Драган Томић: 1000 зашто 1 зато,

Sizif2

У свом видео клипу, на Туби, ДРП је покренуо питање геноцида да би потом из тог питања покренуо нова, као на пример, зашто се инсистира да су Срби у БиХ извршили геноцид, да ли је могуће помирење са неким ко се сматра саучесником у том највећем злочину и коначно ко од целе кампање, сатанизације Срба има корист. Мој одговор му се није свидео као ни извесном левичару који сматра да су сви људи једнаки и да околности у којима живе, дефинишу њихов карактер и идентитет. Иначе није комуниста. У видеу ДРП поставља још једно питање које у суштини открива право питање, а то је зашто Срби не воде против кампању и зашто не чине ништа да осветле свој образ, јер по ДРП-у ми нисмо то урадили али ништа не радимо да друге убедимо да то није тако. Мој одговор је био кофеицијент интелигенције 89 који је већ три године за редом, вредност коју Срби показују на светским истраживањима. На мој одговор, ДРП је рекао да је то расистички, на шта је не комуниста додао да је такође и фашистички. По ДРПу, разлог зашто се ми не бавимо чишћењем имена свога је примитивност која негује кукавичлук, недостатак одговорности према себи и потмоству који је рационализован са “шта би било кад би било” методом.

Стога видно изиритиран али ипак грациозно смирен, одлучио сам да напустим свој бесмислени посао и покушам да дам ширу елаборацију.

За ДРП-а, није логично то што су Срби, “чистили” етнички Муслимане у Сребреници тако да су остављали и жене и децу а рокали мушкарце. Такође није логично што су оставили Рашку област и Косово док су ишли са геноцидом у Сребреници. Јер нема логике зашто је то тако, јер геноцид подразумева чишћење и жене и детета као и мушкарца. Чињеница да се то није десило, по ДРП-у је довољна да се оспори теза да су Срби у БиХ извршли геноцид.

Ја се у принципу слажем са ДРП-ом по овом питању.

Међутим, када елаборира о геноциду, ДРП превиђа једну кључну ствар.

Насупрот опште прихваћеном мишљењу да су Срби пореклом са Сиријуса и да су најстарији народ на планети, свет НЕ ЗНА да је Хрватска починила геноцид над Србима у другом светском рату.

Разлог зашто свет не зна за то, је тај да је он сакривен од света, удруженим напорима Енглеске обавештајне службе и Ватикана. Они који су хтели да казне Павелића, нису били Руси, већ напротив – Американци. Утицај одређених, виших кругова, Енглеског естаблишмента на Американце, касније је успео да их придобије за њихову ствар и Американци су се сврстали раме уз раме са Енглезима и њиховим геополитичким вектором гледе Срба а то је…да су Срби мали Руси и да су стога увек криви па макар и ако их усташе клале и бацале у јаме.

Стога главни разлог зашто је Хрватски геноцид над Србима склоњен из очију јавности, јесте тај да, уколико би био откривен, дао би Србима за право да траже шта хоће на име ратних репарација и да би у том случају, врло вероватно ишли неку форму Велике Србије. Након Хрватског геноцида, постало је јасно да су Карађорђевићи испунили своју улогу и да нема смисла враћати их као власт, те је стога много боље, препустити Југославију Хрватима оличеним у Титу и покушати да се простор одржи колико толико кохернетним на тај начин. Такође, Тито као комуниста, годио је и Русима и на тај начин, баланс сила је постигнут.

Значај Југославије као амортизера између блокова, гарантовао је стабилност и значај те стабилности превазилазио је истину о Хрватском геноциду. Хрватски геноцид, анулира панславизам, анулира идеју о Југославији међутим не анулира нешто што ја зовем Српски пијемотнизам.

Српски пијемотизам је врло отровна псеудо идеологија и псеудо политички идентитет Срба и као таква једнако је распрострањена како на Српској левици тако и десници. То је један високо разрађен и сложен конструкт који заговара идеју о Србо-центричном свету, где је Србија тачка ослонца око кога се води сва светска политика. Сходно томе, Српски пијемотизам дели Србију на два дела.

На оне који слепо верују да тај положај, по дефиницији, гарантује Србији бескрајну срећу и просперитет и да га треба зато искористити и да се то најефикасније ради кроз уцену и на оне који слепо верују да се просперитет може остварити једино ако ми у тој поставци света ништа не чинимо и на тај начин ми својим не чињењем чувамо сам космос од пропасти. Код обе струје, пијемонтизам је централно место, међутим оно шта дефинише Српску левици и десницу, јесте управо њихово “схватање” тог псеудо феномена за који обе стране верују да је реалан и стога важан.

Српски пијемонтизам своје корене вуче из историје и наставља се на наратив Косовског боја, међутим он тај наратив силује и подређује наказном наративу који од њега прави то шта он јесте, супер фантастичну слику света окићену илузијама и мегаломанским наративима који за циљ имају да прализују и потом униште саму Србију.

У том наративу, Срби, помиловани руком Божијом, воде праведне ратове и боре се за апстрактну правду и као такви они су увек реактивни.Они увек реагују на неправду. Да није неправде, Срби не би имали разлог за постојањем, јер једино када су суочени са неправдом, они имају разлог да делују и на тај начин докажу и покажу, своју Божију природу. Због тога, Срби само ослобађају или се бране. Никада не желе туђе, никада не освајају.

Стога, неправда је огледало које рефлектује Српску исправност и доброту. Што је неправда већа, већа је доброта и Србин је ближи Богу.

Српски пијемотизам, јесте темљ у коме је сахрањена идеја о Српској држави и на коме је подигнута Југословенска идеја. Српски пијемотизам је катализатор, који је трансформисао идеју о Српској држави у Југословенску идеју јер на известан начин, на Србију гледа као на мање вредну и коначно на превазиђену идеју. Због тога, у обе струје Српског пијемонтизма, ни једна страна није задовољна са реалношћу, са Србијом каква она јесте и стога тежи да је прошири и усаврши. Десница то види кроз уједињење свих Српских земаља док Левица види кроз приближавање Европи.

У реалности, Србијом се нико не бави. Коров расте, земља пропада док припадници култа сањају своје мегаломанске снове. Сходно томе, десница чува причу о геноциду као муницију за време када ће да иста буде употребљена, док је за левицу она терет који јој успорава пут у светлу будућност и кога се треба што пре ослободити.

7 mišljenja na „Драган Томић: 1000 зашто 1 зато,

 1. “ свет НЕ ЗНА да је Хрватска починила геноцид над Србима у другом светском рату.“
  А америчке и шваБске барабе неће да му кажу… Ми наравно с тЕм на’амо ништа

  Sviđa mi se

 2. Српски пијемотизам диктира да, у случају да је десница, Хрватски геноцид се сматра генератором националног идентитета (види како су нас клали, они су лоши а ми добри, до време је да им се на..бемо маме за јаме, итд) стога покушај да се он правно реши (да истина коначно победи, тако што ће Срби да љуљну 10 милјарди долара,евра, бисера и злата у џепове најпознатијих адвокатских фирми на Западу) није пожељан, јер би затворио причу у случају победе и самим тим избрисао идентитет који се ствара у односу на неправду и злочин.
  У случају левице, Хрватски геноцид такође не треба износити на светло дана, јер то је било у прошлости, био је фашизам који је поражен, они као победници срљају у светлу будућност и да би што боље срљали, не треба им терет прошлости, јер мир у региону и стабилност се најбоље чува ако се прошлост остави прошлости и не помињање Хрватског геноцида, у њиховој визији реалности јесте валута, залог за светлу будућност где ће они поново моћи да иду на море и да се брчкају јефтиније него у Грчкој.
  Наравно оба наратива су суманута и пре свега….глупа. Тако да 89 је суров али по мени поприлично тачан одговор.

  Sviđa mi se

 3. Mislim da je DrP promašio cijelu loptu. Naš narod bi reko „na sirotinji i zeko šilji qrac“ i to i jest suština. Prišivanje genocida je posljedica a ne uzrok. Jednostavno prvo su nam rasturili jedinu državu u kojoj je življela većina Srba (i Hrvata naravno ali za njih me zaboli vršnjak nisu puno uložili pa nisu ni na velikom gubitku) a zatim su nam uništili privredu, kulturu, obrazovanje…. i ako nastavimo ovako nestaće i nas kao što je nestalo Hrvata samo što im to niko nije reko. U svoj toj gunguli neko od birokrata se sjetio da ni genocid nije što je bio i da je praktično moguće nekog proglasiti genocidnim i ako je pobio jednu porodicu a nažalost pripadnici mog naroda i moje vojske su pobili puno više od jedne porodice i eto materijala za genocid dakle sami smo im nabacili volej ili bar dio nas i oni su zamalo zabili golčinu.

  Liked by 1 person

  • „Jednostavno prvo su nam rasturili jedinu državu“
   Da je jednostavno ne bi ni bilo potrebe da se ovoliko elaborira i dođe u situaciju da se (možda) promaši lopta. Ne sporim da je neko bitan imao potrebu da „nam uništio državu“ ali mi smo mu svojim (ne)činjenjem pomogli da izbije poslednji šprajc. TO je ono što mene žulja, jer sam odavno siguran da na geostratege ne mogu da utičem ni u tragovima. Ali ako jedan Srbin pod mojim uticajem stane pa razmisli pre nego što napravi pogrešan korak – meni puna šaka brade

   Sviđa mi se

 4. nije bio genocid nego autogenocid .. svuda od srebrenice unazad do jasenovca, ćele kule … sami sebe koljemo .. dok/ako to ne shvatimo SVI – nestaćemo

  Sviđa mi se

 5. Zašto ovde niko neće da kaže da je ustaški pokret stvorio Jevrejin,i da su skoro svi u vrhu bili Jevreji.
  Da možda tu priču o Jasenovcu,kao jednom od vise stubova srpskog žrtva-identiteta,ne guraju takodje oni sa ove strane?Nemoj sada da onaj Lune krene da zatrpava komentare…Autocid ali uz pomoć ruke koja razbija kolevku…

  Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s