio malo živosti?Nije li očigledan primer, čekanje u redovima, strpljivo, za rad podrške njegovoj kanditaturi?Nije li veoma dobro smišljeno Beli Preletačević –Sirotinja vraća udarac ? Jasno da jasnije biti ne može šta tišti, pritiska, stvara ogromno nezadovoljstvo i otima nadu? Nije li logično da preteški udarci, a koje smo stojički podnosili, prevrše meru, dok “ elita“ crnih gavranskih krila uz preletanja, još samo oči što nam nije iskljuvala? Iza osmišljene pojave Belog ovako pitko, meko, a prodorno, sigurno ne stoje glupaci i budale.Nismo to ni mi, ali danas je akcenat na, budi i probudi narod da glasa, propade i on i država, načisto. Sutra ? Ma to zna samo vidoviti Vučićević, a mi ćemo se valjda u svemu snaći, vreme je.I, svi glasati.

    Liked by 2 people

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s