Драган Томић, „Култура згубидана“, р и К селекција.

geni

Пре него што кренем у даљу анализу Згубидана , морам прво да поставим темеље тезе на којој се цела конструкција заснива.

У природи, постоје две основне стратегије преживљавања. Оне се зову р и К. Као такве, оне представљају одговор на спољне факторе тј услове живота. Сведено, р и К стратегије јесу адаптације на животне услове.

р СТРАТЕГИЈА

Р стратегија јесте стратегија која фаворизује квантитет и јавља се када су услови за живот нестабилни али са ресурсима који се лако налазе и којих има у изобиљу. Име р долази од Енглеске речи rate то јест брзина (понављања). Генерализоване карактеристике Р стратегије јесу следеће:

 1. Проста грађа

 2. Низак ниво интелигенције

 3. Рана сексуална зрелост, велики број потомака и промискулитет.

 4. Нестабилна популација

 5. Ниска везаност за потомство и групу

 6. Кратак животни век

 7. Склоност ка ризику

 8. Опортунизам

Примере р-стратегије, можемо наћи у природи и то код организама као што су бактерије, инсекти,водоземци и неке врсте сисара, углавном биљоједа (зечеви). То су врсте које свој опстанак обезбеђују високим бројем потомака. Код њих је брзина репродукције кључ опстанка једнако колико и број потомака.

Како је брзина кључ опстанка, код р-стратегије појмови као што су контрола и само контрола су или сведени на минимум или их у опште нема. Када бактерије крену да се размножавају унутар неког сложенијег организма, оне никада неће поставити питање да ли штете том организму и да ли изазивају његову смрт, већ ће не контролисано га прожидрати и на тај начин довести и свој опстанак у опасност. Због овога, Р стратегија када се нађе у стабилном окружењу, носи са собом клицу деструкције јер је сама прилагођена деструкцији. Она једино има смисла ако је деструкција ограничава, када спољне деструкције нема, она сама постаје деструкција и креира деструктивни оквир, тј креира окружење деструкције јер то је њено природно станиште. Р-селекцију тако, карактерише неконтролисано размножавање и неконтролисана конзумација ресурса, због чега не постоји везаност за територију већ за ресурсе на њој. Контролу популације врше предатори.

К СТРАТЕГИЈА

К стратегија настаје када су услови за живот стабилни али када су ресурси ретки и када се до њих теже долази. Име К долази од Енглеске речи carry која у овом контексту означава лимитираност ресурса који су доступни. Генерализоване карактеристике К стратегије јесу:

 1. Сложена и крупна грађа

 2. Споро сексуално сазревање и моногамне везе

 3. Стабилна популација

 4. Висока везаност за потомство и групу

 5. Мали број потомака

 6. Дуг животни век

 7. Избегавање ризика

 8. Константна и устаљена конзумација ресурса

 9. Висока интелигенција

Примери К стратегије могу се наћи у природи код организама који су углавном предатори, као што су вукови, тигрови или пак слонови и китови. Код ових врста, опстанак зависи околине и од вештине преживљавања у њој. Такође К селекција поседује унутрашњи механизам само-контроле као што је рецимо случај код мачака када мужјак убија младунце предходног мужјака како би оставио сопствено потомство. Контролу популације врши околина и правила унутрашње хиреархије.

И ако је људска раса генерално К типа код ње постоје ове варијације. Сетови гена који активирају ове адаптације могу бити генетски или епигенетски. Једном активирани они утичу на развој целог организма превасходно на развој мозга и превасхдно на његов део који се зове амигдала. Амигдала је део мозга који, условно речено, регулише страх. Тачније амигдала је део мозга задужен за преопзнавање претњи. У случају да је активирана р стратегија преживљавања, амигдала ће бити смањена док у случају активирања К стратегије, амигдала ће бити већа.

Сходно овој поставци, друштва која граде р и К селектовани људи, радикално се разликују.

Наставиће се…

Драган Томић

3 mišljenja na „Драган Томић, „Култура згубидана“, р и К селекција.

 1. da znas da si mi nedostajao… bas pre neki dan razmisljam kako bi bilo lepo da izbacis neki tekst…
  pozdravljam te

  p.s. za nove citaoce moj nik nema nikakve veze sa tekstom..

  Sviđa mi se

 2. Интелигенција на западу пада јер 50% образованих жена нема децу,само мачке…а пошто се 60% интелекта наслеђује од маме то значи да се најпаметнији не размножавају – а пошто живимо у демократији демографија је све.Могуће је да ће ускоро да се појаве неки који ће да поставе избор –
  ‘бели или браон шеријат’ јер секуларизам и демократија се сада показују као промашај и аутодеструкција.Питање економског модела додатно компликује ствари као и питање религије,јер ти мигранти нису већином муслимани него хришћани из Африке и Сирије(овде се поставља питање-да ли та конкретна религија чува или уништава народ и крв?)

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s