Pogled na Norvešku iz malo drugačijeg ugla

98 do 99% struje u Norveškoj potiče iz hidroelektrana, što je mnogo više nego bilo gde drugde u svetu. Takođe imaju veliki potencijal za rast upotrebe energije dobijene iz vetroparkova. Cilj im je smanjenje upotrebe hidro na konto povećanja energije dobijene iz vetrenjača. Inače hidrocentrale u Norveškoj nisu velike, možete ih videti na malim planinskim rekama, u dosta mesta.

Moji meridijani

Norveška ekonomija predstavlja mešavinu elemenata kapitalizma i socijalizma. Zapravo oni imaju slobodno tržište, ali država je zadržala ključnu ulogu u bitnim sektorima (naftna industrija, proizvodnja struje, poljoprivreda i sl.). To je zemlja u koju morate doći i doživeti je, inače nećete na pravi način shvatiti brojke i informacije o njoj.

Norveška je bogata

Znala sam ovo i pre dolaska ovde, naravno. Ali nisam razumela koliko je to bogatstvo. Naftna industrija dominira i najveći deo profita se „čuva“ od strane Vlade. Tržišna vrednost naftnog fonda (Oljefond) trenutno iznosi oko 7.935.172.848.877 kruna.  Da, da. 🙂 Vrednost možete pratiti na sajtu https://www.nbim.no/no/ Ako se ima u vidu da zemlja ima oko 5 miliona stanovnika, to je oko 165.000 eur po glavi stanovnika. Pare iz fonda se globalno investiraju, od čega najveći procenat u Evropu i Severnu Ameriku. Vlada je investirala u preko 9.000 firmi u preko 77 zemalja. Ali Vlada ne investira pošto…

Pogledaj originalni članak 1.448 more words

2 mišljenja na „Pogled na Norvešku iz malo drugačijeg ugla

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s