Драган Томић : Смрт српског ИТ сектора, интегрална верзија.

Одлука Министарства Финансија и Пореске управе Републике Србије, да крене у наплату пореза фриленсерима у Новембру 2020 године,ретроактивно пет година у назад са све затезним каматама а позивајући се на закон о наплати пореза из 2001 године, имаће несагледиве негативне последице по техничко-технолошки напредак Републике Србије. Ефективно, Министарство финансија и Пореска управа Републике Србије, забранили су пословање са иностранством грађанима Србије и тиме елиминисали Србију са међународног тржишта рада, смањујући зараду фриленсерима за 60 до 80 посто, кроз пореске намете. чиме су ефективно обесмислили њихов рад. На овај начин 100.000 људи, изгубило је своје право на рад за сва времена. Од тих 100.000 људи, они најбољи и најуспешнији, биће физички елиминисани од стране Министарства Финансија и Пореске управе Републике Србије, кроз процесе одузимања зараде, покретне и непокретне имовине и кроз затворске казне док ће другима трајно бити забрањено бављење овим послом. Такође, овај поступак Министарства финансија и Пореске управе, елиминсаће формацију будућих генерација ИТ стручњака и на дужи рок допринети теничко технолошком заостајању Републике Србије.

Правна основа конфликта.

Позивајући се на закон о опореизвању из 2001 године (Закон о порезу на доходак грађана: 24/2001-1), Министарство Финансија Републике Србије наложило је Пореској управи Републике Србије да почне са наплатом пореза од фриленсера, ретроактивно за период 2015-2020, са све затезним каматама. Захваљујући изменама у закону о пореском поступку и администрацији из 2019 године, Министарство финансија и Пореска управа Републике Србије, добијају приступ приватним рачунима грађана Србије и долазе до закључка да је велики број лица стекао зараду која није опорезована, што је био окидач да се крене у акцију напалте пореза. Како доходак није био опорезован, Министарство финансија и Пореска управа Републике Србије, долазе до закључка да су фриленсери на овај начин извршили утају пореза што њима даје за право да их кривично гони.

Заузимајући овај став, Министарство Финансија и Пореска управа Републике Србије, не виде разлог да се о било чему расправља и да порез мора и да ће бити наплаћен.

Нема сумње да ће и бити тако.

Међутим…

Ова одлука Министарства финансија и Пореске управе Републике Србије произвешће следеће ефекте:

 1. Повећање незапослености.
 2. Повећање „одлива мозгова“
 3. Повећање буџетског дефицита.
 4. Повећње стопе криминала.
 5. Повећање укупне стопе сиромаштва.
 6. Повећање морталитета
 7. Смањење наталитета
 8. Угрожавање Уставног поретка Републике Србије.

Проблематична логика.

Када погледамо са правне тачке гледишта, сви закони и правила на које се Министарство Финансија позива, перманентно у себи носе мантру која се своди на „сва лица која се налазе на територији Републике Србије морају плаћати порез Републици Србији“. Проблем је у томе што оног момента када се накачите на интернет ви више НИСТЕ У СРБИЈИ, већ на интернету. То што сте ви физички присутни у Србији нема везе, ваше постојање се сели на Интернет и све што радите на Интернету дешава се на Интернету а не у простору где ваше тело обитава. Тако, ако рецимо путем интернета обављате послове са Сједињеним Државама, подложни сте плаћању пореза Сједињеним Државама и ако сте физички присутни у Србији, јер сте путем интернета ви виртуелно дошли у Сједињене Америчке државе и радите тамо и логично је да ће те њима плаћати порез, тј ваши Амерички послодавци плаћају порез. По овом основу, Министарство финансија републике Србије нема никакву логичку премису да наплаћује порез од Срба који раде за иностранство путем интернета, јер се приходи не остварују у Србији него на интернету. Међутим како у Србији влада поремећена логика, реалност се замњује тумачењем реалности и у том тумачењу врши се наплата пореза јер је лице остварило приход у иностранству, само зато што му је тело физички било присутно у Србији. Зато чињеницу да вам је рад опорезован тамо где сте радили на интернету, Пореска управа Србије не признаје, другим речима не признаје порез који сте платили у иностранству, већ врши двоструко опорезивање само зато што сте ви физички присутни у Србији. На основу тога она диже хајку како сте ви криминалац који неће да плати порез и кривично вас гони, тотално игноришући чињеницу да сте ви порез платили тамо где треба да се плати. У држави где радите.

Српски патолошки сеоски егалитаризам пред индустријског феудалног типа, на који се Ана Брнабић позива када каже зашто аутомеханичар из Трстеника мора да плати порез а фриленсер не, такође игнорише ову чињеницу (јер фриленсер ЈЕ ПЛАТИО порез у земљи где је радио, логично), креира атмосферу линча, типа “ а што он не мора а ја морам, па то није у реду јер…НАШИ СМО“. Свети срБски небески опанак, воња своју пред индустријску логику у којој је логично да плаћате порез Србији само зато што сте се у њој родили. По тој логици ако вас фирма рецимо из Немачке ангажује за рад у Немачкој, физчки, ви по повратку у Србију плаћате порез Србији јер ви кад одете у Немачку са вама иде и Србија, те стога плаћете порез и Немачкој и Србији. Зато Немац када прода нешто Србину, добија повраћај пореза кад та роба пређе Немачку границу а Србин додаје свој порез на Немачки порез плус цена производа,плус транспорт,плус царине, када та роба уђе у Србију. И онда кења зашто је сиромашан.

По овој логици, порез на доходак из иностранства не постоји, јер ви никада нисте били у иностранству јер је сво време док сте били у иностранству Србија је била са вама. Другим речима сваки Србин који оде у неку страну земљу, растеже Србију до те земље и заправо никада не излази из Србије. Стога приход из иностранства не постоји јер иностранство не постоји.

Ово је први слој ирационалног размишљања којим се Министарство Финансија води у својој поремећеној логици.

Други слој ирационалности и далеко жовијалнији дешава се у самој Србији.

Рецимо да сте као фриленесер на Интернету зарадили 1000 долара и те паре донели у Србију, шта се ту дешава једноставно дроби разум.

По уласку тих 1000 долара, буџетска сурла креће да сиса. Сурла сиса по неколико основа. Први је пореска основица од 20 посто, дакле сурла од 100 посто граби 20 посто на име пореза. Логика налаже да пошто је скинула 20 посто,она треба да рачуна 80 посто од укупног плена јер је већ скинула 20 посто, међутим не, Сурла и даље рачуна 100 посто па од тих непостојећих 100 посто, узима још 25.5 посто на име ПИО фонда. Онда ради то поново и он непостојећих 100 посто а реалних 54,4 посто узима поново 10,3 посто на име обавезног здравственог осигурања. Тако вама од 1000 долара остане 466,6 долара.

Сурла је тиме намирена а ви сте осиромашени за преко 50 посто зараде. Међутим ствари се ту не завршавају, већ се психоза продубљује.

Наиме сурла није дефинисала да ли сте ви радник или сте послодавац. Другим речима, ви као фриленсер сте запослени, дакле радник кога страни клијент запошљава и плаћа му за то али како је страни клијент ван Србије он не подлеже порезима Републике Србије и не пуни буџет Републике Србије. Стога сурла не зна како да обрачуна порез, јер не може да га обрачуна, јер је послодавац ван територија Србије и не може да му исиса кинту а како кинту хоће, сурла тумачи ВАС као послодавца и преко вас наплаћује порез од страног клијента. На овај начин, ви плаћате дупло, порез држави где радите и порез Србији на тело, којим сте физички присутни у Србији. Чињеница да ви нисте послодавац него радник, је игнорисана од стране сурле.

Када покушате да остварите права која сте остварили плаћањем пореза, сурла каже да ви на то немате право јер послодавац, који треба да пуни буџет и за кога сте ви као радник радили не подлеже опорезивању у Србији те како није пунио буџет Републике Србије, ви немате право да користите услуге буџета Србије и ако сте за то плаћали. Другим речима, радећи као фриленсер за страног клијента и плаћајући порез у Србији, ви немате радни стаж, немате право на коршћење здравственог осигурања и немате право на пензију. Све паре које вам је сурла узела на име „закона“ ви сте заправо бацили.

Међутим у поремећеној логици сурле, ово у опште није проблем јер сурла има начина како ово да реши. Повољно по њу, не по вас, наравно.

Сурла вам нуди опције да:

 1. Се региструјете као предузетник, при чему сурла сиса фиксно сваког месеца 200 евра.
 2. Се региструјете као паушалац, где се висина паушалог пореза одређује кроз мистични ведски ритуал гледања у црева јарцу и зависи од величине јарца,шта је јарац јео и у којој кући је Јупитер, а у поремећеној реалности, паушални порез се обрађује на основу тумачења зараде која је највише присутна на територији општине, тј феуда и пореза који се плаћа на њу. Ако је за феуд Раковица порез 50.000 за лимара,пекара и вама ће бити без обзира на то што нисте лимар и пекар.
 3. Се реигиструјете као агеницја при чему имате фиксне трошкове промењивог типа. Другим речима ви сте у обавези да храните сурлу а да при томе не знате колико је сурла гладна.
 4. Се региструјете као Д.О.О. где ће те бити изложени максималној дози лудила коју психоза пословања у Србији може да произведе.

На сајту Пореске управе Републике Србије постоји предиван текст који заправо сумира све ово и он гласи :

„Напомињемо да уколико сте приход по основу рада (зарада или други приход) уговорили у нето износу тај уговорени приход увек представља бруто приход на који се врши обрачун пореза и доприноса на напред наведене начине.“

Ова реченица је аналогна ситуацији у којој рецимо ви купите полован Голф у Немачкој, платите порез, по изласку тог возила из Немачке, Немац добије тај део пореза назад чиме постаје богатији, тај ауто када дође на границу у Србију, цариник вам каже да морате да плтите 50 милиона евра дажбина на авион. Ви кажете али то је полован Голф а цариник вам каже то нас не итересује, ми то тумачимо као авион и порез мора се плати, тако каже закон а ми смо правна држава и радимо по закону. И када кренете у расправу са њима они сво време вам објашњавају своја тумачења и то зову логиком. Но како тумачења јесу лични доживљај реалности али не и реалност, дискусија се водила до поноћи и на крају ви сте остали без Голфа и отишли кући без новца и сутра сте се удали јер према тумачењу ви нисте мушкарац него жена и ако сте рођени са пишом и увек волели жене.

Е сад како је НЕТО увек БРУТО то је већ за конзилијум психијатара, али у реалности то даје право пореској управи Србије да врши дупло опорезивање на приходе из иностранства (које не постоји, пошто пореска управа Србије не признаје порезе других земаља, тј не признаје друге земље тј не признаје да постоји иностранство). Вршећи дупло опорезивање, државна управа Републике Србије и са њом Министарство финансија и Пореска управа не штите интересе грађана Србије, другим речима не шитите Србију, већ штите интересе система управе који није саставни део републике Србије већ је аутономно тело које је непријатељски настројено спрам државе Србије и њених грађана.

У том психотичном, аутистичном систему државна управа Републике Србије себе доживљава као Републику Србију и то је заправо реална основа и темељ сваке њихове акције. Стога сва ова халабука, сво то позивање на некакве законе, сав тај легализам,сво то бусање у груди са правима правдом, није ништа друго него обмана створена са само једним циљем- да прикрије праву природу државне управе Републике Србије.

4 mišljenja na „Драган Томић : Смрт српског ИТ сектора, интегрална верзија.

  • Pa vrlo prosto. Prosecno vreme da bi se savladao bilo koji aspekt u IT sektoru je 8 do 10 godina. Toliko treba ucenja,rada i prakse da bi se ovladalo altima. Na to dodaj talenat i dobices jedinku koja je vrlo spretna u tehnickom aspektu. Medjutim tih 8 do 10 godina podrazumeva gotovo autistično bavljenje samo jednom temom-računarima. Ti ljudi su zatvoreni u sebe dok uče i negativna posledica toga je što gube vezu sa realnošću. Tako, srpski IT freelanceri su „zaboravili“ da žive u Srbiji. Nažalost mnogi od njih zapravo ni ne znaju šta je Srbija i kako ona funkcioniše. Primer ti je Baka prase, koji je zaradio ogromnu količinu novca i momentalno to iskoristio da bi jebo klinke. Čim je počeo da jebe klinke ugrozio je imidž pravog srBskog mužjaka i na sebe navukao pažnju čopora iz „ekipe“, tj klanova Crnogorskih, jer po njima samo oni imaju pravo da jebu u pauzama dok se istrebljuju na „ulici“ imitirajući proto srBskog mužjaka Arkana. Stoga su lako upali u zamku državne uprave, koja ih je navukla da razviju svoje karijere na tom osnovu, jer su im u poreskoj upravi rekli da su im prihodi ne oporezivi, a ne oporezivi su jer su oni pitali kako da plate porez kao frilenseri i kako poreska ne zna šta je to frilenser dala je jedini odgovor koji je imala-da ne ume da napalti porez. Ovo je tipična orijentalana igra reči ili kako bi vi rekli „Bizantinske smicalice“ u kojoj se jezik ne koristi da bi preneo informaciju već je oružije kojim se postiže nešto drugo. A to drugo je bio „uzgoj“ stoke za klanje, jer osnovno pravilo srBske države je da je to feudalana tvorevina koja gospodari nad stokom a zna se čemu stoka služi. Sada su ih optužili za utaju poreza i stavili u isti koš sa kriminalcima tako da sada imaju odrešene ruke za masakr. 89ke su srećne jer im je zadovoljena mantra o državi,“#dadržavauradinešto“, koju vide kao svoju i samim tim frilensere tretiraju kao odpadnike od stada a za stado je najbitnije jedinstvo, pa makar to značilo da nabadaju noseve u guzice jedni drugima, tako da su ih sa zadovoljstvom predali „vlastima“ kao izdajnike a ona će ih sada „disciplinovati“ i pokazati im „šta je realnost“. Realnost konc logora u kome su zatvorenici uhvatili zatvorenike koji su pobegli i predali ih upravi zatvora, jer za njih realnost je zatvor, robovska psihoza a to je već za psihijatriju i to onu tešku. Pogledaj na netu trauma bonding i sve će ti biti jasno.

   Sviđa mi se

 1. “ dala je jedini odgovor koji je imala-da ne ume da napalti porez“
  Nije porezna osoba koja ti nešto kaže, nego institucija koja postupa po izglasanom zakonu. Problem je u tome što su zakoni neprecizno napisani, da bi sud imao prostora da sudi po procijeni (političkoj volji), a ne po zakonu. Stari trik, nova budala.
  Nisu trebali primati novac na računu u Srbiji, nego u inostranstvu.
  Da nađu dobre advokate i da tuže državu Srbiju, kao što su tužene banke zbog kamatne stope u švajcarskim francima? Ovo mi izgleda kao retroaktivno provođenje zakona.

  Moraju napraviti pritisak na vlast da promijeni zakon, ili se moraju seliti u inostranstvo da bi tamo dobili porezni broj i sl.
  Vlast po nalogu stranaca, ne dozvoljava da na ovim prostorima bilo što, dobro funkcionira. Odnos snaga mora ostati ne promijenjen. Balkanci neka ostanu glupi i siromašni. Na ovoj agendi neki su napravili karijeru i osigurali egzistenciju.

  Zadnji tekstovi su ti indentični tekstu, u kojem opisuješ Srbiju prije 200 godina, kad navodiš da se Beograd razvio na granici, jer se tu „valjala“ roba iz unutrašnjosti, koja je morala biti jeftina, da bi „Beograđani“ mogli više da zarade ne razlici. A svi koji proizvode, ostaju sirotinja i bijednici.

  Možda plaćanje u Bitcoin-u?

  Liked by 1 person

  • Heh, pa tekstovi su isti jer se nista nije promenilo. Meni se sve vise i vise cini da bilo koju temu taknem, mogu sam da uradim copy paste i da bude isto i to za temu iz 19, 20 ili 21 veka. Mislim da ni bitcoini tu ne pomazu, jer Mali nije glup vec vrlo proracunat. Efikasni su oni i to vrlo tamo gde im je interes, problem je sto nijednoj vlasti u Srbiji Srbija nikada nije bila na prvom mestu. Trebalo bi da se vratim odnosima Engleske i Srbije, tu su svi odgovori tako da cu se fouksirati na to u buduce.

   Sviđa mi se

Ако мене питате...

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s