Zoran Arsić: ZAŠTO ODBIJAMO DA SE UGLEDAMO NA NAROD ISLANDA?

Zašto se nismo ugledali na narod Islanda i kopirali njihove proteste započete 2009. godine?

Normalan život

Povodom sugerisanja pojedinaca (vođa ili šta li su već, kad vođe ne postoje), aktivista aktuelnih ‘’Protesta protiv diktature’’ na našoj Fejsbuk stranici ‘’Normalan život’’, da u grupi “Grupa građana za DIREKTNU DEMOKRATIJU“ (https://www.facebook.com/groups/normalanzivot/) radimo nešto što već postoji, napisao sam ovakav odgovor, a zamolio bih i sve koji su u mogućnosti i koji su bliski organizatorima protesta, pokretu “7 zahteva“ i slično, da pokušaju ovo da im “približe“ za opšte dobro (samo nemojte da se opet nešto bez razloga delimo i svađamo, to je naše tipično opšte zlo):

View original post 541 more words

23 mišljenja na „Zoran Arsić: ZAŠTO ODBIJAMO DA SE UGLEDAMO NA NAROD ISLANDA?

 1. Трагикомично је, да нас аутор упућује на Исланд, Швајцарску и Калифорнију. Какве ми везе имамо са народом, који тамо живи и зашто би се угледали на њих и ДИРЕКТНУ ДЕМОКРАТИЈУ, или непосредну, у тим крајевима? Има по тим крајевима и код тих народа још разних примера и појава, на које би тешко могао наш народ да се угледа. Рецимо, друга вера, па однос према дроги, педерима, а има вероватно још. Зашто се на ту ДИРЕКТНУ ДЕМОКРАТИЈУ нико у свету не угледа? По нашем обичају, свака вашка обашка, па сада сви треба да се придружимо ПОСЕБНОЈ, такорећи генијалној идеји аутора!!?? Ако се на тренутак вратимо на схватање аутора о политичком систему у поменутим државама, питам се, где је аутор нашао, да се политички системи у тим државама означавају као примери директне демократије?

  Sviđa mi se

  • питам се, где је аутор нашао, да се политички системи у тим државама означавају као примери директне демократије?

   Е, сад ћу да плачем.. па ти Злобо уопште ниси читао мој “Приручник за протесте? Да јеси, тамо би нашао одговор где сам то нашао. Ево иди директно на Франкфуртер алгемајне цајтунг, а можеш и на Пешчаник, мада ти је свеједно, ни Пешчаник није на ћирилици… У сваком случају:

   Frankfurter Allgemeine Zeitung, štampano izdanje, 02.12.2010. Prevela sa nemačkog Hana Ćopić. Objavio: Peščanik.net, 05.01.2011.

   Sviđa mi se

  • Какве ми везе имамо са народом, који тамо живи и зашто би се угледали на њих

   Mi bismo dakleM trebali da se ugledamo na Turke, Šiptare, Mađare, Bugare… Na njih smo se već ugledali i to odavno. Ajd pokušaj ponovo.

   Sviđa mi se

 2. @Holden Kolfild
  Злоба би сигурно погледао неко објашњење о директној демократији. Нажалост, упутио си нас на некакав „приручник“, који у наслову има нешто друго. Са Ивковићем се идеолошки неслажем, али у многим појединостима сам сагласан. Што рече:“Није суштина у „директној демократији“ већ у штрикању џемера.“. Верујем, да ти је његова порука јасна?

  Sviđa mi se

 3. *џемпера.
  Извињавам се на грешци у куцању.
  Иначе, домаће штрикање џемпера, као и највиши наталитет у Европи ван Косова, особености су Исланда.

  Sviđa mi se

 4. @prevrat
  Да ли сам ја икада написао, да не неког треба да се угледамо?
  @Holden Kolfild
  Није ваљда, да је извор твога знања ФАЗ и Пешчаник? Што нам не понудиш њихову дефиницију „директне демократије“?

  Sviđa mi se

 5. @prevrat
  Покушај да одговориш на јасно питање: Да ли сам ја икада написао, да не неког треба да се угледамо?. Рупу на саксији, ти покушаваш, да откријеш, а не ја. Тешко ти иде, а ја сам све рупе одавно открио. Ако ти је јасно, шта аутор жели да саопшти, разјасни ми.

  Sviđa mi se

  • @слободан млинаревић
   Најпре покушај ти да одговориш на вишекратно и гласно постављено питање (и то не само са моје стране): Шта те тачно тера да овде замећеш кавгу са потпуно непознатим људима који ти ништа нажао нису учинили, осим што имају потребу да запишу и објаве неке своје мисли? На који начин тебе лично вређа што аутор овог текста мисли да Срби треба да се угледају на пример Исланда? Који актуелни политичар те је опуномоћио да га заступаш, да ли си за то плаћен, или само утуцаваш време? Шта тебе брига којим писмом се који коментатор или аутор оглашава на Преврату, и зашто побогу не направиш свој сајт или блог и на примеру нас незнавене не подучиш како се уређују текстови, шта треба преносити а шта је фуј, како доћи до тиража ФАЗ и Пашчаника и како уновчити своју огромну памет?

   И за крај, потпуно је јасно да ти не треба да се угледаш ни на кога. Успео си у животу, имаш пензију довољну за живот у престоници и ко може да ти изађе на црту?! Још само да се нађе неки академик или барем професор једног од државних универзитета да се удостоји и напише утук на неки од твојих коментара (ћирилицом, наравно) – па да га урамиш и окачиш између Маркса и Слобе или да га туриш на ЛинкедИн… Ово што ми овде трукујемо и није намењено теби него људима који желе да живе. Ти како ми се чиниш желиш да се иживљаваш и тераш мак на конац. Немам ништа против, само немам увек времена да ти реплицирам. Али стараћу се и у будуће, поздрављам те.

   Sviđa mi se

   • Auuu… ovo mi je promaklo 😀 Znači, izgleda da ti se prekinuo fitilj u nekom nezgodnom trenutku i eksplodira Slobi istina u oči pre vremena. Onog vremena, gde se polažu svi računi… gde svih vremena razlike ćute… Санта Мариа Делла Саллуте 😀

    Sviđa mi se

 6. Јел има неки психијатар да посећује овај сајт? Преко ми је потребан за пар савета како остати нормалан?

  Sviđa mi se

  • Био је један, др Веселин Савић, али је нажалост изумро. Ови након њега су углавном политички коректни говнари

   Sviđa mi se

 7. Moj prvi komentar ovde. Predlazem da se ugledamo na Lihtenstajn. Tamo odlicno funkcionise direktna demokratija. Njihov knez(princ) kaze da su je istorijski pokrenuli od najnizeg nivoa – sela pa do najviseg – drzave. Dosta smo se ugledali na sirotinju. Dajte da se jednom ugledamo na uspesne zemlje.

  Sviđa mi se

 8. @prevrat
  Тражиш од Преже, линк или лично искуство? Како ти није пало на памет, да и од аутора то исто затражиш у вези Исланда, Швајцарске и Калифорније?
  Нешто се не сећам, да сам имао примедбе на уређивање сајта. Занимљива је појава, да „власницима“ сајта вазда сметају размишљања која нису са њиховим размишљањима сагласна.
  @Holden Kolfild
  Добра идеја! Баш ме занима, како би психијатар протумачио и објаснио узети псеудоним.

  Sviđa mi se

  • @слободан млинаревић
   1) Интернет је препун текстова о Исланду и Швајцарској, па свако добронамеран има прилику да се упозна са политичким системима тих земаља. Насупрот томе, о Лихтенштајну знамо искључиво као о некој врсти пореског раја. Ти си паметан и начитан човек, вењроватно би могао да нас просветлиш и о тој држави, али наравно нећеш. Лакше је овако пљуцкати са стране, а и власти је мило.
   2) Не сећаш се и то није проблем, обзиром на твоје године.
   3) Размишљања нам никад не сметају, смета нам само злонамерно лупетање, а као што видиш – и према томе смо максимално толерантни. Si tacuisses, philosophus mansises

   Sviđa mi se

 9. Da se ugledamo na što?????????????????? Manje od 10% Srba zna da je Island ono malo čepuravo „odma ispod šerafa na globusu“ a od tih 10 % najmanje 50% nema pojma o političkom uređenju Islanda prema tome nema smisla očekivati da se ugledamo na nešto o čemu pojma nemamo.Nešto je malo veći procenat Srba koji na karti znaju naći Švajcarsku i CA ali ni on bitno ne prelazi 10% ako uopšte prelazi a broj onih koji nešto znaju o uređenju Švajcarske i Kalifornije je sigurno jednocifren. Očekivati od takvog naroda da se na nekog ugleda je gubljenje vremena.
  Posebna priča je onih par procenata koji kao nešto znaju na tu temu a kao karakterističan slučaj navešću ovdje često prisutnog Ivkovića. On ničim izazvan nedavno izjavi da bi trebalo uvesti monarhiju i izjednačiti partizane sa ljotićevcima nedićevcima balistima…….. naravno bez ikakvih argumenata. Ja ću navesti samo par u partizanima je bila približno polovina srpskog naroda a u npr balistima nijedan srbin (zanimljivo recimo u ustašama je bilo i nekoliko Srba) i ti isti partizani su od bar 80% nepismenog naroda stvorili bar 80% pismen, podigli skoro svu industriju, stvorili nešto nalik trećem svjetskom bloku…… ostali svi zajedno nisu ni blizu.
  Mislim da bi manje od petine Srba pristalo da im Aca g… bude kralj da ne spomnjem da mu je deda tvorac toliko omrznute YU a ne onaj bravarski šegrt da je većina četnika sebe smatrala Jugoslovenskom vojskom u otadžbini….. tako da bi g. Ivković trebao prvo sam sa sobom rasčistiti neke stvari pa onda napisati koju. Samo bih napisao natpis koji je bio u autobusu koji je vozio u okolini Goražda odmah nakon što je saobraćaj uspostavljen (za one koji ne znaju u tom kraju su počinjeni strašni zločini sa obje strane) „Prije nego što otvoriš usta uključi mozak“
  Ovako kako to sada radi postiže kontraefekat (ili možda i ne postiže nego tačno ono što želi ali poziciju „srbskog patriote“ koristi „da se Vlasi ne dosete“) jer graditi nekakvo srpsko jedinstvo na osnovu sprovođenja volje manjine nad većinom nema smisla i to može raditi budala, fukara ili oboje a pošto je manji grijeh ono prvo ja napisah ono za terapiju.

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s