Милена Бранковић: Балканске земље траже финансијску помоћ из Кине

Мађарски премијер Виктор Орбан, у свом говору одржаном 11. јануара на економском форуму, најавио је да ако ЕУ не обезбеди новац за решавање инфраструктурних проблема, земље Централне Европе ће бити приморане да траже помоћ од Кине.

monopol

Ова претња има све разлоге за то. Кина већ има низ успешних пројеката на територији Србије, Македоније и Босне и Херцеговине. Међу њима – Пупинов мост у Београду, други блок термоелектране „Костолац“, изградња пута Бањалука – Добој и изградња рудника угља и термоелектране у Станарима. Укупни трошкови ових пројеката су само око 3,5 милијарде долара.

Поред тога, Влада Србије већ ове године склопила је споразум са Народном Републиком Кином о поправци жељезница на деоници Нови Сад-Суботица, изградњу топловода Обреновац-Београд и фабрике за пречишћавање отпадних вода. Стотине кинеских туриста посетили су Србију, чиме је приход од туризма повећао до 1,2 милијарде евра, што је рекорд за ову земљу. Може се сигурно тврдити да Србија сада има снажне економске везе са Кином, који ће само јачати. Недавно је постало позната жеља једне од кинеских компанија да учествује у изградњи пута Београд-Бар.

У суседној Босни и Херцеговини, присуство кинеских компанија је до сада много слабије. Немачке, хрватске и америчке компаније, које су међу собом поделиле тржиште Федерације БиХ, посебно покушавају да не пусте конкуренте тамо. Стога само тржиштеРепублике Српске остаје доступно за Пекинг, која је вољно прихватила ове инвестиције. Потписан је споразум о модернизације железнице на релацији Бањалука – Приједор – Нови Град. Поред тога, у плану су изградња брзе цесте Приједор – Козарска Дубица и термоелектране “Гацко 2”.

Ова спремност корпорација из Кине до финансијске подршке донела је огромну корист за обе земље. Србија и Република Српска су добили средства и могућности за реализацију кључних инфраструктурних пројеката без икаквих политичких услова који су типични за Европљане. Кинеска економија добила је приступ готово у срце Европе, прикупљајући поштену конкуренцију европским корпорацијама, који до недавно изгледали су као монополисти. Међутим, до сада само земље ван ЕУ су користили финансијску подршку. У случају, уколико Будимпешта затражи помоћ, то ће значити приступ Кинеза на унутаревропско тржиште. Дакле, речи Виктора Орбана могу се сматрати стварном уценом.

Европске корпорације које су већ одавно поделиле тржиште инфраструктуре очигледно нису заинтересоване за појављивање нових играча на њиховом тржишту, што ће вероватно имати позитиван утицај на трактибилност европских политичара. У супротном, Мађари по сваку цену ће добити неопходне, али последице за паневропску економију ће бити неповратне.

 

Jedno mišljenje na „Милена Бранковић: Балканске земље траже финансијску помоћ из Кине

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s