Зоран Ђуровић: Апел владикама да не зезају попове

Срж проблема је што владике више не верују у Писма. Част изузецима.

Код нас нема блуда, јер тога има само код католика, зато што је наш Дух свети јачи од католичког!

Не варајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни пасивни педери, а ни активни, као ни владике који облежавају попове, неће наследити Царство Божије.

Немојте да нам трујете веру. Оставите са стране ваше жеље за моћју и самозаљубљеност. Када већ у очима смртника бивате карикатуре, какви ли ћете бити у очима Исусовим?

 

popederi

Прошли су дани, тако да могу да напишем сувисли одговор на несувисли потез нашег патријарха. Његов сигурно није, него су га издириговали у правцу који је сасвим бесмислен. Човек је у годинама, тако да није тешко изманипулисати га. Треба се сетити и Павла, који се свако мало извињавао и повлачио своје изјаве. Не би било лоше да и Иринеј повуче своје.
Срж проблема је што владике више не верују у Писма. Част изузецима. Павла негирају, јер не предају педофиле или друге блуднике сатани на мучење тела, да би се дух спасао у дан Господа Исуса (1Кор 5, 5). Тога нема код нас.

Црква инсистира на свом лицемерју: Код нас нема блуда, јер тога има само код католика, зато што је наш Дух свети јачи од католичког! Какве су ово бесмислице! Већ Павле прича о томе! Манастири по Египту су опустели због педофилије! И сад смо ми најачи на свету?! Неће бити, него смо најлицемернији и подржавамо изопачености у нашој цркви. Јер су све ово феномени који су нужно везани за цркву, а она која их не препознаје је најболеснија. НЕМОГУЋЕ је да у нас нема настраних, а имали смо и судске процесе који су заташкали ствари јер су црква и држава уско везани.
Ерго, само је у питању интенционално закопавање случајева. То раде болесници, психопате. То је у супротности са Павлом.

Опет, врх СПЦ се противи Павловој забрани да владике могу да облежавају попове. То је противприродни блуд. Тако у 1Кор 6, 9-10: Или не знате да неправедници неће наследити Царства Божијега?
Не варајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни пасивни педери, а ни активни, као ни владике који облежавају попове, неће наследити Царство Божије.
То данас се не поштује. СПЦ мисли да је само Лаодикијској цркви рекао Исус (Откр 3, 15-20): Знам дела твоја, да ниси ни студен ни врућ. О, да си студен или врућ! Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих. Јер говориш: Богат сам, и обогатио сам се, и ништа ми не треба; а не знаш да си несрећан, и јадан, и сиромашан, и слеп, и наг. Саветујем ти да купиш од мене злата огњем жеженога, да се обогатиш; и беле хаљине, да се обучеш, те да се не покаже срамота голотиње твоје; и масти да помажеш очи своје, да видиш. Ја оне које љубим карам и поправљам; зато ревнуј, и покај се. Ево стојим на вратима и куцам; ако ко чује глас мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њим, и он са мном.

Господо црквена, ви сте заборавили на Исуса. Да је он међу нама. Да говори. Кога мислите да обманете? Рекао је да је са нама до краја света. Да ли ви мислите да су сви сисали весла? Да нико ништа не капира?
Да ли мислите да можете да хипнотишете дугим брадама и косама људе? Можете слабе. Сећамо се Мк 12, 38: Чувајте се књижевника који воле да иду у дугачким хаљинама, и да их поздрављају на улицама. Шта вама Јеванђеље значи? Ништа. Исус вас је болно осудио. И вас баш брига…

Ко најгори шарлатани се представљате монасима, а стављате на себе омофоре, што је супротно заветима које сте дали, а то су сиромаштво и послушање. Наиме, богати сте и наређујете другима. Све у супротности са Цариградским сабором у храму св. Софије, а који за себе вели да је свети и васељенски, а у 2. канону одређује да просвештеник који узима монашки чин, не може задржати своје владичанско место. Јер, монах је онај ко слуша и бива поучаван, а епископ је онај ко води друге и поучава их.
Драга браћо и оци, ствари су једноставне. Немојте да нам трујете веру. Оставите са стране ваше жеље за моћју и самозаљубљеност. Када већ у очима смртника бивате карикатуре, какви ли ћете бити у очима Исусовим? Неће бити земље да затрпа ту срамоту. На тај вас суд позивам. Да ли вам је неко рекао да сте смртни? Да ваше говно не мирише него смрди?
Шта је хришћанско, Светости, у твоме одузимању парохија поповима који су потписали овај апел да ТЕ (Teorija o evoluciji – prim. drp) остане у школама? Да ли си заборавио да се брат позове прво насамо? И онда када каже да неће да послуша, ствар се каже пред црквом. Зашто си прескочио овај корак? Ко те је наговорио на ту глупост и противписамски потез? Ја сам хришћанин човек. Као и ти. Зато нема бежања. Зашто си то урадио? Павле је рекао у лице Петру ствари. Наравно да није пријатно. Исто радим и ја. Непријатна сам појава у СПЦ.
Друго, испада да сте анатемисали ТЕ, а ви немате никаквих кредита да то урадите. Нисте научници. Обележили сте се једнаком срамотом као КЦ када је осудила Галилеја. Тако ће вас историја памтити. То је срамотно… И сада ће протестантски креационизам добити крила у нашој цркви. Нисте свесни какву сте штету направили.
Требало би да свакодневно благодарите Богу што имате нас који указују на пут ка Господу. Светости, сам знаш да поред нормалних, имају и лудаци за Христа. Ваљда их нећеш избрисати из календара? И где је сада светост цркве? Да послуша неку будалу, или да уради бирократски како треба?
Срце би ми било пуно када би ви могли да имате јасан став о овим питањима. То је немогуће. Време вас је прегазило, имате лоше саветнике, тако да се све капира. Горчину у устима оставља што нисте Максима преселили у Гњилане. Испада да врана врани очи не извади. Тај владика је већи од вас?
Светости, повукли сте погрешне потезе, али моја смиреност је вама на услузи. Окрените телефон.

З. Ђуровић, Рим 2017-06-08

Аутор је свештеник Цариградске патријаршије са парохијом у Риму

Илустрације и опрема: Преврат

(Текст је преузет са Фејсбукa, након што га је администација сајта pouke.org уклонила)

4 mišljenja na „Зоран Ђуровић: Апел владикама да не зезају попове

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s